Jouw huttentocht: zo plan je ‘m!

Je bekijkt nu Jouw huttentocht: zo plan je ‘m!

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke buitenervaring in de bergen, dan is een huttentocht een fantastische optie. Ervaar de schoonheid van de natuur, verken indrukwekkende berglandschappen en overnacht in gezellige hutten: ik vind huttentochten een unieke belevenis. Een grondige planning is echter essentieel om ervoor te zorgen dat je huttentocht een succes wordt. Dit artikel is een uitgebreide gids met handige tips voor het plannen van je huttentocht. Alle informatie in dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen met huttentochten.

Voorbereiding op jouw huttentocht in de Alpen

Voordat je je wandelschoenen aantrekt en je huttentocht van start gaat, moet je ervoor zorgen dat je goed bent voorbereid. Dit zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden in je planning:

De beste tijd van het jaar voor een huttentocht

De meeste hutten openen hun deuren na de winterpauze in juni. Je kunt de exacte openingstijden meestal gemakkelijk vinden op de websites van de hutten. Vooral in het hooggebergte begint het huttenseizoen pas laat, omdat de sneeuw tot ver in de zomermaanden kan blijven liggen. Ik deed mijn huttentocht in Oberstdorf bijvoorbeeld in de eerste week van juni en ik moest een aantal restsneeuwvelden oversteken. De hutten in de Beierse Vooralpen gaan daarentegen meestal eerder open of zijn zelfs het hele jaar open. Later in de zomer heb je meer daglicht en dus kun je dan langere tochten plannen dan eerder in het jaar.

De route voor je huttentocht plannen

De juiste route kiezen is cruciaal voor een geslaagde meerdaagse huttentrektocht. Voordat de tocht zelfs maar kan beginnen, moet je zorgvuldig overwegen welke route het meest geschikt is. Hierbij spelen verschillende factoren een rol, zoals persoonlijke wandelervaring, je eigen conditie en natuurlijk de tijd van het jaar. Vraag jezelf af of je tredzeker bent, last van hoogtevrees hebt en hoeveel ervaring je in alpien terrein hebt. Hiermee moet rekening worden gehouden om een veilige en plezierige wandeling te garanderen. Denk ook aan je wandelpartner(s). De route moet zo worden gekozen dat zelfs het “zwakste” groepslid hem kan lopen zonder overbelast te raken.

Huttentocht komoot plannen
Een huttentocht in komoot plannen

Er zijn verschillende informatiebronnen beschikbaar om je te helpen de juiste route te vinden en plannen. Ik plan mijn huttentochten meestal met komoot. In de komoot-routeplanner vind je een functie waarmee je een route over meerdere dagen kunt verspreiden, inclusief overnachtingsplekken. Ik haal aanvullende informatie van online platforms zoals alpenvereinaktiv.com. Papieren wandelkaarten met een schaal van 1:50.000 en 1:25.000 kunnen ook zeer nuttig zijn bij het plannen van een huttentocht.

Bij de wandeltijd houd je rekening met de af te leggen afstand, de aard van het pad en de hoeveelheid hoogtemeters op de etappes. Een etappe van 10 km klinkt misschien vrij kort, maar kan echt inspannend zijn als je 1000 hoogtemeters en een aantal moeilijke klauterpassages moet overwinnen. Plan ook pauzes en buffertijd in. Je wilt zeker tijd overhouden om onderweg te genieten!

Een huttentocht boeken

Heb je de route gepland? Dan moeten de hutten worden geboekt. Veel hutten kunnen online worden geboekt, soms op hun eigen website, soms via het boekingssysteem van de Alpenverenigingen. Zorg ervoor dat je vroeg boekt, vooral in het hoogseizoen. Bij sommige hutten kun je je ter plekke nog een slaapplekje bemachtigen. Maar daar zou ik persoonlijk nooit vanuit gaan.

Ik weet uit ervaring dat het boeken van een huttentocht best een ingewikkelde ervaring kan zijn. Verschillende hutten werken met verschillende boekingssystemen en soms kun je allen per e-mail of telefoon boeken. En als dan blijkt dat er in een hut op je route geen plek meer is… Dan begint het plannen weer van voren af aan. Maar ik kan je vertellen: het is het waard! Zodra de planning rond is, hoef je alleen nog maar te wandelen en te genieten.

Informeer naar de betalings- en annuleringsvoorwaarden van de hutten om onaangename verrassingen te voorkomen. Aan een annulering zijn meestal kosten verbonden. Ik raad je aan om de hut altijd te laten weten als je niet komt. Zelfs als je op zeer korte termijn moet annuleren. Het huttenteam plant het eten en de slaapplaatsen in op basis van de reserveringen en misschien is een andere bergbeklimmer wel blij met het vrijgekomen plekje. Houd er ook rekening mee dat je in veel hutten alleen contant kunt betalen.

Spontaan op korte termijn berghut boeken Alpen
Last-Minute-Hüttenbett

💡Spontaan een overnachting in een hut boeken? De tool “Last-Minute-Hüttenbett” van de Alpenvereniging laat op een kaart zien welke hutten vandaag, morgen of overmorgen nog slaapplekken vrij hebben. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het de moeite waard is om de tool te bekijken. Zo kon ik spontaan een 2-daagse tocht maken in de Allgäu met het mooiste winterweer.

Lidmaatschap van een alpenvereniging

Voor iedereen die van plan is om in de toekomst meerdere huttentochten te ondernemen, kan het de moeite zijn om lid te worden van een alpenvereniging. Leden profiteren van gereduceerde accommodatieprijzen in AV-hutten. Overigens is het lidmaatschap van de Duitse Alpenvereniging (DAV) of de Nederlands Koninklijke Bergsport Vereniging (NKBV) internationaal geldig. Je lidmaatschap is geldig in hutten van de Duitse, Oostenrijkse en Zuid-Tiroolse Alpenverening, evenals in meer meer dan 1300 andere hutten in Zwitserland, Liechtenstein, Frankrijk, Italië, Spanje, Slovenië, België, Luxemburg en Nederland. Daarnaast bieden de alpenverenigingen haar leden de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende trainingen.

Kosten van een huttentocht

Laten we het eens hebben over de financiële kant van je huttentocht: hoe duur is een huttentocht? De kosten van een huttentocht bestaan uit verschillende factoren. Naast de uitrusting moet je rekening houden met de verblijfskosten in de hutten, eten en eventuele transportkosten. De prijzen van een overnachting in een berghut variëren afhankelijk van de locatie en het comfort van de hut. Op basis van mijn ervaring kan ik zeggen dat je ongeveer tussen de €12 (slaapzaal, AV-lid) en €30 (twee- of vierpersoonskamer, AV-lid) per persoon moet begroten voor je overnachtingen tijdens een huttentocht. Er zijn ook privé-hutten die een stuk duurder zijn: soms kost een overnachting daar wel €50 per nacht. Hinzu kommen die täglichen Verpflegungskosten von etwa 50 € pro Person pro Tag. Wenn du Essen, Snacks und das eine oder andere Getränk für die Hüttenwanderung im Voraus kaufst, sparst du ein wenig, weil du auf der Hütte kein Mittagessen für unterwegs kaufen musst.

Voorbeeld: kosten van mijn huttentocht in de Lechtaler Alpen

Hieronder volgt een kostenberekening van mijn vierdaagse huttentocht in de Lechtaler Alpen. Ik ben AV-lid en heb in slaapzalen overnacht. De kosten voor het reizen van en eventuele parkeerkosten zijn niet meegenomen in mijn berekening, omdat deze sterk afhangen van de specifieke tocht en individuele omstandigheden.

Snacks/repen kopen: €15,- per persoon
Overnachting op de slaapzaal AV-lid Hanauer Hütte: €12,-.
Diner à la carte in de Hanauer Hütte incl. een glas frisdrank en warme chocolademelk: €19,50
Ontbijt Hanauer Hütte: €15,-
Overnachting in de slaapzaal AV-lid Wüttemberger Haus: €11,-.
Halfpension Württemberger Haus: €38,-
Drankjes Württemberger Haus: €7,-
Koffie & gebak Steinseehütte: €9,50
Overnachting in de slaapzaal AV-lid Steinseehütte: €11,-
Halfpension Steinseehütte: €39,-
Drankjes Seinseehütte: €6,50

Totale prijs huttentocht per persoon: €183,50

Uitrusting: wat je bij je moet hebben op een huttentocht

Zorg dat je alle benodigde uitrusting bij je hebt om voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden en soorten terrein. Je uitrusting bevat onder meer…

 • Weerbestendige kleding
 • Geschikte wandelschoenen
 • Rugzak
 • (Hutten)slaapzak, incl. kussenhoes
 • Slippers of sloffen
 • Hoofdlamp, bij voorkeur incl. rood licht om ’s nachts de weg te vinden in de slaapzaal
 • Papieren wandelkaarten, GPS-apparaat, mobiele telefoon met wandel-app
 • EHBO-set (verband, ontsmettingsmiddel, bivakzak voor noodgevallen, pijnstillers, etc.)
 • Sonnenschutz (Creme, Kappe)
 • Wandelstokken
 • Handdoek
 • Toilettas
 • Contant geld
 • Voldoende eten voor de hele tour
 • Wasserflaschen, mindestens 2 Liter

#Berghutleven: zo gaat jouw tijd in een berghut eruit zien

Een berghut is de plek waar veel verschillende bergsporters samenkomen na een lange dag in de natuur. Als je voor je tocht hebt geboekt, wijst het huttenteam je bij aankomst meestal meteen je slaapplaats toe. Als je dit nog niet hebt aangegeven bij het boeken, zal een medewerker je vragen of je diner, ontbijt of halfpension wilt. Schoenen en natte kleren moeten in de droogruimte worden achtergelaten. Je kunt je rugzak meestal bij je slaapplaats laten. In de meeste berghutten wordt het avondeten op een vaste tijd geserveerd. Dan gaat iedereen samen aan tafel zitten. Daarna is er nog tijd om te lezen, een spelletje te spelen of vroeg naar bed te gaan. Na een bepaalde tijd is het tijd voor huttenrust: dan moet iedereen stil zijn. De volgende ochtend wordt het ontbijt op een vaste tijdstip geserveerd. Als je dit niet voor het ontbijt hebt gedaan, moet je daarna je rugzak inpakken en je bed opmaken. Dan begint de volgende wandeldag!

Basisregels in berghutten

Beheerders van berghutten bevinden zich in een unieke situatie omdat ze door hun afgelegen locatie beperkte toegang hebben tot middelen als voedsel, water, elektriciteit en arbeidskrachten.

Om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt en dat alle gasten een aangename ervaring hebben, moet iedereen zich aan bepaalde gedragsregels houden. Elke hut heeft zijn eigen regels, maar mijn ervaring is dat deze dingen bij elke berghut belangrijk zijn:

 • Water & elektriciteit: Hutten zijn vaak eenvoudig ingericht en er zijn beperkte middelen zoals water en elektriciteit. Ga zuinig om met water en energie. Als er al douches zijn, moet je daar meestal extra voor betalen. De prijzen variëren, maar liggen vaak rond de €1-3 voor 3-5 minuten warm water. Sommige hutten vragen ook een kleine vergoeding als je je mobiele telefoon etc. wilt opladen.
 • Afval en hygiëne: Hutten hebben vaak geen afvalbakken voor gasten omdat het afvaltransport tijdrovend en kostenintensief is. Neem je eigen afval daarom mee terug naar het dal. Ik kan je aanraden een plastic zakje of iets dergelijks mee te nemen, waar je je afval in kunt doen tot je tijdens of na je huttentocht weer in het dal aankomt.
Buitendouche Württemberger Haus Lechtal
Buitendouche bij het Württemberger Haus
 • Slaapzak en huttenslippers: Bij veel hutten moet je je eigen slaapzak meenemen. Informeer van tevoren naar de regels in de hutten en neem een (hutten)slaapzak mee om je aan de hygiënemaatregelen te kunnen houden. In veel hutten kun je gratis slippers of sloffen lenen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen slippers meenemen. Je wandelschoenen moet je in de droogruimte laten staan.
 • Eten: Informeer van tevoren naar de mogelijkheden om te eten in de hut. Sommige berghutten bieden avondeten en ontbijt aan, terwijl je bij andere hutten zelf moet koken. Daarnaast staan de tijden waarop eten geserveerd wordt meestal vast, vooral voor het ontbijt en avondeten. Het is gebruikelijk dat er na 19.00 uur geen warme maaltijden meer worden aangeboden. In sommige hutten is halfpension de enige manier om ’s avonds een warme maaltijd te eten, omdat het na een bepaalde tijd niet meer mogelijk is om à la carte te bestellen.
 • Huttenrust: Het wordt gewaardeerd als je je in de hut rustig houdt, zeker tijdens de zogenaamde rusttijden, meestal vanaf 21:30 of 22:00 uur. Als de rusttijd aanbreekt, is er meestal ook geen licht meer in de berghut. Als je ’s nachts naar het toilet moet, is een hoofdlamp daarom erg praktisch.

Het weer in de bergen

Het weer in de bergen kan snel omslaan en daarom is het heel belangrijk om regelmatig de weersverwachting te checken – zowel voor als tijdens de tocht. Plan dienovereenkomstig en zorg voor de juiste kleding en uitrusting om voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden. Houd er rekening mee dat het weer in de bergen onvoorspelbaar kan zijn. Het is raadzaam om flexibel te blijven en adequaat te reageren op plotselinge weersveranderingen.

Huttentocht Weer Bergen App
Het weer in de Bergfex app

Ik gebruik graag deze weerapps en -websites omdat ze naar mijn ervaring het meest betrouwbaar zijn:

Veiligheidsmaatregelen, voorzorgsmaatregelen voor noodgevallen & telefoonnummers

Safety first. Cliché, maar zeker waar voor huttentochten. Bij het plannen en organiseren van een huttentocht moet veiligheid altijd de hoogste prioriteit hebben. Informeer je en let ook op de volgende punten:

 • Informeer anderen over je reisplannen (thuis en in het tochtenboek in de berghutten!)
 • Let ook op waarschuwingsborden onderweg
 • Vertrouw niet volledig op de informatie in de wandel-apps, maar vraag ook het personeel van de berghut en andere lokale experts naar de conditie van het pad
 • Ken de speciale noodnummers in de regio waar je onderweg bent (zie hieronder)
 • Zorg dat je over basis EHBO-vaardigheden beschikt
 • Neem een complete EHBO-set mee (regelmatig controleren en aanvullen/vervangen)

Omdat er niet altijd ontvangst is, is het het overwegen waard om een GPS-apparaat voor noodgevallen mee te nemen. Hiermee kun je hulp krijgen in elke (nood)situatie.

Huttentocht Planning Veiligheid SOS EU ALP
SOS EU ALP

Je kunt de volgende noodnummer bellen voor hulp:

 • Duitsland: 112
 • Oostenrijk Alpiene Noodoproep: 140
 • Beieren, Oostenrijk en Zuid-Tirol: Noodgevallen-app SOS-EU-ALP
 • Italië & Zuid-Tirol: 112
 • Zwitserland: Met Zwitserse simkaart: 1414 / zonder: 0041-333-333-333
 • Frankrijk: 112
 • Lichtenstein: 117
 • Slovenië: 112

Inspiratie voor je volgende huttentocht

Fiderepasshütte Allgäu huttentocht Oberstdorf

3-daagse huttentocht in Oberstdorf (Allgäu)

Zijn het de lange wandeldagen, de zonsondergangen, de spelletjesavonden in de hut, de Kaiserschmarrn, het gebrek aan mobiele telefoonontvangst of de rustige ochtenden? Of vormen al deze dingen samen de magie van een huttentocht? Hoe dan ook, we hebben alles meegemaakt tijdens deze huttentocht in de Allgäuer Alpen.

Salzburger Almenweg 3-daagse huttentocht Oostenrijk beginners

3-daagse huttentocht in SalzburgerLand

Als je een 3-daagse huttentocht in Oostenrijk wilt maken, kun je goed een deel van de Salzburger Almenweg lopen. Ik koos vijf etappes (22 tot en met 26) en maakte er een driedaagse huttentocht over de Salzburger Almenweg van. Deze huttentocht is geschikt voor beginners met bergwandelervaring.

2-daagse wandeling met overnachting Gastein Gamskarkogelhütte Oostenrijk

2-daagse wandeling met overnachting Gamskarkogel

Laten we naar de Gamskarkogel gaan! Deze piek torent hoog boven het Gasteinertal uit, is de hoogste grasberg van Europa en biedt een fantastisch 360° uitzicht op de Salzburger Alpen. En: er is een geweldige berghut om te overnachten. Maar laten we in Bad Hofgastein beginnen, waar mijn 2-daagse wandeling met overnachting in de Gamskarkogelhütte begon. De tocht is geweldig voor degenen die de kunst van een huttentrektocht langzaam onder de knie willen krijgen en niet bang zijn voor een lange klim.

Gufelsee Lechtal Alpen Tirol huttentocht 4 dagen Oostenrijk

4 dagen in de wilde Lechtaler Alpen

Het Lechtal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol vormt de grens tussen de Allgäuer en de Lechtaler Alpen. Ik heb vier dagen van hut naar hut gewandeld in het gebergte aan de oostkant van het dal: de Lechtaler Alpen. Het woeste landschap wordt gekenmerkt door hoge bergtoppen, kristalheldere meren en rotsachtige hellingen. Iedereen die van reizen in het hooggebergte houdt, zal zich zeker vermaken tijdens een huttentocht in de Lechtaler Alpen. Deze huttentocht is niet geschikt voor beginners.

FAQ – Een huttentocht plannen

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse bergwandeling waarbij je overnacht in een berghut in plaats van een tent of hotel.

Wanneer kan je een huttentocht doen?

De beste tijd van het jaar voor een huttentocht is van juni tot september, want dan zijn de meeste hutten open. Sommige hutten zijn het hele jaar open.

Wat kost een huttentocht?

Zoals zo vaak het geval is, is het antwoord: dat hangt ervan af. Slaap je in de slaapzaal of in een tweepersoonskamer? Boek je halfpension of neem je eten mee? Als AV-lid krijg je korting. Ik heb ongeveer €180 uitgegeven aan mijn 4-daagse tocht in de Lechtaler Alpen. Mijn kostenberekening vind je in dit artikel.

Welke rugzak heb ik voor een huttentocht nodig?

Er bestaat niet zoiets als DE rugzak voor huttentochten. In de meeste gevallen is een volume van 30-35 liter voldoende voor huttentochten in de zomer. Ik heb al mijn huttentochten tot nu toe met de Osprey Tempest Pro* gedaan.

Wat meenemen op een huttentocht?

Het eenvoudige antwoord: wandelschoenen, kleding, een huttenslaapzak en een rugzak. Je vindt het gedetailleerde antwoord op deze vraag in mijn paklijst voor huttentochten.

Welke schoenen trek ik aan voor een huttentocht?

De schoenen die je ook tijdens andere bergwandelingen draagt. Ik gebruik Hanwag Tatra GTX voor tochten van hut naar hut in het hooggebergte (maar zonder stijgijzers) en Hanwag Makra Pro Low voor gemakkelijke tochten. Als stijgijzers nodig zijn, draag ik de Hanwag Sirius.

Disclaimer: Dieser Artikel enthält Affiliate-Links (mit einem * gekennzeichnet). Wenn du eine Bestellung über einen dieser Links tätigst, erhalte ich dafür eine kleine Provision. Das kostet dich natürlich nichts. Ich danke dir!

Geef een reactie