Review: Wandelschoen Hanwag Tatra II GTX

Je bekijkt nu Review: Wandelschoen Hanwag Tatra II GTX

Trek een goed paar wandelschoenen aan en je kunt heel de wereld rond. Of nou ja, lekker lang lopen in ieder geval. Precies dat gevoel heb ik als ik in mijn wandelschoenen van Hanwag stap. De Hanwag Tatra II GTX is een stevige wandelschoen waarmee je heel goed de bergen in kunt. Dat kan ik inmiddels vol overtuiging schrijven want de afgelopen weken heb ik behoorlijk wat kilometers op deze bergschoenen van Hanwag gemaakt. Hoe, wat en de conclusie lees je in deze review van de Hanwag Tatra II GTX.

Waarom je foto’s van verschillende momenten in dit artikel ziet: Voordat ik deze review schreef, heb ik de wandelschoenen uitvoerig getest. Op de langeafstandswandeling Lechweg bijvoorbeeld, en ook tijdens bergwandelingen van verschillende niveaus in de Allgäu. Onderweg maakte ik steeds een paar foto’s. Het zijn dus opnames ‘in actie’, zo min mogelijk geënsceneerd.

Robuust, stevig en comfortabel

Wandelschoenen moet je inlopen, wordt er wel gezegd. Nou, deze Hanwag wandelschoenen zaten lekker vanaf het moment dat ik ze uit de doos trok. Voor de vorm heb ik er nog een rondje mee in de duinen van Noord-Holland gelopen, maar ik had er ook meteen mee de Alpen in kunnen gaan. Het is een B/C-wandelschoen die ondersteuning biedt op onstabiel en rotsachtig terrein, onder meer door de hoge schacht en de zool. Tegelijkertijd is de schoen nog redelijk flexibel, waardoor je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Prima voor een lange wandeling in de bergen of trektocht dus!

Wat mij meteen opviel toen ik de schoenen uit de doos haalde: de Hanwag Tatra II GTX heeft weinig naden. Een groot pluspunt, want daardoor zijn er ook nauwelijks tot geen drukpunten die kunnen gaan irriteren. Tijdens de vele kilometers die ik inmiddels op de wandelschoenen heb gelopen, heb ik zelf nog nul keer last van drukpunten gehad. Wat een verademing.

B/C-wandelschoen: wat kun je ermee en wat niet?
De Tatra II is beoordeeld als B/C omdat de zool en de schacht zeer stijf zijn en hij beperkt bestand is tegen stijgijzers. Op verharde wandelpaden en licht alpien terrein (zoals rotsige paadjes en los gesteente) presteert de Hanwag Tatra II GTX wat mij betreft super. Ook voor een beetje klauterwerk deins ik met deze wandelschoenen niet terug. Door de ronde neus heb je met de Tatra GTX II minder ’teengevoel’, wat je bijvoorbeeld bij een via ferrata of klimmen wel nodig hebt.

Waterdichte wandelschoen door Gore-Tex-membraam

De Hanwag Tatra II GTX* is waterdicht door het ademende Gore-Tex-membraam. Dat heb ik natuurlijk uitvoerig getest, op twee manier. Tijdens de Lechweg hadden we een paar regendagen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kwam het met bakken uit de hemel. En toch had ik elke avond nog droge sokken. Maar ik ging nog een stapje verder. Om zeker te weten dat de wandelschoenen 100% waterdicht zijn, ging ik een paar minuten in een stromende beek staan. Het resultaat: nog altijd droge sokken en voeten. Ten slotte nog een paar woorden over de duurzaamheid van het Gore Tex-membraam: de voorganger van deze schoen, de Tatra GTX, heb ik vier jaar lang intensief gebruikt en ook die schoenen zijn nog altijd waterdicht. Tussendoor heb de wandelschoenen af en toe verzorgd met Nikwax.

Zulk waterdicht materiaal heeft twee nadelen. Ten eerste dat de schoen iets minder goed ventileert. Op warme dagen krijg ik in de Tatra II GTX vrij snel warme voeten. Je kunt dat iets voorkomen door goed ademende sokken aan te trekken. Een ander nadeel is dat de schoenen minder goed drogen als ook de binnenkant nat is geworden. Dat kun je voorkomen door je regenbroek over de schacht te trekken of gebruik te maken van overschoenen.

Grip door Vibram-zool

Nu we het toch over nattigheid hebben: de Vibram-zool zorgt voor goede grip, ook als de ondergrond ietwat vochtig is. Voorzichtigheid blijft natuurlijk geboden, maar ik laat me door een beetje nattigheid op de rotsen en boomwortels meestal niet tegenhouden omdat ik me met de Hanwag Tatra II GTX erg zeker voel. De zool is bovendien behoorlijk dik waardoor je kleine, puntige steentjes nauwelijks voelt. De rubberen rand om de tenen en hiel zorgen ten slotte voor extra bescherming van de schoen.

Het indrukwekkende vetersysteem van de Tatra GTX II

Als je de Hanwag Tatra GTX II ziet, valt het vetersysteem met twee zones meteen op. Op de wreef zitten roloogjes, op de schacht zitten de welbekende haakjes. Op de flap zit nog een extra haakje, zodat die niet verschuift. Het onderste oogje is voorzien van een ‘rem’, zodat je het wreef- en schachtgedeelte afzonderlijk kunt afstellen. Zo zorg je voor ultiem draagcomfort! Bovendien kun je zo onderweg gemakkelijk wat losser of strakker veteren, afhankelijk van of je stijgt of daalt. Een ander voordeel van de twee zones is dat je heel makkelijk in de schoen stapt.

Review Hanwag Tatra GTX voor dames: plussen en minnen

Echt fijn vind ik…

 • …het stevige, maar comfortabele design van de schoen.
 • …dat de Tatra GTX II perfect waterdicht is.
 • …dat de wandelschoen geen drukpunten heeft.
 • …de zool met diep profiel, die voor grip en comfort zorgt.

Iets om rekening mee te houden is…

 • …dat als de schoenen van binnen nat zijn, het door het Gore-Tex membraam wel even duurt voordat ze drogen.
 • …dat het door de Gore-Tex binnenvoering op warme dagen ook best warm in de schoen wordt.
 • …dat je minder ’teengevoel’ hebt door de ronde neus. Iets dat je voor klimmen/via ferrata misschien wel nodig hebt.

Specificaties van de wandelschoen Hanwag Tatra GTX II

Verschillende uitvoeringen van de Hanwag Tatra

Overigens is de Hanwag Tatra verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Naast het waterdichte GTX-model is er ook de Hanwag Tatra Light GTX* (lichtgewicht en waterdicht), de Hanwag Tatra Light Bunion* (lichtgewicht en geschikt voor wandelaars met hallux valgus) en de Hanwag Tatra Wide GTX* (waterdicht, met een breed voorvoetgedeelte).

Hanwag: Duitse degelijkheid en duurzaamheid

Aan het begin van de 20e eeuw werd de eerste Hanwag-schoen geproduceerd in het Beierse Viehkirchen. Wat volgde, was geen booming business en snelle groei, maar juist geleidelijke vooruitgang. Zoals het bij de Duitse degelijkheid past. De kerncompetentie, een robuuste outdoor-schoen maken, werd nooit uit het oog verloren, ook niet toen bijvoorbeeld in de jaren 60 een uitstapje naar skischoenen gemaakt werd. Schoenmaker, blijf bij je leest – het resultaat mag er zijn bij Hanwag.

Een degelijke schoen dus, maar ook duurzaam. Duurzaam in gebruik omdat de materialen zorgvuldig worden gekozen en daarom lang meegaan. Het nubuckleer van de Tatra GTX II is zeer slijtvast en gemakkelijk schoon te maken, zelfs na modderige tochten. De wandelschoenen van Hanwag zijn bovendien verzoolbaar, zodat de schacht behouden kan blijven en je schoenen dus nog langer meegaan. Oorspronkelijk vanuit economisch oogpunt – nieuwe zolen zijn goedkoper dan een heel nieuw paar schoenen – en dus ook goed voor de natuur omdat je langer met een paar schoenen doet. Maar ook duurzaam in de productie omdat die geheel in Europa plaatsvindt en Hanwag naar een milieuvriendelijke productie streeft.

De Hanwag Tatra GTX wandelschoenen zijn fijn als je…

 • …lange bergwandelingen gaat maken, op rotsachtig terrein, maar geen veeleisende alpine activiteiten gaat doen. Tijdens al mijn bergtouren in de Allgäu had ik deze wandelschoen met veel plezier aan.
 • …gaat wandelen in nat terrein en je voeten droog wilt houden. In het vroege voorjaar en het najaar kun je nog wel een regenbui te verduren krijgen, door de modder wandelen of zelfs in de sneeuw terechtkomen. Met de Tatra GTX II houd je droge voeten.
 • …je een moderate trektocht van meerdere dagen in de bergen of een middelgebergte gaat doen. Ik heb de meeste huttentochten op de Hanwag Tatra gelopen. En ook op de de Lechweg had ik me geen betere schoen kunnen wensen.
 • …een via ferrata van een eenvoudig niveau gaat doen. Voor het precisiewerk is de ronde neus niet praktisch, maar voor makkelijke klettersteig-touren vind ik de Tatra GTX II wel geschikt. Zo deed ik de Gelbe Wand-klettersteig in Füssen op de voorgangerschoen.

Disclaimer: Ik werk samen met Hanwag en heb deze wandelschoenen gekregen. Ik heb ze uitvoerig getest voordat ik dit artikel schreef en je kunt erop vertrouwen dat dit artikel mijn eerlijke mening bevat.

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie