Duurzame outdoorkleding van Maier Sports

Je bekijkt nu Duurzame outdoorkleding van Maier Sports

Stel je voor: je broek wordt in de toekomst een jas. Of een T-shirt. Of andersom. De LOOP-Collectie van Maier Sports maakt het mogelijk. De toekomst is circulair en daarom is Circle4Future – circulaire economie – het duidelijk gedefinieerde doel van de broekenspecialist uit Zuid-Duitsland. Maier Sports hechtte altijd al veel waarde aan de ontwikkeling en productie van duurzame outdoorkleding en met de LOOP-collectie zetten ze de volgende stap voorwaarts. In dit artikel neem ik je mee door het spannende proces achter de duurzame outdoorkleding van Maier Sports.

Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn partner Maier Sports, met wie ik een langdurige samenwerking heb. Alles wat je in dit artikel leest is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.

RE-Volution: RE-pair of RE-use komt voor recycling

Voor de productie van nieuwe producten zijn hulpbronnen nodig zoals materialen, energie en CO2-uitstoot. Daarom is het wenselijk dat een product langer gebruikt of gerepareerd kan worden voordat het gerecycled wordt. Dit is waar het RE-concept om de hoek komt kijken. Dit begint met RE-pair (reparatie), gaat verder met RE-use (hergebruik van afzonderlijke productonderdelen) en eindigt met RE-furbish (opknappen van afzonderlijke onderdelen tot een nieuw product). Met deze toekomstige mogelijkheden moet rekening worden gehouden tijdens de productie, zodat de onderdelen kunnen worden gerepareerd en hun levensduur kan worden gegarandeerd. En omdat het lang gebruiken van een product beter is dan recycling, heb je altijd vijf jaar garantie op outdoorkleding van Maier Sports. Binnen deze vijf jaar kun je je defecte product terugsturen naar Maier Sports via de winkel waar je het product hebt gekocht en het gratis laten repareren.

RE moet touwens niet alleen verankerd zijn in de geest van de fabrikant, maar ook in de onze. Want wat moet het product echt kunnen en waar kan ik zonder? Soms is een functie ‘nice to have’, maar beperkt deze de repareerbaarheid of het recyclingproces aanzienlijk. Voorbeeld: Is het cruciaal om waterdichte buitenzakken op de jas te hebben die getapet moeten worden en nauwelijks gerepareerd kunnen worden? Of is het zinvoller om patchpockets aan te brengen die niet waterdicht zijn, maar wel gemakkelijk gerepareerd kunnen worden en ook gemakkelijk gerecycled kunnen worden?

De cyclus van de LOOP-Collectie: duurzame outdoorkleding van Maier Sports

Die letzte Möglichkeit beim RE-Konzept ist Recycling. Wenn eine weitere Verwendung nicht mehr möglich ist, ist es wichtig, dass das Produkt so verarbeitet wird, dass daraus wieder ein hochwertiges Produkt erstellt werden kann. Mehr Recycling, weniger fossile Energien. Der Recycling-Kreislauf macht Maier-Sports-Kleidung nachhaltiger – und gibt ihr die Chance, ewig weiterzuleben. Recycling ist dabei ein wichtiger Baustein in einem geschlossenen Kreislaufsystem. Denn Recycling muss bereits bei der Planung und Entwicklung von Bekleidung bedacht werden. Denn wie trennt man die Materialen, Stoffe und Ausrüstung? Und wie läuft eigentlich die Rücknahme und Trennung ab?

De recyclingcyclus:

 1. De kleding krijgt een NFC-tag met de belangrijkste materiaalinformatie. NFC staat voor Near Field Communication en ken je misschien van je smartphone of bankpas. Dit maakt het scheiden, sorteren en recyclen veel effectiever.
 2. Je beleeft talloze outdooravonturen , waarbij je je Maier Sports kleding draagt. En je merkt daarbij niet eens dat de kleding 100% recyclebaar is. De kleding heeft de kwaliteit en functionaliteit die je van Maier Sports gewend bent.
 3. Recycling: Je kunt je LOOP-product eenvoudig inleveren bij Maier Sports. Maier Sports scant de NFC-tag en scheidt en sorteert alle stoffen en onderdelen. De stoffen worden vervolgens gebruikt om nieuw garen te maken.
 4. Er wordt een nieuw kledingstuk gemaakt: Hier begint de loop weer van voren af aan.

Maier Sports doet meer: Schone verpakkingen en zuinig omgaan met grondstoffen

De LOOP Collection en NFC tags zijn niet de eerste stappen die Maier Sports heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een belangrijke bedrijfsdoelstelling van de Maier Sports GmbH. Al jaren houdt Maier Sports bij het nemen van beslissingen rekening met de mogelijke gevolgen voor ons milieu, klanten, partners en medewerkers. Vier voorbeelden:

1. Mission Clean Function: duurzaamheid als leidend principe

Met de Clean Function heeft Maier Sports zichzelf verplicht om zo zuinig mogelijk om te gaan met de hulpbronnen uit ons milieu. In het bijzonder is de bescherming van water erg belangrijk. Elke zakelijke beslissing en de ontwikkeling van producten en hun productieprocessen worden nauwkeurig onderzocht op hun invloed op het milieu. Een aantal voorbeelden hiervan:

 • Alle jassen en broeken zijn geïmpregneerd met een milieuvriendelijke PFC-vrije finish. En niet pas sinds gisteren. Maier Sports lanceerde de eerste PFC-vrije geïmpregneerde jas al in 2013 en sinds 2020 is de hele collectie voorzien van een milieuvriendelijke impregnering.
 • Op alle Maier Sports producten krijg je vijf jaar garantie. Binnen deze tijd kan je defecte product gemakkelijk worden geretourneerd en gerepareerd via de winkel, waar je het hebt gekocht.
 • Maier Sports arbeitet mit der Fair Wear Foundation und den Lieferanten daran, angemessene Arbeitszeiten und -bedingungen für die KollegInnen in Asien sicherzustellen. Ein Beispiel dafür ist die Einführung von “Never-out-of-Stock”-Produkten im Sortiment. Diese Artikel sind kontinuierlich verfügbar und tragen dazu bei, dass unsere Lieferanten ihre Produktion gleichmäßiger auslasten können.

2. Gerecycled polyester

Maier Sports verwendet verstärkt recyceltes Material für die Herstellung der Hosen und Jacken. Dadurch wird gebrauchtes Polyester, beispielsweise aus PET-Getränkeflaschen, hochwertig wiederverwertet. Diese sinnvolle Wiederverwendung schont die natürlichen Ressourcen der Erde ohne dabei die Qualität der Kleidung zu verminder. Das langfristige Ziel ist es, alle Textilien anschließend ebenfalls zu recyceln, um den Kreislauf zu schließen.

3. Koffiedik wordt stof

Recycling staat ook centraal bij de productie van shirts van de innovatieve stof S.Cafe™ Ice Cafe®. Deze hoogwaardige stof voert vocht snel af en heeft een merkbaar verkoelend effect op de huid. Het bijzondere eraan is dat het gemaakt is van gerecycled koffiedik, een grondstof die in grote hoeveelheden voorhanden is. Koffie wordt beschouwd als bijzonder milieuvriendelijk omdat het afkomstig is van hernieuwbare plantaardige bronnen.

4. Ook nog eens duurzaam verpakt

Voor de lente/zomercollectie 2021 is Maier Sports overgestapt op een verpakkingsconcept met milieuvriendelijke, gerecyclede materialen. De recyclebare polybags zijn gemaakt van materiaal dat al gerecycled is, wat bij grote hoeveelheden een aanzienlijke besparing aan fossiele grondstoffen zoals ruwe olie betekent. Bovendien zijn de hangtags gemaakt van FSC Mix-gecertificeerd papier, dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. De volgende stap werd kort daarna gezet: vanaf de herfst/wintercollectie 2021/22 werd de hele outdoorcollectie verzonden als plat verpakte goederen, wat hulpbronnen bespaart en milieuvriendelijker is.

💡 Als je meer wilt weten over hoe Maier Sports duurzame outdoorkleding ontwikkelt en produceert, kun je daarover hier alles lezen: Duurzaamheid bij Maier Sports.

100% recyclebare wandelbroek: de LATIT van Maier Sports

Maier Sports zou Maier Sports niet zijn als ze eerst een 100% recyclebare broek hadden ontwikkeld. Casual look, comfortabele pasvorm, veel bewegingsvrijheid: zo kan LATIT worden samengevat. De LATIT-broeken worde gemaakt van een zeer elastische mSTRETCH Pro 4 Eco stof, die voor 88% bestaat uit gerecycled polyestergaren. Aan het einde van hun levenscyclus kunnen de LATIT-broeken zelf hoogwaardig worden gerecycled, omdat ze een NFC-tag hebben die sorteren en recyclen gemakkelijker maakt.

De LATIT-broeken zijn verkrijgbaar in verschillende versies. Als lange broeke, afritsbroek, shorts, bermuda en een capri-versie exclusief voor vrouwen. Deze zijn allemaal verkrijgbaar in verschillende pasvormen met diverse taillebanden en in een groot aantal maten. Zelf draag ik de LATIT SLIM VARIO: een lange, luchtige wandelbroek in een slanke pasvorm. De speciale Vario tailleband is hoger uitgesneden, heeft een geïntegreerde flexzone en zorgt voor een perfecte pasvorm, zelfs zonder riem. Super aangenaam om te dragen! De mix van 88% gerecycled polyester en hoogwaardig elastaan draagt ook bij aan de bewegingsvrijheid. En een groot pluspunt naar mijn mening: de broek droogt supersnel. Toen ik door de kloof wandelde, werd de broek meerdere keren nat en vies – omdat ik door plassen liep of op natte rotsen zat. Binnen de kortste keren was de broek weer droog, ook al was het een frisse lentemorgen.

Maier Sports Latit duurzame wandelbroek dames

Het METOR REC outdoorjack is gemaakt van 100% gerecycled PES-garen.

Ook als het giet van de regen, staat Maier Sports aan mijn zijde. Met de METOR REC outdoorjas. Jaren geleden kocht ik mijn eerste regenjack van Maier Sports – ook de METOR – en ik ben blij dat er nu een duurzame versie is. Het lichtgewicht wandeljack is volledig gemaakt van gerecycled PES-garen en biedt dezelfde functionaliteit als de gewone METOR W. Dankzij het membraan met mTEX 10.000 is het ademend, winddicht en waterdicht. De jas is ook PFC-vrij geïmpregneerd. Met de geïntegreerde mesh voering blijf je in de METOR REC W fris, zelfs als je tijdens het wandelen behoorlijk begint te zweten. De jas is sportief ontworpen en dat zorgt er samen met de verstelbare manchetten en afneembare capuchon voor dat je ‘m perfect aan jou en je wandelplannen kunt aanpassen. Ik vind de twee zijzakken aan de buitenkant en de ruime binnenzakken erg praktisch, zodat ik altijd mijn smartphone, zakmes enz. bij de hand heb.

Duurzame outdoorkleding: kooptips

 1. Draag je outdoorkleding zo lang mogelijk, zorg er goed voor en laat het repareren
 2. Informeer je over het merk en koop kleding van merken die zich inzetten voor duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden
 3. Kies voor duurzame, gerecyclede materialen
 4. Nog beter zijn recyclebare producten die aan het einde van hun levenscyclus kunnen worden verwerkt tot nieuwe producten van hoge kwaliteit.
 5. Zorg ervoor dat de impregnering PFC-vrij is
 6. Koop alleen kleding met relevante textiellabels, zoals Bluesign en Fair Wear Foundation.

MAIER SPORTS: Al een paar jaar draag ik met veel plezier de duurzame outdoorkleding van Maier Sports, de broekenspecialist in de outdoorsector. Niet alleen omdat de kleding supercomfortabel is, maar ook omdat Maier Sports duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het Zuid-Duitse bedrijf streeft ernaar zijn producten duurzaam te produceren en de ecologische en sociale impact ervan te minimaliseren. Ze zijn lid van de Fair Wear Foundation en hanteren het bluesign® systeem om ervoor te zorgen dat de gebruikte materialen en processen milieuvriendelijk en veilig zijn. Er is natuurlijk nog ruimte voor verbetering en er zijn uitdagingen te overwinnen, maar het is positief om te zien dat Maier Sports stappen onderneemt om duurzamer te worden en aan een betere toekomst te werken.

Geef een reactie