Wandelen door de Liechtensteinklamm in Oostenrijk

Je bekijkt nu Wandelen door de Liechtensteinklamm in Oostenrijk

Als je naar vakantiebestemmingen in Oostenrijk heb gezocht, heb je vast wel eens foto’s van de Liechtensteinklamm gezien. Kristalhelder water dat tussen de rotsen kolkt, een indrukwekkende wenteltrap en metersdiepe kloof: wandelen door de Liechtensteinklamm in het Oostenrijk is een spektakel.

De Liechtensteinklamm in het SalzburgerLand

De Liechtensteinklamm is een van de langste kloven in de Alpen en ligt iets ten zuiden van de stadt Sankt Johann im Pongau, in de Oostenrijkse deelstaat SalzburgerLand. Eeuwenlange erodatie door de Grossarler Ache, een zijriviertje van de Salzach, heeft ervoor gezorgd dat de kloof op sommige plekken wel 300 meter diep is. De totale lengte is 4000 meter, waarvan ongeveer een kilometer met houten bruggetjes en tunnels toegankelijk is. De kloof wordt afgesloten met een metershoge waterval.

Als je een spannende legende moet geloven, is de Liechtensteinklamm overigens heel anders ontstaan. De duivel moest zo snel mogelijk water naar Grossarl brengen en dat lukte hem maar niet. Hij werd toen zo gefrustreerd, dat hij over de kloof vloog en er water in gooide.

Pssst… Wist je dat het de bedoeling was dat de kloof in 1875 toegankelijk voor publiek werd? Toen was plotseling het geld op. Vorst Johannes II van Liechtenstein deed toen een gulle donatie van 600 gulden en een jaar later konden de deuren open. Raad eens waar de naam van de kloof vandaan komt 😉

Liechtensteinklamm weer open sinds juni 2020

11 juni 2020 was een bijzondere dag voor de kloof: na ruim 3 jaar gesloten te zijn, ging de Liechtensteinklamm weer open! Een groot deel van de kloof was ingestort en daardoor niet meer veilig toegankelijk. Hij werd daarom onmiddelijk afgesloten voor publiek en vervolgens is er flink geïnvesteerd om het pad door de Liechtensteinklamm weer veilig te maken. Nieuw is onder meer de Helix, een wenteltrap die bezoekers dertig meter de diepte van de kloof in brengt.

Ik trok de rits van mijn outdoor-jack iets hoger op: zo ’s ochtends vroeg was het nog best fris in de kloof. Daardoor is het ook nog lekker rustig en kan ik op mijn gemakje over het afwisselend stenen en houten pad gaan. Hoe verder ik de kloof in wandel, hoe meer zonlicht er op het kristalheldere water valt. Eenmaal bij het einde aangekomen, sta ik ademloos te kijken. De zonnestralen vallen precies op het water dat naar beneden klatert – de waterval lijkt wel zelf licht te geven!

Wandelen door de Liechtensteinklamm in Oostenrijk

Krijg je alleen al van het idee om door deze spectaculaire kloof te lopen zin om nu een vakantie naar Oostenrijk te boeken? Dan komt deze praktische informatie in ieder geval van pas:

  • Geopend is de kloof in 2021 in de maanden mei, juni, juli, augustus, september en oktober.
  • Bekijk de actuele openingstijden van de Liechtensteinklamm
  • Prijs van de Liechtensteinklamm: €10,- volwassenen, €5,50 kinderen, gratis met de SalzburgerLandCard
  • Bij de kloof zijn voldoende parkeerplaatsen. Hoe vroeger je komt, hoe dichter je bij de ingang kan parkeren.
  • Voor de fotografen en liefhebbers van rust: doordeweeks, ’s ochtends vroeg en buiten de schoolvakanties heb je de meeste kans om de kloof zonder massa’s mensen te bewonderen.

Meer tips voor een vakantie in het Salzburger Land

  • Voor liefhebbers van mooie bergmeren is de wandeling van de Jägersee naar de Tappenkarsee een echte aanrader. Behalve de twee kristalheldere meren heeft deze wandeling ook meerdere spectaculaire uitzichten te bieden.
  • Wil je het hele SalzburgerLand te voet ontdekken? Wandel dan (een deel van) de Salzburger Almenweg. Deze langeafstandsroute brengt je langs de meest idyllische alpenweides en gezelligste hutten.
  • Op de Salzburger Almenweg kun je ook een 3-daagse huttentocht maken. Die is ook geschikt voor beginners.

FAQ – Wandelen door de Liechtensteinklamm in Oostenrijk

Hoe lang duurt de wandeling door de kloof?

De wandeltijd heen en terug is ongeveer 1,5 uur (met fotostops 2 uur).

Wat kost een ticket voor de Liechtensteinklamm?

In 2021 kost een ticket voor volwassenen €10,- en voor kinderen €5,50.

Waar bevindt zich de Liechtensteinklamm?

De kloof ligt in St. Johann im Pongau in Oostenrijk, ongeveer een uur rijden vanaf Salzburg.

Geef een reactie