FALKE wandelsokken: overzicht + review

Je bekijkt nu FALKE wandelsokken: overzicht + review

Schoenen aan en gaan! Of ho, wacht eens even. Want welke wandelsokken trek je eigenlijk in je schoenen aan? Maakt het echt uit? Zeker weten. FALKE maakt vele verschillende soorten wandelsokken. De een is meer geschikt voor zomers wandelweer, de ander voor een lange trektocht in de winter. Ik vergleek, liep vele kilometers in de bergen en schreef daarna dit overzicht met reviews van de verschillende FALKE-wandelsokken.

Wandelsokken zijn…gewoon sokken? Of toch niet?

Oké, sokken zijn nou niet het meest spannende deel van je wandeluitrusting. Een paar stevige wandelschoenen, een écht waterdichte regenjas of een lichtgewicht rugzak: we kunnen ons erbij voorstellen dat het er écht toe doet. Maar sokken…? Nou en of. Een goed paar wandelsokken zorgen voor de juiste temperatuur, besparen je een hoop blarenleed, dragen bij aan schokdemping en zijn daarom zeker weten onderdeel van een fijne wandeltocht. Dit zijn dingen waar je op moet letten als je wandelsokken kiest:

 1. Maat: Meestal is je normale schoenmaat (niet die van je wandelschoenen) ook je sokkenmaat. Ze mogen niet knellen, maar zeker ook niet te groot zijn, want dan kunnen ze gaan schuren en irriteren.
 2. Lengte: De schachtlengte van je wandelsok moet hoger zijn dan die van je schoen. In een lage A-schoen kun je nog enkelsokken dragen, vanaf een A-mid-schoen kun je beter kiezen voor lage, kuit- of zelfs kniesokken.
 3. Materiaal: Wol neemt goed vocht op en is antimicrobieel. Merinowol kriebelt minder dan schapenwol. Katoen is een goedkoper alternatief, dat echter wel minder vorm- en slijtvast is.
 4. Demping: Wandelsokken met demping zorgen dat de druk op je voeten minder wordt of beter verdeeld wordt. Hoeveel demping je nodig hebt, hangt af van de lengte van je tocht. Voor een meerdaagse wandeling heb je meer demping nodig dan voor een wandeling van een dag. Sokken met demping zijn meestal dikker en ventileren minder.

TK1, TK2, TK… Wat betekenen die codes?

De wandelsokken van FALKE* hebben allemaal een code met TK, de afkorting van trekking. Voor iedere soort wandeling heeft FALKE een andere sok ontwikkeld: van TK1 t/m TK5.

 • TK1 zijn de adventure-sokken: ontworpen voor een goede bescherming in bergachtig terrein
 • TK2 zijn de explore-sokken: speciaal voor comfort in licht bergachtig terrein
 • TK4 zijn de expedition-sokken: deze bieden maximale bescherming bij alpiene expedities
 • TK5 zijn de wander-sokken: lichte en comfortabele sokken voor ontspannen wandelingen

Voor de zomer: FALKE TK2 Short Cool lage wandelsokken

De enkellange wandelsok TK2 Short Cool* is een gemiddeld dikke sok met extra versteviging op de drukpunten. De vezelmix met Lyocell is soepel en comfortabel. De sok zit goed om mijn voeten heen en heeft ook na veelvuldig wassen zijn pasvorm behouden. De Coolmax-technologie ondersteunt snel vochttransport zodat je voeten droog blijven of bij extra transpiratie snel weer opdragen. Op warme dagen zorgt het er bovendien voor dat je voeten niet gaan broeien. Natuurlijk zijn ze daarom geschikt voor de zomer, maar ik draag ze ook graag in de herfst. Met het wisselvallige weer is het fijn dat de sokken redelijk warm zijn als het frisser is, maar goed ventilerend als de herfstzon toch voor hoge temperaturen zorgt. Het is een sok die je vanaf het moment dat je in de schoen stapt, niet meer voelt. Perfect dus.

Voor lange tochten: FALKE TK2 Crest Dames trekkingsokken

De TK2 Crest* is dé trekking-sok van FALKE. De sokken zijn gemaakt van een merinowolmix (43% polypropeen, 22% polyamide, 19% acryl, 16% wol) en zorgen daarom voor een goede thermische isolatie tijdens het wandelen. De sokken bestaat uit drie lagen, waardoor vocht en warme goed wordt getransporteerd. Er zit een mediumdikke padding in, die zacht aanvoelt en zorgt voor goed contact, maar geen drukpunten in de wandelschoenen. En oké – hoewel dit natuurlijk niet het belangrijkst is – zien ze er niet super uit? Ik word heel erg blij van dat bergsilhouet op mijn kuit.

Voor trektochten in de zomer: TK1 Cool wandelsokken

De TK1-sokken van FALKE zijn gemaakt voor langere bergtochten in alpien terrein. Ze zijn er als klassieke variant, en speciaal voor in warme en koude omstandigheden. Het materiaal van de TK1 Cool is een mix van 45% polypropeen, 30% lyocell, 15% polyamide en 10% polyester. Die combinatie zorgt er samen met de drielaagsconstructie voor dat warmte en vocht goed getransporteerd wordt, zodat je koele voeten tijdens het wandelen houdt. Dat het hier gaat om een sok voor langere (trek)tochten, merk je aan de extra sterke padding. Ik vind dat zelf heel fijn want daardoor merk je eventuele drukpunten in de schoenen nauwelijks, ook niet als je al vele kilometers achter de rug hebt. Ik droeg ze bijvoorbeeld tijdens de 8-daagse wandeling op de Lechweg.

Voor de winter: FALKE TK1 Wool Dames wandelsokken

En toen lag er eind september plotseling sneeuw in de bergen. De temperaturen lagen rond het vriespunt. Was ik even blij dat ik de TK1 Wool wandelsokken ook had ingepakt. De TK1 Wool is gemaakt van 70% scheerwol en 30% polyamide. Ook bestaat de sok uit drie lagen. Deze combinatie zorgt voor een goede warmte-isolatie. De padding van de TK1 Wool is extra dik, waardoor de sok extra ‘zacht’ aanvoelt in de schoenen: ik heb met deze sokken nul last van drukpunten. Bovendien zorgt dat voor extra demping, wat heel fijn is als je lange dagtochten of zelfs meerdaagse tochten loopt.

Lekker lang plezier: zo was en onderhoud je wandelsokken

Onderhoud je je wandelsokken goed, dan gaan ze langer mee. Wel zo fijn als je de perfecte wandelsok gevonden hebt! Bovendien hangt er nog wel eens een aardig prijskaartje aan goede wandelsokken. Zo was en onderhoud je wandelsokken:

 1. Trek de sokken goed uit elkaar, het liefst binnenstebuiten.
 2. Stop de sokken in een wasnetje: zo raak je ze niet kwijt en het lijkt erop dat ze minder snel slijten.
 3. Maak gebruik van een mild, vloeibaar wasmiddel of een speciaal wasmiddel voor wol.
 4. Op de verpakking van de sokken staat welke temperatuur en welk wasprogramma geschikt is voor het wassen. In de meeste gevallen is dit 40 graden en een antikreukprogramma. Was je met de hand? Gebruik dan lauwwarm water.
 5. Leg de sokken na het wassen plat op een handdoek op een wasrekje of hang deze op om ze te drogen.

– Disclaimer: Ik werk samen met FALKE en heb deze wandelsokken gekregen. Ik heb ze uitvoerig getest voordat ik dit artikel schreef en je kunt erop vertrouwen dat dit artikel mijn eerlijke mening bevat. –

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie