De bomen kleuren oranje, rood en bruin. De temperatuur daalt, maar de zonnestralen hullen alles in goudgeel licht. De hoogste bergtoppen zijn al met een laagje sneeuw bedekt. Het is herfst en hét moment voor genietfietsers. Pfronten in de Allgäu is een goede uitvalsbasis om mooie tochten in het Alpenvoorland te fietsen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sprookjesachtige route langs de burchten en kastelen in de Allgäu?
De ruïne-tweeling in Eisenberg: getuigen van roerige tijden
De eerste zonnestralen komen net over de bergen als ik op de fiets stap. De rijp op de weilanden verandert langzaam in druppeltjes, die glinsteren in de zon. Langs de Vils fiets ik door Pfronten richting Eisenberg. Na het eerste klimmetje krijg ik de eerste burchten al in het vizier: de ’tweelingsruïnes’. De burchtruïnes Eisenberg en Hohenfreyberg tronen op twee heuvels, die met een hoogte van 1000 meter echte blikvangers zijn in het verder lieflijk glooiende Alpenvoorland. De burchten stammen uit de roerige 14e en 15e eeuw. Eisenberg werd gebouwd toen de Oberallgäu en Tirol met elkaar in strijd waren, Hohenfreyberg als herinnering aan het glorieuze ridderschap van Staufen. Beide burchten kregen het zwaar te verduren in de roerige 17e eeuw. Vlak voor het einde van de 30-jarige oorlog werden de beide burchten door de Tiroolse deelstaatregering in brand gestoken en sindsdien staan de ruïnes er zo bij als ze nu nog te zien zijn.
Een koninklijk landschap met glinsterende meren
Bijna vanzelf daal ik over het gladde asfalt af naar Hopferau en de Hopfensee. Bij het meer stap ik even van de fiets af om over de promenade langs het water te lopen. De Ostallgäu heeft veel mooie meren, maar het uitzicht op de bergen is aan de Hopfensee nauwelijks te overtreffen. Majestueus rijst het Ammergebirge als een stenen wand achter het Alpenvoorland op. Over stenen gesproken, op een kwartiertje lopen ligt 100 meter hoger dan het meer de Burgruine Hopfen. Deze dateert uit de 11e eeuw en is daarmee de oudste stenen burcht van de Allgäu. Ik geniet nog even van het uitzicht en fiets dan verder naar Füssen. Onderweg kom ik langs een ander meer: de Forggensee. Met een oppervlakte van 15,2 km is het het grootste stuwmeer van Duitsland en de oever biedt vanaf deze kant alvast een kijkje op wat me nog te wachten staat: in de verte contrasteert het witte gesteente van Schloss Neuschwanstein goed met de bergen die nog in de schaduw liggen.
Die sportieve oranje-zwarte fiets? Die huurde ik bij Easy Tours in Füssen. Van e-bike tot racefiets: je kunt hier kwalitatief hoogwaardige en goed onderhouden fietsen huren.
Fietsen langs het ene na het andere kasteel in de Allgäu
Of je alleen ruïnes te zien krijgt op deze route? Zeker niet. In Füssen en Hohenschwangau doet deze fietsroute zijn naam nog meer eer aan. Aan de rand van de historische binnenstad van Füssen troont het Hohe Schloss hoog boven het centrum uit. Het was ooit de zomerresidentie van de prins-bisschoppen van Augsburg. Vandaag de dag is het een museum met een indrukwekkende collectie kunst uit Beieren. Ook de muurschilderingen met optische illusie aan de buitenkant zijn een kijkje waard voordat je verder fietst naar het bekendste kasteel van Duitsland en misschien zelfs wel van Europa.
Schloss Neuschwanstein werd gebouwd in opdracht van Ludwig II, ook wel de sprookjeskoning genoemd. Hij vereerde de cultuur het het koningschap van de Middeleeuwen en liet het slot daarom in een geïdealiseerde stijl van een Middeleeuwse ridderburcht bouwen. In 1868 werd met de bouw begonnen, maar voltooid werd het enorme project nooit helemaal. De koning verdronk in 1886 en het kasteel werd al een paar weken later voor publiek geopend. Met het entreegeld werd een deel van de kredieten afbetaald. Onvoltooid en toch wereldberoemd. Neuschwanstein werd het voorbeeld voor vele bouwwerken over de hele wereld, niet in de laatste plaats voor twee Disneykastelen.
Op een steenworp afstand staat overigens nog een minder bekend, maar minstens zo interessant kasteel: Schloss Hohenschwangau. Het werd in de 12e eeuw voor het eerst in een oorkonde genoemd en sindsdien hebben er altijd mensen gewoond. Aan het begin van de 19e eeuw kwam het kasteel in het bezit van koning Maximilian II, de vader van Ludwig II. Hij liet in neogotische stijl verbouwen tot de zomerresidentie die je vandaag de dag nog kunt bezichtigen. Juist omdat er zoveel eeuwen in geleefd is, voel je de geschiedenis als je door de vele verschillende ruimtes met muurschilderingen en extravagant interieur wandelt.
Langs de Alpsee en de Vils terug naar Pfronten
Langs de Alpsee fiets ik naar de Duits-Oostenrijkse grens. Het is een pittig klimmetje, maar de uitzichten op de helderblauwe Alpsee, die in de herfst omringd wordt door loofbomen in alle kleurschakeringen tussen geel en rood, maakt alles goed. En de afdaling naar Musau in Tirol natuurlijk ook.
De laatste kilometers door het Vilstal zijn heerlijk om ‘uit te fietsen’. In dit idyllische dal ben ik omringd door de bergen. Aan mijn linkerhand bevinden zich de Allgäuer Alpen met hoge toppen zoals die van de Vilser Kegel en het Brentenjoch. Aan mijn rechterhand de lagere, maar evenzo mooie Salober Kamm. Op deze bergrug zie ik de laatste twee burchten van deze route.
Eerst de ruïne van het verdedigingswerk burcht Vilsegg in Vils, daarna die van de Burg Falkenstein in Pfronten. Die laatste is met een hoogte van 1277 meter de hoogstgelegen burcht van Duitsland. Deze bijzondere locatie, ongeveer 400 meter boven het Vilstal, is niet toevallig. Het hoogmiddeleeuwse kasteel werd rond 1270 gebouwd door graaf Meinhard II van Tirol en moest dienen als een goed zichtbare bedreiging voor het hertogdom Beieren en het bisdom Augsburg. Ongeveer 600 jaar later maakte koning Ludwig II plannen om er een kasteel neer te zetten, in de stijl van Schloss Neuschwanstein. Financiële problemen en de vroegtijdige dood van de koning verhinderden dat de ideeën waarheid werden en dus staat alleen de ruïne er. Terwijl ik door het dal fiets, kan ik me wel voorstellen dat de koning daarboven een kasteel wilde neerzetten: het uitzicht moet van bovenaf nog indrukwekkender dan vanaf hier zijn. Halverwege de middag ben ik weer terug in Pfronten.
Pfronten is een goede uitvalsbasis voor fietstochten in de Allgäu. Bekijk alle fietsroutes in het tochtenportaal van Pfronten. Andere aanraders voor de herfst zijn bijvoorbeeld de ‘8-Seen-Runde’ en de route ‘Rund um Salober und Falkenstein’. Zolang er geen sneeuw ligt, kun je ook goed de Breitenberg op met een (e-)mountainbike.
De fietsroute ‘Burgen- und Schlösserrunde’ vanuit Pfronten
- Lengte: 45 km
- Hoogtemeters: ↗ 540 m ↘ 540 m (volgens Komoot, op de website van Pfronten etc. staan 343 hoogtemeters)
- Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
- Bereikbaar met het OV: ja, Pfronten heeft verschillende treinstations die in de buurt van de route liggen: Pfronten-Ried en Pfronten-Steinach.
- Lees meer over de fietsroute op de website van Pfronten
Verruil de fiets ook een dagje voor de wandelschoenen. In de herfst kun je ook prachtig wandelen in Pfronten! Ik heb de mooiste herfst-routes op een rijtje gezet. Of wat dacht je van een bijzondere outdoor-ervaring in Pfronten, zoals paragliden?
Disclaimer: Dit artikel schreef ik in samenwerking met Pfronten Tourismus. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij.