Kesselrunde vanaf Kenzenhütte: wandeling in de Ammergauer Alpen

Je bekijkt nu Kesselrunde vanaf Kenzenhütte: wandeling in de Ammergauer Alpen

In het zuidoosten van de Allgäu, vlakbij het stadje Füssen, ligt een prachtig, ongerept natuurgebied: de Ammergauer Alpen. Als je ervoor staat, kun je je bijna niet voorstellen dat je er kunt wandelen. Maar de ruige schoonheid is verrassend goed toegankelijk te voet. Bijkomend voordeel is dat dit deel van de Alpen minder bekend is dan de naburige gebergtes en je dus nog meer van de rust in de natuur kunt genieten. Een van de mooiste wandelingen tijdens mijn wandelreis in de Allgäu vond ik de Kesselrunde. En als je doorscrollt, zul je snappen waarom!

Begroet door burlende herten op de Kesselrunde in de Ammergauer Alpen

We zijn op deze mooie zaterdagochtend zeker niet de enige die met de Kenzenbus omhoog de bergen in willen. De Kenzenbus de enige manier om met de auto omhoog te komen, de andere optie is via de Königsalpen-Route een wandeling van ongeveer 3,5 uur omhoog te maken. Omdat we de tijd willen nemen voor de Kesselrunde, kiezen we voor de bus en proppen onze rugzakken tussen de gear van de andere wandelaars en ploffen in het kleine busje. De rit die volgt is mooi. Soms rijden we parallel aan de rivier en hoe hoger we komen, hoe meer rotsige bergen we zien. Ik kan niet wachten om uit te stappen. Mijn medewandelaars, een klein groepje outdoor-bloggers, journalisten en fotografen, zitten ook verwonderd naar buiten te kijken. Echt vroeg zijn we niet, maar het voordeel daarvan is dat de zon de ochtendwolken al heeft doen verdwijnen. In de schaduw is het nog wel fris, merken we als we bij de Kenzenhütte uitstappen. Ach, we moeten gewoon in beweging komen.

En zo beginnen we aan de wandeling terwijl de bergen aan de overkant steeds meer zonlicht krijgen. Kletsend overwinnen we de eerste hoogtemeters tot we plotseling allemaal stil zijn. Uit het bos klinkt een geluid. Een oergeluid, zou je het kunnen noemen. Tom Hennemann, gebiedsopzichter van de Ostallgäu en onze gids van vandaag, gebaart ons stil te zijn en snuft. ‘Ruiken jullie die zoete geur?’ fluistert hij. Dan klinkt weer hetzelfde geluid uit het bos. ‘Het is bronsttijd,’ vertelt Tom zachtjes, ‘Wat je hoort, is het burlende mannetjeshert en wat je ruikt…’ Hij moet lachen. ‘Laten we het erop houden dat het hert nogal opgewonden is.’ We doen moeite om niet in lachen uit te barsten. Misschien zien we het hert immers wel als we stil zijn! En inderdaad, een paar minuten later wandelt het hert parmantig door een open plek in het bos. Op zoek naar een vrouwtje.

De Kessel: een gigantische, ingestorte grot

Zo snel als het hert tevoorschijn kwam, verdwijnt ‘ie ook weer in het bos. Wij vervolgen onze route omhoog. Eerst door het bos naar de Bäckenalmsattel en vervolgens nog iets steiler tot we in de ‘Kessel’ staan. De Kessel, in het Nederlands ‘ketel’, is een diepe krater omringd door bergen. Tom Hennemann legt uit hoe die is ontstaan: “Ooit was hier een gigantische grot. Het dak stortte in en water overbleef, is dit diepe gat.” Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit ooit een grot moet zijn geweest; het is zo’n spectaculair grote krater.

We vervolgen onze route langs de rand van de Kessel. Vanaf hier is de wandeling uitdagender want de paadjes worden steeds smaller, steiler en rotsiger. Als je een zekere tred hebt en niet vies van een paar hoogtemeters bent, zal je zeker blij worden van dit deel van de wandeling. Want met toenemende hoogte wordt ook het uitzicht steeds gaver. We slingeren de ene na de andere haarspeldbocht omhoog en kunnen steeds beter in de Kessel kijken.

Optioneel: een korte Gratwanderung naar de Hasentalkopf

Bovenaan aangekomen houd ik mijn adem in. Wat. Een. Uitzicht. Aan de ene kant de Kessel en aan de andere kant een diep dal met daarachter nog meer bergtoppen. Ademloos sta ik te kijken. De Kesselrunde gaat vanaf hier weer naar beneden, maar een van mijn medewandelaars besluit dat hij nog een topje wil beklimmen. “Ga je mee?” roept Hans terwijl hij over de bergrug naar de Hasentalkopf wandelt. Natuurlijk! Stiekem had ik al een beetje verlangend naar deze bergrug met in de verte een nóg hoger topje gekeken. Ik kan niet wachten om dit korte stukje Gratwanderung – een fantastisch Duits woord voor een wandeling over een bergrug – te trotseren.

Een klein halfuur later staan we op de Hasentalkopf: het uitzicht is zo mogelijk nog adembenemender dan daarnet. 360 graden kunnen we om ons heen kijken: alleen maar bergen en dalen. Voor ons ligt de rotsige bergrug en als we er niet zelf net overheen waren gewandeld, had ik nauwelijks kunnen gelover dat je er überhaupt overheen kon wandelen. “Gipfelfoto?” vraagt Hans. Een foto op de top hoort er natuurlijk bij. En dan is het tijd om weer terug naar de groep te wandelen, die we een stuk lager op een groene weide pauze zien houden.

📷 rechts: Hans Sterr/Alpinbilder

Terug naar de Kenzenhütte en een omweggetje naar de waterval

We sluiten ons aan bij de rest en wandelen het laatste stuk van de bergwandeling. De route gaat eerst steil bergafwaarts over een rotsig pad en daarna door frisgroene weides. Ik ruik de geur van warme dennenbomen die de late middagzon vangen. We bereiken de bosrand en dalen het laatste stuk over een breed bospad af. Als we vlakbij de Kenzenhütte zijn, hoor ik het burlende hert weer. Nog altijd op zoek naar een vrouwtje. Of alweer?

Het terras van de Kenzenhütte ziet er verleidelijk uit. Dat vinden niet alleen wij, overal zitten wandelaars: aan tafels, op grote stenen, langs het wandelpad. Het is een gezellige drukte. Zodat we zometeen makkelijker een plekje kunnen vinden – veel mensen gaan met de laatste bus om 18 uur de berg af – maken we nog een klein wandelingetje naar de Kenzenwasserfall. Het is de moeite waard! Het water stort sierlijk een kleine tien meter naar beneden en stroomt vervolgens als beekje verder. De waterval wordt omringd door groen en de grote rotsen zijn perfect geschikt om een beetje te klauteren. Plons! Ik voel mijn sokken langzaam nat worden. “Kom, we maken nog een selfie en dan gaan we terug, Janna,” lacht Claudia van de outdoor-blog Aktiv durch das Leben. Zo gezegd, zo gedaan en een kwartiertje later proosten we met een ijskoud drankje op een heerlijke wandeling.

Overnachting in de Kenzenhütte in de Ammergauer Alpen

Kenzenhütte berghut wandelen Ammergauer Alpen

Kan je geen genoeg van de bergen krijgen? Ik snap het. In plaats van de laatste bus terug naar Halblech te nemen, kun je ook een nachtje in de Kenzenhütte blijven. Een aanrader want het is hier echt gezellig. Om 18:30 uur kun je aanschuiven voor een diner à la wat de pot schaft. Daarna heb je nog tot 22 uur om gezellig te kletsen, een spelletje te spelen, te douchen en dan… geldt vanaf 22 uur Hüttenruhe. En hoor je echt helemaal niets meer. Behalve af en toe het gekraak als iemand door de gang naar het toilet loopt. Ach, dat hoort bij de charme van een berghut. In het donker giechelen – ja, dat is óók wat een berghut met je doet – we nog even op onze ‘meidenkamer’ met hoogslaper. Als ik van beneden geen antwoord meer krijg op de vraag of mijn kamergenoot het burlende hert hoorde, val ik in een diepe slaap.

Een leuk feitje: Zie je een dame met een blonde vlecht rondlopen? Dat is Franzi. 23 jaar oud en de pachter van de Kenzenhütte. Da’s toch gaaf?

Praktische informatie: De Kenzenhütte is afhankelijk van het weer open van 1 mei tot half/eind oktober. Afhankelijk van of je alleen ontbijt of ook avondeten, met z’n tweeën of met veel of eenkamer wilt slapen, liggen de prijzen tussen de €20,- en €46,- (2021). Er is geen wifi en nauwelijks bereik bij de hut. Meer informatie vind je op de website van de Kenzenhütte.

Wandeling Kesselrunde in het kort: feiten en cijfers

🕑 Wandeltijd: ca. 4 uur

⟷ Afstand: 6 km

↗️ Hoogtemeters: 460 m omhoog en omlaag

💡 Eisen: tredzeker, geen hoogtevrees

💪🏻 Moeilijkheid: gemiddeld

📌 Startpunt: Kenzenhütte

🚍 OV: ja, met bus 73 van Füssen naar Halblech en vanaf daar met de Kenzenbus naar de Kenzenhütte. Terug dezelfde route, maar dan andersom.

📷 Omslagfoto: Hans Sterr

– Disclaimer: ik werd voor de reis naar de Ostallgäu uitgenodigd door het Tourismusverband Ostallgäu, Füssen Tourismus und Marketing en de Allgäu GmbH. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij.-

Geef een reactie