Als het grind kraakt onder de banden en de wielen over hobbelige onverharde paden tussen velden en weiden rollen, ben ik in mijn element op mijn gravelbike. In het natuurpark Altmühltal vind je talloze afwisselende fietsroutes over veld-, bos- en grindpaden. Kleine, mooie dorpjes met kleurrijke huizen nodigen uit om onderweg te stoppen voor een koffiepauze of een lunch. De regio in het hart van Beieren is ronduit voorbestemd om met de gravelbike te ontdekken. Samen met een gravelvriendin heb ik drie routes in de buurt van Beilngries uitgeprobeerd. Fietsen in het Altmühltal? Ja, en wel het liefst op een gravelbike!
Disclaimer: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Naturpark Altmühltal, die mij heeft uitgenodigd voor deze reis. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.
- Het Altmühltal – Fietsen in de gravelregio in het hart van Beieren, Duitsland
- Romantische dalen, heide en kastelen: gravelbike-tocht vanuit Kinding in het Altmühltal
- Burchten en dalen: gravelbike-tocht vanuit Riedenburg in het Altmühltal
- Rondom Beilngries: gravelbike-tocht in het Altmühltal
- Hoteltip voor je fietsvakantie in het Altmühltal: duurzaam overnachten bij Hotel Fuchsbräu in Beilngries
- Horecatip voor Beilngries: Biertuin van Braugasthof Schattenhofer
Het Altmühltal – Fietsen in de gravelregio in het hart van Beieren, Duitsland
Het natuurpark Altmühltal ligt in het hart van Beieren, in de driehoek tussen de steden Regensburg, Neurenberg en Ingolstadt. Zuiderse landschappen worden hier afgewisseld met historische steden. Het Altmühltal is meer dan perfect om te fietsen: glooiende heuvels, gevarieerde paden, eindeloos veel mooie pauzeplekjes, bezienswaardigheden in de buurt van de fietsroutes… Niet voor niets is de langeafstandsfietsroute Altmühltal-Radweg een van de populairste in Duitsland. En nu komen ook gravelbikers hier aan hun trekken! Elf speciaal op de behoeften van gravelbikers afgestemde routes zorgen voor maximaal fietsplezier. Als enthousiast gravelbiker wilde ik dit natuurlijk zelf ervaren, dus vertrok ik met vriendin Mariya en de gravelbikes naar het hart van Beieren.
Romantische dalen, heide en kastelen: gravelbike-tocht vanuit Kinding in het Altmühltal
De reis vanuit de Allgäu, waar ik deze zomer doorbreng, duurt niet lang, dus maken we op de dag van aankomst gelijk een gravelfietstocht door het Altmühltal. We starten bij het treinstation in Kinding. Het duurt niet lang voordat we van asfalt overgaan op gravel. We fietsen langs de rivier de Altmühl en zien al snel het kasteel van Kipfenberg boven het dal uittorenen. Na verbluffende (😉) 7 kilometer houden we onze eerste pauze in Kipfenberg om een ijsje te halen bij Konditorei Bauer. We gaan zitten op de stenen trappen van het stadhuis met uitzicht op het marktplein. Mango-ijs, walnoot-vijgenijs, citroenijs, mmm! Conclusie: heerlijk!
Het Altmühltal heeft dan wel geen hoge bergen, maar je kunt hier wel degelijk hoogtemeters maken, zoals we ontdekken als we na het ijsje een beetje van de route afwijken om naar de gereconstrueerde Romeinse toren te rijden. Sommige beklimmingen in het Altmühltal zijn echt pittig, maar je wordt ook steeds weer beloond met mooie uitzichten. Bijvoorbeeld bij de hemel-schommel op de heuvel tussen Gungolding en Pfahldorf.
Na het dorp Pfahldorf loopt de route een kort, kaarsrecht stuk langs de Limes voordat we snel afdalen over asfalt naar het pittoreske Anlautertal. Na een lichte stijging en vervolgens een korte, steile klim brengt de route ons door een licht en geurig naaldbos weer terug naar het hoogplateau. De volgende plaats is Greding. Van het stadje met zijn historische centrum met kleurrijke huizen, vele bloemen en de vriendelijke sfeer worden we meteen blij. “Koffie en een croissant?” vraag ik Mariya als we stoppen bij de fontein op het marktplein. De vriendelijke medewerker van bakkerij Plank vult zelfs onze waterflessen, zodat we goed uitgerust zijn voor de laatste kilometers. Deze voeren ons eerst door het idyllische Kaisingertal met zijn groene weiden en opvallende kalksteenrotsen. De Brunnenbach heeft in de loop van duizenden jaren indrukwekkende kalksteenterrassen in het dal gevormd. Wie hier even van de fiets stapt om ze te bekijken, moet bijzonder voorzichtig zijn, want dit delicate natuurlijke kunstwerk is uiterst kwetsbaar.
Op het laatste deel van de route fietsen we door weilanden, langs hopvelden en vragen we ons even af of we eigenlijk nog in Beieren zijn of toch in Toscane. Tot slot wacht ons een snelle afdaling naar het startpunt in Kinding. De weg slingert zich in krappe haarspeldbochten terug het dal in, waarbij we een fantastisch uitzicht hebben op het Altmühltal en onderweg verschillende keren indrukwekkende rotsen zien opdoemen. Op het perfecte asfalt kunnen we de banden lekker laten rollen. De eerste gravelbike-tocht in het Altmühltal heeft ons zeer positief verrast en we kijken allebei erg uit naar morgen!
Fietstocht ‘Romantische valleien, heide en burchten’ in het Altmühltal, Beieren
🕑 Fiettijd: ca. 4,5 uur
⟷ Afstandz: 57,5 km
↗️ Hoogtemetersr: 750 m omhoog en omlaag
🚲 Soort wegen: onverhard (grind, los wegdek): 47 %, verhard (asfalt, kasseien of ander wegdek): 53 %.
💡 Vereisten: conditie
💪🏻 Moeilijkheidsgraad: matig
📌 Startpunt: Treinstation Kinding
🚍 OV: Lokale trein naar station Kinding
Burchten en dalen: gravelbike-tocht vanuit Riedenburg in het Altmühltal
Goed uitgerust en vol energie door het heerlijke ontbijt met veel vers fruit in Hotel Fuchsbräu, rijden we vandaag naar Riedenburg voor onze tweede gravelbike-tocht. Voordat we op pad gaan, kijken we nog even rond in het oude centrum van Riedenburg. Het stadje aan het Main-Donaukanaal wordt ook wel de “Parel van het Altmühltal” genoemd en iedereen die door de smalle straatjes met hun historische gebouwen slentert, zal snel begrijpen waarom. Wederom krijgen we weer een beetje Italië-feeling. De stad laten we vervolgens achter ons en we rijden het platteland in. Zodat we aan het eind van de fietsroute langs het zwemmeer komen, fietsen we de route in omgekeerde richting, dus eerst door het Schambachdal naar de plaats Altmannstein. Natuurlijk willen we vandaag ook een paar hoogtemeters maken, dus nemen we het steile pad omhoog naar de burchtruïne van Altmannstein. Hier hebben we een prachtig uitzicht op de oude stadskern en de groene heuvels eromheen. Direct daarna komt de volgende klim, die wordt beloond met een snelle afdaling door het bos. Deze vergt onze volle aandacht, want het pad is behoorlijk modderig en hobbelig. Wieeehoeeee! Wij genieten er in ieder geval enorm van. Dat is maar goed ook, want er wacht ons een steile klim naar Pondorf, natuurlijk met bijbehorende afdaling.
De route voert ons over mooie gravelwegen door valleien vol wilde bloemen en velden met kool, tarwe en maïs. Het grind is wit, de heuvels vormen zachte golven in het landschap en langs de wegen staan rijen bomen.”Ik wist niet dat Toscane in Beieren lag,” zeg ik gekscherend tegen Mariya. Maar we zijn in het Altmühltal en dat zien we weer heel duidelijk als we verder fietsen langs het Main-Donau-Kanaal. Het is inmiddels behoorlijk warm geworden en als het zwemmeertje St. Agatha bereiken, hoeven we geen twee keer na te denken. Snel het koele water in! De laatste tien kilometer kunnen we de fiets dan weer relaxt latern rollen langs het kanaal naar Riedenburg.
Bonustip: Roofvogelshow bij Falkenhof Schloss Rosenburg
Perfecte timing! We beëindigen de fietstocht kort voor 15.00 uur en zijn dus net op tijd om iets heel leuks mee te maken in Riedenburg. Want elke dag (behalve maandag) zijn er om 11 uur en om 15 uur roofvogeldemonstraties bij Falkenhof Schloss Rosenburg. We nemen plaats op de eerste rij en wachten vol spanning op de roofvogels. “We moeten onze vogels elke dag trainen en jullie staan op het punt om te zien hoe we dat doen,” zegt een van de valkeniers, “Wanneer de vogel de vuist van de valkenier verlaat en vrij vliegt, kan de valkenier hem niet meer beïnvloeden. De vogels zouden dus de kans hebben om over te stappen naar het wild.” Maar dat doen ze niet. Nee, ze vliegen bijna geruisloos van het kasteel naar de tribune en weer terug. Woesj. Plotseling vliegt de zeearend een paar centimeter boven mijn hoofd. Ik kan zijn vleugels bijna voelen. Ondertussen zoekt de aasgier een manier om het ei te kraken. En in de lucht proberen twee valken hun prooi te vangen. Er gebeurt ongelooflijk veel tegelijk. Het is een waar spektakel. En als we aan het eind ook nog de lannervalk op onze arm mogen houden, kan de dag niet meer stuk. Absoluut een aanrader!
Fietstocht ‘Dalen en burchten’ in het Altmühltal, Beieren
🕑 Fietstijd: ca. 4,5 uur
⟷ Afstandz: 57,4 km
↗️ Hoogtemeters: 480 m omhoog en omlaag
🚲 Soort wegen: onverhard (grind, los wegdek): 58 %, verhard (asfalt, kasseien of ander wegdek): 42 %.
💡 Vereisten: conditie
💪🏻 Moeilijkheidsgraad: matig
📌 Startpunt: Riedenburg
🚍 OV: lokale trein naar Riedenburg
Rondom Beilngries: gravelbike-tocht in het Altmühltal
Onze laatste graveltocht in het Altmühltal begint in Beilngries. We fietsen eerst langs het Main-Donau-Kanaal naar de benedictijnenabdij Plankstetten. Al sinds 1129 bidden en werken hier benedictijnen. De stenen waarmee de het klooster ooit werd gebouwd en herbouwd, getuigen van de bijna 900-jarige geschiedenis. Omdat het zondagochtend is, vindt er een mis plaats. We nemen een kijkje op de binnenplaats en fietsen dan verder. Een paar kilometer verderop maken we een korte stop bij de Erlebniswelt Wasserstraße om in de tentoonstelling meer te weten te komen over de waterwegen en scheepvaart hier in de regio en ons vervolgens uit te leven in de waterspeeltuin. Daarna moeten we flink trappen: het is een steile klim omhoog naar de Reiterberg. Eenmaal boven gaan we verder door weilanden, gevolgd door een geweldige afdaling door het bos.
Natuurlijk mag het dagelijkse ‘mooie stadje met kleurrijke huizen’ ook vandaag niet ontbreken. Vandaag is dat de kleine plaats Dietfurt an der Altmühl, ook wel bekend als Beiers China. De inwoners van Dietfurt worden al tientallen jaren Chinezen genoemd. De oorsprong is het volgende verhaal: De prins-bisschop van Eichstätt stuurde een schatbewaarder naar Dietfurt omdat de stad te weinig belasting betaalde. De inwoners van Dietfurt sloten echter hun stadspoorten. De schatbewaarder rapporteerde boos dat de mensen van Dietfurt net “Chinezen” waren die zich achter hun muur hadden verschanst. Tegenwoordig herinnert de grappige Chinezenfontein op het marktplein hieraan. Nadat we een rondje door de historische stadskern hebben gefietst, stoppen we bij het terras van Gasthof Zum Toni Bräu voor de lunch. Opgeladen fietsen we vervolgens verder langs het kanaal naar Deising. Het grindpad is zo vlak dat we bijna vliegen. In Deising steken we het kanaal over en gaan aan de andere kant verder richting Beilngries. In Griesstetten, waar het kanaal samenkomt met de rivier de Altmühl, maken we een korte omweg naar het Erlebnisdorf Alcmona. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat hier prehistorische nederzettingen waren in de steentijd, bronstijd en ijzertijd. Een soortgelijke nederzetting is hier met veel oog voor detail nagebouwd. Heel gaaf! Na deze laatste stop fietsen we langs de Altmühl terug naar Beilngries. Geschafft! De thermometer geeft nu 33 graden aan, dus we halen een ijskoffie en gaan bij de rivier zitten. We laten de afgelopen dagen op de gravelbike de revue passeren en komen tot de conclusie: gravelbiken kun je uitstekend in het Altmühltal. De drie tochten smaken naar meer! Gelukkig zijn er nog acht andere routes – dus we komen terug.
Fietstocht ‘Rondom Beilngries’ in het Altmühltal
🕑 Fietstijd: ca. 4 uur
⟷ Afstand: 55,2 km
↗️ Hoogtemeters: 420 m omhoog en omlaag
🚲 Soorten wegen: onverhard (grind, los wegdek): 68 %, verhard (asfalt, kasseien of ander wegdek): 32 %
💡 Vereisten: conditie
💪🏻 Moeilijkheidsgraad: matig
📌 Startpunt: Beilngries
🚍 OVs: lokale trein naar station Kinding en via de Altmühltal-Radweg naar Beilngries en terug (+20 km retour)
Hoteltip voor je fietsvakantie in het Altmühltal: duurzaam overnachten bij Hotel Fuchsbräu in Beilngries
Hotel Fuchsbräu in Beilngries was onze thuisbasis voor onze gravelbike-tochten in het Altmühltal. En wat voor een thuisbasis! Het hotel in het centrum van de historische binnenstadt is een echte feel-good plek. De kamers zijn licht en ruim, het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam en het eten is heerlijk. Duurzaamheid is een topprioriteit in het Fuchsbräu. Het hotel is EMAS-gecertificeerd en zorgt er daarmee voor dat alle milieuaspecten, van energieverbruik tot afval en uitstoot, op een wettelijke en transparante manier worden uitgevoerd. Er zijn bijvoorbeeld structurele maatregelen genomen om de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen, en het personeel wordt regelmatig getraind. En de verantwoorde omgang met mens en natuur is ook terug te zien in het restaurant. Goed, schoon, eerlijk! – In lijn met het slow food motto richt Fuchsbräu zich op natuurlijke, ambachtelijke voedselproductie, seizoensgebonden beschikbaarheid, duurzaamheid en het gebruik van zo min mogelijk hulpstoffen. En zo smaakt het natuurlijk dubbel zo goed in het gezellige restaurant of in de gemoedelijke biertuin.
Horecatip voor Beilngries: Biertuin van Braugasthof Schattenhofer
Een gezellige manier om de avond af te sluiten? De biertuin van Braugasthof Schattenhofer is de perfecte plek om dat te doen. De traditionele Beierse herberg in het centrum van de historische oude stad Beilngries serveert regionale lekkernijen uit de slowfoodkeuken. En natuurlijk hoort daar een biertje uit de oude, eigen brouwerij bij!