Groen, groener, Gastein: wandelen op de Gastein Trail

Je bekijkt nu Groen, groener, Gastein: wandelen op de Gastein Trail

Een paar dagen wandelen door het frisgroene berglandschap van Gastein: het kan op de Gastein Trail. Deze 75 kilometer lange route slingert door kleurrijke bloemenweiden, over indrukwekkende grasbergen en langs indrukwekkende watervallen. De zes etappes, variërend tussen de tien en twintig kilometer, bieden flexibiliteit en kunnen worden aangepast aan individuele voorkeuren. Ik heb twee van deze prachtige etappes in Gastein gelopen en daardoor zin gekregen om de rest ook nog een keer te wandelen!

Gastein Trail: meerdaagse wandeling in het SalzburgerLand

De Gastein Trail is een wandelroute van 75 kilometer en met 4.643 hoogtemeters door het schilderachtige Gasteinertal in het SalzburgerLand. De zes etappes laten Gastein van zijn mooiste kant zien, met uitgestrekte weiden, donkergroene bossen en imposante bergtoppen. Onderweg bieden charmante berghutten de mogelijkheid om te pauzeren en uit te rusten. Een wandeling op de Gastein Trail is een aanrader voor zowel fanatieke bergwandelaars als genieters die het graag rustig aan doen. Tijdens de etappes kun je stoppen voor een hapje of drankje en zelfs overnachten in almen of berghutten. Deze meerdaagse tocht in het SalzburgerLand is perfect voor bergfans die op zoek zijn naar de uitdaging van vele hoogtemeters en tegelijkertijd volop willen genieten van de schoonheid van het berglandschap in Gastein.

Van hoogvlakte tot mondaine kuuroorden: Sportgastein – Bad Hofgastein

De laatste keer dat ik in Sportgastein was, was alles wit. Meer dan anderhalf jaar geleden ploeterde ik hier nog door de sneeuw. Nu zijn de weiden groen, bloeien overal bloemen en is de lucht… Nou ja, er is regen voorspeld en de donkere wolken trekken duidelijk mijn kant op. Maar de voorpret voor de Gastein Trail blijft groot. Ik heb twee etappes gepland die je kunt lopen met Bad Hofgastein als uitvalsbasis. En omdat je met de Gastein Trail heel flexibel bent, begin ik vandaag gewoon met de laatste etappe: etappe 6 van Sportgastein via Bad Gastein naar Bad Hofgastein.

Met Sportgastein als startpunt begin ik met een geweldig hoogtepunt. Deze idyllische hoogvlakte ligt aan het einde van het dal en wordt omringd door bergtoppen van drieduizend meter. Er zijn hier verschillende almen die boerderijproducten verkopen en waar je kunt stoppen om een hapje te eten. Het is nog te vroeg voor mij om een eetstop te maken, dus ik loop langs de opslaggrotten naar de krachtcentrale Nassfeld en vervolg mijn weg over de oude Nassfeldstraße. Ooit was dit een belangrijke verbindingsroute voor handel en mijnbouw. Nu is het een prachtige wandelroute met uitzicht op enkele watervallen, zoals de Schleierfall en de Kesselfall.

Precies op het juiste moment bereik ik de Untere Astenalm. “We zijn net Bauernkrapfen aan het bakken. Wil je er een?” vraagt Katharina, de gastvrouw. Een paar minuten later geniet ik van het gloeiend hete gebakken gistdeeg met jam en poedersuiker. De Astenalmen behoren tot de oudste in het Gasteinertal en zijn heerlijk rustiek.

Als het stopt met regenen, vertrek ik weer. Bij de bedevaartkerk Maria werp ik nog een laatste blik werp op Böckstein en de bergen daarachter. En dan komt zelfs de zon tevoorschijn. Des te leuker wordt het om over de Kaiserin-Elisabeth-Promenade van Böckstein naar Bad Gastein te wandelen. Daar staat me alweer de volgende waterval te wachten: de bruisende waterval van Bad Gastein ligt midden in het centrum. Met zijn prachtige Belle Époque huizen, steile berghellingen en karakteristieke landschapstrappen heeft Bad Gastein altijd een aantrekkingskracht op mensen gehad; ooit trok het zelfs keizers en prinsessen naar de regio. Bekend om zijn geneeskrachtige thermale bronnen werd het Gasteinertal in de 19e eeuw het toonbeeld van een ontspannen zomervakantie.

Bij een van de thermaalwaterbronnen vul ik mijn fles bij en wandel dan verder over de Kaiser-Wilhelm-Promenade. Vanaf hier heb ik uitzicht op mijn etappebestemming: Bad Hofgastein. Maar het is nog zeker 8 kilometer lopen. En het worden 8 mooie kilometers over de Höhenweg met prachtige vergezichten. Een laatste bezienswaardigheid is de Gadauner Schlucht met zijn elegante waterval en de tunnels waar je doorheen wandelt. Niet veel later bereik ik na bijna 20 kilometer Bad Hofgastein. Voor vandaag heb ik eigenlijk genoeg gewandeld, maar een klein ommetje door het charmante stadje met zijn kuurpark zit er zeker nog in.

Gastein Trail etappe 6: Sportgastein – Bad Gastein – Bad Hofgastein

  • Afstand: 19,8 km
  • Hoogtemeters: ↗ 130 m  ↘ 830 m
  • Moeilijkheidsgraad: T1 – T2
  • Pauze-tip: Untere Astenalm
Gastein Trail Etappe 6 Meerdaagse wandeling SalzburgerLand Oostenrijk

Almen, alpenrozen & adembenemende watervallen: Schlossalm – Angertal

Na een heerlijk ontbijt in Hotel Blü neem ik de Schlossalmbahn van Bad Hofgastein naar het bergstation op 2066 meter. Zo passeer ik niet alleen vele hoogtemeters, maar ook het wolkendek dat in het dal hangt. Boven aangekomen voel ik zelfs een paar zonnestralen! Het eerste stuk wandel ik over de hoogvlakte vol bloemen. Bovenop de berg is het nog steeds lente: duizenden alpenrozen en andere kleurrijke bloemen bloeien langs het pad.

Nadat ik de Schlossalm achter me heb gelaten, leidt een voormalig verbindingspad naar de Rockfeldalm. De afdaling via de Hermann-Kreilinger-Steig is zeker het meest alpiene deel van deze etappe. Het pad voert over smalle en rotsachtige paden, deels gezekerd met staaldraad. Het vereist een vaste tred en met hoogtevrees is het niet aan te raden, maar voor de meeste ervaren bergwandelaars zal het stuk geen problemen opleveren. Ik steek verschillende keren beekjes en kleine watervallen over. De wolken drijven snel door de vallei. Soms kan ik geen honderd meter ver zien, soms kan ik de watervallen aan de andere kant van het dal zien. Op die momenten zie ik ook de almen in de verte.

Als ik langs de Rockfeldalm loop, kijken nieuwsgierige koeienogen me aan. De vriendelijke boer vraagt me waar ik heen ga en of ik zin heb in een koud drankje. Aangezien ik nog ruim de helft van de etappe voor de boeg heb en de lucht steeds donkerder wordt, zeg ik helaas nee. Hij biedt me vervolgens aan om in ieder geval mijn fles bij te vullen bij de drinkfontein. Met vers bergwater loop ik vervolgens verder over sappig groene bergweiden naar de Gadaunerer Hochalmen. Vanuit dit pittoreske almdorpje heb ik een indrukwekkend uitzicht op de majestueuze Türchlwand en de Sieben Spitz. Maar helaas niet zo lang, want het begint langzaam weer te druppelen. Omdat er voor de middag zware regen- en onweersbuien worden voorspeld, daal ik snel verder af het Angertal in. De afdaling voert door dichte sparrenbossen, die op warme zomerdagen zeker voor aangename verkoeling zorgen. Vandaag voelt het echter bijna herfstig aan: ik ruik de geur van natte dennenbomen, paddenstoelen en mos.

Na ongeveer 11 kilometer kom ik aan bij het skicentrum in het Angertal. In de winter is het hier waarschijnlijk erg druk, maar nu staan er slechts een paar andere wandelaars op de bus te wachten. Die brengt ons terug naar Bad Hofgastein. Ik ren snel door de regen van de bushalte naar de Alpentherme, zodat ik lekker kan opwarmen in de sauna na het natte einde van de wandeling.

Gastein Trail etappe 4: Bergstation Schlossalm – Angertal

  • Afstand: 11,6 km
  • Hoogtemeters: ↗ 220 m  ↘ 1110 m
  • Moeilijkheidsgraad: T2 – T3 (Hermann-Kreilinger-Steig = T3)
Gastein Trail Etappe 4 meerdaagse wandeling SalzburgerLand

Ontspanningstip voor wandelaars in Gastein: de Alpentherme in Bad Hofgastein

Wandelschoenen uit, slippers aan. Wandelbroek uit, badjas aan. Ohh, dat gevoel van ontspanning in de thermen na een lange dag wandelen! Natuurlijk is het Gasteinertal daar precies de juiste plek voor. Gastein heeft met zijn heilzame thermale water al heel lang een aantrekkingskracht op mensen van over de hele wereld. De natuurlijke bronnen hebben hun stempel op de geschiedenis gedrukt. Tegenwoordig wordt dit waardevolle erfgoed voortgezet door een veelzijdig wellnessaanbod.

Zowel Bad Gastein als Bad Hofgastein hebben thermen. Omdat ik tijdens mijn winterreis in Gastein de Felsentherme heb getest (en erg goed vond), ben ik erg benieuwd naar de Alpentherme in Bad Hofgastein. De verschillende werelden, zoals Relax World of Sport World, bieden precies het juiste, afhankelijk van waar je zin in hebt: ontspanning, actie & plezier of afwisseling. Vandaag ben ik vooral in Saunawereld met veel verschillende sauna’s en zelfs meertjes met thermaal water. De perfecte manier om weer op te laden na twee dagen op de Gastein Trail!

Wandelen met uitvalsbasis Bad Hofgastein: Hotel Blü

Je kunt de Gastein Trail wandelen met elke overnachting in een andere accommodatie: het klassieke langeafstandswandelen. Maar je kunt ook een deel van de Gastein Trail vanuit een uitvalsbasis wandelen. Dit is een comfortabele manier van langeafstandswandelen, die ik in Gastein heb uitgeprobeerd. Mijn uitvalsbasis was Hotel Blü in Bad Hofgastein, een cool hotel met een supergoede sfeer. Het interieur is modern op een speelse manier. Hotelgasten kunnen ’s avonds genieten van een heerlijk driegangenmenu, vegetarisch/vegan is mogelijk. Extra leuk: Het ontbijt is een mix van typisch Oostenrijks met broodjes en kaas, maar ook (warme) gerechten van over de hele wereld. Heel praktisch is dat je tijdens je verblijf ook de Gastein Card krijgt, waarmee je korting krijgt op veel belevenissen, excursies met gids en het openbaar vervoer.

Disclaimer/voor de transparantie: Ik werd voor de reis naar Gastein uitgenodigd door Gasteinertal Tourismus GmbH. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij. 

Geef een reactie