Omringd door bergen: fietstocht door het Vilstal en Tannheimer Tal

Je bekijkt nu Omringd door bergen: fietstocht door het Vilstal en Tannheimer Tal

Ik voel de laagstaande zon in mijn gezicht en zie de lange schaduwwielen van mijn ouders op het fietspad ronddraaien. Soepel rollen we over het asfalt, omringd door bergen, die met frisgroene weides en herfstig bos bedekt zijn. De herfst is een fantastisch moment om te fietsen in de Alpen. Niet alleen is het prima fietsweer, het is ook lekker rustig op de fietspaden en de natuur laat zich van haar mooiste kant zien. Op de grens tussen de Duitse Allgäu en het Oostenrijkse Tannheimer Tal vind je tal van interessante fietsroutes. Na wat speurwerk stelde ik zelf een fietstocht samen vanuit Pfronten: door het Vilstal naar het Tannheimer Tal en terug via de Grüntensee.

Door het Vilstal van Pfronten naar Schattwald

Het is nog vroeg in de ochtend als we aan onze fietstocht beginnen. ‘We’, dat zijn mijn moeder, vader en ik. Mijn ouders zijn op vakantie in de Allgäu en ik laat ze met een fietstocht graag mijn lievelingsplekken rondom mijn huidige uitvalsbasis in de Alpen, Pfronten, zien. Vanuit Pfronten kun je een paar prachtige spots in de Ostallgäu, Oberallgäu en het Tannheimer Tal combineren met een fietsroute. We beginnen met het idyllische Vilstal tussen Pfronten en Schattwald. Het is laat in de herfst en de zon heeft nog tijd nodig om over de Kienberg te komen. De eerste kilometers zijn daarom fris, maar de route langs de rivier de Vils is zo mooi, dat we nauwelijks merken hoe ijskoud onze vingers zijn. Als we vlak voor het Kalbelehof de eerste zonnestralen van vandaag in ons gezicht voelen, lassen we meteen een korte pauze in.

Over de grens naar Oostenrijk en pittige klimmetjes

Tot nu toe was het een ontspannen fietstocht met nog maar weinig hoogtemeters. Dat verandert als we de grens naar het Tannheimer Tal Oostenrijk overgestoken zijn. Ik fiets door de beek Steinigerbach, mijn ouders eroverheen met een houten bruggetje. En dan begint het klimmen. Het is flink trappen; mijn vader en ik doen een wedstrijdje wie het het langst volhoudt zonder afstappen. Twee e-bikers fietsen ons relaxt voorbij. “Respect hoor!” roept de man in onze richting. Tussendoor wordt het weer even een beetje vlakker, zodat we van het prachtige uitzicht kunnen genieten. We fietsen hier over een gravelpad tussen de bergen en groene weides. Voor een fietsroute in de Alpen met vrij weinig hoogtemeters (420 in totaal) is het te gek dat je zo midden in de bergen fietst! De hoogtemeters leg je trouwens wel in relatief korte afstand af, waardoor het soms best zwaar fietsen is. Puffend stappen we op het hoogste punt van de route, vlak voor Schattwald, van de fiets af. Tussen de bomen met herfstig loof door vangen we een glimp op van het kleine Vils-stuwmeer.

Omringd door bergen fietsen door het dal van Unterjoch en Jungholz

Na de afdaling naar Schattwald fietsen we rond dit stuwmeer en dan richting Unterjoch. Fietsen gaat over het gladde asfalt bijna vanzelf. Omdat we nu in noordelijke richting én aan de andere kant van de bergketen rijden, hebben we een compleet ander uitzicht. Het stuk tussen Unterjoch en Jungholz was misschien wel mijn favoriete deel van deze fietsroute omdat we omringd werden door indrukwekkende bergtoppen. Aan je rechterhand zie je bijvoorbeeld de Sorgschrofen en Zinken, aan je linkerhand het Wertacher Hörnle en Gehrenköpfle. Ter hoogte van Jungholz fietsen we het bos in en rijden we een stuk boven de rivier de Wertach langs. Op de fietsbordjes werd al gewaarschuwd voor een steile afdaling, maar pas als ik het bordje met 20% en het fietspad voor me zie, kan ik me er echt iets bij voorstellen. Ik laat mijn ouders voorgaan en race daarna met volle focus race naar beneden. Met een dikke glimlach voeg ik me daarna weer bij mijn ouders, die beneden in de zon staan te wachten en we fietsen samen verder naar de Grüntensee.

Langs de Grüntensee terug naar Pfronten

Bij Wertach volgen we de borden naar de Grüntensee. Na een klein stukje langs de autoweg fietsen we wee het bos in en bereiken we de Grüntensee. Tijd voor een korte pauze aan de rand van het meer. Vernoemd is dit stuwmeer naar de Grünten, die ook wel de ‘bewaker van de Allgäu’ wordt genoemd omdat het de eerste hoge berg op de rand van het Vooralpenland en de Allgäuer Alpen is. De top van de berg is vandaag in sluierwolken gehuld, dus helaas niet zo goed te zien. Maar volgens een gezegde uit de Allgäu is dat helemaal niet erg, want dat luidt: “Draagt de Grünten een hoed, dan wordt het weer morgen goed.”

Over het weer gesproken: dat verandert in razend tempo. Al de hele dag zagen we de wolken om ons heen hangen, maar fietsten zelf in de zon. Nu lijkt het over met de pret en verdwijnt de zon achter de dreigende grijze massa. We stappen snel weer op de fiets en volgen de oostelijke oever van de Grüntensee tot we de stuwdam bereiken. Daar fietsen we naar de oude Romeinse brug en vervolgens omhoog naar Gschwend. Vanaf daar kiezen we de snelste en niet per se mooiste route terug naar Pfronten, zodat we droog aankomen: door Nesselwang, langs het spoor naar Kappel en dan direct naar Pfronten.

De fietsroute Vilstal, Tannheimer Tal en Grüntensee in het kort

  • Lengte: 46,9 km
  • Hoogtemeters: ↗ 420 m  ↘ 420 m
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (een paar korte, pittige klimmetjes waar je eventueel moet afstappen)
  • Wegtypes/ondergrond: ongeveer de helft asfalt, een derde gravel of bospad en de rest overig
  • Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja, met de Außerfernbahn tussen Reutte en Kempten kun je naar Pfronten-Steinach of Pfronten-Ried komen.
Fietsen Vilstal Tannheimer Tal Route
Vilstal Pfronten Allgäu fietsen

Meer fietsen in deze prachtige omgeving?

Pfronten in de Allgäu is een goede uitvalsbasis om mooie tochten in het Alpenvoorland te fietsen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sprookjesachtige route langs de burchten en kastelen in de Allgäu? Of bekijk mijn artikel met fietstochten rondom Füssen.

Geef een reactie