Bike & Hike in herfstig Bad Hindelang

Je bekijkt nu Bike & Hike in herfstig Bad Hindelang

Ik hink van het ene been op het andere terwijl ik nog eens naar de route kijk. Veel warmer dan een paar graden zal het op dit moment niet zijn. Maar de zon komt langzaam over de berg. Opeens baadt de natuur in een gouden licht. Voor mij het startschot voor mijn bike & hike-tocht in Bad Hindelang, een dorpje op de rand van de Allgäuer Alpen, in Duitsland tegen de Oostenrijkse grens. Eerst fiets ik door het Hintersteiner Tal om daarna een herfstwandeling te maken door het paradijs van Bad Hindelang.

Met de fiets door het Hintersteiner Tal

De eerste paar kilometer vanaf het Busbahnhof in Bad Hindelang leg ik met de fiets af. Na een kwartiertje bereik ik het bergdorp Hinterstein, het meest alpiene gedeelte van Bad Hindelang. Het dorp wordt omringd door imposante bergen en is de toegangspoort tot het Hintersteiner Tal. Deze lange vallei is autovrij en leent zich juist ook in de herfst nog uitstekend voor fietstochten. Witte nevelslierten hangen tussen de kleurrijke loofbomen. De eerste sneeuw ligt op de bergtoppen. Al na de eerste kilometers ben ik verrukt over het prachtige landschap. Ik fiets gestaag omhoog. Bij de Eisenbreche stap ik even af. Om op adem te komen, maar ook om naar de ruisende beek te kijken. Hier stroomt de Ostrach door een bijna 100 meter diepe kloof, verder in het dal wordt het een brede beek. Het is een constante metgezel op mijn weg verder de vallei in. Ik trap weer flink door en bereik na ongeveer 15 kilometer en 330 hoogtemeters het Berggasthof Giebelhaus.

Wil je liever alleen wandelen in Bad Hindelang? Met de Giebelhausbus reis je gemakkelijk van Hinterstein naar het Giebelhaus. Deze rijdt dagelijks tussen Hinterstein en het Giebelhaus. Je vindt de actuele dienstregeling op de website van Bad Hindelang (halverwege de pagina, een PDF om te downloaden). En als je je nu afvraagt: hoe kom ik naar de bushalte in Hinterstein? De twee elektrische busjes van EMMI-MOBIL brengen je in en rondom Bad Hindelang zonder vaste dienstregeling en zonder vaste route ofwel naar de dichtstbijzijnde bushalte ofwel rechtstreeks naar je bestemming. In dit geval bijvoorbeeld van Bad Hindelang naar de bushalte in Hinterstein. Je bestelt het busje met een app en met de Gästekarte is dit zelfs gratis. Let op: EMMI-Mobil rijdt niet door het Hintersteiner Tal naar het Giebelhaus.

Wandelen in het herfstparadijs van Bad Hindelang

Ik zet mijn fiets op slot bij het Giebelhaus en ga te voet verder. In eerste instantie voert de route me over een brede weg door het bos naar de Schwarzenberghütte. Met elke stap die ik zet, wordt het uitzicht mooier. De hellingen zijn bedekt met kleurrijke loofbossen en op de bergtoppen ligt sneeuw. Aan de rand van het pad staan oude esdoorns met goudgele bladeren. Het is een geweldig natuurspektakel. Het gebied rond de Schwarzenberghütte, een berghut waar je goed terecht kunt voor een lekker hapje of zelfs een overnachting, wordt niet voor niets het ‘paradijs’ genoemd.

Herfstkunstwerkjes van de natuur

Vanaf de Schwarzenberghütte wandel ik via een smal pad terug naar beneden. Ik stop bij een oude esdoorn. Vanaf een meter boven de grond vertakt de boom zich en groeit verder met twee stammen. Beide zijn bedekt met zacht, groen mos. Een van de stammen is half open en hol. In de holle ruimte groeien tientallen kleine, bruine paddenstoelen. Het is een klein natuurkunstwerk. Daar zie ik er onderweg nog meer van. Glimmende waterdruppels op herfstbladeren, pluizige restanten van bloemen en eenzame struiken met felrode bessen. Zeker in de herfst is het de moeite waard om in de natuur je ogen open te houden voor kleine dingen.

Broodpauze met uitzicht op de Alpen

Ik loop door het paradijs naar de Käser-Alpe. Daar ga ik zitten om een hapje te eten. De alpen zijn al gesloten in de late herfst en de Schwarzenberghütte is vandaag ook dicht, dus ik heb zelf een box vol met lekkers meegenomen. Voor de tocht heb ik in Bad Hindelang brood, kaas en worteltjes gekocht en verpakt in de ,mooie, edelstalen broodtrommel van Bad Hindelang. Ik vind een fijn plekje met uitzicht op de besneeuwde top van de berg Giebel en het fantastische kleurenspel van het bos eronder. De zon is nu verdwenen, maar door het milde herfstweer is het heerlijk om buiten te zijn. Wat is het hier heerlijk rustig. Afgezien van het geritsel van de bladeren in de wind heerst er absolute stilte. Totdat twee wandelaars me ‘eet smakelijk’ wensen – de eerste andere wandelaars die ik vandaag zie. Ik eet mijn brood op voordat ik me aan de afdaling naar de Engeratsgundalpe waag. In dit geval is ‘me wagen’ op zijn plaats, want het smalle pad is extreem modderig door de regen van de afgelopen dagen. Als ik bij de alp aankom, zien mijn schoenen en broek eruit alsof ik de hele dag door de modder heb gebanjerd. Ach, zo hoort het na een herfstwandeling te zijn! Vanaf de alp is het vervolgens weer ontspannen wandelen tot aan het Giebelhaus.

Tussenstop bij het koetsenmuseum en de Zipfelsfall in Hinterstein

Bij het Giebelhaus spring ik weer op mijn fiets en rijd snel bergafwaarts door het Hintersteiner Tal. Omdat de zon af en toe door de wolken schijnt, kan ik de herfstige natuur nu nog beter zien dan vanochtend. Eigenlijk gaat de terugweg me bijna iets té snel. Daarom maak ik een kleine omweg naar de andere kant van de beek Ostrach. Daar is een nogal bijzonder museum: het Kutschenmuseum. De curieuze collectie, die zowel buiten als binnen gratis te bezichtigen is, kun je nauwelijks beschrijven – je moet het zelf zien. Hier kun je je onderdompelen in een bijzondere fantasiewereld met rijtuigen en decors die in de loop der decennia liefdevol zijn ontworpen door Martin Weber. Heel bijzonder! Na een tijdje keer ik terug naar de normale wereld en realiseer me dat de middag langzaam ten einde loopt. Omdat ik hoe dan ook de Zipfelsfall in Hinterstein wil zien, fiets ik snel verder. Ik parkeer mijn fiets op de parkeerplaats ‘Festhalle’ en maak de korte, maar pittige wandeling naar de elegante waterval. Het is het perfecte laatste hoogtepunt van de Bike & Hike tour in Bad Hindelang voordat ik ontspannen de laatste kilometers terug naar het Busbahnhof afleg.

Herfstige bike & hike-tocht in Bad Hindelang

  • Afstand: 37,8 km (daarvan ±30 km met de fiets)
  • Hoogtemeters: ↗ 810 m  ↘ 810 m (daarvan ±330 m met de fiets)
  • Horeca: Schwarzenberghütte (open van 25 december tot begin november), Engeratsgundalpe (in de zomer open) of Giebelhaus (open van 25 december tot begin november). In Bad Hindelang en Hinterstein zijn er horecagelegenheden die het hele jaar door geopend zijn.
  • Extra: In de winter kun je winterwandelen en rodelen op het pad van het Giebelhaus naar de Schwarzberghütte.

 Bike & Hike Bad Hindelang met wandeling Allgäu Duitsland

Disclaimer: ik was voor deze tour uitgenodigd door Bad Hindelang Tourismus. Zoals altijd is het enthousiasme dat je leest 100% van mij.

Geef een reactie