De perfecte fietsroute voor de lente in Beieren: Kirchweihtalrunde in de Allgäu

Je bekijkt nu De perfecte fietsroute voor de lente in Beieren: Kirchweihtalrunde in de Allgäu

Omdat de dagen zo lekker lentefris beginnen, besloot ik vandaag vroeg te beginnen met mijn fietstocht. En dus sta ik al om 8 uur ’s ochtends op het station in Buchloe. Hier begint de Kirchweihtalrunde, een gemakkelijke fietsroute in de Allgäu, in het zuiden van Beieren. Ik zie de blauwe lucht en voel de eerste zonnestralen. Toch rits ik mijn windjack dicht en trek mijn handschoenen aan – het is tenslotte pas half april. Dat de lente echter de perfecte tijd is voor deze fietsroute in de Ostallgäu, zal later nog wel blijken.

Disclaimer: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Tourismusverband Ostallgäu. Alles wat je in dit artikel leest is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.

Ontspannen fietsen met uitzicht op de Alpen in de Ostallgäu

Vanuit Buchloe rijd ik zuidwaarts naar Untergermaringen. En ja, dit is in strijd met de aanbeveling om de route met de klok mee te rijden. Ik weet het. Ik wil echter de silhouetten van de bergen kunnen zien in het eerste zachte daglicht. Ik laat de stad en het forensenverkeer achter me en fiets over goed onderhouden asfaltfietspaden in de richting van de bergen. Ik fiets bijna vlak en het voelt alsof het fietsen vanzelf gaat. Maar dit verandert snel als ik kort voor Untergehmaringen het fietspad verruil voor een grindpad. Ik moet hard trappen om door het bos omhoog te komen. Opnieuw ben ik blij met mijn beslissing om in de Allgäu voornamelijk op een gravelbike te fietsen: de gravel- en bospaden zijn hier te mooi om aan het eind van de asfaltweg te stoppen.

Paardenbloem en kerk

Dit bospad hier brengt me naar de Sint-Georgkirche op de Georgiberg. Het tufstenen gebouw dateert uit de Romaanse periode rond 1180. Het gebouw werd aan het einde van de jaren 60 ingrijpend gerenoveerd en grotendeels teruggebracht in de oorspronkelijke Romaanse stijl. Als de kerk open was, zou ik binnen het romaanse apsisfresco kunnen zien, maar op deze doordeweekse dag moet ik genoegen nemen met de schoonheid van buiten. Niet zo moeilijk, want ten zuiden van de kerk is de weide bedekt met paardenbloemen, die op deze frisse ochtend versierd zijn met dauwdruppels. Ik neem even de tijd om dit prachtige tafereel in me op te nemen en vervolg dan mijn route met uitzicht op de bergen.

Stille pauze bij de vijver

Na ongeveer 20 kilometer verander ik van richting. Ik heb nu het Alpenpanorama aan mijn rechterhand en fiets afwisselend over fietspaden door weiden vol paardenbloemen en andere wilde bloemen en door kleine dorpjes. Ondertussen fiets ik weer licht bergopwaarts en eenmaal boven heb ik weer een geweldig uitzicht op de Alpen. Sommige van de besneeuwde toppen van de Ammergauer en Allgäuer Alpen zijn zelfs duidelijk te herkennen. Afgezien van een paar kleine klimmetjes is de Kirchweihtalrunde een makkelijke fietsroute in Beieren. Vanaf het dorp Aufkirch kan ik de banden laten rollen en ik fiets blot naar beneden naar de Weldener Weiher in het Fuchstal. De groep kleine meetjes is meer dan 300 jaar geleden ontstaan en zijn beschermde landschapsgebieden in het district Landsberg am Lech. Ik sla af naar de Neuweiher voor een korte pauze op de steiger. De eerste knoppen van de bomen rond de vijver zijn open en sommige struiken hebben al frisgroene bladeren. Als het restaurant Seerose aan de oever open is, zal het hier vast gezellig druk zijn. Ik heb ook wel zin in een kopje koffie, maar helaas moet ik daar nog even op wachten – het nadeel van zo vroeg op pad gaan voor een fietstocht. In plaats daarvan kan ik in alle rust genieten van mijn pauze en het getjilp van de vogels.

Kleurrijke lente in de Allgäu

Na de pauze bij het water vervolg ik de route verder naar het noorden. Het zonnige geel van de paardenbloem maakt hier plaats voor een andere kleurschakering: die van bloeiende koolzaadvelden. Vandaag lijkt alles kleurrijk: de weiden, de bloemen en zelfs de huizen in de dorpen. Als ik onderweg ook nog vrolijk huppelende lammetjes zie, weet ik zeker dat de Kirchweihtalrunde gewoon de perfecte fietsroute voor de lente in Beieren is. De volgende plaats op de fietstocht is Waal. Elke drie tot vier jaar vinden hier in de zomer de “Passions- und Heiligenspiele” (passiespel) plaats, die tot de oudste van heel Beiers Zwaben behoren. Ik rijd door allee van lindebomen langs de Singold en stop op de hoek even op om de parochiekerk St. Anna te bekijken. Dan fiets ik nog een laatste keer door de lenteweiden en ben na ongeveer 3,5 uur weer terug in Buchloe.

Kirchweihtalrunde: een gemakkelijke fietsroute vanuit Buchloe in Beieren

🕑 Fahrzeit: ca. 3,5 Stunden

⟷ Distanz: 57,7 km

↗️ Höhenmeter: 270 m hoch und runter

🚲 Wegbeschaffenheit: Ca. 95 % Aspahlt und 5 % gekiesten Wirtschafts- und Forstwegen

💡 Vorraussetzungen: –

💪🏻 Schwierigkeitsgrad: mittelschwer

📌 Startpunkt: Buchloe

🚍 Öffis: Bahnhof Buchloe, u.a. von München und Ulm erreichbar

Fietsen in het Schlosspark Ostallgäu

Die Kirchweihtalrunde ist eine von insgesamt dreizehn Regionalradrouten der RadReiseRegion “Schlosspark im Allgäu”. So nennt sich das Ostallgäu, im Herzen der Region Allgäu, im Süden Deutschlands. Die Schlössern und Burgen in dieser Region, wie das weltbekannte Schloss Neuschwanstein oder der weniger bekannte, aber sehr besondere Burg Falkenstein, haben natürlich eine große Anziehungskraft. Doch es ist auch die wunderschöne und abwechslungsreiche Landschaft vom Ostallgäu, die diese Region so sehenswert macht. Ich war schon viel mit dem Rad im Ostallgäu unterwegs und kann dir zum Beispiel folgende Radtouren empfehlen:

Geef een reactie