Fietsen langs meren in de Allgäu: 8-Seen-Runde

Je bekijkt nu Fietsen langs meren in de Allgäu: 8-Seen-Runde

Blauwe lucht, bevroren gras en een frisse winterzon. Het is misschien wel de laatste echte fietsdag van het seizoen – zonder sneeuw en ijs op de fietspaden. En dus heb ik me voorgenomen vandaag nog een flink stuk door de oostelijke Allgäu te fietsen. Ik fiets de 8-Seen-Runde vanuit Pfronten: een 40 kilometer lange route langs acht meren in de Ostallgäu.

Vooralpenland in de Ostallgäu = meren- én fietsparadijs

Glooiende groene heuvels met glinsterende meertjes: het is het typische landschapsbeeld van het Vooralpenland in de Ostallgäu. Niet voor niets wordt dit deel van de Allgäu ook wel het Seenland genoemd. In veel van de meren mag je bovendien zwemmen. Fijn voor een frisse duik tijdens je fietstocht! Met temperaturen net boven het vriespunt is me dat vandaag iets te koud, maar met een thermosfles vol thee en een extra trui in mijn rugzak verheug ik me op pauzemomenten aan de verschillende meren.

Vanuit Pfronten fiets ik richting de burchtruïnes in Eisenberg. ik maak me alvast klaar voor een pittig klimmetje want ik ken deze route richting Zell/Eisenberg van de Burgen- & Schlösser-Runde. Vlak voordat je het bos in fietst, is het wel de moeite waard je even om te draaien want vanaf hier heb je een fantastisch zicht op Zell en daarachter de Allgäuer Alpen. Vlak daarna fiets ik langs het eerste meertje op de route: de Schlossweiher. Het is omringd door moeras en bos, aan de andere kant van het meer troont de Burgruine Hohenfreyberg op de heuvel.

Nog meer fiets-inspiratie voor deze omgeving? Ook vanuit Füssen kun je goed fietsen door het Vooralpenland. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Emmentaler Radweg langs kaasboerderijen? Of stap gelijk 4 tot 5 dagen op de fiets en verken de hele Ostallgäu op de Schlossparkradrunde.

Bergen en meren: wat wil je nog meer?

Daarna maakt het bos plaats voor weides. Het is verrassend hoe groen het gras in de Ostallgäu nog is, terwijl de herfst al op zijn einde loopt. Nog een keer werp ik een blik over mijn schouder richting de Alpen, waar het silhouet van de markante Aggenstein goed te zien is. Dan daal ik in vogelvlucht af naar de Kögelweiher, het tweede meer op deze fietsroute. De route gaat er driekwart omheen, waardoor je het meer van (bijna) alle kanten mooi te zien krijgt. De oever ziet er uitnodigend uit voor een pauze, maar daarmee wacht ik nog even tot ik bij de Attlesee ben. Dat blijkt een goede keuze: op een weide met blik richting de bergen staat een ligbank. Vanaf hier zie je goed de Edelberg en Alpspitz in Nesselwang. En wat is het fijn om de winterzonnestralen in mijn gezicht te voelen!

Van meertje naar meertje fietsen in de oostelijke Allgäu

Na een halfuurtje maak ik plaats voor twee oudere dames die een wandeling rondom het meer maken. “Mooi is het hier, hè?” zegt de oudste van de twee tegen mij. We kletsen nog even over onze lievelingsmeertjes en dan fiets ik verder. Twee kilometer verder bereik ik de Neuweiher in Rückholz. Dit kleine meertje is zelfs voor veel inwoners van de Ostallgäu een onbekende plek. Het is er dan ook erg rustig en het wordt voornamelijk gebruikt om te vissen. Ik fiets direct langs de oever om vervolgens door Goldhasen, een wijk van Rückholz, te rijden. Vanaf de straat heb ik uitzicht op de Schwaltenweiher.

Ik fiets nog verder in noordelijke richting. Vlak voordat ik Rückholz bereik en weer naar het zuiden fiets, gaat de route langs nog twee meertjes: de Luimooser Weiher en de Trollweiher. Bij de Luimooier Weiher kan ik het niet laten nog even een pauze in te lassen. Vanaf een bankje aan de zuidelijke oever van dit moerasmeer is het uitzicht op de Allgäuer Alpen geweldig. Op een ‘papieren bootje’ lees ik dat de waterkwaliteit door de in het meer levende organismen uitstekend is. Dat onthoud ik voor komend voorjaar!

Met blik op de bergen terug naar Pfronten fietsen

Iets over de helft van de 8-Seen-Runde verander ik bij het laatste meertje op de route, de Schönwalder Weiher, mijn richting. Vanaf nu heb ik de Allgäuer Alpen tijdens het fietsen steeds in het vizier. Tot de Wilderberger Höhe vlak voor Nesselwang, is het nog flink trappen en hoogtemeters overbruggen. Dan steek ik de snelweg over en rijd in volle vaart richting Nesselwang. Ik sla een omweg naar het dorpje zelf over en fiets ‘bovenlangs’ verder. De bergen komen steeds dichterbij. Ondanks dat er op de laatste 15 kilometer geen meertjes meer zijn, is er met het Alpen-panorama genoeg te zien. Ook al ben ik bijna weer in Pfronten, ik houd een laatste korte thee-pauze met uitzicht op de bergen. Voor de komende tijd is regen en sneeuw voorspeld – wie weet kan ik pas volgend voorjaar weer in mijn fietskleding zo op een bankje zitten. Ik geniet er daarom extra van en rijd dan de laatste kilometers naar huis.

De acht meren langs deze fietsroute

 1. Schlossweiher in Zell/Eisenberg, zwemmen verboden
 2. Kögelweiher tussen Nesselwang en Seeg, zwemmen toegestaan
 3. Attlesee in Nesselwang, zwemmen toegestaan
 4. Neuweiher in Rückholz, meer om te vissen
 5. Schwaltenweiher in Rückholz, zwemmen toegestaan
 6. Luimooser Weiher in Rückholz, zwemmen toegestaan
 7. Trollweiher in Rückholz, zwemmen toegestaan
 8. Schönewalder Weiher in Rückholz, meer om te vissen

De fietsroute 8-Seen-Runde in het kort

 • Lengte: 38,6 km
 • Hoogtemeters: ↗ 570 m  ↘ 570 m
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Paden: ongeveer 75% verhard, 13% asfalt en 12% onverhard
 • Bereikbaar met het OV: ja, Pfronten heeft verschillende treinstations die in de buurt van de route liggen: Pfronten-Ried en Pfronten-Steinach.
 • Let op: mijn fietsroute wijkt iets af van de officiële 8-Seen-Runde die in Nesselwang start en eindigt. Die route is bewegwijzerd.
Fietsroute 8-Seen-Runde Allgäu

Ben je in de Allgäu op vakantie en wil je een fiets huren? Ik huurde die van mijn bij Easy Tours in Füssen. Van e-bike tot racefiets: je kunt hier kwalitatief hoogwaardige en goed onderhouden fietsen huren.

Geef een reactie