Review: Hanwag Makra Pro Low GTX

Je bekijkt nu Review: Hanwag Makra Pro Low GTX

Je wilt wel de stabiliteit, maar niet het gewicht van een bergschoen? Je doet graag via ferrata’s en houdt wel van een beetje klauteren tijdens je wandeling? Je schrikt niet terug van een beetje nattigheid tijdens je tochten en wilt droge voeten houden? Dan zou de nieuwe Hanwag Makra Pro Low GTX zomaar jouw wandelschoen kunnen zijn – ervaar in deze review meer.

Comfortabele schoen: uit de doos, de klettersteig op

De wandelschoenen worden op vrijdagmiddag bezorgd. Perfect, dan kan ik ze in het weekend gelijk op een klettersteig testen. Of ik ze dan niet eerst moet inlopen, vraagt een vriend? Ik draag al heel mijn leven Hanwag-wandelschoenen en heb nog nooit een paar ingelopen. Echt. De vorm van Hanwag-schoenen past goed bij mijn voeten en dat is met de Makra Pro Low GTX niet anders. Net als de Makra Pro GTX is ook de lage wandelschoen gevormd met de Alpine Wide Last van Hanwag. Dit geeft de voorvoet en middenvoet iets meer ruimte dan een klassieke, zeer smalle alpine leest. Tegelijkertijd is deze schoen nog steeds stijf genoeg voor nauwkeurig voetenwerk op rotsen, maar daarover later meer.

Er kleeft wel een eventueel nadeel aan de ruime uitsnede van de schoen. Als je net als ik smalle hielen hebt, kan het zijn dat je een beetje schuift in de schoen. Ik had hier op de eerste dag een beetje last van, maar met de juiste wandelsokken (in mijn geval: de FALKE TK2 short cool), is het helemaal opgelost.

Robuust en flexibel: de perfecte approach-schoen van Hanwag

Wat me meteen opvalt als ik de wandelschoenen aantrekt: ze zijn tegelijkertijd flexibel en robuust. Dat maakt de Hanwag Makra Pro Low wat mij betreft perfect voor middelzware (berg)wandelingen en via ferrata. De stijve zool biedt grip op de ladders en rotsen van de klettersteig waarop ik de Makra Pro getest heb. Maar ook op rotsachtige paden in de Alpen of het middelgebergte blijkt de Makra Pro een fijne wandelschoen. Dat merkte ik tijdens de afdaling na de klettersteig terug naar het dal, maar ook tijdens mijn meerdaagse wandeltocht op de Schwäbische Alb. Tegelijkertijd geeft het lager uitgesneden bovenwerk meer flexibiliteit dan een hoge wandelschoen, wat zowel bij het klimmen als het wandelen prettig kan zijn. Let wel op: Dit gaat ten koste van een stabiliteit bij de enkel. Bij het afdalen kan dit even wennen zijn, zeker als je hoge bergschoenen gewend bent. Als je van plan bent om een laag uitgesneden model in alpien terrein te dragen, moet je zeker ter been zijn en een goede fysieke conditie hebben.

Het veterwerk doet denken aan klimschoenen: het loopt over de hele bovenkant van de voet tot aan de tenen. Dit zorgt ervoor dat je de schoen goed kunt laten aansluiten. Dit wordt verder geholpen door de textielen veterlussen in plaats van metalen veterogen. De zogenaamde ghilly vetersluiting voorkomt dat de veters wegglijden.

Wat is een approach schoen? Speciale Approach schoenen worden gebruikt om moeilijk toegankelijk terrein te doorkruisen en goede klimplekken te bereiken. Deze hybride schoenen combineren de voordelen van berg- en klimschoenen, en zijn comfortabel en halfhoog. Ze zijn herkenbaar aan de “Climbing Zone”, een profielvrij, robuust en antislip gebied aan de voorvoet, waardoor aparte klimschoenen niet nodig zijn voor gemakkelijke klimpassages. Approach schoenen zijn lichter, hebben een flexibelere en minder geprofileerde zool, en bieden ademend bovenmateriaal met goede bescherming en een antislip buitenzool.

Veelzijdige Vibram-zool speciaal voor de Hanwag Makra

Laten we van het boven- naar het onderwerk gaan. Ook daar word ik tijdens de klettersteig erg blij van. Ik heb goede grip op de rotsen en ijzeren hulpmiddelen. Als ik een week later een meerdaagse wandeltocht door het middelgebergte wandel, blijkt de zool ook zijn werk te doen als de paden bestaan uit los gesteente. En zelfs als de zolen nat zijn van een beekje of modderpoel bieden ze nog grip. Dus laten we eens kijken waaruit de zool van de Makra Pro Low opgebouwd is:

  • De Vibram-zool is speciaal ontwikkeld voor de Makra-modellen van Hanwag en biedt goede grip en tractie op diverse soorten terrein zoals nat gras, steenslag en rotsen.
  • De tussenzool is gemaakt van een mix van verschillende materialen, o.a. PU bij de hiel voor demping en EVA voor de vereiste precisie onder de voet.

Waterdichte, lage wandelschoen Hanwag Makra Pro Low

Deins jij ook niet terug voor een beetje regen en modder? Dan zul je blij zijn dat de Hanwag Makra Pro Low een waterdichte wandelschoen is. Het bovenwerk bestaat uit Perwanger leer van Hanwag’s leverancier in Zuid-Tirol. Dit zorgt er niet alleen voor dat de Makra er elegant en modern uitziet, maar ook een lange levensduur heeft door de robuustheid van het leer. Er zit een waterdicht, ademend Gore-Tex membraan in het leer verwerkt – vvandaar de afkorting GTX in de naam van de wandelschoen. Dit houdt je schoenen droog zonder dat je voeten te zweterig worden. En dat kan ik uit eigen ervaring vertellen. Ik hou van waterdichte schoenen, maar vind het vreselijk als je op warme zomerdagen brandende voeten krijgt. Met 25 graden en een felle zon wandelde ik op de Schwäbische Alb en ik heb geen enkel moment gedacht: die schoenen moeten uit! Fijn.

Specificaties van de Hanwag Pro Low GTX wandelschoen

  • Gewicht: 790 gram (damesmodel maat UK 5)
  • Categorie: B/C
  • Waterdicht: ja
  • Zool: Vibram
  • Gemaakt in: Kroatië
  • Extra: alle schoenen van Hanwag zijn verzoolbaar

Bestellen kun je de Hanwag Makra Pro Low GTX o.a. bij Bever: het herenmodel* of het damesmodel*.

De Hanwag Makra Pro Low GTX is geschikt voor jouw avonturen als…

…je graag via ferrata’s doet of van eenvoudige klauterpassages houdt.

…je stabiel en fit bent, en graag met een lichte schoen bergwandelingen doet.

…je een robuuste en waterdichte wandelschoen voor (middel)zware wandelingen in het middelgebergte zoekt.

Disclaimer: Ik werk samen met Hanwag en heb deze wandelschoenen gekregen. Ik heb ze uitvoerig getest voordat ik dit artikel schreef en je kunt erop vertrouwen dat dit artikel mijn eerlijke mening bevat. Dit artikel bevat verder affiliate links (met * gekenmerkt). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks!.

Geef een reactie