3-daagse huttentocht voor beginners op de Salzburger Almenweg in Oostenrijk

Je bekijkt nu 3-daagse huttentocht voor beginners op de Salzburger Almenweg in Oostenrijk

’s Ochtends de eerste zonnestralen over de berg zien komen, onderweg tallozen spectaculaire uitzichten en na vele kilometers en hoogtemeters genieten van een bord Kaiserschmarrn in de hut. Dat staat je allemaal te wachten als je een huttentocht gaat maken. Lijkt je dat wel wat? Deze 3-daagse huttentocht op de Salzburger Almenweg in Oostenrijk is een echte aanrader, ook voor beginners!

De 3-daagse huttentocht op de Salzburger Almenweg in Oostenrijk in het kort

Als je een huttentocht van 3 dagen in Oostenrijk wil doen, kun je heel goed een deel van de Salzburger Almenweg lopen. De langeafstandswandelroute is 350 kilometer lang en verbindt een groot deel van de mooie Almen, Duits voor alpenweides, in het SalzburgerLand. Wist je dat deze Oostenrijkse deelstaat de grootste dichtheid aan Almen heeft? De wandelroute is opgedeeld in 31 etappes die verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden hebben. Onderweg zijn er ook voldoende hutten om te overnachten. Daardoor kan je heel goed zelf een meerdaagse tocht of juist een dagwandeling samenstellen. Wij kozen vijf etappes (22 t/m 26) en wandelden die in drie dagen.

Geen eigen auto? Dat is langs de Salzburger Almenweg meestal geen probleem. In de zomer rijden er regelmatig wandelbussen die je naar het startpunt van de wandeling of juist weer terug brengen. Zelf had ik ook geen auto toen ik deze huttentocht maakte. Ik verbleef in een appartement in Radstadt en nam op dag 1 de wandelbus naar de Zauchensee. Op dag 3 eindigde de wandeling weer in Radstadt.

Dag 1: Van de Zauchensee naar de Südwienerhütte

 • Lengte: 11 kilometer (+1,8 km)
 • Hoogtemeters: 700 meter (+240 m)
 • Tijd: ongeveer 4,5 uur (+0,5 uur)
 • Startpunt: Zauchensee
 • Eindpunt: Südwienerhütte
 • Etappes Salzburger Almenweg: etappe 22 en de helft van 23
 • Overnachting: Südwienerhütte

(Als je met de bus of auto naar de Zauchensee rijdt om te beginnen, komen de tijden en afstanden tussen haakjes er nog bij.)

Deze wandeling staat in het teken van mooie uitzichten. Daarvoor moet je ook flink wat hoogtemeters maken, maar die zijn het meer dan waard. Bovendien wandel je ook een stukje vlak door het dal waar de rivier de Taurach doorheen stroomt. Wie goed fit is, kan in dit dal nog een omweg naar de Johannesfall maken, een indrukwekkende waterval waar je zelfs achterlangs kan lopen. Ook als je besluit dit extra stuk niet te lopen, zul je de Johannesfall te zien krijgen, maar dan van veraf. Dat is op het laatste steile stuk naar de Südwienerhütte. En als je dan bij de hut aangekomen bent, geniet je van een prachtig uitzicht aan beide zijden van de berg.

Bij de Südwienerhütte verdeelt Tanja rond 17 uur de kamers. Ze vraagt dan ook wie er die avond wil mee-eten. Ik kan je aanraden dat te doen; ik heb zelden zulke lekkere Spinatknödel gegeten!

Of we nog meer Knödel willen, vraagt Tanja ons. Ons, dat ben ik samen met een paar andere wandelaars. Daar kunnen we geen nee tegen zeggen. Een paar minuten later staat er weer een dampend bord Spinatknödel op tafel. Mmm! Ik klets nog wat met de andere wandelaars en ga daarna even buiten kijken hoe de zon achter de bergen verdwijnt. Moe, verzadigd en tevreden plof ik om half 10 al in bed. Vanaf 10 uur heerst Hüttenruhe en hoor je alleen nog een enkele koe loeien. Wat een dag.

Dag 2: Van de Südwienerhütte naar de Oberhütte

 • Lengte: 15 kilometer
 • Hoogtemeters: 800 meter
 • Tijd: ongeveer 5 uur
 • Startpunt: Südwienerhütte
 • Eindpunt: Oberhütte
 • Etappes Salzburger Almenweg: de helft van etappe 23 en etappe 24
 • Overnachting: Oberhütte

Terwijl het buiten nog schemert, drink ik een kop koffie. Het lijkt bijna onmogelijk na die twee volle borden Spinatknödel van gisteren, maar ik heb toch weer trek. Na een bak yoghurt volgen nog twee volkorenbroodjes. Dan pak ik mijn rugzak in en ga op pad. Tanja zwaait me uit. ‘Viel Spaß noch!’ roept ze. Ik zwaai en draai me om, net op tijd om de eerste zonnestralen over de berg te zien komen.

De wandeling begint met de Hirschwandersteig, een vrij vlak wandelpad onder een indrukwekkende rotswand langs. Daarna daal je af naar het Wisenegg-Tauernhaus aan de rand van het stadje Obertauern. Direct achter het Tauernhaus gaat het wandelpad de berg op. Wie 300 hoogtemeters wil ‘besparen’ kan ook met de Grünwaldkopfbahn naar boven (let op: dit is alleen in de zomer mogelijk). Anders staat je een een korte, maar steile klim naar de Grünwaldsee te wachten. Helaas wordt het uitzicht ietwat onsierd door de skiliften, maar eenmaal boven vergeet je dit snel. Je kan een duik nemen in de Grünwaldsee of gratis een rondje suppen op de Krumschnabelsee.

Vervolgens daal je een stukje af om vervolgens weer veel hoogtemeters omhoog te maken. Vlak voor je bij de Obersee bent, heb je nog een spectaculair uitzichten op de rotsige bergen om je heen. In de Oberhütte kan je niet alleen lekker slapen, maar ook heerlijk eten. Ik weet niet of het door de berglucht kwam, maar we hebben hier de lekkerste Kaiserschmarrn ooit gegeten! Na het eten blijven veel wandelaars en mountainbikers nog even beneden zitten om te kletsen en een spelletje spelen voordat vanaf ongeveer 22 uur Hüttenruhe heerst.

Dag 3: Van de Oberhütte naar Radstadt

 • Lengte: 21,5 kilometer
 • Hoogtemeters: 270 meter
 • Tijd: ongeveer 6 uur
 • Startpunt: Oberhütte
 • Eindpunt: Radstadt
 • Etappes Salzburger Almenweg: etappe 25 en 26

Dit is de dag met de meeste kilometers en minste hoogtemeters. Je daalt een heel stuk af naar de Vogeialm en verder langs de Oberhüttebach naar Forstau. Wie op krachten wil komen, kan ik aanraden lekker bij het Forstauer Wirtshaus te eten. Vanaf Forstau is het nog 8,5 kilometer wandelen naar Radstadt. Het eerste stuk loop je door het bos, daarna langs de rivier de Enns. Het eindpunt is in de historische kern van Radstadt. De vele terrassen van de cafés en restaurants zien er na de wandeling waarschijnlijk erg uitnodigend uit.

Tip: als je deze toch iets minder interessante etappe wil inkorten, maar wel in Radstadt wil eindigen, kan je vanaf de Oberhütte naar Obertauern wandelen en daar met de wandelbus naar Radstadt rijden.

Wat meenemen op een huttentocht van 3 dagen in Oostenrijk

Wat je meeneemt, hangt natuurlijk af van het seizoen, het gebied en je eigen voorkeuren Maar deze dingen mogen in je wandelrugzak zeker niet ontbreken als je een huttentocht van drie dagen in Oostenrijk gaat lopen:

 • Lakenzak (is bijna altijd verplicht)
 • Set droge/schone kleding voor ‘s avonds
 • Regenjas of -poncho
 • Contant geld
 • Kleine (microvezel) handdoek
 • Een wandelkaart (een telefoon is niet voldoende omdat je niet altijd bereik en/of stroom hebt)
Huttentocht paklijst Alpen

Wil je weten wat je moet meenemen op een huttentocht? Bekijk dan mijn paklijst voor een huttentocht. Behalve een handige lijst, geef ik ook tips voor goede uitrusting, zoals een rugzak en wandelschoenen.

Een huttentocht van 3 dagen in Oostenrijk boeken

Heb je zin gekregen om een huttentocht van 3 dagen in Oostenrijk te doen? Dan is het nu tijd voor de praktische voorbereiding. Een huttentocht kan je soms in z’n geheel bij het lokale toerismebureau in Oostenrijk boeken of je regelt alles zelf.

Mijn huttentocht was een onderdeel van de 7-daagse pakketreis Unterwegs am Almenweg van Radstadt Tourismus. Het voordeel daarvan was dat ik mijn bagage in het appartement in Radstadt konden laten en alleen een kleine rugzak voor de huttentocht hoefde in te pakken en meenemen.

Het is ook niet ingewikkeld om deze huttentocht zelf te regelen. Hier moet je aan denken:

 • Boek de overnachtingen in de berghutten op tijd. Wanneer dat is, hangt af van de periode waarin je wil wandelen en van het gebied. Voor een overnachting in het hoogseizoen in een van de hutten langs populaire routes is het soms verstandig om al een aantal maanden van tevoren te boeken. Soms kun je ook last minute nog een plek krijgen omdat andere wandelaars hebben geannuleerd.
 • Waar laat je je spullen? Zelf verbleef ik een week in een appartement in Radstadt en kon daar dus de spullen laten die ik voor de huttentocht niet nodig had. Alternatief kun je je spullen bijvoorbeeld in een kluisje op een treinstation laten. Als je voor een van deze opties kiest of bijvoorbeeld je spullen in de auto laat liggen, moet je zeker weten dat je weer terugkomt bij je startpunt.
 • Hoe boek je een overnachting in een berghut? De hutten die aangesloten zijn bij de Alpenverein kun je online reserveren. Ook de andere (privé)hutten kun je vooraf reserveren via hun website of telefonisch. 
 • Wat een huttentocht kost, hangt grotendeels van jezelf af. Overnachten in een berghut is niet per se goedkoop. Voor leden van een bergsportvereniging kost een overnachting in de meeste berghutten ongeveer €35,- per persoon per nacht (overnachten €12,-, avondeten €8,- tot 15,- en ontbijt €5,- tot 10,-). Niet-leden betalen voor een overnachting (excl. eten) vaak het dubbele. Je maakt een huttentocht goedkoper door je eigen eten mee te nemen. Je moet dan wel rekening houden met extra gewicht in je rugzak. Onze ervaring is dat niet per se het eten, maar vooral de drankjes duur zijn. In sommige hutten betaal je ook voor het douchen.

Een huttentocht in Oostenrijk: tips voor beginners

Is het je allereerste huttentocht? Leuk, je gaat een fantastische ervaring tegemoet! Maar ik snap ook dat je het best spannend vindt. Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je er vooral heel veel zin in hebt:

 1. Kies een huttentocht in Oostenrijk die geschikt is voor beginners of in ieder geval een die past bij je ervaring en conditie. Wandelen in de Nederlandse duinen is echt iets anders dan in de bergen. Meteen meer dan duizend hoogtemeters per dag maken is niet verstandig als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Begin dan liever met wat minder hoogtemeters en een of twee overnachtingen.
 2. Zorg dat je fit bent! Het helpt als je thuis een goede conditie hebt opgebouwd door aan duursporten te doen, zoals lange stukken wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen. Ook kan het helpen om kracht- en mobiliteitsoefeningen te doen.
 3. Maak je uitrusting in orde. Voor een huttentocht heb je niet veel nodig, maar wel het juiste. Het is belangrijk dat je goede wandelschoenen hebt waar je hele dagen op kunt lopen. Houd bij je kleding rekening met verschillende weertypes (laagjes!). Kijk ook hierboven bij het kopje ‘Wat meenemen op een huttentocht in Oostenrijk’.
 4. Geniet! Je begint bij de eerste zonnestralen met wandelen en ziet elke avond de zon achter de bergen verdwijnen. Dat maakt een huttentocht in Oostenrijk een geweldige belevenis. Hoe spannend het ook is als je dat de eerste keer gaat doen, geniet ervan want voordat je het weet, sta je alweer in het dal aan het einde van je tocht.

Meestgestelde vragen over deze huttentocht van 3 dagen in Oostenrijk

Sinds dit artikel begin december online is gegaan, heb ik al behoorlijk wat vragen over de huttentocht in Oostenrijk gekregen. Dit zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Mag de hond mee op deze huttentocht?

Of de hond mee mag, verschilt per hut. Het beste kijk je dus voor je een hut reserveert op hun website of de hond ook welkom is. In het geval van de Südwienerhütte wordt gevraagd vooraf contact met defamilie Scharler gevraagd, e-mail: suedwienerhuette@gebirgsverein.at of tel. +436643436342 (hut). In de Oberhütte zijn honden volgens de website Bergwelten toegestaan.

Is deze huttentocht in Oostenrijk te doen met hoogtevrees?

Die vraag vind ik lastig om te beantwoorden omdat ik daar zelf echt geen last van heb. Op deze wandeling zitten geen stukken waar je op een richel naast een afgrond staat en dus de diepte in kijkt. Je kijkt wel een aantal keer van een stabiele plek het dal in. Of deze wandeling met hoogtevrees te doen is, hangt van jouw persoonlijke ervaring af.

Waar kan je deze 3-daagse huttentocht in het SalzburgerLand boeken?

Onze huttentocht was een onderdeel van de 7-daagse pakketreis Unterwegs am Almenweg van Radstadt Tourismus. Je kan deze huttentocht ook gemakkelijk zelf plannen door de hutten te reserveren.

Is deze huttentocht geschikt voor een gezin met kinderen?

In zowel de Südwienerhütte als de Oberhütte am See zijn kinderen welkom. Of het niveau van de wandeling geschikt voor kinderen is, hangt van hun wandelervaring af. Bekijk hierboven het aantal kilometers en hoogtemeters om een inschatting te maken of jouw kinderen dit kunnen. Onmogelijk is het in ieder geval niet want onderweg kwamen we een familie met kinderen van ongeveer 12 jaar tegen.

Disclaimer: Dit bericht is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Ga alleen goed voorbereid op pad in de bergen en laat je eventueel vooraf goed adviseren over je voorgenomen wandeling of huttentocht.

Geef een reactie