10 tips voor jouw eerste keer bikepacken

Je bekijkt nu 10 tips voor jouw eerste keer bikepacken

Wil je voor de allereerste keer een bikepackingtocht maken? Gaaf! De grote vrijheid: alles wat je nodig hebt voor een paar dagen in de natuur heb je direct bij je – of beter gezegd: hangt aan je fiets. Hier zijn een paar tips en trucs zodat het bikepacken meteen vanaf de allereerste keer te gek wordt. Je leert hoe je een bikepackingtocht plant, wat je ervoor nodig hebt en waar je aan moet denken.

Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartners MSR, Therm-A-Rest en Platypus, die mij de uitrusting hebben gegeven om te testen. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.

Wat is bikepacken?

Bikepacking betekent een meerdaagse tocht maken met fiets en tent. Je hebt alles bij je wat je nodig hebt: tent, slaapzak, kleding, eten. Tijdens het bikepacken ben je autonoom en rijd je voornamelijk over weg van de grote wegen en straten. Hoewel bikepacking ook mogelijk is op een racefiets, rijden de meeste bikepackers op gravelbikes of mountainbikes. Dit geeft je maximale vrijheid! Als beginner vereist deze vrijheid echter ook een goede planning en voorbereiding om echt van de reis te kunnen genieten.

Beginnende bikepackers opgelet: 10 tips voor de eerste keer bikepacken

Bikepacking tips Routeplanning voor beginners

1. Kies de juiste bikepacking-route voor beginners

Het belangrijkste is dat de route bij jou past. Kies in het begin een route die niet te veeleisend is, zodat je kunt genieten van het fietsen. Beslis van tevoren of je liever op de straat of off-road rijdt. Over de weg kom je sneller vooruit, maar dan moet je wel rekening houden met meer verkeer. Grindwegen zijn hobbeliger, maar zijn wel dichter bij de natuur. Mijn tip voor je eerste bikepacking-tocht: een mix is ideaal. In het begin leek het me haalbaar om 100 kilometer per dag te fietsen. Bij een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur zou dit een rijtijd van slechts vijf uur betekenen. Inmiddels ben ik echter achter gekomen dat ik deze snelheid zelden haal met mijn beladen gravelbike, vooral als er steile klimmen in de route zitten of als er tegenwind in het spel is. Bovendien neemt elke fotostop of ‘korte’ drinkpauze verrassend veel tijd in beslag. Dat is helemaal niet erg en hoort erbij! Voor beginners zou ik daarom dagelijkse etappes van 60 tot 80 kilometer aanraden, misschien zelfs minder als je veel hoogtemeters moet maken. Het gaat er toch niet om hoe ver je komt. Hoe luidt dat mooie gezegde ook alweer? De weg is het doel 😉

Als je niet precies weet waar je moet beginnen met het plannen van je eerste bikepacking tour, raad ik komoot aan. Je kunt niet alleen je eigen tochten plannen, maar je ook laten inspireren door andere bikepackers. Selecteer in de routeplanner de functie ‘Bikepacking’ en je krijgt tochten bij jou in de buurt te zien.

2. Bikepacking-uitrusting: wat je écht moet meenemen

Inpakken voor je bikepackingavontuur betekent de balans vinden tussen ‘niet te veel’ en ‘niet te weinig’. Maar dat betekent niet dat je meteen de beste ultralichte uitrusting moet hebben. Probeer het bikepacken eerst eens uit en verbeter dan geleidelijk je uitrusting. Toch zijn er een paar dingen die je zeker bij je moet hebben. Een goede fietsbroek die aanvoelt als een tweede huid is heel belangrijk om schuurplekken te voorkomen. Naast een helm en één of twee sets fietskleding – afhankelijk van of je je onderweg wilt en kunt wassen – is ook regenkleding essentieel. Denk niet alleen aan een regenjas en -broek, maar ook aan overschoenen, want je voeten worden snel nat. Een zonne- of fietsbril om je ogen te beschermen tegen vliegjes of kleine takjes en steentjes op grindpaden zijn ook belangrijk.

Als je wilt kamperen, heb je een kleine, lichtgewicht tent, een slaapmat en een slaapzak nodig. Als je onderweg eten of koffie wilt maken, heb je ook een gasbrandertje, een klein pannetje en eventueel een spork (lepel/vork) nodig. Natuurlijk kun je ook gewoon lekker brood eten en wat snacken en op die manier een hoop ruimte en gewicht besparen – zeker geen slecht idee voor je eerste bikepacking-tocht(en). Een T-shirt, een dons/primaloftjack en een lichte joggingbroek/legging zijn praktisch voor ’s avonds. Als het echt koud wordt, neem ik meestal nog een buff en handschoenen mee. Daarnaast is een powerbank voor mij onmisbaar, want ik heb mijn mobiele telefoon nodig voor alles wat met organisatie te maken heeft – van campingspots boeken tot routeplanning, en ik wil onderweg ook foto’s kunnen maken. En last but not least: een hoofdlampje.

Mijn bikepacking-tent: de Hubba Hubba Bikepack 2 van MSR

Een beproefd product in een nieuw jasje. De populaire Hubba Hubba van MSR is nu ook verkrijgbaar als speciale bikepacking tent: de Hubba Hubba Bikepack*. Kenmerkend zijn de kortere tentstokken die het meenemen op de fiets vergemakkelijken, een onopvallende groene buitentent voor discreet kamperen en een meegeleverde stuurtas. De tent is lichtgewicht, gemakkelijk in te pakken, eenvoudig op te zetten en heeft een aantal handige features die bikepackers zullen waarderen. Hij is verkrijgbaar als een- of tweepersoonstent. Wat ik persoonlijk geweldig vind: je kunt ook alleen de binnentent gebruiken en zo ’s nachts naar de sterren kijken!

Bikepacken tips beginners eten

3. Voldoende eten en drinken

Het is superbelangrijk om regelmatig te eten tijdens het fietsen. Dit voorkomt dat je lichaam plotseling slap wordt. Ik neem altijd repen en lichte snacks mee en zorg ervoor dat ik voldoende koolhydraten eet. Meestal eet ik ’s avonds pasta of couscous en ’s ochtends havermout/muesli of rijstepap. En ja, ik ben ook een plezierfietser, dus ik trakteer mezelf graag op een stuk taart op een terras.

Zorg er ook voor dat je genoeg drinkt. Vooral op warme dagen zweet je veel als je gaat bikepacken. Maar zelfs als het koud is, moet je voldoende drinken. Ik heb altijd minstens twee 1-literflessen bij me en kijk waar ik ze kan vullen als ik onderweg ben. Planningstools zoals komoot laten bijvoorbeeld drinkfonteinen zien. Als ik iets ga halen bij een bakker, vraag ik vaak of ze mijn waterflessen willen bijvullen. Gewoon even vriendelijk vragen en het antwoord is dan meestal ja. Inmiddels heb ik ook steeds vaker het Platypus filtersysteem bij me, zodat ik onderweg water uit beekjes kan filteren om te drinken.

Praktisch voor dorstige bikepackers: QuickDraw filtersysteem van Platypus

HetPlatypus QuickDraw-Filtersystem is een ultralicht waterfilter dat bacteriën, protozoën en deeltjes uit het water verwijdert. Het maakt gebruik van minuscule holle vezels om 99,9% van de protozoën en 99,9999% van de bacteriën te verwijderen. Het waterreservoir heeft een polyethyleen binnenlaag die ervoor zorgt dat het water niet naar plastic gaat smaken. Een integriteitstest zorgt ervoor dat het filter goed werkt. Met slechts 102 g (3,6 oz.) is het filter ultralicht en past het gemakkelijk in een van de bikepackingtassen (in mijn geval: in de frametas).De QuickDraw filterde tijdens mijn test een liter water in ongeveer 44 seconden. Dat is niet zo snel als de fabrikant belooft, maar dat kan ook aan mijn krachtsverlies hebben gelegen 😉 Het filtersysteem vergt in het begin meer kracht, maar wordt na verloop van tijd makkelijker te hanteren. En ach, als het wat langer duurt, kun je van de pauze genieten. Om het systeem onderweg schoon te maken, hoef je het alleen maar even krachtig te schudden. Voor een grondiger reiniging raadt Platypus aan om het filter te desinfecteren met Aquatabs of een mengsel van water en huishoudbleekmiddel.

Water filteren Platypus filtersysteem Bikepacken

4. Weet waar je je tent kunt opzetten

Trotz der oft idyllischen Fotos: Wildcampen ist in Deutschland und vielen der umringenden Ländern leider verboten. Plane deine Tour daher so, dass du abends einen Campingplatz erreichst, anstatt dein Zelt irgendwo in der Natur aufzuschlagen. Ich bin kein großer Fan von Vorbuchen – man weiß ja nie, wie weit man kommt. Aber für kürze Bikepacking-Touren (max. 5 Tage) suche ich mir schon gerne ein paar Möglichkeiten vor der Tour raus. Das muss allerdings nicht unbedingt ein Campingplatz sein. Alternativ kannst du Portale wie 1Nite Tent oder Warmshowers (kostenfrei, wie Couchsurfing), Campspace* (kostenpflichtig) oder Nomady (kostenpflichtig) nutzen, wo Privatpersonen ihre Gärten oder Grundstück für Camper anbieten. Wer es noch wilder mag und kontaktfreudig ist, kann auch direkt Leute anzusprechen, ob sie ein Plätzchen im Garten haben.

Bikepacken tips uitrusting

5. Laat je fiets het gewicht dragen en niet je rug

Als Bikepacking-AnfängerIn besitzt du wahrscheinlich noch keine umfangreiche Ausrüstung und du brauchst auch nicht gleich riesig viel Geld in die Hand zu nehmen. Wovon ich dir aber abraten kann: Bikepacken mit Rucksack. Das wird auf Dauer echt anstrengend. Es ist wichtig, die meisten Dinge direkt am Fahrrad zu befestigen. Wasserdichte Packsäcke sind die ideale Begleiter für deine Reise und lassen sich eventuell mit Expandern oder Kabelbindern schnell und einfach am Rad fixieren. Das Angebot an guten und günstigen Bikepacking-Taschen ist mittlerweile sehr groß und wird kontinuierlich erweitert. Oder vielleicht kannst du dir bei Freunden oder Bekannten etwas ausleihen?

6. Meer slaapcomfort = meer plezier

Het is de moeite waard om te investeren in een goede nachtrust. Als je tot nu toe een klassiek slaapmatje hebt gebruikt, kan het zinvol zijn om over te stappen op een opblaasbare versie. Oprolbare of opvouwbare slaapmatten zijn namelijk niet alleen volumineus en daardoor moeilijk te vervoeren, maar bieden ook minder comfort. Er zijn veel alternatieven verkrijgbaar. Fabrikanten zoals Therm-A-Rest bieden lichtgewicht en compacte slaapmatten die zo klein verpakt kunnen worden als een waterfles. Bij de keuze voor een slaapzak is het belangrijk om te letten op het comfort- en de limiettemperatuur van de slaapzak. In welke tijd van het jaar ga je fietsen? Houd er rekening mee dat het ’s nachts flink kouder kan zijn dan overdag. Op de grond is het meestal nog iets kouder. Natuurlijk speelt hier ook jouw gevoel een rol.

Slaapmatje NEOAIR XLITE NXT en slaapzak Soros van Therm-A-rest

Slaapmatje Bikepacking Ther-a-rest NEOAIR XLITE NXT

Toen ik de NEOAIR XLITE NXT* slaapmat uitpakte, was ik meteen onder de indruk van de goede afwerking. De meegeleverde pompzak maakt het opblazen gemakkelijker, ook al duurt het even. Het WingLock-ventiel voorkomt luchtverlies tijdens het oppompen en de pompzak zorgt ervoor dat er geen vochtige ademlucht in de mat komt. De luchtdruk kan eenvoudig worden aangepast via het ventiel, wat na een paar keer ook intuïtief werkt. Het slaapcomfort is met een dikte van 7,6 cm voor mij perfect. Dat was voor mij bijzonder belangrijk, omdat ik ook wel eens op steenachtige of oneffen ondergrond kampeer. De Regular-maat met 51 cm breedte is voor mij voldoende, maar kan voor sommige kampeerders te smal zijn; er is ook een bredere versie van 64 cm. Positief is dat de mat niet zo veel ritselt als vergelijkbare slaapmatten die ik heb getest. Daarmee is ook mijn tentmaatje erg blij 😉 Het oprollen en opbergen in de meegeleverde zak gaat eenvoudig. Gelukkig is de opbergzak niet te krap. Met 450 g (inclusief opbergzak, pompzak en reparatieset) is de mat licht. De R-waarde van 4,5 is bij dit gewicht ook echt goed en zou voor alle seizoenen (tot ongeveer -11 graden) voldoende moeten zijn.

Wie gaat kamperen, heeft natuurlijk ook een slaapzak nodig en ik heb de Therm-A-Rest Saros 0* aangeschaft. Deze zomerslaapzak heeft een synthetische vulling en een comfortlimiet van 5 graden Celsius. Hij wordt geleverd met een opbergtasje dat je goed kunt aantrekken en zo kunt verkleinen, en een grotere opbergzak voor thuis. De YKK-ritssluiting loopt soepel en maakt het mogelijk om de slaapzak tot aan de kin dicht te ritsen. Met het trekkoord van de capuchon kun je deze zo strak aantrekken dat alleen het puntje van je neus er nog uit steekt. Lekker warm! De koordstopper is aan de slaapzak bevestigd; zo kun je hem zelfs in het donker nog vinden. De Synergy Links-bandjes onderaan de slaapzak maken het mogelijk om deze aan de slaapmat te bevestigen, zodat je niet van de mat schuift. Dat vind ik persoonlijk super handig, vooral omdat ik een relatief smalle slaapmat heb. Als je ’s nachts vaak van slaaphouding verandert, kun je de banden waarschijnlijk beter niet vastmaken. Het materiaal van de slaapzak is prettig en stil. De eraLoft-isolatie is lichtgewicht en goed samendrukbaar. Die zou ook in vochtige toestand nog isolerend moeten zijn, maar gelukkig heb ik daar nog geen ervaring mee gehad. Het ruimte ontwerp zorgt ervoor dat je makkelijk in en uit de slaapzak kruipt. De maat Regular is geschikt voor personen tot 183 cm en biedt een comfortabele borstomvang van 160 cm, een heupomvang van 155 cm en een voetomvang van 117 cm. Daarnaast zijn nog twee andere maten beschikbaar.

7. Check af en toe het weer

Slecht weer bestaat niet. Nou ja, maar je bikepacking-tocht is toch echt veel leuker als de regen niet dagenlang op je helm klettert of de wind ervoor zorgt dat je überhaupt niet vooruitkomt. Tijdens een bikepacking-tour breng je de hele dag buiten door en sta je bloot aan de elementen. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer en hoeveel regen je kunt verwachten. Op die manier kun je zorgen dat je je regenkleding snel bij de hand hebt en ervoor zorgen dat alle tassen goed gesloten zijn. Ook de kracht en richting van de wind zijn belangrijk voor je planning voor die dag. Ik gebruik een combinatie van de Meteo Blue-app en de Windfinder-app, waarmee je in de kaartweergave de ontwikkeling van wind, neerslag en temperatuur voor hele regio’s en de komende week kunt volgen.

8. Maak het jezelf met eten zo eenvoudig mogelijk

Ik weet het: op social media zie je ontelbare mooie foto’s van buiten koken en eten. Maar buiten koken, nadat je al 100 kilometer hebt gefietst en zometeen ook nog het tent moet opzetten, is echt iets wat je moet willen. Daarom eindigen mijn bikepacking-dagen meestal in de supermarkt, op zoek naar een gezonde kant-en-klaarmaaltijd die alleen opgewarmd hoeft te worden. Of als het nog makkelijker en sneller moet: op zoek naar ingrediënten voor een perfecte broodmaaltijd 😉 Voor het ontbijt meng ik thuis al havermelkpoeder met muesli of havermout en mogelijk nog wat gedroogd fruit. Dan kan ik dat mengsel in kokend water gieten en klaarrrr is het ontbijt!

Lichtgewicht gasbrandertje PocketRocket Deluxe van MSR

De MSR PocketRocket Deluxe* is een van de meest compacte gasbranders op de markt. Ik ben onder de indruk van de goede prestaties, ondanks zijn kleine formaat. Hij is stevig gebouwd en dat geeft me vertrouwen in de stabiliteit, zelfs bij het gebruik van grotere pannen. MSR geeft je op de brander pannen kunt gebruiken met een diameter tot 20 cm en een hoogte tot 12 cm, met een gewicht tot 3,6 kg. Bij het bikepacken gebruikt ik natuurlijk altijd lichtere en kleinere pannetjes, maar het is geruststellend om te weten dat de brander theoretisch meer aankan. De piëzo-ontsteking aan de zijkant fascineerde me meteen. Een kleine metalen hendel is voldoende om een vlammetje te ontsteken. De bediening is eenvoudig: gas opendraaien, aansteken, pan erop zetten, koken, gas dichtdraaien – klaar. Aan de tegenovergestelde zijde bevindt zich de kleine gasregelaar, die niet alleen zeer nauwkeurig werkt, maar ook inklapbaar is voor transport – heel praktisch! Bovendien zorgt de drukregelaar ervoor dat je onder vrijwel alle weersomstandigheden probleemloos kunt koken. Met zijn 83 gram behoort de PocketRocket Deluxe van MSR tot de ultralichte klasse en is daarmee zeer geschikt voor bikepacking.

9. Niet bikepacken zonder reparatieset

Voor langere fietstochten zijn basisreparatievaardigheden essentieel. Het kunnen plakken van (binnen)banden moet je beheersen, anders zou de tocht wel eens snel voorbij kunnen zijn. Het is aan te raden om een kleine gereedschapsset, plakspullen, een fietspompje, een reservebinnenband en minstens drie bandenlichters bij je te hebben. Als je met meerdere personen onderweg bent, kun je de spullen natuurlijk onderling verdelen. Niet iedereen hoeft alles mee te nemen.

10. Spring op de fiets en ga er vandoor!

De perfecte uitrusting, de perfecte fiets, de perfecte route… Bestaan niet. En voordat je wacht tot alles perfect is gepland en alle bikepacking-tips van de wereld hebt gelezen, is de zomer alweer voorbij 😉 In principe kan elke fiets worden uitgerust met bikepacking-tassen, zodat je meteen kunt beginnen! Dus waarom ga je niet dit weekend meteen een kleine bikepacking-tocht maken?

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie