2-daagse huttentocht Gamskarkogelhütte in Gastein

Je bekijkt nu 2-daagse huttentocht Gamskarkogelhütte in Gastein

De rugzak is ingepakt, de veters van mijn bergschoenen gestrikt: ik ben klaar voor een huttenweekend in Gastein. Op naar de Gamskarkogel! Deze bergtop torent hoog boven het Gasteinertal uit, is de hoogste grasberg van Europa en biedt een schitterend 360°-uitzicht op de Salzburger Alpen. En: er is een geweldige berghut om te overnachten. Maar laten we beginnen in het dal, waar mijn 2-daagse huttentocht in Oostenrijk van start ging.

Wandeling bos Bad Hofgastein naar Gamskarkogelhütte

In het dal liggen 1600 hoogtemeters voor me

Ik begin mijn 2-daagse huttentocht naar de Gamskarkogelhütte in Bad Hofgastein, dat echt bijna precies in het midden van Oostenrijk ligt. Deze plaats ligt op 859 meter in het dal, wat betekent dat ik ongeveer 1600 meter moet klimmen om de Gamskarkogel te bereiken. Omdat ik me bij zo’n enorm aantal hoogtemeters nauwelijks iets kan (en wil haha) voorstellen, begin ik maar gewoon. Het eerste stuk loop ik over een asfaltweg met uitzicht op Bad Hofgastein. Zodra het uitzicht in het dal verdwijnt, laat ik ook het asfalt achter me en duik het bos in. Zonnestralen dringen door de kruinen van de bomen en laten de natte natuur schitteren. Kleine waterparels versieren de bloemetjes, het mos en de weelderige groene struiken.

Lente op de berg met duizenden alpenrozen

Ongeveer bij de Rastötzalm bereik ik de boomgrens. Vanaf hier wordt het landschap alpiener en de wandeling echt mooi. Boven op de berg is de natuur nog in volle lentemodus: bloemen in vrolijke kleuren bloeien langs het pad. En er zijn alpenrozen, oneindig veel alpenrozen.

Hoe hoger ik kom, hoe beter het uitzicht wordt. Als ik de Gamskarscharte bereik, kan ik plotseling ‘over het randje’ naar de andere kant kijken. Het Gasteinertal ligt in de diepte. Als ik een beetje moeite doe, kan ik zelfs de prachtige Belle Époque gebouwen in Bad Gastein zien. En daarachter: Eindeloos veel bergtoppen. Sommige zijn nog bedekt met sneeuw; een mooi contrast met de blauwe lucht.

Omweggetje naar de Rauchkogel

Vanaf hier gaat de route eigenlijk verder omhoog naar de Gamskarkogel, via de bergkam of rechtsom over een pad aan de flank van de berg. Maar het pad naar de Rauchkogel – hoewel het volledig in de verkeerde richting gaat – ziet er heel uitnodigend uit. Dus besluit ik de kleine omweg naar het ‘Gipfelkreuz’ te maken. Het blijkt absoluut de juiste beslissing te zijn. Niet alleen het uitzicht op de top is prachtig, ook het pad ernaartoe is geweldig. Het wandelpad is smal: links en rechts van me bevindt zich een diepe afgrond. Toch is het de moeite waard om even naar beneden te kijken, want het gras naast het pad is bezaaid met bloemen. Op de Rauchkogel ga ik op de weide zitten en kijk in zuidelijke richting naar Karinthië. Het is ongelooflijk hoeveel sneeuw er nog op de bergen ligt. Later bij de Gamskarkogelhütte hoor ik dat de sneeuw hier ook nog niet zo lang weg is en dat de natuur tot een paar weken geleden meer bruin dan groen was.

Gamskarkogelhütte: hut met een majestueuze geschiedenis

Tot slot volgt een steile klim naar de Gamskarkogel. Mijn benen voelen inmiddels een beetje zwaar en het zweet loopt over mijn voorhoofd door de hitte. Maar ik zie de hut en bergdat motiveert me om door te zetten. En dan is het even later zover: ik bereik de Gamskarkogelhütte op 2467 meter. De hut is in 1828 gebouwd door aartshertog Johann en is een van de oudste hutten in de oostelijke Alpen die puur voor alpinisme is gebouwd. De hut werd eerst gebouwd op de Rastötzenalm, die 700 meter lager ligt. Daarna werd de hut voorzichtig in afzonderlijke delen gedemonteerd en met behulp van sterke paarden naar de top vervoerd. Daar werd de hut zorgvuldig weer opgebouwd. De erfprins van Stiermarken was zelf vaak (jacht)gast in het Gasteinertal en in de bergen op pad. Ik kan me wel voorstellen waarom hij voor deze prachtige plek koos: het 360-graden panorama is echt prachtig.

Berghutleven met passie in de Gamskarkogelhütte

Ook het huttengastpaar Alexander en Sylvia heeft deze plek hier goed gekozen. Ze komen uit Bad Hofgastein en werkten eerder in verschillende andere berghutten. Toen kwam het telefoontje van de sectie Bad Gastein van de Alpenvereniging, of Alexander interesse had om de hut op de Gamskarkogel te pachten. “Ik heb alleen even aan mijn vrouw gevraagd of zij er ook zin in zou hebben en toen heb ik meteen toegezegd,” lacht Alex. 2023 is het eerste seizoen dat ze hier met z’n tweeën zijn. Alex is echter al meer dan 400 keer te gast geweest in de hut. Begin juni werd per helikopter 7 ton eten etc. ingeslagen in de Gamskarkogelhütte: dat moet genoeg zijn voor het hele seizoen. “Huttenkat Vicky kreeg een gratis vlucht,” vertelt Sylvia lachend. De kat leeft haar beste leven hier op de berg, wordt geaaid door alle gasten en ligt aan Sylvia’s voeten tijdens ons gesprek.

Alpenbioscoop: zonsondergang bij de Gamskarkogelhütte

Sylvia vertelt dat ze het brood en de nagerechten zelf bakt. Alex is verantwoordelijk voor de hartige gerechten. Samen koken ze een heerlijk diner met soep, chili en Kaiserschmarrn. Tussen het hoofdgerecht en het dessert arriveert de zoon van het huttenechtpaar. Hij kijkt op zijn horloge en haalt zijn schouders op; blijkbaar relatief tevreden met de tijd die hij nodig had om boven te komen. Hij helpt zijn ouders vaak in het weekend. En tja, de hut is alleen te voet bereikbaar.

We kletsen nog wat en dan gaat de beste Alpenbioscoop van start: de zon gaat onder. Ik heb zelden zo’n mooie zonsondergang gezien als bij de Gamskarkogelhütte. De lucht kleurt eerst geel, dan oranje, dan rood met roze en paarse flarden. Het gras en de bloemen lijken een gloeiend randje te hebben. Het is adembenemend. Als de zon helemaal verdwenen is, wordt het plotseling behoorlijk koud: het teken voor alle overnachtende gasten om de slaapzak in te duiken.

Zonsopkomst en ontbijt met vers huttenbrood

Ik rek me uit. Mijn gezicht is koud; het is het enige stukje dat niet bedekt is door de slaapzak of dekens. Ik kijk op mijn telefoon: 5 uur. Perfect! Ik kruip uit de slaapzak, stap met mijn voeten op de koude vloer en kleed me zo snel mogelijk aan. Als ik de deur open, zie ik twee andere slaperige gezichten. Ik ben niet de enige die de zonsopgang wil zien.

De zonsopkomst bij de Gamskarkogelhütte is misschien nog wel mooier dan de zonsondergang. Ik hou van dit moment: eerst krijgt de lucht zachte pasteltinten, dan komt de zon op boven de bergen als een oranjerode vuurbal die eerst de bergtoppen verlicht en daarna de rest van de natuur. Alles is gehuld in een mild licht en de rust is bijna overweldigend.

Bij het ontbijt is iedereen weer samen. Er worden een paar jaloerse blikken op onze foto’s van de zonsopgang geworpen. Maar al snel gaat het gesprek over de wandelingen van vandaag en de rest van de zomer. Ondertussen smullen we van Sylvia’s zelfgebakken huttenbrood met kaas en jam. Even later vertrekt iedereen, elk in een andere richting.

Info over de wandeling naar de Gamskarkogelhütte met overnachting

  • Afstand: 11,3 km
  • Hoogtemeters: ↗ 1680 m  ↘ 80 m
  • Moeilijkheidsgrad: T2
  • Wandeltijd: 4,5-5 uur

Tochten terug naar het dal:

  • Op dezelfde route via de Rastötzenalm terug naar Bad Hofgastein
  • Via de Frauenkogel en Schmalzscharte naar Bad Hofgastein
  • Via de Poserhöhe naar Bad Gastein. Met de bus terug naar Bad Hofgastein.
  • Via de Harbachalm naar Hüttschlag. De terugreis naar het Gasteinertal met het openbaar vervoer is ietwat tijdrovend.
2-daagse huttentocht Gamskarkogelhütte Gastein Oostenrijk

FAQ – 2-daagse huttentocht in Oostenrijk met overnachting in de Gamskarkogelhütte

Kan ik deze tocht met het openbaar vervoer doen?

Ja! Bad Hofgastein is met de trein bereikbaar. Kijk op NSInternational.nl* voor tickets.

Kan ik vegetarisch/veganistisch eten in de Gamskarkogelhütte?

Dieetwensen worden zoveel mogelijk in acht genomen, maar moeten bij boeking worden opgegeven. Vegetarisch is mogelijk, vegan niet altijd.

Wat kost een overnachting bij de Gamskarkogelhütte?

Dit hangt er onder andere vanaf of je halfpension neemt, DAV-lid bent en hoeveel drankjes je bestelt. Mijn overnachting kostte 15€ (overnachting in dorm, DAV-lid) + 38€ (halfpension) + 10€ (drankjes) + 2€ (batterijen opladen) = 65€ (stand: 2023).

Wat neem ik mee op deze 2-daagse huttentocht in Oostenrijk?

Zorg ervoor dat je een huttenslaapzak, hutschoenen/slippers, contant geld en warme kleren voor ’s avonds en ’s nachts meeneemt. Al het andere kun je vinden in mijn paklijst voor huttentochten.

Disclaimer: Ik ben voor de reis naar Gastein uitgenodigd door Gasteinertal Tourismus GmbH. Het enthousiasme dat je leest is, zoals altijd, 100% van mij. Dit artikel bevat ook affiliate links (gemarkeerd met *). Als je via een van deze links een bestelling plaatst, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niets extra!

Geef een reactie