Review: Bikepacking-tassen van ORTLIEB

Je bekijkt nu Review: Bikepacking-tassen van ORTLIEB

Wie op zoek is naar bikepacking tassen, heeft wat te kiezen. Er is een enorm aanbod. Voor mijn eerste bikepackingtocht stelde ik mezelf ook de grote vraag: welke tassen wil ik kopen? Het duurde niet lang voordat ik koos voor een bikepackingset van ORTLIEB. De bikepacking-tassen zijn gemaakt van zeer robuust, waterdicht materiaal en zijn toch relatief licht. Toen ik ervoer dat de tassen ook nog in Duitsland worden geproduceerd, wist ik dat ik deze tassen mee zou nemen op mijn bikepackingreis! Inmiddels heb ik ze getest tijdens verschillende meerdaagse tochten. In deze review doe ik verslag van mijn (zeer positieve) ervaringen met de bikepacking-tassen van ORTLIEB.

Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner ORLIEB, die mij deze tassen ter beschikking heeft gesteld. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaring en mening.

ORTLIEB – waterdicht & made in Deutschland

Ortlieb fietstassen bikepacking

Wie kent ze niet? De waterdichte tassen van glanzend zeildoek in opvallende primaire kleuren? ORTLIEB produceert ze al meer dan 40 jaar. Maar tegenwoordig heten fietsreizen ook wel bikepacking. En daarbij moeten de tassen niet aan een bagagerek worden gehangen, maar direct aan het frame. Daarom produceert de Duitse fietstassenfabrikant sinds enkele jaren ook lichtgewicht bikepacking-tassen. Voordat we het hebben over de bikepacking-tassen en mijn ervaringen ermee, een paar woorden over ORTLIEB. Het Duitse bedrijf maakt al sinds 1982 tassen van vrachtwagenzeilen. En “produceren” kun je hier heel letterlijk nemen. ORTLIEB stuurt geen digitale sjablonen naar China om daar containers vol goederen tegen bodemprijzen te laten produceren. In plaats daarvan worden de tassen in Duitsland gemaakt en worden de materialen zoveel mogelijk ook van binnenlandse productie betrokken. Volgens ORTLIEB komt maar liefst 70 procent van de materialen uit Duitsland.

Nog een pluspunt: als je tassen versleten of beschadigd zijn, probeert ORTLIEB ze zo goed mogelijk te repareren. Volgens ORTLIEB worden er elk jaar meer dan 18.000 reparaties uitgevoerd. Hierbij zijn reparaties die door verkooppartners en dealers worden uitgevoerd nog niet eens meegerekend. Zij worden door ORTLIEB getraind in het uitvoeren van reparaties, zodat defecte tassen niet helemaal naar Duitsland hoeven te worden gestuurd, maar ter plekke kunnen worden gerepareerd. Echt een geweldig initiatief!

De seat pack van ORTLIEB: een zadeltas met een volume van 16,5 liter

De zadeltas wordt ook wel de arse raket genoemd. Waarom? Dat spreekt eigenlijk voor zich als je de tas aan je fiets bevestigd ziet. Op deze tas verheugde ik me het meest: voor mij is het op de een of andere manier het symbool van bikepacking bij uitstek. Waarschijnlijk omdat het de klassieke fietstassen vervangt als je geen bagagedrager op je gravelbike hebt. Daarom heeft de zadeltas ook een groot volume nodig. Toen ik de tas voor het eerst uitpakte, vond ik hem enorm! De zadeltas van ORLTLIEB heeft een pakvolume van 8 tot 16,5 liter en is daarom ideaal voor kleding, een slaapzak en andere omvangrijke spullen. Een minimale belasting is nodig omdat je de riemen niet strak genoeg kunt vastmaken als de tas te weinig is gevuld. Daardoor zou de zadeltas kunnen gaan schommelen.

Laten we eens naar de details kijken. Rolsluiting, ripstop nylon, getapete naden, PU-coating – op het eerste gezicht lijkt de zadeltas van ORTLIEB op alle andere. Maar het vakmanschap en de details van de Seat-Pack zijn eersteklas. Gespen, haken, riemen en oogjes; alles ziet er even solide uit. En elke riem is voorzien van een elastische lus om losse uiteinden vast te zetten. Er is ook een slim ventieltje geïnstalleerd waarmee overtollige lucht kan worden afgevoerd als je de zadeltas dicht hebt gemaakt. Dit werkt bijzonder goed. Een andere praktische functie is het elastische verpakkingskoord aan de tas. Dit is ideaal voor een vies regenjack, natte handdoek of… mijn fietsbanaan 😉

Ortlieb zadeltas 16,5l

En dan is er natuurlijk nog het snelspansysteem. Het bestaat uit twee plastic haken die over de zadelboom worden geplaatst en dan worden vastgemaakt met riempjes. Om de tas weer los te maken, haal je de spanning van de riemen en duw je de haken omhoog. Eenvoudig en effectief. Ik moest hiermee wel een beetje oefenen. Als de tas volgeladen is, gaat het het makkelijkst als ik de fiets ergens tegenaan kan laten leunen.

ORTLIEB seat pack zadeltas
– Inhoud: 16,5 liter
– Afmetingen (L x B x H): 64 x 22 x 30 cm
– Maximale belasting: 5 kg
– Gewicht: 490 g
– Materiaal: ripstop nylon met PU-coating aan één kant
– Waterdichtheid van stof en naden: 100.000 mm
– Sluiting: waterdichte ritssluiting
– IP 64

De Frame-Pack frametas van ORTLIEB

De frametas van ORTLIEB is verkrijgbaar in twee versies: 3, 4 of 6 liter. Ik heb gekozen voor de Frame-Pack 4 L zodat mijn waterflessen nog ruimte hebben op het frame. Er passen zelfs twee 1-literflessen in de houders onder de frametas. Met een inhoud tot vier liter is de framepack ideaal voor zware en grotere spullen. Ik stop meestal een emaille beker, het gasbrandertje, de spork (een mix van lepel en vork), eten en reparatieset in de frame-pack. Het voordeel is dat het gewicht dicht bij het zwaartepunt van de fiets blijft.

Net als de andere tassen is de frametas gemaakt van een combinatie van robuuste nylonstof op de plekken waar stevigheid nodig is en lichter ripstop nylon aan de zijkanten. De tas heeft een lange waterdichte ritssluiting. De rits is vrij stijf en de tanden zijn scherp. Je moet daarom een beetje voorzichtig zijn met dunne stoffen en mogelijk ook met je handen. De tas bestaat uit een groot vak en is dus niet onderverdeeld me tkleinere vakjes. Dit bespaart gewicht, maar je mist misschien opbergruimte voor kleine spullen. De bevestiging in de framedriehoek is heel eenvoudig met het klittenband. Onder het klittenband zitten extra, iets bredere nylon banden om de kans op wrijving op het frame te verkleinen. Een praktische kleine klittenbandstrip aan de binnenkant van de tas zorgt ervoor dat de wanden bij elkaar worden gehouden en niet onnodig opbollen of tegen de knieën schuren. Natuurlijk moet je de tas niet te vol laden, want dat zou hetzelfde ongewenste effect hebben.

ORTLIEB Frame-Pack Toptube
– Inhoud: 4 liter
– Afmetingen (L x B x H): 50 x 13 x 6 cm
– Maximale belasting: 3 kg
– Gewicht: 170 g
– Materiaal: ripstop nylon met PU-coating aan één kant
– Waterdichtheid van stof en naden: 100.000 mm
– Sluiting: waterdichte ritssluiting
– IP 64

Ortlieb Bikepacking Accessory Pack kleine stuurtas

De kleine stuurtas Accessory-Pack van ORTLIEB

Laten we verder gaan met een van de kleinere tassen: de Accessory-Pack. Dit kleine tasje is ontzettend praktisch voor dingen die je altijd snel bij de hand wilt hebben. In mijn geval zijn dat meestal repen, mijn regenjack, handschoenen en buff. Met het gespsysteem kan deze kleine alleskunner gemakkelijk aan de stuurtas of, in mijn geval, aan de tent (die aan mijn stuur hangt) worden bevestigd. De tas kan ook apart worden gebruikt. Met andere woorden: de tas kan ook direct aan het suur bevestigd worden. Dit is ideaal voor korte tochten als je alleen het hoognodige mee wilt nemen. Het spreekt voor zich dat de Accessory-Pack ook waterdicht is. Praktisch: ORTLIEB levert deze tas met een draagriem zodat ‘ie ook als heup- of schoudertas gebruikt kan worden.

ORTLIEB Accessory-Pack
– Inhoud: 3,5 liter
– Afmetingen (L x B x H): 30 x 5 x 17 cm
– Maximale belasting: 1 kg
– Gewicht: 204 g
– Materiaal: ripstop nylon met PU-coating aan één kant
– Waterdichtheid van stof en naden: 100.000 mm
– Sluiting: waterdichte ritssluiting
– IP 64

De Fuel-Pack van ORTLIEB

Laten we verder gaan met mijn favoriet uit de ORTLIEB-bikepackingset: de Fuel-Pack. Ik ben dol op deze tas, zowel voor bikepacking als voor dagtochten. De reden: je kunt er supermakkelijk bij want hij wordt op het frame bevestigd en heeft een makkelijke opening. De Fuel-Pack is waterdicht (afgezien van het deksel zelf) en is gemaakt van de nylon stof die typisch is voor ORTLIEB bikepacking uitrusting. Binnenin is hij verdeeld in twee compartimenten: een hoofdcompartiment en een smal compartiment aan de linkerkant, dat van het hoofdcompartiment wordt gescheiden door een lichtgewicht stof. Volgens ORTLIEB kun je het tasje met tot 1 kg belasten. Ik kom zelden aan zoveel gewicht. Mijn Fuel-Pack bevat mijn mobiele telefoon, geld, tissues, zakmes en af en toe een energiereep. Soms stop ik er zelfs mijn kleine compactcamera in. Hoewel de Fuel-Pack echt klein is, past er veel in. Ruimte is er echt genoeg, ook dankzij de vorm van het tasje, die niet schuin afloopt, maar rechthoekig blijft. Het bijzondere is de magneetsluiting, die intuïtief en zeer stevig sluit en met één hand te bedienen is. Het zorgt er ook voor dat regen en stof buiten worden gehouden.

ORTLIEB Fuel-Pack
– Inhoud: 1 liter
– Afmetingen (L x B x H): 21 x 8,5 x 12 cm
– Maximale belasting: 1 kg
– Gewicht: 160 g
– Materiaal: ripstop nylon met PU-coating aan één kant
– Waterdichtheid van stof en naden: 100.000 mm
– Sluiting: Deksel met magneten
– IP 53

Super eenvoudig te bevestigen met de Ortlieb instructies

Ortlieb bikepacking-set review

Mijn ORTLIEB bikepacking-tassen werden donderdagmiddag bezorgd. “Zullen we in het weekend een tocht fietsen?” schreef ik aan een vriend. Hij zei ja. Na het werk had ik nog zo’n twaalf uur om de tassen te bevestigen en in te pakken (en te slapen haha). Stress? Helemaal niet. Want bij elke ORTLIEB tas zitten een handleiding. De instructies voor alle ORTLIEB-tassen zijn ook te downloaden van de website*. En zo had ik binnen een halfuurtje alle tassen aan het frame van mijn gravelbike bevestigd. Nu hoefde ik alleen nog maar in te pakken… 😉

PS. Wil je weten welke tassen op jouw frame passen? Van sommige ORTLIEB-tassen kun je een sjabloon afdrukken en kijken of deze op het frame past. Dit is vooral belangrijk voor bijvoorbeeld de frametas.

Een doordachte bikepackingset van ORTLIEB

Ik ben erg blij met de ORTLIEB bikepacking-tassen. Ze zijn extreem praktisch, gemakkelijk te hanteren en ook nog eens water- en stofdicht. Kleine details zoals de klittenband in de framepack en het ventilatieventiel in de zadeltas maken het verschil en getuigen van de jarenlange ervaring van ORTLIEB. Natuurlijk heeft het lage gewicht dat deze tassen kenmerkt ook nadelen. Je zult geen binnenvakken vinden voor het opbergen van kleine spullen of geld/documenten. Maar voor wie wil gravel- of mountainbiken met een lichte uitrusting, telt een laag gewicht zwaarder dan een onverwoestbare constructie.

De markt wordt momenteel overspoeld met bikepackin- uitrusting en het is goed mogelijk om een goedkopere bikepacking-set samen te stellen dan die van ORTLIEB. Maar vanwege hun degelijkheid, eenvoudige hantering, goede verkrijgbaarheid van reserveonderdelen en de mogelijkheid om de tassen oneindig vaak te laten repareren – zou ik zonder aarzelen voor de nieuwe lichtgewicht bikepacking-modellen gaan. Daar komt nog bij dat de tassen in Duitsland geproduceerd worden. Dus: ik kan deze tassen alleen maar van harte aanbevelen voor je volgende bikepacking-tocht.

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie