Actieve vakantie met de Königscard: de coolste activiteiten in Beieren en Tirol

Je bekijkt nu Actieve vakantie met de Königscard: de coolste activiteiten in Beieren en Tirol

Klimmen in een waterpark? Zomers langlaufen door het Alpenvoorland? Bergafwaarts scheuren in een bikepark? En als het eens een keer regent, zelf koffie leren branden of een kaasmakerij in de Allgäu bezoeken? Klinkt als heel veel vakantieplezier! De Königscard is perfect voor iedereen die op vakantie graag actief is en ook wel eens iets nieuws wil proberen. Natuurlijk wilde ik dit zelf ook testen en in dit artikel deel ik mijn tips voor de coolste activiteiten voor je vakantie in zuidelijk Beieren en noordelijk Tirol.

Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Königscard. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.

Zo werkt het: Boek je vakantie bij een Königscard-accommodatie. Bij het inchecken ontvang je de kaart. Je kunt hiermee gratis genieten van meer dan 200 belevenissen in Oberbayern, Tirol en de Allgäu. Verken de natuur, probeer nieuwe dingen uit en ga op spannende avonturen!

Oberbayern: Actief met Königscard – wandelen, fietsen & adrenaline

De regio Oberbayern in het zuidelijkste stukje van Duitsland wordt omlijst door de majestueuze Alpen in het zuiden en het blauwe lint van de Donau in het noorden. Er zijn veel geweldige ervaringen in het meest zuidwestelijke deel van Oberbayern die zijn inbegrepen bij de Königscard. Wandelen, mountainbiken, klimmen, fietsen, golfen: als je graag actief bent op vakantie, kun je dat zeker beleven in Opper-Beieren.

Wandeling van de Herzogstand naar de Heimgarten (met gondel)

Als we de gordijnen van de vakantiewoning openen, schijnt de ochtendzon naar binnen. Perfect lenteweer om te wandelen! Dus vandaag gebruiken we de Königscard om gratis omhoog te gaan met de Herzogstandbahn. Met elke meter wordt het uitzicht mooier en mooier. Eenmaal boven wandelen we eerst naar de top van de Herzogstand. Vanaf hier hebben we een fantastisch uitzicht op de Walchensee en de Kochelsee. Daarna volgt mijn favoriete deel van de route: het pad over de bergkam naar Heimgarten. Met lichte stijgingen en dalingen lopen we verder. Er zijn nog een paar restsneeuwvelden die we moeten oversteken, maar verder is het al heerlijk lenteachtig op de berg. Na ongeveer twee uur – met veel fotostops – bereiken we de top van de Heimgarten. Daar nemen we een langere pauze zodat we echt van het panorama kunnen genieten. De Heimgarten biedt een 360-graden uitzicht op de verschillende bergketens en vanaf hier kun je veel meren zien, zoals de Walchensee, Kochelsee, Starnbergersee en Staffelsee. Daarna volgt een snelle en steile afdaling naar Walchensee.

🕑 Wandeltijd: ca. 4 uur

⟷ Afstand: 10,3 km

↗️ Hoogtemeters: 390 m omhoog, 1170 m omlaag

💡 Eisen: zekere tred, geen hoogtevrees

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Bergstation Herzogstandbahn

🚍 OV: Trein naar Kochel, daarna bus 9608 Kochel – Garmisch-Partenkirchen (Bushalte: Walchensee-Herzogstandbahn)

De dag ontspannen afsluiten in de Kristall Therme aan de Kochelsee

Het was de eerste echte bergtocht na de winter en dat voelen we als we weer beneden in het dal zijn. “Sauna en zwemmen?” vraag ik mijn vriendin. “Zeker weten,” bevestigt ze. We rijden naar de Kochelsee, ruilen onze wandelkleding in voor badjassen en onze bergschoenen voor slippers. Omdat het nog steeds superzonnig is, gaan we eerst naar het panoramabad. Het doet zijn naam eer aan. Ik drijf op mijn rug in het frisse water en geniet van het prachtige uitzicht op de bergen. De thermen hebben een directe toegang tot het meer en – hoewel het pas begin april is – kunnen we het niet laten om even snel een duik in het meer te nemen. Brrrrr! We gaan snel naar de sauna en genieten de rest van de middag van de warmte.

📌 Met de Königscard heb je één keer per week 4 uur gratis toegang tot de Kristall Therme in Kochel am See.

Therme Kochelsee Königscard

Of ik in het bikepark van Oberammergau mijn nieuwe hobby heb ontdekt?

Het grote pluspunt van de Königscard: je kunt tijdens je vakantie iets uitproberen wat je nog nooit hebt gedaan. Dus toen goede vrienden Theresa en Franz me tijdens mijn verblijf in Oberbayern vroegen of ik zin had om met hen te gaan mountainbiken in het bikepark van Oberammergau, stemde ik enthousiast in. Zij zijn gepassioneerde downhill bikers, ik heb het nog nooit gedaan. We arriveren kort nadat het bikepark om 10 uur ’s ochtends open gaat. Mijn vrienden trekken hun eigen uitrusting aan, ik leen bij Benny van het bikepark mijn uitrusting. Hij stelt mijn fiets volledig af en zorgt ervoor dat mijn beschermers goed passen. Dan zijn we klaar om te gaan! Mijn vrienden helpen me voor het eerst om de lift te gebruiken en voor ik weet, word ik met fiets en al naar boven getrokken. Benny’s woorden liggen nog vers in mijn geheugen: “Beginner? Start dan aan de linkerkant met de flow trail.” De eerste paar bochten voelen nog wat onwennig. “Duw je bovenlichaam een beetje naar voren en probeer met het pad mee te bewegen. Yay, zo!” hoor ik Theresa achter me roepen. Ik kom in de flow, durf zelfs over kleine hobbels te springen en laat me niet uit balans brengen door dikke boomwortels. Onderaan geven we elkaar een high five. Nog een rondje? Echt wel!

📌 Met de Königscard heb je vier uur gratis toegang tot het Scott Bikepark Oberammergau. Er zijn zeven routes van verschillende moeilijkheidsgraden. Je kunt ter plekke een fiets, beschermers en een full face-helm huren (niet inbegrepen bij de Königscard).

Fietstocht in de Ammergauer Alpen naar kasteel Linderhof

Als je geen eigen fiets bij je hebt op vakantie, kun je met de Königscard op verschillende locaties een fiets huren. Dit kan bijvoorbeeld bij de Tourist Information in Bad Kohlgrub, aan de voet van de Ammergauer Alpen. Op een zonnige lentedag haal ik samen met vakantievriendin Mariya de twee gereserveerde e-bikes op. Medewerker Lena bekijkt samen met ons de kaart en geeft ons een paar tips voor de fietstocht. Dan gaan we op pad. We fietsen door weilanden vol paardenbloemen met uitzicht op de prachtige Alpen naar Oberammergau. Hier slaan we af richting Ettal met onze bestemming: Schloss Linderhof. Het prachtige neo-rococo kasteel werd hier gebouwd door sprookjeskoning Ludwig II – ja, die van kasteel Neuschwanstein – op de plek waar eerst het Königshäuschen stond. Het is het enige kasteel dat tijdens het leven van de koning werd voltooid en wordt vaak zijn lievelingskasteel genoemd, omdat hij er verreweg de meeste tijd doorbracht. Toegang tot het oude Königshäuschen is gratis met de Königscard. Hier leren we meer over de geschiedenis van de hoeve “Lynder-Hof”. Ook het gebruik van het gebouw door leden van de koninklijke familie en het belang ervan als planningsbureau voor de bouwprojecten van koning Ludwig II worden toegelicht.

Na de bezichtiging fietsen we terug richting Oberammergau over mooie bos- en bospaden, en besluiten dan spontaan om er een grote fietstocht van te maken. Dus slaan we af richting Ettal en gaan verder aan de andere kant van de “Himmelsrücken”, zoals de bergketen ten zuiden van Bad Kohlgrub wordt genoemd. De route langs de Loisach is echt geweldig. Steeds weer stapen we even af om te genieten van het Alpenpanorama en het rivierlandschap. Als we in Eschenlohe een bord zien met de tekst “biologisch ijs van de boerderij” kunnen we het niet laten om even te stoppen om in het houten hutje een ijsje te halen. Dit geeft ons kracht voor de laatste kilometers, die ons langs de prachtige Murnauer Moos terugbrengen naar Bad Kohlgrub.

Let op: De route kort na Ettal gaat heel steil omlaag naar Oberau. Wij zijn hier afgestapt en hebben een stukje gelopen met de fiets aan de hand. Als je dit wilt vermijden, kun je beter over de weg fietsen.

Fietstocht in de Ammergauer Alpen – onze route

🕑 Fietstijd: ca. 4 uur

⟷ Afstand: 66,8 km

↗️ Hoogtemeters: 650 m omhoog en omlaag

🚲 Soort pad: ca. 95 % asfalt en 5 % verharde land- en boswegen

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: matig

📌 Startpunt: Bad Kohlgrub

🚍 OV: Station Bad Kohlgrub

Plezier en adrenaline op de Blomberg in het Tölzer Land

De volgende dag van onze vakantie is het nogal bewolkt. Maar dat schrikt ons niet af en we rijden naar de Blomberg in het Tölzer Land. Met de Blombergbahn gaan we omhoog naar een hoogte van 1236 meter. Boven aangekomen zijn er mooie wandelmogelijkheden. Omdat we vandaag bijna niets kunnen zien door de wolkenmassa’s, maken we maar een korte wandeling en gaan dan naar het klimbos. Het is een van de coolste klimparken waar ik ooit ben geweest. Het Kletterwald Blomberg heeft niet alleen tien gevarieerde parcoursen, maar is ook het hoogste hoge klimpark van Duitsland en heeft daardoor een prachtig uitzicht. We kunnen er maar een paar minuten van genieten, want daarna is het park volledig in mist gehuld. Het maakt niet uit, we zijn toch meer gefocust op de klimuitdagingen. Springen, glijden, klauteren en de kers op de taart: een sprong in ‘het niks’.

Maar dat is niet het einde van onze adrenalineactiviteiten vandaag. Nadat we met de lift weer naar beneden zijn gegaan, maken we nog een ritje met de Blomberg Blitz. Deze rodelbaan in Beieren is ook bij nat weer geopend en hier maken we dankbaar gebruik van. Op topsnelheid suizen we de 1,3 kilometer naar beneden. Wiiieeehoeee!

Mijn eerste golfervaring bij de Golfclub Isarwinkel in Bad Tölz

Na deze spannende ochtend doen we het na de lunchpauze wat rustiger aan. We vinden het allebei te gek dat we met de Königscard op vakantie iets nieuws kunnen proberen. Dus doen we iets wat we allebei nog nooit hebben gedaan: golfen. Een beetje zenuwachtig stappen we het secretariaat van de Golfclub Isarwinkel in Bad Tölz binnen. We lenen clubs en oefenen een tijdje met de afslag. Daarna gaan we naar de openbare 6-holes baan. Ik vind het veel leuker dan ik had gedacht en niet alleen vanwege het prachtige uitzicht op de bergen 😉

📌 Toegang tot de openbare 6-holes kortebaan is gratis met de Königscard. Clubs zijn te huur tegen een kleine vergoeding. Als je wilt, kun je ook een les boeken bij een trainer.

Allgäu: Actief met de Königscard – klimmen, skiken en boogschieten

Waar kastelen op bergen groeien – dat is de Allgäu. Alle imposante Beierse koninklijke kastelen – sprookjesachtig zoals Neuschwanstein of robuust zoals Freyberg en Eisenberg – liggen in de regio Ostallgäu. In dit deel van de Allgäu is de Königscard geldig. Natuurlijk kun je hier mooi wandelen en fietsen, en dat hebben wij op vakantie ook gedaan. Maar wat dacht je ervan om ook eens iets anders te proberen, boogschieten of skiken? Of zelfs klimmen in een waterjungle?

Klimbos en boogschieten in Pfronten met de Königscard

“Wanneer was jij voor het laatst in een klimbos?” vraagt mijn vriendin en vakantiebuddy Theresa me. Samen brengen we deze vakantiedag door in Pfronten in de Allgäu. Ik lach: “Heel lang geleden, waarschijnlijk wel tien jaar.” Zo blij als kinderen kijken we ernaar uit om vandaag de Waldseilgarten Höllschlucht te gaan ontdekken. De meer dan tien parcoursen bevinden zich op twee tot twaalf meter hoogte. We krijgen een korte introductie van het vriendelijke personeel en klauteren dan meteen naar boven. Kleine trapjes, horizontale klimwanden, wiebelende touwbruggen – de parcoursen zijn heel gevarieerd en erg leuk. Mijn favoriete onderdeel zijn de kabelbanen aan het einde van sommige parcoursen. Na ongeveer twee uur klauteren en klimmen gaan we op het terras zitten met een warme chocolademelk. We hebben allebei een grote grijns op ons gezicht.

Na de korte pauze gaan we meteen door naar de volgende activiteit. Bij het klimbos lenen we een boogschietuitrusting bij de gaan daarmee het bos in. Lena geeft ons een korte briefing en dan mogen we zelf het 3D-boogschietparcours afleggen. Onderweg zijn ongeveer 20 stations verstopt tussen de bomen. Onze doelen zijn rubberen dieren, die soms moeilijker te raken zijn (eend), soms makkelijker (beer). Onze conclusie na afloop: wat gaaf dat je met de Königscard op vakantie eens iets heel anders kunt proberen!

💡 Tipp: mit der Königscard kannst du auch Bogenschießen in Nesselwang. 💡 Tip: met de Königscard kun je ook boogschieten in Nesselwang.

Skiken: zomerse langlaufervaring in de Allgäu

Skike Sommer Langlauf Hopferau Allgäu

Als er geen sneeuw meer ligt, stopt het langlaufen dan? Niet helemaal. Met skikes gaat het langlaufen naadloos door in de lente en de zomer. Na ons klimbosavontuur willen Theresa en ik het de volgende vakantiedag eens uitproberen. Marion van het Skike Testzentrum Allgäu laat ons eerst op het oefenterrein in Hopferau zien hoe we de skikes op de juiste manier instellen en aantrekken. “Nu gaan we het belangrijkste oefenen: remmen,” lacht ze. In tegenstelling tot inlineskates rem je op skikes door je knieën te strekken en je een beetje naar achteren te buigen. In het begin is de beweging nogal onwennig, maar later bewegen we steeds eleganter over het asfalt. Marion doet kleine oefeningen met ons en neemt ons dan mee voor een kort ritje over de fietspaden van Hopferau. We glijden over de weg, door weilanden vol paardenbloemen, steeds met de bergen in zicht. “Oh jee, denk je dat ik nog tijd heb voor een nieuwe hobby?” vraag ik Theresa als we de skikes weer uitdoen. En ik denk dat dat alles zegt over onze geweldige ervaring!

📌 Als je wilt leren skiken met de Königscard, moet je van tevoren een afspraak maken met Marion. Je hoeft geen ervaring te hebben, maar enige voorkennis van langlaufen en/of inlineskaten is mooi meegenomen.

Spetteren en klimmen bij Aqua Chimp – de drijvende jungle

‘Joooo, daar gaan we’, roep ik en spring in het water. De drie meiden met wie ik in de Allgäu ben, zwemmen achter me aan. Onze bestemming: de drijvende jungle in het midden van het meer. Er zijn verschillende klimroutes met spannende uitdagingen 1,5 tot 2 meter boven het water. We slingeren van het ene wiel naar het andere, wiebelen over een touwbrug en roetsjen met een zipline over het water. Na elk klimgedeelte wacht ons een nieuwe uitdaging of… een plons in het water. We leven ons een uur lang uit, overwinnen sommige uitdagingen en lachen als we bij andere niet slagen en in het water storten. Het maakt ons niet uit dat het vandaag niet zulk mooi weer is. Nat word je toch wel 😉

📌 Met de Königscard kun je een klein uur doorbrengen in de Aqua Chimp in Blaichach. Je moet je vooraf aanmelden (via de website). Een zwemvest is verplicht en is ter plekke verkrijgbaar. Verder heb je een paar schoenen nodig die nat mogen worden. Een wetsuit en schoenen kunnen ter plekke worden gehuurd.

Tirol: Actief met de Königscard – wandelen & zipline

Als je in Beieren op vakantie bent, dan ben je ook zo over de grens en in Tirol. En hé, gelukkig is er ook daar genoeg te beleven met de Königscard. Of je nu met de gondel omhoog gaat en daar een wandeling onderneemt, een boottocht op de Plansee maakt of een adrenalinekick krijgt met de Flying Fox: het is zeker de moeite waard om ook even naar Tirol te rijden.

Wandeparadijs Hahnenkamm: met de gondel omhoog en lekker lopen

De Hahnenkammbahn in Höfen gaat open in het derde weekend van mei en dat is precies wanneer ik in Tirol ben. Perfect! Ik ga ’s ochtends vroeg met een vriendin naar boven. De gondel brengt ons in slechts 10 minuten naar 1800 meter hoogte. Vanaf het bergstation beginnen veel mooie wandelroutes. We kiezen voor een tocht over de Hahnenkamm naar de Schneetalalm en terug via de Alpenrosenweg. Na ongeveer een half uur bereiken we de top van de Hahnenkamm. Het uitzicht op het Tannheimer Tal, het Lechtal en de vele bergtoppen is prachtig. En ook de verdere route naar de Schneetalalm verwent ons met geweldige uitzichten. De Kaiserschmarren op de alm is me al meerdere keren aangeraden, maar helaas gaat de hut pas volgende week open. We genieten van onze zelf meegebrachte taart en wandelen dan verder naar het Sabachjoch. Het is hier nog volop lente en de krokussen bloeien in de weiden. We moeten nog wel een paar sneeuwvelden oversteken en we zijn blij dat we onze spikes hebben meegenomen. Vanwege de sneeuw zien we af van de Schneidspitze (een echte aanrader bij goede omstandigheden!) en kiezen we voor de route tussen Sabachjoch en Gehrenjoch. We wandelen verder naar de Leschachauer Alm en leggen de laatste kilometers af op de Alpenrosenweg. Wat deze wandeltocht vooral zo mooi maakt: omdat we meerdere keren een bergkam oversteken, is het uitzicht steeds anders.

💡 Tip: Bij de Hahnenkammbahn in Reutte kun je met de Königscard rechtstreeks door het draaihekje. Je hoeft dus niet in de rij te staan om een kaartje te kopen.

🕑 Wandeltijd: ca. 4 uur

⟷ Afstand: 10,5 km

↗️ Hoogtemeters: 610 m omhoog en omlaag

💡 Vereisten: Zekere tred, in het voorjaar eventueel spikes/grödel meenemen

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: matig

📌 Startpunt: Bergstation Hahnenkammbahn

🚍 OV: Bus 110 (Bahnhof Reutte – Höfen am Lech Tourismusbüro)

Flying Fox Bichlbach Zipline Tirol

Vliegen met uitzicht op de Zugspitze: Zipline in Bichlbach

Na de wandeling besluiten we een spontane omweg te maken naar Bichlbach. Daar is namelijk een Flying Fox. Aan een staalkabel van elk 380 meter lang vlieg je op grote hoogte naar beneden. Het coole is dat je met z’n tweeën tegelijkertijd naast elkaar kunt vliegen. Het adembenemende uitzicht op de Zugspitze maakt de ervaring nog spectaculairder. De “vlucht” duurt ongeveer een minuut en dan zijn we weer beneden. Op de terugweg kunnen we niet stoppen met glimlachen.

Königscard en bergliften/gondels: zo werkt het

Met de Königscard kun je tijdens je vakantie gebruik maken van verschillende bergbanen, gondels en liften in Opper-Beieren, Tirol en de Allgäu. Voor sommige gondels moet je van tevoren een kaartje halen bij het loket:

 • Almkopfbahn Berwang
 • Sonnalmbahn Berwang
 • Hörnle Schwebebahn Bad Kohlgrub
 • Eckbauerbahn Garmisch-Partenkirchen
 • Wankbahn Garmisch Partenkirchen
 • Laberbergbahn Oberammergau
 • Herzogstandbahn Walchensee

Met de Königscard kun je bij sommige kabelbanen rechtstreeks door het toegangshek:

 • Alpspitzbahn Nesselwang
 • Breitenbergbahn Pfronten
 • Bergwelt Hahnenkamm Höfen
 • Blombergbahn Bad Tölz

Let op: Per dag kun je slechts één belevenis doen uit de domeinen berglift, boottocht en zwemmen. Dit betekent dat je maar met één gondel per dag kunt reizen. Omhoog en dan weer naar beneden kan natuurlijk wel.

Bergbahnen Königscard Herzogstandbahn

Schlechtweer-activiteiten met Königscard

Je vakantie laten verpesten door een beetje regen? Geen sprake van! Met de Königscard kun je zelfs bij slecht weer heel veel leuke activiteiten doen. Ik heb een paar ideeën voor je:

Zo wordt kaas gemaakt: rondleiding door de Walder Käskuche in de Allgäu

Heb je altijd al willen weten hoe de heerlijke bergkaas uit de Allgäu wordt gemaakt? Dan is deze regenachtige vakantiedag je kans! Op een zeer natte lentedag ga ik op weg naar Wald, in het centrum van de oostelijke Allgäu. Midden in een weiland vol paardenbloemen, die vandaag nog niet open zijn gegaan vanwege de kou, staat de Walder Käskuche. “Welkom op onze boerderij,” begroet Simon Babel ons. Hij is kaasmaker en een van de drie zonen die op de boerderij werken. Zijn ouders hebben de boerderij een paar decennia geleden gekocht en sinds 2010 wordt hier ook kaas gemaakt en bier gebrouwen. Het hele proces is transparant en kan worden bekeken. “We hebben veel gepland voor vandaag,” zegt Simon, “Het nadeel: ik zal niet zoveel vertellen. Het voordeel: je zult veel kunnen zien.” Hij laat ons het productieproces zien en daarna mogen we zelf rondkijken. Aan het einde van de rondleiding mogen we een aantal soorten kaas en een vers gebrouwen biertje proeven.

📌 De kaasmakerij, boerderijwinkel en brouwerij zijn geopend van woensdag tot zondag. De rondleiding vindt elke woensdag om 11.30 uur plaats.

Boulderen en klimmen

Voor outdoorliefhebbers is het de alternatieve activiteit bij uitstek: boulderen of klimmen. En gelukkig heb je met de Königscard verschillende mogelijkheden om te klimmen of te boulderen. Met de Königscard heb je gratis toegang tot deze drie hallen:

 • DAV Kletterzentrum in Rieden (Allgäu): een kleine maar fijne hal vlakbij de Forggensee. Er zijn ongeveer 95 klimroutes, de ‘bouldergrot’ is aan de kleine kant. Met de drie automatische zekeringsapparaten kun je zonder enige veiligheidskennis tot een hoogte van 14 meter klimmen.
 • Under The Roof in Weilheim (Oberbayern): Hier wachten ongeveer 100 boulderroutes op 250 vierkante meter wandruimte. Het bouldergedeelte is erg mooi gemaakt en tussendoor kun je je ook uitleven op de slackline of op de hangende ladders. Je kunt in deze hal zelfs gratis schoenen huren met de Königscard. De hal heeft ook een groot klimgedeelte, die niet inclusief is bij de Königscard.
 • Boulderhalle Amerrock in Wurmansau (Oberbayern): Vier gebieden met 300 vierkante meter boulderplezier.

Buchheim Museum der Phantasie aan de Starnberger See

Ook al waren we er op een zeer zonnige dag, het Buchheim Museum vder Phantasie aan de Starnberger See in Opper-Beieren is een echte aanrader als het regent. Het Buchheim Museum is een ervaring die alle zintuigen aanspreekt. Bezoekers beleven het museum vanuit drie perspectieven: kunst, architectuur en natuur. Centraal staat de beroemde expressionistische collectie schilderijen, aquarellen, tekeningen en prenten. De “secundaire collecties” omvatten kunst en handwerk uit de hele wereld, Beierse volkskunst, cultusvoorwerpen uit Afrika en andere niet-Europese landen. En natuurlijk stelt het museum ook werken van Lothar-Günther Buchheim zelf tentoon. Hij was overigens verantwoordelijk voor het museumconcept en de ongewone architectuur: het langwerpige gebouw, dat gedeeltelijk in de helling is gebouwd, eindigt in een loopbrug die twaalf meter boven het meer hangt. Niet alleen deze steiger vormt een brug tussen het museum en de natuur, dat doen ook de tuin en de Musical Swings. En als je nog langer in het museum wilt blijven, kun je je uitleven in het Atelier van de Verbeelding.

💡 Tip: Neem op zonnige vakantiedagen je zwemspullen mee. Het is ongeveer 10-15 minuten lopen van het museum naar de zwemplek aan de Starnberger See.

Zoals Charlie in de chocoladefabriek: Rondleiding met proeverij in chocolaterie Krönner in Murnau

Chocoladeliefhebbers opgelet! Tijdens een rondleiding door de chocolaterie Krönner in Murnau word je ondergedompeld in de fascinerende wereld van Grand Cru chocolade. “De Azteken maakten een godendrank van deze boon en het heette Xocolatl,” legt chocolatier Michael Krönner uit terwijl hij ons een grote, donkere chocoladeboon laat zien, “Dat is de oorsprong van het woord chocolade. Het klinkt bijna Beiers, nietwaar?” In het uur dat volgt, legt hij alles uit over het hele proces – van het verbouwen en roosteren tot de productie en verfijning. Hij laat ons steeds een stukje proeven: van cacaonibs tot witte chocolade en zijn favoriete chocolade Maracaibo met de fijnste cacao uit Venezuela. Mmm!

📌 De rondleiding door de chocolaterie Krönner in Murnau vindt elke woensdag en vrijdag om 15.00 uur plaats en is gratis met de Königscard. Vooraf telefonisch reserveren is noodzakelijk.

Zelf koffiebonen branden in de koffiebranderij van Murnau

Na de rondleiding door de chocolaterie maken we een wandeling door de kleurrijke straten van Murnau en eten we een hapje in het park. Om 17.30 uur gaat ons culinaire programma verder met een brandcursus in de koffiebranderij van Murnau. “Het zaadje van mijn grote passie voor koffie werd ongeveer 20 jaar geleden in Hawaï geplant,” vertelt koffiesommelier Thomas Eckel. “Ik was daar met mijn vader toen ik voor het eerst een koffieplant zag.” Het duurde tot 2008 voordat Thomas een opleiding begon en uiteindelijk samen met zijn broer de Kaffeerösterei Murnau opende. Na zijn verhaal beginnen we met het theoretische gedeelte en leren we de basis van koffiebranden. Daarna mogen we onze eigen koffie branden boven een open vuur op de traditionele manier met een oude handbrander. Draaien, kijken, ruiken, luisteren, schudden: we doen elke stap met de hand. En zo ontdekken we langzaam maar zeker hoeveel moeite er eigenlijk in ons dagelijkse kopje koffie gaat zitten. Koffie zal nooit meer hetzelfde smaken – daar zijn we zeker van.

📌 De brandcursus in de koffiebranderij van Murnau vindt elke woensdag om 17.30 uur plaats en is gratis met de Königscard. Vooraf telefonisch reserveren is noodzakelijk.

Mijn accomodaties met Königscard: twee prachtige vakantiewoningen

Alle ervaringen waarover je in dit verslag leest, heb ik opgedaan tijdens twee vakanties. Ik heb ze doorgebracht in deze twee fijne vakantiewoningen:

Engelhof im Pfaffenwinkel: Vakantie-appartement met Königscard

Het liefst waren mijn vakantiemaatje en ik meteen verhuisd naar de vakantiewoning in het Engelhof in Pfaffenwinkel. Toen we aankwamen na onze fietstocht door de Ammergauer Alpen, voelden we ons meteen thuis. We kregen de sleutel heel gemakkelijk met de instructies van Theresia via WhatsApp met behulp van de contactloze check-in. We bewonderden de mooie inrichting van de vakantiewoning Lina, legden onze spullen neer en gingen weer naar buiten. Engelhof heeft ook een grote tuin, waar we eerst een potje badminton speelden en daarna lekker gingen zitten met uitzicht op paardenweide vol gele bloemen. Theresia had een mand met lekkers samengesteld voor ons avondeten: Radijsjes, pretzels, kaas, dips en fruit.. Het smaakte heerlijk met het bier uit Ettal dat we erbij kregen. Wat een heerlijke avond! Toen de avontuurlijke vakantiedag langzaam ten einde liep en het buiten te koud werd – het is immers pas half april – speelden we een paar bordspelletjes op de knusse bank en vallen dan tevreden in bed.

Otthof in het Tölzer Land: Vakantie-appartement met Königscard

De vakantiewoning van het Otthof was een heerlijke thuisbasis om het Tölzer Land en Opper-Beieren te verkennen. De traditionele boerderij ligt op een heuvel boven Beuerberg in het Beierse Oberland en is al sinds 1735 in de familie. Toen we aankwamen na een dag vol belevenissen op de Blomberg, voelden we meteen de rust. De kleine keuken had alles wat we nodig hadden om ’s avonds iets lekkers te koken en ondanks de regen aten we op het balkon. Want het echt grote pluspunt van deze vakantiewoning was het uitzicht op de bergen. Ik heb zelden zo’n geweldig uitzicht gehad vanuit een vakantiewoning. Het zal je dan ook niet verbazen dat we elke ochtend op het balkon ontbeten. Onze lieve gastvrouw Rosie Spindler maakte een ontbijtmand voor ons klaar met verse broodjes en regionale kaas.

FAQ – Vakantie met de Königscard

Waar is de Königscard geldig?

De KÖNIGSCARD geeft je gratis toegang tot meer dan 200 belevenissen in het gebied tussen Bad Tölz, Garmisch, Füssen en het Tannheimer Tal. Je kunt echt van alles doen: met de gondel omhoog, boottochten, klimparken, (e-)bikeverhuur, musea en nog veel meer.

Kun je de Königscard ook kopen?

Nee, je kunt de kaart alleen voor de duur van je vakantie bij Königscard-accommodaties krijgen.

Waar vind ik alle accommodaties met een Königscard?

Op de website van Königscard vind je een overzicht met alle accommodaties.

Wanneer is de Königscard geldig?

De KÖNIGSCARD is geldig voor de hele duur van je verblijf. Hij is geldig vanaf 12.00 uur op de dag van aankomst tot 12.00 uur op de dag van vertrek.

Geef een reactie