Ik sta met mijn fiets bij een van de mooiste meren in de uitlopers van de Alpen, de Forggensee om precies te zijn. Het op vier na grootste meer van Beieren en het grootste stuwmeer van Duitsland glinstert in de zon. Aan de andere kant van de rivier is het lichtgekleurde gesteente van kasteel Neuschwanstein duidelijk zichtbaar tegen het donkere bos. Daarachter: de toppen van de Ammergauer Alpen. Het lijkt alsof dit schouwspel met het kristalheldere water, het sprookjesachtige kasteel en de omringende bergen nooit anders is geweest. Tocj is dat niet helemaal waar… Maar daarvoor moeten we een stukje terug in de geschiedenis. Ondertussen ga ik alvast op pad, want vandaag fiets ik de Forggensee-Runde.
Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Tourismusverband Ostallgäu, die me voor deze reis heeft uitgenodigd. Alles wat je in dit artikel leest is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.
Facinatie Forggensee: Van gletsjer tot wilde rivier tot stuwmeer
We gaan terug naar het einde van de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden. Tot die tijd werd het oostelijke Allgäu bedekt door een gletsjer, die zich langzaam terugtrok. Morainewanden vormden zich aan de rand van de gletsjertong toen het ijs puin uit de bergen meenam: dit is nog steeds duidelijk te herkennen in de glooiende heuvels in de uitlopers van de Alpen. En er is hier toen ook een enorm meer ontstaan: de Füssener See van twee vierkante kilometer. Dit wordt beschouwd als de voorloper van de Forggensee en een aantal andere kleine meren rond Füssen. Dit komt doordat het meer al snel uitdroogde door klei-slibafzettingen van smeltwater uit de ijstijd. Alleen de kleinere meren op lagere hoogten in de voormalige meerbedding zijn bewaard gebleven: de Bannwaldsee, de Hopfensee, de Schwansee en de Weißensee. In de vallei van de Lech is een prachtig wild rivierlandschap ontstaan.
Dit bleef zo tot in de 20e eeuw. Al aan het begin van de eeuw waren er plannen om de waterkracht van de Lech om te zetten in energie. Dit plan werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in de ijskast gezet. Daarna was de vraag naar elektriciteit weer groot en begon men met de bouw van kleine waterkrachtcentrales. Het project kwam pas echt op gang na de Tweede Wereldoorlog: de bouw van het stuwmeer begon in 1950. Protesten volgden; er moesten immers duizenden lokale bewoners voor het water verhuizen naar het gebied bij Schwangau en Füssen. Er waren gesprekken, onderhandelingen en een overeenkomst. In 1954 was het zover: de Forggensee was klaar.
Rond het hele meer fietsen: de Forggensee-Runde
Ik heb ongeveer 30 kilometer voor de boeg en begin mijn fietstocht bij de veerhaven in Füssen. De boten varen sinds een paar dagen weer tussen de verschillende haltes langs de Forggensee. Leuk om als rondvaart te doen, maar ook heel praktisch als je de Forggensee-fietstocht een beetje wilt inkorten. Maar laten we eerst maar eens aan de route beginnen. Ik rijd langs het Festspielhaus en fiets dan verder naar het noorden langs de westelijke oever van de Forggensee. Het meer is steeds in de buurt en soms is er een kleine opening tussen de bomen, zodat ik het blauwe water kan zien. Bij de zwemplaats bij Café Maria stap ik even af. Het is een winderige dag; kleine golven klotsen tegen de lichtgrijze kiezels op de oever. Het uitzicht op de Ammergauer Alpen is vanaf hier absoluut schitterend. Ik ontmoet twee andere fietsers op de steiger; ze komen uit Polen en zijn hier op vakantie. De man laat me trots zijn smartphone zien: ze hebben vandaag al veertig kilometer gefietst. “We wilden eigenlijk alleen een korte fietstocht maken, maar we blijven maar omwegen toevoegen,” lacht hij. Ze wilden eigenlijk niet rond het hele meer fietsen, maar ze twijfelen als ik ze vertel over mijn eerdere ervaringen op het fietspad langs de Forggensee. “Dat klinkt zo geweldig. Zullen we het toch maar doen?” vraagt de dame aan haar man. Ik laat de twee discussiëren en fiets zelf verder bergopwaarts naar Osterreinen.
Fietsen en zwemmen: de perfecte combinatie
Dankzij de bewegwijzering en goed onderhouden fietspaden is fietsen op de Forggensee-Runde super relaxed. De route voert langs Rieden door Dietringen naar Roßhaupten. Ik laat het dorp aan mijn linkerhand liggen, maar kan een omweg naar het zwemstrandje niet weerstaan. Ik vind de weide bij de ‘lagune’ in Roßhaupten een van de mooiste plekken in de Ostallgäu. Alleen al voor het uitzicht is het de moeite waard om hier te gaan zwemmen. Hoewel het vandaag een nogal frisse vroege zomerdag is, ziet het water er zo uitnodigend uit dat ik erin spring voor een snelle duik. Na deze verfrissende zwempauze fiets ik langs het kleine kunstpark met Romeins thema naar de grote damwand bij de waterkrachtcentrale. Het water dat is opgeslagen in de Forggensee wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken in een keten van 23 energiecentrales langs de Lech. De eerste schakel in deze energiecentraleketen is de opslagcentrale Roßhaupten. Met twee Kaplan turbines genereert het ongeveer 50.000 kilowattuur duurzame energie uit waterkracht voor 48.000 huishoudens per jaar.
💡 Tip: neem je zwemspullen mee! Er zijn veel verschillende zwemplekken aan de Forggensee, bijvoorbeeld in Rieden, Dietringen, Roßhaupten en Brunnen. Zwemmen in de Forggensee hoort er gewoon bij als je rond het stuwmeer fietst.
Door de heuvelachtige uitlopers van de Alpen langs de Forggensee
Ik fiets bergopwaarts naar het Panoramastadel, waar tientallen fietsen geparkeerd staan. Hoewel het doordeweeks is, weten veel fietsers de kiosk met het prachtige panoramische uitzicht te vinden en zitten op het terras. Ik bewaar mijn pauze liever voor later en fiets verder langs de Illasbergsee. Ik weet wat er komen gaat en haal nog eens diep adem. Het fietspad langs de Forggensee is bijna vlak, maar de klim naar Kniebis is zwaar. Ik trap hard door en sla bij het Seerose-kiosk rechtsaf. Tussen weilanden en bossen gaat de route richting Schwangau voornamelijk over landbouwpaden. Ik hou van dit deel van de Forggensee-fietsroute. Het pad gaat slingerend door het zacht glooiende landschap en ik heb constant uitzicht op de bergen. Wat ik ook zie: de donkere wolken aan de andere kant van de Forggensee. Ik hoor een diep gedonder. Ik hou wel van een beetje weerspektakel, maar niet per se als ik nog 10 kilometer te gaan heb. Dus trap ik nog wat harder zonder het plezier uit het oog te verliezen. Een korte pauze bij de Hergeratriedssee moet gewoon even.
Koffiepauze aan de Forggensee en de laatste paar kilometer
Ik steek een bruggetje over en fiets zo de wijk Brunnen in. Maar voordat ik via de de Forggenseestraße verder naar Waltenhofen fiets, stop ik even bij Café Hermine. Ik heb daar met een vriendin afgesproken voor Kaffee und Kuchen. Het kleine, zonnige terras met uitzicht op de tuin is de perfecte plek om te chillen en… te genieten van de ongelooflijk lekkere zelfgemaakte taart. Inmiddels is er nauwelijks meer iets te merken van de onweersstorm en voelt het meer als het hoog zomer is. Na een lange pauze fiets ik de laatste kilometers naar Füssen. Kort voordat ik het centrum bereik, steek ik de stuwdam van de Lech over. Deze is verantwoordelijk voor de instroom van de Lech in de lente en de uitstroom van water in de herfst. Het turkooisblauwe water vormt een exotisch contrast met de witte stuwmuur. Het water stroomt met enorme kracht door de opening en gaat dan rustig verder noordwaarts naar Forggensee. Ik fiets de laatste kilometer en kom ongeveer twee uur later weer terug bij de de veerboothaven. De Forggensee-ronde was te mooi voor mij om hem in te korten met de boottocht, maar ik twijfel: zal ik gewoon nog een rondje met de boot maken en de Forggensee vanuit een ander perspectief bekijken?
💡 Tip: Als je onderweg moe wordt, kunnen jij en je fiets bij acht haltes op de rondvaartboot van de Forggensee Schiffahrt stappen (seizoen: begin juni tot half oktober).
Fietstocht langs de Forggensee in de Allgäu
🕑 Fietstijd: ca. 2 uur
⟷ Afstand: 30 km
↗️ Hoogtemeters: 170 m omhoog en naar beneden
🚲 Ondergrond: Ca. 66 % asfalt, de rest bestaat uit verharde landbouwwegen
💡 Eisen: –
💪🏻 Moeilijkheidsgraad: makkelijk
📌 Startpunk: Füssen
🚍 OV: Treinstation Füssen
Meer fietsen in de Ostallgäu
Het afwisselende en licht heuvelachtige landschap van de Ostallgäu leent zich uitstekend voor fietstochten. Deze routes kan ik ook aanbevelen:
- Ontdek het noorden van de Ostallgäu met de Kirchweihtalrunde vanuit Buchloe. Deze tocht is bijzonder mooi in het voorjaar.
- Wil je er gelijk een hele fietsvakantie van maken? Dan raad ik je de Schlossparkradrunde aan. Met ruim 220 kilometer leer je de diversiteit van de Ostallgäu kennen.
- Het Schlosspark, zoals de Ostallgäu ook wel wordt genoemd, doet zijn naam eer aan op de Burgen- und Schlösserrunde.
FAQ – Fietsen rond de Forggensee in de Allgäu
Je kunt de Forggensee-Runde het hele jaar door fietsen. Als het waterpeil laag is, kun je zelfs een stukje over de bodem van het stuwmeer fietsen. Maar let op: hier verlaat je de officiële fietspaden en kan het erg modderig/stenig worden.
Het seizoen loopt van 1 juni tot 15 oktober.
Zeker weten. Mooie badplaatsen zijn bijvoorbeeld: Badplaats Dietringen, in Roßhaupten bij de waterwacht, de gezinsbadplaats Forggensee in Rieden en badplaats Brunnen in Schwangau.
De Forggensee wordt in oktober leeggelaten en is uiterlijk begin juni weer vol. Het laagste niveau wordt meestal in april bereikt. Wil je precies weten hoeveel water er in de Forggensee staat? Je kunt het waterpeil hier bekijken.
De Forggensee-Runde is ongeveer 30 kilometer lang. Daarvoor heb je ongeveer 1,5 tot 2 uur nodig (fietstijd).
Ja! Je kunt het officiële GPX-bestand van het toeristenbureau van Ostallgäu hier downloaden.