Gelbe Wand Klettersteig op de Tegelberg (Allgäu)

Je bekijkt nu Gelbe Wand Klettersteig op de Tegelberg (Allgäu)

Klikklak. Klikklak. En weer zijn we een stukje hoger op de Tegelberg. Na veel wandelen in de bergen is het vandaag tijd voor een nieuwe activiteit: mijn eerste klettersteig. Samen met een klein groepje en een ervaren gids waag ik me aan de Gelbe Wand Klettersteig in Füssen (Allgäu). Deze via ferrata is geschikt voor beginners en dus voor mij het perfecte begin van mijn volgende stap in de bergsport.

Een klettersteig, ook wel via ferrata genoemd, is een met staalkabels uitgezet parcours langs rotswanden. Je clipt jezelf met carabiners vast aan de staalkabels en onderweg kom je ook andere hulpmiddelen tegen zoals steuntjes voor handen en voeten, (hang)bruggen, ladders en afdaaltouwen. Op de Tegelberg in Füssen im Allgäu zijn drie klettersteigen: de Gelbe Wand (niveau A/B), de Tegelbergsteig (B/C) en de Fingersteig (D).

Voor het eerst op een via ferrata: oefenpad Gelbe Wand

Met een kriebel in mijn buik stap ik het Bergsportzentrum Tegelberg binnen. In het houten huisje aan de voet van de Tegelberg krijgen we onze uitrusting krijgen: een klimgordel, de klettersteigset en een helm. Omdat we het eerste stuk wandelen, gaat alles in de rugzak. Eenmaal aangekomen bij het begin van de klettersteig Gelbe Wand, legt onze gids uit hoe we de set goed aantrekken en hoe het clippen werkt. Voor beginners die voor het eerst een klettersteig doen, is het fijn om met een gids op pad te zijn. Langs het pad naar het begin van de via ferrata Gelbe Wand staan op een paar plekken borden met informatie voor beginners: dit is het zogenoemde Lehrpfad.

Nog voor we ons kunnen vastmaken aan de eerste staalkabel komt de eerste uitdaging: om bij het begin van de klettersteig te komen moeten we over een paar rotsen klauteren en die zijn door een mini-waterval behoorlijk nat. Als iedereen veilig aan de andere kant is, gaan we echt aan de slag.

Klettersteig met uitzicht in de Allgäu

De eerste paar keer clippen gaat nog onwennig, maar al gauw wordt het automatisme en heb ik genoeg tijd om te genieten. Van het klimmen en klauteren zelf, maar ook van het indrukwekkende landschap. Het eerste deel hebben we nog een weids uitzicht op het Vooralpenland. Tussendoor kun je dan zelfs nog een stukje normaal wandelen. Een echte highlight is de Seilbrücke: een wiebelige staalkabel-brug. “Doen?” vraagt de gids. Natuurlijk! Met een grote glimlach op m’n gezicht bounce ik naar de overkant. Daarna wordt het pad steeds steiler en bewegen we ons meer op en over de rotsen dan erlangs zoals eerder. Hier begint dus ook het echte klauterwerk en is het in het begin ook weer even kijken hoe je dan stevig kan staan om te clippen. Gelukkig zijn er genoeg momenten om even stil te staan en om ons heen te kijken want de natuur om ons heen is prachtig.

Klikklak klikklak. Zo gaan we een tijdje door tot het pad weer breder wordt en de staalkabels ophouden. We komen uit op het wandelpad dat rechts naar de Marienbrücke en links naar de Tegelberghütte leidt. Natuurlijk pikken we graag nog een mooi uitzicht mee, dus gaan we richting de Tegelberghütte. Het is nog ongeveer een halfuur wandelen – “laat je klettersteig-uitrusting maar aan, mensen moeten natuurlijk wel zien wat je net gedaan hebt,” zegt onze gids lachend. En eenmaal boven worden we beloond een een prachtig uitzicht over het Alpenvoorland van de Allgäu aan de ene kant en de Ammergauer Alpen aan de andere kant.

Voor de klettersteig heb je de juiste uitrusting nodig met een klettersteigset*, klimgordel*, klimhelm* en eventueel klimhandschoenen. Klik op de links om mijn uitrusting te zien – hier ben ik erg tevreden mee.

Verschillende (wandel-)opties terug naar Schwangau

Als je boven bent, van het schitterende uitzicht genoten hebt en misschien zelfs wel wat lekkers bij de Tegelberghütte gedronken/gegeten hebt, is het tijd om weer naar beneden te gaan. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden:

  1. Wandelen op de Schutzengelweg via de Rohrkopfhütte naar het dalstation van de Tegelbergbahn
  2. Wandelen op de Marienbrückenweg naar Hohenschwangau (daar kun je de bus naar o.a. Füssen nemen)
  3. Wandelen op de Ahornreitweg via Gasthaus Bleckenau naar Hohenschwangau
  4. Met de Tegelbergbahn naar het dalstation

Op de panoramakaart van de Tegelbergbahn kun je de verschillende routes bekijken. Sommige mensen gaan de Gelbe Wand-klettersteig ook weer naar beneden. Dat kan, maar het wordt niet graag gezien omdat je dan verkeer uit beide richtingen op de klettersteig hebt en elkaar op smalle plekken moet passeren.

Praktische informatie: klettersteig Gelbe Wand

  • Lengte: 3,7 km
  • Hoogtemeters: 860 m omhoog
  • Moeilijkheidsgraad: A/B (beginnersvriendelijk)
  • Bereikbaar met het OV: ja, de route start bij het Bergsportzentrum Tegelberg, dat vanuit Füssen bereikbaar is met bus 78. Bushalte: Tegelbergbahn. Terug naar het dal kun je wandelen over de Schutzengelweg of met de Tegelbergbahn.
klettersteig Gelbe Wand Tegelberg Allgäu Route

FAQ – Klettersteig Gelbe Wand in de Allgäu

Is de Klettersteig Gelbe Wand in Füssen geschikt voor beginners?

De Gelbe Wand is gecategoriseerd als A/B-klettersteig en daarmee geschikt voor beginners. Het grootste deel is trouwens A. Alleen de brug is B en daar kun je ook omheen.

Kun je een uitrusting voor de klettersteig huren?

Je kunt bij het Bergsportzentrum Tegelberg een klettersteig-set huren voor €20,-. Dat kan vanaf 8 uur op de dagen dat er touren met gids worden aangeboden. In 2022 is dat elke zaterdag tussen 26 mei en 10 september. Op alle andere dagen kun je bij de Vliegschool AKTIV een set huren.

Waar vind ik de topo van de Gelbe Wand klettersteig?

De topo van de klettersteigen op de Tegelberg staan online (link opent PNG van website Tegelbergbahn) en op het bord bij het Bergsportzentrum Tegelbergbahn.

Welke schoenen heb ik nodig voor de Gelbe Wand-klettersteig?

Je kunt de Gelbe Wand goed op bergwandelschoenen of approach-schoenen doen. Ik doe klettersteigen meestal op de Makra Pro Low van Hanwag*.

Welke rugzak neem je mee op de via ferrata?

Een kleine rugzak waar het noodzakelijke (EHBO-set, voldoende eten en water, etc.) in past. Het liefst met zo min mogelijk bandjes en riempjes aan de buitenkant, zodat je niet ergens aan blijft haken. Ik gebruik graag mijn trailrunrugzak van Osprey.

Headerbild en linkse foto in de laatste galerij: @gerdi_insta

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie