Avontuurlijke vakantie in het Lechtal: de coolste outdooractiviteiten

Je bekijkt nu Avontuurlijke vakantie in het Lechtal: de coolste outdooractiviteiten

Houd je van avontuur? Kun je niet kiezen tussen klimmen, canyoning en bergtochten? Dan heb ik goed nieuws voor je: in het Lechtal hoef je ook niet te kiezen. Want tussen de wilde rivier de Lech en de indrukwekkende bergtoppen valt er ongelooflijk veel te beleven. Ik ging op avontuurvakantie in het Lechtal in Tirol en probeerde veel verschillende buitenactiviteiten uit. En daar zaten ook een paar compleet nieuwe, onvergetelijke ervaringen bij!

Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Lechtal Tourismus, die mij voor deze reis heeft uitgenodigd. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaring en mening.

De Lechtal ligt tussen Reutte (Tirol) en Warth (Vorarlberg) in het noordwesten van Oostenrijk. Het Lechdal wordt gekenmerkt door de loop van de rivier de Lech, de laatste wilde rivier in Europa. Het alpiene landschap met de Allgäuer en Lechtaler Alpen maakt het Lechtal super voor bergliefhebbers. Met een oppervlakte van meer dan 42 vierkante kilometer en nog geen 5000 inwoners is de regio perfect voor een natuurvakanatie. Voor avonturiers valt er sowieso veel te ontdekken: van bergtochten tot canyoning, van klimmen tot raften.

Avontuurlijke trailrun met husky’s in het Lechtal

Hubertus Lindner Bergschool Lechtal Basecamp Gramais Husky

“Ben je er klaar voor? Daar gaan we !” Met een zachte ruk word ik naar voren getrokken. Freia en Lily hebben er zin in. Ik ook. De twee dames zijn pluizige viervoeters en samen met hen, zes andere husky’s en Hubertus Lindner van de Bergschule Lechtal, ga ik vandaag een bergtocht maken. Of is het meer een trilrun? Ik weet niet precies wat me te wachten staat als ik ’s ochtends de parkeerplaats van de bergschool in Gramais oprijd. “Grüß di!” Twee donkere ogen kijken me vriendelijk aan vanonder de pet. Hubs – zoals hij zichzelf voorstelt – is niet echt geïnteresseerd in koetjes en kalfjes en komt meteen ter zake. De Siberische Husky is een hondenras dat behoort tot de prehistorische pool- en keeshonden. Oorspronkelijk waren het werkhonden die door Siberische nomaden werden gebruikt om zich met sleeën snel over sneeuw en ijs te verplaatsen. Van beneden wordt het gehuil van de honden steeds luider. “Kom op, we gaan, anders wordt het alleen nog maar erger”, lacht Hubertus. Hij doet de honden de harnasjes om en maakt elk individueel onderdeel vast aan een ingenieus systeem van touwen en karabijnhaken. “Ik heb dit de afgelopen jaren zelf ontwikkeld, er is niemand anders die op deze manier met husky’s de bergen in gaat,” zegt hij. Hubertus komt uit Stiermarken, is berggids en begon een paar jaar geleden met het samenstellen van zijn roedel. “Ik zag de husky’s voor het eerst in Kufstein. Ze kwamen niet op me af en draafden ook niet om me heen zoals andere honden doen. Toen wist ik het: met zulke honden wil ik de bergen in,” zegt Hubertus. Zo gezegd, zo gedaan en nu biedt hij alle tochten aan die hij vroeger ook gidste, maar nu met husky’s: van gemoedelijke wandelingen met picknick tot skitochten naar de hoogste toppen van de Lechtaler Alpen.

Vandaag doen we een trailrun vanuit Gramais, de kleinste gemeente van Oostenrijk, verscholen in een zijdal van het Lechtal. We beginnen met een stuk over een grindpad, maar ruilen dit al snel in voor een single trail door het bos. “Gaat het nog?” roept Hubertus af en toe naar me. Als het terrein erg technisch wordt, verlaagt hij het tempo een beetje en laat hij “mijn” twee honden ook langzamer lopen. Als we even pauzeren – ik moet op adem komen – vertelt Hubertus me dat de husky’s weliswaar in een roedel leven, maar dat ze zeer zelfstandig zijn. “Ze leven absoluut niet in een patriarchaat. Er zijn wel bijvoorbeeld alfa’s, zoals Freia, die de leidershond worden. Maar ze zijn nog steeds allemaal heel erg op zichzelf gericht. Ze hebben hun eigen karakter en ontwikkelen na verloop van tijd hun eigen doelen,” legt hij uit. En dat maakt de tocht ongelooflijk spannend: je merkt echt hoe elke hond zich anders gedraagt en zijn eigen plek in de roedel heeft. We hebben inmiddels het bos verlaten en lopen over een weidepad omringd door kleurrijke bloemen en met uitzicht op de fantastische Lechtaler Alpen. De husky’s trekken me steeds verder vooruit. Hoewel ik moet uitkijken waar ik mijn voeten neerzet, heb ik hierdoor nog genoeg tijd en energie om van het uitzicht te genieten. “Zullen we nog een omweg maken?” vraagt Hubs me. Zeker weten! We sprinten door het bos dieper de vallei in en rennen dan over een zonnig grindpad terug naar Gramais. Terug in het basiskamp kijken de husky’s verwachtingsvol naar Hubs. Terwijl hij het eten klaarmaakt, heb ik wat knuffeltijd met mijn pluizige vrienden. Eén voor één komen ze naar me toe. Maar als ze het eten ruiken, verdwijnt hun interesse snel. Ik lach. “Tja, er zijn prioriteiten, nietwaar?” lacht Hubs ook. Dan nemen we afscheid. In de auto terug naar het dal laat ik de dag nog eens de revue passeren. Het was een unieke ervaring. Alles ging zo snel en toch heb ik het gevoel dat ik een eeuwigheid met de husky’s heb doorgebracht. Ik ben zeker van plan om Hubs en de honden in de winter weer te bezoeken.

Kruiden & Kneipp – Wandeling kruidenheks Daniela in het Lechtal

De volgende dag van mijn vakantie in het Lechtal begin ik in een rustig tempo. Samen met een kleine groep loop ik de Vitalweg in Holzgau. We worden begeleid door de Lechtaler kruidenheks Daniela Pfefferkorn. “Een paar jaar geleden heb ik samen met een paar andere vrouwen een opleiding tot kruidenpedagoog gevolgd. Nu willen we alle geïnteresseerden kennis laten maken met de kracht van lokale kruiden en geneeskrachtige planten door middel van rondleidingen en workshops,” legt Daniela uit als we na een minuut of tien stoppen bij de hooischuur. Bij de schuur wordt vlas verbouwd. De plant, bij velen bekend vanwege het lijnzaad, kenmerkte ooit het landschap in het Tiroolse Lechdal, maar aan het begin van de 20e eeuw kwam katoen ervoor in de plaats.
“De kruidenheksen telen nu weer vlas. Wist je dat het zelfs een superfood is?” Lijnzaad bevat een zeer hoog gehalte aan waardevolle omega-3 vetzuren. We wandelen verder. Onderweg laat Daniela ons steeds weer kruiden zien – gewoon langs de rand van de weg – en vertelt over positieve, effectieve stoffen. “Mijn zoon zei ooit: ‘Mam, je eet alles, je bent net een koe’,” lacht Daniela. We leren dat paardenbloem en brandnetel een ontgiftende werking kunnen hebben en dat de bittere stoffen in gentiaan een versterkend en balancerend effect hebben op het immuunsysteem en koorts verlagen. “Dus gentiaan-schnaps is eigenlijk een medicijn, toch?” zegt een deelnemer gekscherend. In elk grapje zit een kern van waarheid…

Kruidenwandeling Lechtal

De Vitalweg voert ons vervolgens over een heel ander hoogtepunt in Holzgau: de hangbrug. De brug is maar liefst 110 meter hoog en 200 meter lang, en het uitzicht is prachtig.

Kruiden en voeding zijn slechts een deel uit van de gezondheidsleer van Kneipp. Het tweede deel van het Vitaliteitspad leidt ons door het bos en hier draait alles om Kneipp-behandelingen met water. We stoppen bij een bruggetje met twee gieters. Daniela vult ze met water en laat ons zien hoe we onszelf kunnen verwennen met een verfrissende beengebieting. “Begin altijd zo ver mogelijk van het hart vandaan, dus aan de buitenkant van het rechterbeen,” legt ze uit. Dan ga je verder met de binnenkant en dan het linkerbeen. Je eindigt met de voetzolen. “Heel belangrijk: droog je voeten daarna een beetje in de frisse lucht en trek je sokken aan,” besluit Daniela. Zo’n verfrissende Kneipp-behandeling aan het het onderlichaam heeft een kalmerend effect en kan daarom het beste ’s avonds worden gedaan. Met de espresso van Kneipp is het een ander verhaal: het armbad heeft een opwekkend effect en is daarom een goede manier om de dag te beginnen. Omdat we voor vandaag nog een spannende activiteit op het programma hebben staan, nemen we zo’n “freshness kick to go” en lopen daarna samen het laatste stuk van de Vitalweg terug naar het dorpsplein.

Accommodatietip voor je vakantie in het Lechtal: tijdens mijn reis verbleef ik in het Wohlfühlhotel Berg Heil in Holzgau. De naam zegt alles. Het hotel wordt gerund door twee broers die er samen met het personeel alles aan doen zodat jij een fijne tijd bij hen hebt. De kamers zijn modern en warm ingericht, met veel ruimte om je outdoorkleding op te hangen. De wellnessruimte heeft twee sauna’s en een stoombad – heerlijk om te ontspannen na de tour. En het eten is super. Lekker, gezond en vers bereid.

Canyoning-avontuur in het Lechtal in Tirol

Canyoning Lechtal Tirol Oostenrijk

“Vandaag zou ik graag met jullie door de Hochalpbach bij Steeg willen gaan. Het is een prachtig wilde kloof. Het is iets uitdagender, maar jullie zijn allemaal sportief, dus dat komt wel goed.” We staan bij het buitenzwembad in Bach/Elbigenalp, waar Joe Klotz ons zojuist met een grote grijns heeft begroet. Hij is canyoninggids en heeft zijn eigen bergschool: Nature Adventure. Nadat we onze sportuitrusting hebben omgeruild voor een wetsuit, jas, sokken en waterdichte schoenen, gaan we op pad. Kort na een brug slaat Joe af naar een bospad en stopt na een paar honderd meter. “Vanaf hier wandelen we nog ongeveer 15 minuten omhoog,” legt hij uit en begint te lopen. We stappen steil omhoog over een smal bospad. Het wordt behoorlijk warm in onze neopreenkleding. Maar dan horen we het stromende water al. Op een relatief vlak stuk doet Joe een abseiloefening met ons. “Veel canyoninggidsen abseilen je naar beneden. Maar ik denk dat het veel interessanter voor je is als je het zelf leert en doet,” zegt Joe. “Maar maak je geen zorgen, ik heb een extra touw voor het geval je toch loslaat.” We lachen een beetje nerveus. Maar dan gaan we echt van start: we abseilen naar beneden het eerste bekken in. Het koude water dringt langzaam mijn wetsuit binnen. Ieeeh.

Zodra de eerste hindernis is genomen, maken mijn zenuwen plaats voor enthousiasme. We zijn in de kloof! In de volgende twee uur bewegen we ons langzaam bergafwaarts door de Hochalpbach. Soms abseilen we, soms glijden we en soms klauteren we over rotsen. De hoogste waterval op onze route is een ongelofelijke 27 meter hoog en vereist zeker een beetje moed. Maar oh, wat is het leuk! Bijna aan het einde hebben we een kleine durfal-test: een sprong. Ik sta op de rotsachtige rand en kijk naar beneden in het ijskoude, heldere water zo’n 3,5 meter onder me. Ik denk niet na en spring. “Woehoe!” Plons! De eerste sprong is verslavend en we springen allemaal nog een paar keer. Dan is het tijd om het laatste stuk naar het eindpunt te wandelen. Bij de auto wisselen we onze kleren weer om en proosten met een schnaps op het briljante avontuur.

Canyoning Lechtal Tirol vakantie

h

Klimmen bij een waterval: via ferrata aan de Simmswasserfall in Holzgau

Via ferrata klettersteig Simmswasserfall Lechtal Tirol Oostenrijk

Een avontuurlijke vakantie in het Lechtal zou niet compleet zijn als we niet ook nog gingen klimmen. Ik ontmoet berggids Marvin Kärle van Lechtal Alpin en twee andere vakantiegangers op de wandelparkeerplaats in Holzgau. Vandaag doen we samen de klettersteig bij de Simms-waterval. Vanuit Holzgau volgen we het wandelpad langs de beek Höhenbach de vallei richting Café Uta. Plotseling wordt het wandelpad steil en mijn hart maakt een sprongetje. Niet vanwege de steilte, maar omdat we nu de klettersteig kunnen zien. Op de wand, die steil boven de beek uittorent, bevinden zich staalkabels en ijzeren treedjes in duizelingwekkende hoogte, de touwbrug gaat vlak over de woeste waterval heen. Marvin stopt bij de zogenaamde ‘Bärenhöhle’, een kleine grot, waar de via ferrata start. Hij geeft ons een korte briefing en neemt ons eerst mee op de oefenklettersteig. Dan zijn we er echt klaar voor. De via ferrata begint meteen al spectaculair: we steken de beek over naar de tegenoverliggende rotswand via een kleine brug van staaldraad. Daarna klateren we om de grote rots met de naam Gamsfelsen heen naar de tweede touwbrug, die we ook oversteken. Het water buldert onder me. Ik voel de spetters op mijn armen en hoor hoe het water met onvoorstelbare kracht de diepte in raast. Aan de andere kant van de brug is het weer klimmen geblazen. We klauteren over de ijzeren treedjes vlak langs de rotswand omhoog naar de steenbokrots. Daarna dalen we een klein stukje af voordat nog een keer de waterval oversteken via de derde staalkabelbrug. Eenmaal op de top nemen we een korte pauze en genieten we van het panorama-uitzicht. Daarna dalen we af voor het laatste deel van de via ferrata en gaan terug langs de noordkant van de rots. Hier splitst de groep zich kort op: samen met een van de andere klimmers waag ik me aan de adelaarsvariant, Marvin vergezelt de andere deelnemer op de wat makkelijkere route dichtbij de beek. De adelaarsvariant heeft een korte D/E passage met een overhang die veel kracht vergt. Een paar minuten later komen de twee varianten weer bij elkaar. We leggen het laatste stuk samen af tot we de kleine touwbrug bij het beginpunt weer oversteken en zo de klettersteig beëndigen. We geven elkaar een high five. Dat was echt een geweldige klettersteig!

FAQ – Avontuurlijke vakanties in de Lech Vallei

Waar ligt het Lechtal?

Het Lechtal ligt in het noorden van Tirol, tussen Reutte en Warth, in het noordwesten van Oostenrijk.

Waar in het Lechtal is het het mooist?

Een onmogelijke vraag om te beantwoorden! Direct aan de Lech, op de groene alpenweiden of in het hooggebergte: elke hoogte heeft iets speciaals. Persoonlijk houd ik ook van de zijdalen van het Lechtal omdat ze zo ongerept zijn.

Welke activiteiten kan ik tijdens mijn vakantie in het Lechtal doen?

De vraag is eerder: welke niet? 😉 Van bergsporten (wandelen, bergbeklimmen, mountainbiken) tot watersporten (canyoning, raften, kajakken) en klimmen (sportklimmen, via ferrata, alpien klimmen): alles is mogelijk. Het Lechtal is daarom ook perfect voor een multi-outdoorsportreis.

Geef een reactie