Actieve vakantie rond de Walchsee in Kaiserwinkl in Tirol

Je bekijkt nu Actieve vakantie rond de Walchsee in Kaiserwinkl in Tirol

Aan het meer, in het meer of zelfs hoog boven het meer: er is onwijs veel te beleven rond de Walchsee in Kaiserwinkl. Deze vakantieregio ligt in Tirol, tussen het fascinerende Kaisergebergte en de Chiemgauer Alpen. Van adrenaline-ervaringen tot ontspannende yoga aan het meer: alle actieve vakantiegangers komen hier aan hun trekken. Vier dagen lang probeerde ik een breed scala aan outdoor-activiteiten in Kaiserwinkl uit en in dit artikel deel ik mijn toptips.

Disclaimer: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Tourismusverband Kaiserwinkl, die me voor deze reis heeft uitgenodigd. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.

Zweven boven de Kaiserwinkl: tandemvlucht vanaf de Unterberg in Tirol

Paragliden tandemvlucht Kaiserwinkl Wilder Kaiser Tirol

Ik kom een beetje nerveus aan in Kaiserwinkl. Niet vanwege de reis. De treinreis verliep niet helemaal zonder slag of stoot, maar ik ben er. Nee, ik ben een klein beetje zenuwachtig omdat ik iets ga doen wat ik nog nooit eerder in mijn leven heb gedaan: paragliden. Ik ontmoet vriendin en blogcollega Lisa en samen gaan we naar de berglift in Kössen. Christoph Kurz en Herbert Tamegger wachten ons bij het terras van Gasthaus Sigis Sportklause op. Beide mannen zijn gecertificeerde tandempiloten en… nemen ons vandaag mee de lucht in. “Gaan jullie alvast met de lift omhoog, wij komen er zo aan,” zegt Christoph ontspannen. Meer informatie krijgen we nog niet. Met andere woorden: het blijft spannend. We stijgen in een paar minuten van 600 naar 1500 meter. Boven aangekomen kijken we een tijdje naar het opstijgen van de paragliders en dan komen Christoph en Herbert aangelopen. Routinematig maar voorzichtig maken ze de uitrusting klaar en kleden ze ons aan. “Ik wacht op het juiste moment. Dan nemen we eerst een paar rustige stappen en als ik het zeg, beginnen we snel te lopen,” legt Herbert uit zodra onze gordels aan elkaar zijn bevestigd.

“Nu!” We doen precies wat hij zei en voor ik het weet, zweven we in de lucht. “Super gedaan. Hoe gaat het?” Ik kan zijn vraag alleen maar met een grote glimlach beantwoorden. We vliegen. We. Vliegen. WE VLIEGEN. Ik kan het bijna niet geloven. De wereld onder me ziet eruit als een miniatuurlandschap. Hierdoor lijken de bergen eromheen nog hoger. De Wilder Kaiser ziet er het meest indrukwekkend uit, gevolgd door de Zahmer Kaiser. De turquoise-blauwe rivier de Ache slingert door de groene weiden. We draaien langzaam rondjes in de lucht zodat ik de Kaiserwinkl vanuit alle perspectieven kan bewonderen. “Heb je zin om een paar spiralen te draaien?” Natuurlijk. Dus vliegen we eerst een flauwe bocht naar rechts, dan naar links. Herbert voert het tempo wat meer op – het voelt alsof ik in een achtbaan zit. Een achtbaan met uitzicht. Ik vind het geweldig. Eigenlijk komt de landingsplaats veel te snel in zicht. Mijn grijns verdwijnt de rest van de dag niet meer – en dat zegt denk ik alles over de ervaring.

Tip: Kun je (nog) niet vliegen maar wil je toch het overweldigende gevoel van vrijheid ervaren? Dan is een tandemvlucht met een door de staat gecertificeerde tandemvlieginstructeur in Kaiserwinkl echt iets voor jou. Er zijn verschillende vluchtaanbieders in Kaiserwinkl. Wij vlogen met Next Outdoor Generation.

Yoga met Bernie aan de Walchsee

Na deze adrenalinekick rijden we naar de Walchsee voor de volgende activiteit. Een groter contrast tussen de belevenissen van vandaag kan er nauwelijks zijn. Maar eerst chillen we nog even aan de oever zitten en laten we onze indrukken van de tandemvlucht de revue passeren. Dan komt yogaleraar Bernie komt met een vrolijke glimlach op ons aflopen. Samen met hem doen we een uurtje yoga aan de Walchsee. “Fijn dat jullie er zijn”, begroet hij ons. Bernie volgde een paar jaar geleden een opleiding in klassieke yoga, maar raakte vervolgens enthousiast over de Jivamukti yogamethode. “Jullie zullen vandaag zeker elementen hiervan ontdekken, maar verder doen we vandaag meer een klassieke flow,” legt hij uit, terwijl hij de matten uitrolt op de weide aan de oever van het meer. Dan gaat hij zitten en vraagt ons hetzelfde te doen. “We beginnen met de Magic 10, een yogaserie van houdingen die we een steeds aantal ademhalingen vasthouden.” We doen de serie en daarna nog wat andere asana’s. We oefenen ook een tijdje wat lastigere balanshoudingen, zoals de kraai en de hoofdstand. Tegen de tijd dat ik voor de zoveelste keer lachend omval, is het uur ook alweer voorbij. We sluiten af met een korte meditatie en zo landen opnieuw na deze eerste bijzondere dag in Kaiserwinkl.

Tip: Bernie biedt elke zondag om 10 uur yoga aan bij Walchsee. De locatie is een beetje anders dan bij ons, namelijk bij Terrassencamping Süd-See.

ECO Raft & Hike in de Entenlochklamm & terug via de Schmugglerweg

ECO Vlotten & Wandelen Kaiserwinkl Tirol

Ook onze tweede dag in Kaiserwinkl in Tirol begint met een activiteit die ik nog nooit eerder heb gedaan: raften! En niet zomaar, nee, vandaag gaan we op een raft & hike-tocht. We fietsen vroeg in de ochtend naar Sport & Natur in Kössen. Hier maken we kennis met onze bootmaatjes van vandaag: gids Sabine en drie andere vakantiegangers. Na een korte briefing van Sabine gaan we meteen de Tiroler Ache op. In het begin drijven we relaxed over het water, maar even later wordt de rivier steeds smaller en de rotsen steeds hoger. We zijn nu in de Entenlochklamm. Er zijn steeds weer korte stukken waar het water echt wild is en we hard moeten peddelen. Mijn persoonlijke hoogtepunt: we mogen tussendoor zelf testen hoe koud het water is. Spoiler: koud 😉 We zwemmen in de rivier, laten ons door de stroming een stuk meenemen en stappen dan weer in de boot. Daarmee varen we over de grens van Tirol naar Beieren. Als we nu nog 20 kilometer stroomafwaarts zouden gaan, zouden we de Chiemsee bereiken. Maar we stappen uit bij de brug net voor Schleching, ongeveer acht kilometer en twee uur na de start.

Hier verruilen we onze wetsuits voor wandelkleding en houden we lunchpauze. De zon is inmiddels tevoorschijn gekomen en het voelt weer als zomer. De terugweg leggen we te voet af: we wandelen over het smokkelaarspad. Al ongeveer 2000 jaar geleden was deze route een belangrijke handelsroute van Noord naar Zuid – en omgekeerd. De route tussen Beieren en Tirol werd tot de jaren 1950 ook gebruikt om te smokkelen. Goederen die in het betreffende land schaars waren, zoals koffiebonen of scheermesjes, werden zo over de grens gesmokkeld, vertelt wandelgids Sabine. Vandaag smokkelen wij alleen onszelf terug over de grens naar Tirol. En genieten onderweg van de heerlijk schaduwrijke bospaden en het prachtige uitzicht op de Entenlochklamm. Die ligt een tiental meter lager dan het wandelpad en het water ziet er van bovenaf mooi turquoise-blauw uit. Af en toe maken we een klein omweggetje naar een uitkijkplatform. De tijd gaat heel snel voorbij en na twee uur zijn we terug in Kössen.

Tip: Er zijn verschillende varianten van het smokkelaarspad. Je kunt er ook een rondwandeling van maken. Meer informatie vind je op de website van de Schmugglerweg.

Bike & SUP Walchsee

We hebben al behoorlijk wat water gezien vandaag. En toch hebben we laat in de middag zin om nog een keer het water op te gaan. We hebben ontdekt dat we in het hotel gratis fietsen kunnen lenen en nu hebben we een beetje fietskoorts. Dus stappen we op de mountainbike en fietsen vanuit Kössen via een prachtig hooggelegen pad naar de Walchsee. Daar ruilen we de fiets in voor een stand-up paddle board en peddelen een stukje over het meer. We hebben een prachtig uitzicht op de Zahmer Kaiser aan de ene kant en de Chiemgauer Alpen aan de andere kant. We drijven een tijdje over het water tot de wolken echt donker worden. Dan stappen we weer op de fiets en rijden via de andere kant van het meer terug naar Kössen. En precies als we aanschuiven voor het avondeten begint het te hozen. Perfecte timing! Ik denk niet dat het moeilijk te geloven is dat ik na een dag als vandaag in bed nog steeds het gevoel had dat ik op het water dobberde 😉

Bike & Hike-tocht naar de Unterberghorn in Kössen

Mountainbiken & wandelen Unterberghorn Kössen Kaiserwinkl

Het kleine fietstochtje van gisteren smaakt naar meer. Daarom besluiten we de volgende dag een bike- en hiketocht naar de Unterberghorn te maken. In de ochtendzon leggen we het eerste stuk vanaf Kössen op de mountainbike af. We rijden via een bospad vol haarspeldbochten omhoog en trotseren daarbij behoorlijk wat hoogtemeters. Al snel laten we het bos achter ons en hebben een fantastisch uitzicht op de Chiemgauer Alpen. Ook kunnen we de meanderende Tiroler Ache zien, waarop we gisteren zijn gaan raften. Na ongeveer 1,5 uur bereiken we de Bärenhütte, waar we de fiets op slot zetten. De officiële mountainbikeroute op de Unterberg eindigt hier. Vanaf het terras van de hut heb je een prachtig uitzicht op de Wilder Kaiser. Als de wolken tenminste een beetje zouden wegtrekken… “Kom, laten we omhoog lopen, misschien komen de bergtoppen straks tevoorschijn,” zeg ik tegen Lisa.

En zo begint het wandelgedeelte van onze tocht. We gaan te voet verder, eerst over een breed grindpad, daarna over een wandelpaadje. Vanaf ongeveer 300 meter voor de top wandelen we over de smalle bergrug. Het pad is breed genoeg om andere wandelaars te passeren, maar je moet wel tredzeker zijn en een geen hoogtevrees hebben. Wij genieten van het korte maar mooie stuk over de bergkam naar de top. We ontdekken zelfs een paar alpenrozen onderweg! Eenmaal boven zijn de bergen van de Wilder Kaiser helaas nog steeds verborgen achter de wolken, maar het panorama is toch erg mooi. We hebben een overweldigend uitzicht op de Chiemgauer Alpen en de Loferer Steinberge zijn ook duidelijk zichtbaar. In de diepte ligt de Walchsee en in de verte glinstert zelfs de Chiemsee.

Unterberg Kössen wandeling

Na een pauze op de top wandelen we terug naar de Bärenhütte. Tegen de verwachting in blijft het weer stabiel en dus houden we een langere Kaiserschmarrn-pauze op het terras. We kijken naar de paragliders en na eigen tandemvlucht kunnen we ons voorstellen wat een geweldig gevoel van vrijheid ze nu moeten hebben. Ik heb een soortgelijk gevoel als we daarna op onze mountainbikes de berg weer af denderen. Het kronkelende grindpad is perfect voor mij als beginnende mountainbiker en ik geniet er echt van. Aan het eind van de middag zijn we terug in het dal. Dat was een geweldige bike- en hikeltocht – echt een aanrader!

🕑 Tijd: ca. 5,5 – 6 uur

⟷ Afstand: 28,7 km (daarvan ca. 25 km met de MTB)

↗️ Hoogtemters: 1190 m omhoog en omlaag (daarvan ca. 900 m met de MTB)

💡 Vereisten: Conditie, tredzeker, geen hoogtevrees

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: matig tot moeilijk

📌 Startpunt: Kössen

🚍 OV: Bus 4030 tussen Kufstein en Kössen

Wandeling in de mist en regen naar de Aschinger Alm

Als ik op onze laatste dag in de Kaiserwinkl ’s ochtends de gordijnen opendoe, gaan de bergen schuil achter een wolkenmassa. Eerst maar eens ontbijten. Maar vanwege de tijdelijke wegafsluiting in Walchsee moeten we om 7.45 uur dan toch echt wegrijden. We zetten de auto op de wandelparkeerplaats in Buchberg en wandelen via het bospad omhoog naar de Aschinger Alm. De bloemen, planten en struiken zijn bedekt met glinsterende druppels. De regen tikt zachtjes op de bladeren. We laten de alm eerst nog even links liggen en gaan verder omhoog. De wolken trekken snel voorbij en soms is de rotswand van de Zahmer Kaiser even te zien, maar de toppen blijven verborgen. We hebben geen uitzicht, maar we beleven de kleine details in de natuur intenser: het gekwetter van vogels, de geur van natte planten, de kleuren van de bloemen en… een koe die mijn armen en benen probeert te likken. Na ongeveer anderhalf uur zijn we terug bij de alm. Helaas hebben we nog steeds niet het schitterende uitzicht op de bergen dat we hier hadden moeten hebben. “Koffie met taart?” vraag ik aan Lisa. Snel de warme en droge herberg in! De rabarbertaart smaakt heerlijk en we warmen weer op. Het is de kers op de taart van onze Kaiserwinkl-reis!

🕑 Wandeltijd: ca. 2,5 -3 uur

⟷ Afstand: 8,6 km

↗️ Hoogtemeters: 380 m omhoog en omlaag

💡 Vereisten: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

📌 Startpunt: Wanderparkplatz Buchberg

🚍 OV: Bus 4030 tussen Kufstein en Kössen, bushalte: Rettenschöss Schmidt

Geef een reactie