Avonturen beleven in het Lechtal: tips voor jouw vakantie

Je bekijkt nu Avonturen beleven in het Lechtal: tips voor jouw vakantie

De lucht wordt koeler, bloemen maken plaats voor bessen en de natuur verandert langzaam in een kleurrijk spektakel. De herfst in het Lechtal, in het noorden van Tirol, is een bijzonder seizoen dat zeer aantrekkelijk is voor buitenmensen. De hectiek van alledag verdwijnt als je de magie van de herfst ervaart. Of je nu gaat wandelen, klettersteigen of canyoning: het Lechtal laat avontuurlijke harten sneller kloppen. Dat weet Maier Sports ook en daarom organiseert deze Zuid-Duitse producent van outdoorkleding twee keer per jaar het Erlebnis Camp in het Lechtal. Samen met een groep van ongeveer twintig personen beleefden we het gouden seizoen in de Lechtaler Alpen op de allermooiste manier.

Het Maier Sports Erlebnis Camp is een evenement dat wordt georganiseerd door de Zuid-Duitse broekenspecialist Maier Sports. Het Erlebnis Camp vindt twee keer per jaar plaats in de Lechtaler Alpen: een keer in de winter en een keer in de nazomer/herfst. Het Erlebnis Camp biedt niet alleen de mogelijkheid om Maier Sports producten direct ter plaatse te testen en te beoordelen, maar ook om het Lechtal te verkennen en samen met andere outdoorliefhebbers een onvergetelijk weekend door te brengen. Nieuwe sporten uitproberen, je skills verbeteren, leuke mensen leren kennen: het Erlebnis Camp is een unieke ervaring. Wil je er volgende keer bij zijn? Volg Maier Sports dan zeker, in de nieuwsbrief of op social media. Want plaatsen zijn alleen te bemachtigen via winacties.

Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Maier Sports, die mij voor deze reis heeft uitgenodigd. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaring en mening.

Herfstwandelen in de Lechtaler Alpen: Bergtocht naar het Galtseitejoch

Oef, het kan in de herfst best fris zijn in de vroege ochtend. Gelukkig zijn we goed uitgerust door Maier Sports. Ik rits mijn fleecejack FAVE nog wat verder dicht. “Jullie krijgen het wel warm tijdens de klim omhoog,” zegt wandelgids Ramona met een glimlach. Zij en Öf zijn vandaag onze gidsen op de wandeltocht in de Lechtaler Alpen. “Maar jullie zullen ons niet klakkeloos volgen,” lachen ze allebei. Want onderweg staat er ook een workshop oriëntatie op het programma. Dus haalt Ramona eerst de wandelkaart tevoorschijn. “Zo, wie kan ons de route van vandaag laten zien?” Een beetje aarzelend lukt het ons om samen de tocht op de kaart aan te wijzen. Niet zo makkelijk zonder mobiele telefoon en GPS-track. En daar gaat het vandaag om: hoe vind je de weg in de bergen met kaart en kompas?

En dan is het nu tijd voor de prachtige tocht omhoog naar het Galtseitejoch. In het begin is de klim vrij gemakkelijk door het Fundai-dal, een van de vele zijdalen in het Lechtal. Maar dat verandert al snel en we maken rap hoogtemeters. Met elke stap wordt het landschap spannender, spectaculairder en ruiger. Ik be echt onder de indruk van de Fundaisplaten. Deze rotswand bestaat uit ontelbare bijna verticale lagen steen. Het is een van de aanwijzingen over hoe de noordelijke Kalkalpen zijn gevormd: het kalkgesteente werd omhoog geduwd, geplooid en op elkaar geschoven. Deze dikke pakketten kalksteen, ook wel dolomiet genoemd, vormen onder andere de Noordelijke Kalkalpen, waartoe ook de Lechtaler Alpen behoren. Wat voel ik me klein als ik voor de enorme wand sta!

Als de zon over de berg komt, nemen we een korte pauze om te oefenen met kaart en kompas. Ramona en Öf laten ons zien hoe we onze eigen positie kunnen bepalen met behulp van het spiegelkompas, maar ook hoe we onbekende punten in het terrein kunnen vinden. Ik vind het nog niet zo gemakkelijk. Öf stelt ons gerust: “Het is een kwestie van oefenen.” Hij raadt ons aan om af en toe het terrein ter plaatse te vergelijken met de kaart, zodat we een gevoel krijgen voor hoe we de kaart moeten lezen. Dat kunnen we bijvoorbeeld doen terwijl we het laatste stukje bergopwaarts naar het Galtseitejoch lopen. Bij ons letterlijke hoogtepunt op 2421 meter zijn we allemaal even stil. Het uitzicht op de omringende bergtoppen is immens. Vanaf hier zie je onder andere de hoogste top van de Lechtaler Alpen: de Parzinnenspitze. Onze volgende bestemming, de Hanauer Hütte, is ook al zichtbaar. Maar eerst lassen we natuurlijk een lange pauze in.

Opgepept door de pauze wandelen we vervolgens steil omlaag, steeds met de Hanauer Hütte in het zicht. Na een dik uur bereiken we de berghut, die helaas in de herfst gesloten is. Maar op het terras kunnen we toch perfect van de herfstzon genieten voordat we met de hele groep de afdaling naar Boden door het Angerletal maken.

Tips voor oriëntatie met kaart en kompas

  1. Een kaart en een spiegelkompas/bussole moet je altijd bij je hebben als je door onherbergzaam terrein trekt. Alleen op je mobiele telefoon vertrouwen kan gevaarlijk zijn als er geen ontvangst is of als de batterij leeg raakt.
  2. Gebruik een topografische kaart met een schaal van 1:25.000 of 1:50.000.
  3. Bepaal eerst het noorden van de kaart met het kompas.
  4. Je kunt dan het spiegelkompas gebruiken om je eigen locatie te bepalen of een onbekend punt in het terrein. Onder meer Bever heeft online een korte samenvatting van hoe dit werkt.
  5. Voor een dubbele controle kun je ook de hoogtelijnen, wateren, vegetatie en andere informatie van de kaart gebruiken.
  6. Vooral als beginner is het heel nuttig om de kaart steeds weer te vergelijken met het terrein ter plaatse. Zo krijg je een gevoel voor hoe je de kaart moet lezen.
  7. Ter referentie: gemiddeld loop je in de bergen 4 kilometer per uur en 300 hoogtemeters per uur.
Kaart en kompas lezen Workshop Lechtal

Het is geen geheim dat ik behoorlijk verliefd ben geworden op het Lechtal. Daarom staan er hier op de blog al verschillende artikelen over deze regio in Tirol. Wat dacht je bijvoorbeeld van een 4-daagse huttentocht in de Lechtaler Alpen? Of als je het liever wat rustiger aan doet, kan ik je de langeafstandsroute Lechweg aanraden.

Je rugzak inpakken voor herfsttochten: wat je mee moet nemen

De avond voor de tocht gaf Martin Fiala ons wat tips voor herfsttochten in de bergen. Hij is een voormalig Duits skiracer, publiceert het tijdschrift BLACKLINE, gidst tochten en is een groot liefhebber van het Lechtal. Hij is verantwoordelijk voor het programma in het Erlebnis Camp en kan ons daarom het beste advies geven over wat we in onze rugzak moeten hebben voor herfsttochten in de Lechtaler Alpen:

Lechtaler Alpen wandelen zomer
Foto: Martin Fiala
  • Een extra warme laag, zoals de midlayer LANUS van Maier Sports
  • Extra shirt om je bezweten shirt te wisselen na de tocht omhoog
  • Regenjas en regenbroek, zoals de RAINDROP en de METOR
  • Waterdichte hoes voor je rugzak
  • Wandelkaart 1:25000 en bussole/spiegelkompas
  • Eten en drinken
  • Handschoenen, muts en col
  • EHBO-set en bivakzak voor noodgevallen
  • Hoofdlamp
  • Zonnebril, zonnebrandcrème en pet
  • Eventueel wandelstokken

Klettersteig naar de Hanauer Hütte

Wie tijdens het Erlebnis Camp niet koos voor de bergtocht, waagde zich aan een van de klettersteigen in het Lechtal. De deelnemers aan deze activiteit konden kiezen uit twee klettersteigen bij de Hanauer Hütte: een B/C-klettersteig en een C/D-klettersteig. Afgelopen zomer heb ik de gemakkelijkere B/C klettersteig gedaan. Als je in bent voor een beetje klimplezier, kan ik je ee van de klettersteigen zeker aanraden. De wandeling vanuit Boden door het Angerletal duurt ongeveer 1,5 uur. Daarna begint de klettersteig. De makkelijkere variant gaat meteen vanaf het begin omhoog. Hoewel de wand steil lijkt, blijft het klimmen goed te doen. Terwijl je de uitdagingen van de klettersteig trotseert, is het zeker de moeite waard om af en toe een blik te werpen richting dal achter je, waar het glinsterende beekje zich als een zilveren lus door het stenige landschap slingert. De klettersteig eindigt bij de landingsplaats voor helikopters, die direct naast de hut ligt en een absoluut schitterend 360-graden panorama over de Lechtaler Alpen biedt. Voor degenen die nog meer sensatie willen, biedt de uitdagende klettersteig met moeilijkheidsgraad C/D de mogelijkheid om via een spannende kabelbrug de ruisende beek over te steken.

Let op: Tegen het einde van de zomer worden sommige via ferrata’s in het Lechtal gesloten of zelfs gedeeltelijk afgebroken. Op de website van Lechtal Tourismus kun je zien welke klettersteigen actueel te beklimmen zijn.

Hanauer Klettersteig vakantie Lechtal Tirol
PS. Deze foto is van juni ’23

Een bijzondere waterbelevenis: canyoning in het Lechtal

Lechtal Tirol Canyoning vakantie activiteiten

“Nu gaan we in de beek liggen om te acclimatiseren,” roept de canyoning-gids van Fun Rafting Lechtal ons toe. “Ja, echt waar,” voegt hij eraan toe als hij onze vertwijfelde gezichten ziet. Ik voel mijn wetsuit langzaam vollopen met het koude water. Om me heen hoor ik aan de ih’s, oh’s en ah’s dat de anderen hetzelfde voelen. Het aarzelende begin is echter snel vergeten als we vervolgens door de beek de Wiesbachschlucht in wandelen. De kloof is het laatste stuk voordat de beek uitmondt in de Lech. En het biedt een briljante ervaring voor sensatieliefhebbers: canyoning.

We glijden door watervallen, abseilen van hoge wanden en banjeren door de beek. Als we even moeten wachten, dansen we om warm te blijven. Het grote hoogtepunt is natuurlijk abseilen van een 15 meter hoge rotswand door een waterval. Stap voor stap waag ik me naar beneden en probeer ik niet uit te glijden over de glibberige rotsen. Ik heb een enorme grijns op mijn gezicht. “Goed gedaan,” denk ik als ik bijna beneden ben. Maar dan laat de gids me in de waterval hangen en krijg ik de volle straal water over me heen. Ik sputter en probeer overeind te komen. Van boven hoor ik een hard gelach en ik kan niet anders dan meelachen. Aan het einde van de canyoningtour lost de gids het raadsel op: “De belangrijkste woorden bij canyoning zijn: meer touw”. Met deze twee woorden proosten we op een geslaagde ervaring.

Foto 2 & 5:: Martin Fiala

Een gezellige alm-avond in het Lechtal

Als iedereen fris gedoucht en op krachten is gekomen van de lunch, gaan we aan het eind van de middag weer op pad. In het laatste licht van de dag wandelen we over het met boomwortels bezaaide pad naar de Stablalm. De klim van 400 hoogtemeters is behoorlijk pittig, maar de moeite waard. Niet voor niets wordt de alm, op iets meer dan 1400 meter hoogte, ook wel het ‘balkon van het Lechdal’ genoemd. Nergens anders is het uitzicht op het groene dal met zijn steil oprijzende bergtoppen en kronkelende rivier zo mooi als hier.

Als het begint te druppelen, is het tijd om naar binnen te gaan! Het is gezellig en warm binnen en we zitten aan grote houten tafels. Het eten is heerlijk, er is warme chocolademelk, we kletsen over van alles en nog wat en het geheel wordt afgerond met toffe livemuziek. De perfecte laatste avond van het Erlebnis Camp!

Foto linksonder: Michael Wirtz

Pssst… Wil je meedoen aan het volgende Maier Sports Erlebnis Camp? De plaatsen voor het winterkamp in maart 2024 worden binnenkort verloot. Volg Maier Sports op Instagram om er zeker van te zijn dat je de verloting niet mist.

Vergeet niet te stretchen: Beweeglijkheidstraining met Ramona Arendt

Plof je na een bergtocht op de bank om daar voorlopig ook niet meer vanaf te komen? Gebeurt mij ook vaak genoeg. Maar voor ontspanning en herstel kan het nuttig zijn om eerst te stretchen. “Maar stretch alsjeblieft dynamisch,” legt Ramona Arendt uit, “Na de tocht staan je spieren onder spanning. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je ze nog meer onder spanning zet door statisch te stretchen.” Naast bergwandelgids is Ramona ook yogadocent en coach. Op onze laatste ochtend in het Lechtal laat ze ons zien welke oefeningen je regelmatig zou kunnen doen om je spieren flexibeler te maken voor het beoefenen van bergsport. Enkele voorbeelden:

Yoga Mobility Lechtal workshop

“Verplaats je gewicht op je linkervoet. Hef je rechterknie op en strek je rechtervoet naar achteren,” instrueert Ramona. Het lukt allemaal heerlijk in de stretchy Maier Sports legging ARENIT. We laten onze rechterarm boven ons hoofd naar de andere kant hangen en strekken onze linkerarm naar beneden. Daarna herhalen we de oefening een paar keer en gaan dan verder met de andere kant. Het voelt heerlijk om het lichaam te stretchen na de inspannende tochten van de afgelopen dagen.

Daarna gaan we verder met de “zombiewandeling”: op beide voeten staand buigen we ons bovenlichaam naar voren zodat de armen richting de grond hangen. We lopen dan naar de andere kant van de kamer en weer terug. Ja, echt waar. We moeten allemaal lachen. Ziet er gek uit, voelt goed. De oefeningen die Ramona ons laat zien, zijn zo eenvoudig – je kunt ze gemakkelijk zelf thuis doen als je terugkomt van een bergwandeling. Je zou ook kunnen deelnemen aan de online mobiliteitstraining van Ramona Arendt (in het Duits).

Kneippen in de laatste wilde rivier van de noordelijke Alpen

En er is nog iets waarmee je iets goeds voor je lichaam kunt doen: kneippen. Als we na de yoga terug in het hotel zijn, gaan we samen met Daniela Pfefferkorn, medewerker bij Lechtal Tourismus en gecertificeerd Kneipp-trainer, naar de oever van de rivier de Lech. De leer van Sebastian Kneipp bestaat uit vijf pijlers: planten, beweging, voeding, balans en water. En van dat laatste is er natuurlijk genoeg in het Lechtal. Daniela laat ons een paar kleine Kneipp-toepassingen zien die je gemakkelijk in het dagelijks leven kunt doen:

  • Watertrappelen: de typische ‘ooievaarspas’ door koud water. Dit kan ook prima in een vochtig weiland of zelfs in de sneeuw.
  • Waterbehandeling van de benen (’s ochtends): De waterstraal wordt eerst vanaf de achterkant van de voet aan de buitenkant van het rechterbeen omhoog gericht. Pauzeer dan kort bij de lies en beweeg de slang dan langs de binnenkant van het been naar beneden. Herhaal dit bij het linkerbeen. Spoel tot slot de zool van de rechter- en linkervoet af met koud water. Zorg er daarna voor dat je weer opwarmt met de juiste kleding, sokken en beweging.
  • Armbad (’s middags): Begin bij de rechterhand en leid de waterstraal omhoog over de buitenkant van de arm naar de schouder. Herhaal dit bij de linkerarm.

Je kunt deze behandelingen net zo goed thuis onder de douche doen als aan de oever van de Lech 😉 Doe je dit liever met iemand die er verstand van heeft? Daniela biedt kruidenwandelingen met kneippbehandelingen in het Lechtal aan.

Foto 2 & 3: Martin Fiala

Verwen jezelf met een wellnesspauze in Hotel Lechzeit

Onze ’thuisbasis’ in het Lechdal? Het geweldige Hotel LechZeit*. Midden in het natuurpark Lechtal ligt het charmante boetiekhotel LechZeit met zijn 13 stijlvolle kamers. Dit hotel is de perfecte locatie om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. De LechZeitSpa vult de ervaring perfect aan; hier kunnen we ontspannen in verschillende sauna’s met een adembenemend uitzicht op de Lechtaler Alpen. En of we nu ’s ochtends of ’s avonds aanschuiven aan de houten tafels met uitzicht op de bergen, er is altijd lekker eten. De keuken van LechZeit werkt met een steeds groeiend netwerk van regionale partners die verse, natuurlijke producten leveren die de unieke smaak van de regio van het natuurpark Lechtal weerspiegelen. De familie Witting is altijd aanwezig en streeft ernaar haar gasten een onvergetelijke ervaring te bieden. Dat is in de afgelopen drie dagen zeker gelukt.

Hotel Lechzeit Lechtal vakantie
Foto: Martin Fiala

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie