Water & wandelen: lente aan de Bodensee in Duitsland

Je bekijkt nu Water & wandelen: lente aan de Bodensee in Duitsland

Het eerste groen, uitbundige bloesembomen en andere vroegbloeiers en een fris lentezonnetje: het voorjaar is een goed moment voor een vakantie aan de Bodensee in Duitsland. Terwijl de natuur in andere delen van het land nog wat tijd nodig heeft, krijg je hier al het echte lentegevoel. Op de wandelpaden is het nog aangenaam rustig en je kunt al heerlijk het water op. En als kleine bonus heb je in het voorjaar een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen aan de andere kant van de Bodensee. Ik hopte met de trein van plaats naar plaats aan de Bodensee en probeerde de leukste lente-outdooractiviteiten uit.

Voorjaarswandelen aan de Bodensee: Bodanrück in Radolfzell

Als ik met de trein van Karlsruhe naar de Bodensee rijd, zie ik buiten het landschap steeds groener worden. Ik spot weides vol paardenbloemen en langs een beekje staan eindeloze rijen bloesembomen. Ik kan niet wachten om uit te stappen! De dame tegenover me ziet mijn enthousiasme. Ik vertel haar dat in Nederland het voorjaar met de bloeiende tulpen wordt ingeluid en dat die nog even op zich laten wachten. “Aan de Bodensee in Duitsland heerst een mild zeeklimaat met meer dan 2000 zonne-uren. Je bent op een goed moment hier: in het vroege voorjaar is het hier prachtig,” vertelt ze. “Misschien zie je hier zelfs al wel tulpen,” lacht de dame daarna.

En ze krijgt gelijk! Verlaat je het treinstation in Radolfzell, sta je bijna direct aan de Bodensee. En in de perkjes bloeien honderden tulpen. Maar goed, daarvoor ben ik natuurlijk niet hier. Ik laat mijn spullen in het hotel en neem de bus naar het stadsdeel Liggeringen om daar te wandelen. De wandeling die ik heb uitgezocht, de Bodanrück-Runde, is bijna 10 km lang, maar ik ben blij dat ik lekker veel tijd heb. Want er is zóveel te zien. De Bodanrück is een heuvelrug van zandsteen aan de Bodensee in Duitsland. Wandel je hier in de lente, dan heb je gegarandeerd schitterende uitzichten op de Bodensee met erachter de besneeuwde Alpen. Als zich voor me dan ook nog een fris groene weide vol bloemetjes uitstrekt, kan ik het niet laten om hier even mijn ‘Heidi-moment’ te nemen 😉

🕑 Wandeltijd: ca. 2.5 uur

⟷ Afstand: 8,4 km

↗️ Hoogtemeters: 194 m omhoog en omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheid: gemakkelijk

📌 Startpunt: Liggeringen

🚍 OV: Bus 6 (Radolfzell – Liggeringen Dorfmitte)

Restaurant-tip Radolfzell: vega(n) & regionaal bij Bio-Bistro Safran

Ik was onwijs positief verrast hoe goed je vega(n) kunt eten aan de Bodensee. De tijd dat vegetariërs dagen achter elkaar Käsespätzle eten, is voorbij. Met ongeveer 30.000 inwoners is Radolfzell een kleine plaats en toch vind je hier een bijna helemaal vegetarisch restaurant. Bio-Bistro Safran is al bijna tien jaar een begrip in Radolfzell. Er wordt gekookt met biologische, regionale producten én met een grote glimlach. De vegetarische Maultaschen zijn écht een aanrader!

Picknick-wandeling door de parken van Überlingen

De volgende dag stap ik in de trein naar Überlingen. Wéér zo’n heerlijke treinrit, deze keer met uitzicht op het glinsterende water van de Bodensee. Dit zijn van die treinreizen waarbij je enerzijds niet kunt wachten om uit te stappen, anderzijds het heerlijk is om te zitten en naar buiten te kijken.

Na een uurtje kom ik aan in Überlingen en slenter door het kleurrijke centrum richting het water. Voordat ik aan mijn wandeling begin, loop ik binnen bij Vinogreth. Van april t/m oktober kun je hier een picknick-rugzak vol lekkers ophalen en deze meenemen op je wandeling. Eigenaar van de Vinogreth Dirk Limberger laat me zien wat ze voor mij hebben ingepakt: “We hebben verschillende varianten: klassiek, vegetarisch, vegan en voor families. Voor jou hebben we nu allerlei lekkere plantaardige gerechten ingepakt, zoals een vegan boeren-salade, huisgemaakte hummus, couscous, brood en nog veel meer.” Ik heb zoveel zin om hiermee op pad te gaan. Maar eerst pakt Dirk nog een Duitse Bodensee-wijn en een Seezüngle (schorle) in.

Bij de picknick-rugzak zit ook een kaart met wandeltips. Ik kies voor de route ‘Garten-hopping‘. In 2021 zijn de parken en tuinen aan de oeverpromenade van Überlingen helemaal spik en span gemaakt voor de Landesgartenschau (vergelijkbaar met de Floriade). Het resultaat mag er zijn: het ene park is nog mooier dan het andere. De lente is wat betreft echt een perfect moment voor een vakantie aan de Bodensee in Duitsland want overal zie je nu kleurrijke voorjaarsbloemen. Ik kan bijna niet kiezen waar ik ga picknicken, maar ga uiteindelijk voor een plekje aan het water. Ik ruik de verse kruiden als ik de salades uit de weckpotjes op mijn bord schep. Mmm! Af en toe vaart er een bootje voorbij of lopen mensen op de oeverpromenade langs. “Wat ziet dat er goed uit! Zullen we dat ook gaan doen?” zegt een dame, half tegen mij, half tegen haar partner. “Een echte aanrader,” roep ik terug.

Praktische informatie: Van april t/m oktober kun je bij de Vinogreth in Überlingen een picknick-rugzak bestellen. Reserveren moet minimaal 2 dagen van te voren, je kunt zelf uit de verschillende varianten en drankjes kiezen. Alles is in weckpotten verpakt en je krijgt echte borden, bestek en glazen mee, dus de picknick is ook nog eens zero waste!

Suppen op de Bodensee in Friedrichshafen

Als je op vakantie aan de Bodensee in Duitsland bent, moet je natuurlijk ook een keertje het water op. Dus pak ik na mijn picknick de trein naar Friedrichshafen voor de perfecte afsluiter van mijn voorjaarstrip: suppen! In de haven krijg ik een kleine instructie over de regels voor het suppen op de Bodensee en dan los geht’s! Met een paar peddelbewegingen ben ik de haven uit en bevind ik me op het reusachtige meer. Voor me licht niets dan water, de besneeuwde toppen van de Zwitserse Alpen en een enkele zeilboot. Het water is trouwens zo helder, dat ik nog altijd de bodem kan zien. Later vertelt iemand van het VVV in Friedrichshafen me dat ik het zelfs had kunnen drinken – de Bodensee is als grootste meer van Duitsland de drinkwatervoorziening voor miljoenen mensen.

Op m’n gemakje peddel ik over het glinsterende water richting het Schloss Friedrichshafen met de zo herkenbare slotkapel met twee torens. Daar keer ik weer om richting de haven. Op dat moment vliegt er net een zeppelin over Friedrichshafen. Dit is waar Friedrichshafen bekend om is geworden: vanaf het einde van de 19e eeuw werden in de stad aan het Bodensee zeppelins gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hier een abrupt einde aan, toen de stad flink gebombardeerd werd. Pas veel later werden er weer een aantal van de sigaarvormige luchtschepen gebouwd voor het toerisme. Nog altijd komen er van heinde en verre mensen om een vlucht te maken.

Terwijl de zeppelin richting de Allgäu vliegt, peddel ik terug. Ik had me geen betere afsluiter van deze outdoor-trip aan de Bodensee in Duitsland kunnen wensen. Ik slenter nog wat over de oeverpromenade en kijk door de Viscope (een telescoop met de namen van bergen), zodat ik de Alpentopjes aan de overkant ook een naam kan geven. Op een zonnig terras drink ik nog een frisse limonade voordat ik weer in de trein terug naar huis stap.

Praktische informatie: Mijn SUP huurde ik bij Boot und Spass aan de Uferpromenade van Friedrichshafen. Net als voor andere watersporten gelden voor suppen op de Bodensee regels. Zo moet je andere watervoertuigen (zoals zeilboten) voorrang verlenen en moet je een reddingsvest bij je hebben als je meer dan 300 meter van de oever verwijderd bent. De verhuurder kan je meer hierover vertellen. Bekijk op de website van Friedrichshafen meer watersport-inspiratie.

Met het Bodensee Ticket van plek naar plek hoppen

Van plek naar plek tijdens je vakantie aan de Bodensee? Dat gaat perfect met het Bodensee Ticket. Er zijn drie zones: west, oost en zuid. Je kunt tickets voor verschillende combinaties van zones en voor het aantal dagen dat je nodig hebt, kopen. Zo had ik een ticket voor drie dagen, voor de westelijke (Radolfzell en Überlingen) en oostelijke (Friedrichshafen) Bodensee. Met het Bodensee Ticket kun je met bussen, treinen en ferry’s reizen. Meer informatie over de mogelijkheden, zones en actuele prijzen vind je op de website van het Bodensee Ticket (Engels en Duits).

FAQ – In het voorjaar op vakantie aan de Bodensee in Duitsland

Waar ligt de Bodensee?

De Bodensee ligt in het zuiden van Duitsland, tegen de Alpen aan, op de grens met Oostenrijk en Zwitserland. De Duitse Bodensee strekt zich uit van Stockach in het westen tot Lindau in het westen.

Wat zijn de leukste activiteiten in het voorjaar aan de Bodensee?

In het voorjaar kun je prachtig wandelen aan de Bodensee in Duitsland. Het is hier net iets eerder groen dan in andere delen van Duitsland, bovendien bloeien er in de lente veel bloemen en de bloesem! De watertemperatuur van de Bodensee is nog fris, maar prima voor een SUP- of kanotocht.

Wat voor klimaat heeft de Bodensee in Duitsland?

De Bodensee heeft een gematigd maritiem klimaat met warme zomers en milde winters. Het is hier gemiddeld iets warmer dan in de rest van Duitsland. Ook in het vroege voorjaar (vanaf april) kan het hier aangenaam warm en zonnig zijn.

Kun je naar de Bodensee op vakantie met het openbaar vervoer?

Zeker. Heel veel plaatsen die direct aan de Duitse Bodensee liggen hebben een treinstation. Ter plaatse kun je goed gebruikmaken van het Bodensee Ticket om van A naar B te komen.

Disclaimer: Ik werd voor deze reis uitgenodigd door Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij.

Geef een reactie