Logenplatzroute: meerdaagse wandeltocht in de Allgäu in Duitsland

Je bekijkt nu Logenplatzroute: meerdaagse wandeltocht in de Allgäu in Duitsland

“Gordijn open, natuurfilm aan!” lees ik op de website van de Logenplatzroute in de Allgäu. De meerdaagse wandeltocht in het zuiden an Duitsland belooft de perfecte afwisseling te zijn tussen hoogtemeters en ontspannen stukken. Ik verheug me op de 127 kilometer wandelkilometers door de Ostallgäu, het zuidelijkste stukje van Beieren. De website stelt negen etappen voor. Ik kijk op de kaart, doe een paar aanpassingen en stel zo mijn eigen etappes samen. Dankzij de wandelcollectie in komoot kun je dit in een handomdraai doen. Het plan: de Logenplatzroute in vijf dagen wandelen met een vaste uitvalsbasis in Roßhaupten. Nu is het alleen nog een kwestie van de weersvoorspelling checken, m’n rugzak inpakken en gaan!

Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Tourismusverband Ostallgäu, die me voor deze reis heeft uitgenodigd. Alles wat je in dit artikel leest is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.

Logenplatzroute in de Allgäu: meerdaagse wandeltocht in het Alpenvoorland van Duitsland

Neem plaats! Waar? Op een van de vele Logenplätze op deze langeafstandswandelroute natuurlijk. Want mooie plekjes: die zal je zeker ontdekken op de 127 kilometer van de Logenplatzroute. Het majestueuze bergpanorama staat centraal, maar het is ook de moeite waard om je ogen open te houden voor de details. De Logenplatzroute strekt zich uit over de zacht glooiende uitlopers van de Ostallgäu in het uiterste zuiden van Beieren. Bloeiende weiden, moerassen en heidevelden met zeldzame planten en insecten, watervallen, uitzichtpunten, een wilde rivier en zelfs een enkele bergtop staan wandelaars op deze gematigde langeafstandswandelroute te wachten. Gebruik de negen etappes als leidraad of maak – net als ik – gewoon je eigen freestyle plan. Een klassieke meerdaagse wandeltocht of een wandelvakantie met een vaste uitvalsbasis: je kunt de Logenplatzroute in Duitsland op je eigen manier wandelen.

lo·ge (de; v(m); meervoud: loges) 1afgeschermde zitgelegenheid, bv. in een theater, voor de portier van een gebouw enz.

Van Dale

Etappe 1: De bergen in zicht (Roßhaupten – Seeg – Nesselwang)

Dreischlösserblick wandeling Roßhaupten Seeg

De weersvoorspelling belooft een aantal zonnige lentedagen. Dus start ik begin mei met mijn wandelavontuur op de Logenplatzroute. Ik hoef niet lang na te denken over welke etappe ik als eerste wil lopen. Een paar dagen geleden is er in de bergen plotseling weer sneeuw gevallen en de toppen zijn nog bedekt met sneeuw: ik weet zeker dat het uitzicht op de route van Roßhaupten naar Nesselwang prachtig zal zijn. Maar eerst loop ik steil omhoog door het bos. Soms is er een kleine opening tussen de bomen en wordt een landschap van groene heuvels, glinsterende meren en de besneeuwde Alpen daarachter onthuld. Bijvoorbeeld op de Buch/Zwieselberg, waar het topkruis de 1055 meter hoge berg markeert. Klinkt misschien niet zo spectaculair, maar het uitzicht is dat wel. Het panorama strekt zich uit over de hele horizon, van de Ammergauer Alpen aan de linkerkant tot de Nagelfluhkette helemaal rechts. De witte bergtoppen staan in schril contrast met de frisgroene weiden en blauwe lucht. Ik adem nog een keer diep de berglucht in en loop verder.

Aan de rand van het pad ontdek ik wat grotere rotsen die eruit zien alsof ze uit verschillende steensoorten bestaan. Het is Nagelfluh, lees ik op een bordje ernaast. Nagelfluh bestaat uit rivierkiezels die zijn samengedrukt tot een conglomeraat – uit talloze afzonderlijke stenen dus. De plaatselijke bevolking noemt het ook wel “Herrgottsbeton”, omdat het fenomeen ooit onverklaarbaar leek en daarom werd toegeschreven aan het werk van God. Mijn oog wordt voortdurend naar de interessante rotsen getrokken totdat ik word afgeleid door het volgende prachtige uitzicht. Ik heb nog geen acht kilometer gewandeld, maar ik moet gewoon gaan zitten op het houten bankje bij de Dreischlösserblick. Het Schlosspark, zoals de Ostallgäu ook wel wordt genoemd, doet hier zijn naam eer aan. De aandachtige kijker kan hier drie kastelen ontdekken: het Hoogkasteel in Füssen en de kastelen van Hohenschwangau en Neuschwanstein. Ik kan me heel goed voorstellen dat de koninklijke familie hier graag even pauze nam van hun verplichtingen in München.

„Auch für zahllose andere Menschen, als ich einer bin, wird eine Zeit kommen, in der sie sich nach einem Lande sehnen und zu einem Fleck Erde flüchten, wo die moderne Kultur, Technik, Habgier und Hetze noch eine friedliche Stätte, weit vom Lärm, Gewühl, Rauch und Staub der Städte übrig gelassen hat!”

Koning Ludwig II van Beieren, ook wel de ‘sprookjeskoning’ genoemd

Daarna loop ik ontspannen bergafwaarts naar het treinstation in Seeg. Hier eindigt de negende etappe van de Logenplatzroute. Maar ik wandel verder. Begin mei blijft het al een stuk langer licht, wat betekent dat er weer langere wandelingen mogelijk zijn. Daarvan maak ik dankbaar gebruik. Ik verlaat het dorp en bereik het volgende hoogtepunt alweer na iets minder dan twee kilometer. Op de Ferdinandshöhe heb ik alwéér een fantastische uitzicht. Ik vervolg mijn wandeling door het heuvelachtige landschap en sta al snel aan de oever van de Schwaltenweiher. Ik kan het niet helpen: ik las de volgende pauze in. Ik ga in het hoge gras zitten, tussen de paardenbloemen en knalgele boterbloemen. “Wat een briljant begin van de Logenplatzroute,” denk ik bij mezelf. Maar ik heb nog zo’n tien kilometer te gaan vandaag, dus na een halfuurtje luieren wordt het tijd om door te stappen! Het merenlandschap van de Ostallgäu blijft me vergezellen en ik loop langs de Attlesee en Kögelweiher. Met de bergen in zicht leg ik de laatste kilometers af naar mijn eindbestemming voor vandaag. De levendige drukte in Nesselwang staat in schril contrast met de rust van onderweg. Ik ben vandaag misschien vijf andere wandelaars tegengekomen. Als iedereen hier eens wist wat een prachtige wandelroute zich hier bevindt… 😉

Logenplatzroute Allgäu: Etappe Roßhaupten – Seeg – Nesselwang

🕑 Wandeltijd: ca. 8 uur

⟷ Afstand: 27,2 km

↗️ Hoogtemeters: 540 m omhoog, 500 omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Roßhaupten

🚍 OV terug: Bus/Linientaxi 60 Nesselwang Kurapotheke – Roßhaupten Schule (Let op: moet soms vooraf worden gereserveerd)

Etappe 2: Water en weides (Roßhaupten – Lechbruck – Stötten am Auerberg)

De volgende dag ga ik weer direct vanuit mijn accommodatie in Roßhaupten op pad. Ik wandel tegen de klok in, gelukkig is de Logenplatzroute ook goed geschikt om ‘freestyle’ te wandelen. Ik verlaat het dorp en kom al snel bij de eerste prachtige plek. De rust aan de Forggensee is vroeg in de ochtend overweldigend. De zwemplek in Roßhaupten is naar mijn mening een van de mooiste aan de Forggensee. Het waterpeil van het grootste stuwmeer van Duitsland is momenteel nog aanzienlijk laag; elk najaar wordt het water afgevoerd voor hoogwaterbescherming bij de Lech. Nog een kleine maand en dan is het meer weer vol en glijden de boten weer zachtjes over het water. Ik vervolg mijn route over een smal pad met vele boomwortels aan de oever van het meer. De ochtendzon schijnt door de frisgroene bladeren en vogels tsjilpen. Een landbouwweggetje brengt me vervolgens naar de Schmutterweiher. Klein Canada – deze term beschrijft het landschap misschien nog wel het beste. Het meer is omringd door bomen en de besneeuwde bergen worden weerspiegeld in het gladde wateroppervlak. Ik ben blij dat ik mijn zwemspullen vanmorgen toch nog heb ingepakt, ondanks de koele lentetemperaturen. Ik zwem een rondje, droog op in de zon en volg dan de Logenplatzroute richting Lechbruck. Water lijkt op de etappe van vandaag de hoofdrol te spelen, want ik loop langs de Premer Lechsee en dan langs de oevers van de Lech het dorp in. Het groenblauwe water van de Lech stroomt langs de rand van het dorp Lechbruck am See.

Forggensee wandelen Allgäu Logenplatzroute Meerdaagse wandeltocht Duitsland
Langeafstandswandelroute Allgäu Beieren Duitsland

Terwijl de etappe van vandaag eerder werd gekenmerkt door meren, gaat de route vanaf Lechbruck verder door weilanden en bossen. En omhoog naar de Auerberg. Want een beetje beklimming hoort bij wandelen in de Allgäu. Wandelpaden en verharde wegen wisselen elkaar af. Het panoramische uitzicht wordt met elke stap mooier. Nog een paar meter bergop over de Jägersteig en dan zie ik de Sint-Joriskerk op de Auerberg. De Logenplatzroute verloopt niet direct over de top, maar de korte omweg is de moeite waard. Daarna wandel ik weer stevig bergafwaarts via de Römerweg. De naam van het pad verraadt al iets over de geschiedenis van deze plek: de Romeinen liepen hier 2000 jaar geleden al. In de eerste eeuw na Christus was er een Romeinse militaire basis en een klein dorp genaamd Damasia op de Auerberg. Het werd gesticht in 12 na Christus en is daarmee een van de oudste Romeinse nederzettingen in Beieren. Waar leven was, werden ook wegen aangelegd. Hier liep een zijtak van de Via Claudia, de Romeinse weg die Zuid-Germanië met Noord-Italië verbond. Deze tak liep van Roßhaupten via Stötten naar Kaufbeuren in het noorden van de huidige Ostallgäu. Het dorp Damasia werd niet lang bewoond: het werd 35 jaar na de stichting verlaten. Bijna twee millennia later, aan het begin van de 20e eeuw, werd de nederzetting opgegraven en onderzocht. Ik loop in de voetsporen van de Romeinen naar mijn bestemming: Stötten am Auerberg. Daarna neem ik comfortabel de bus terug naar Roßhaupten. Ik verheug me al op de volgende wandeldag op de Logenplatzroute!

Logenplatzroute Allgäu: Etappe Roßhaupten – Lechbruck – Stötten am Auerberg

🕑 Wandeltijd: ca. 8 uur

⟷ Afstand: 28,6 km

↗️ Hoogtemeters: 400 m omhoog, 480 m omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Roßhaupten

🚍 OV terug: Bus 59 Stötten Molkerei – Roßhaupten Schule

Etappe 3: Met oog voor detail (Stötten am Auerberg – Marktoberdorf – Leuterschach)

Geltnach Ostallgäu

De volgende ochtend zit ik weer vroeg in de bus. Vandaag begin ik waar ik gisteren geëindigd ben: in Stötten am Auerberg. Hoe noordelijker ik onderweg ben, hoe vlakker de heuvels worden. Minder hoogtemeters en minder bergen, maar daarvoor in de plaats heel andere natuurervaringen. Ik loop op mijn gemakje over grindpaden door weilanden die meer geel dan groen kleuren door de paardenbloemen. Bij de beek Geltnach ontdek ik afgeknaagde bomen en lees ik dat dit een geliefde beverhabitat is. Als ik daarna nog een stuk door het bos loop, ruik ik de geur van warme naaldbomen. Plotseling hopt er een hert over het pad. De etappe van vandaag op de Logenplatzroute bewijst zeker dat vlak niet saai betekent.

Na ongeveer drie uur bereik ik de Kurfürstenallee in Marktoberdorf. Een recht pad wordt omzoomd door lindebomen. De meer dan 600 prachtige lindebomen flankeren het pad hier al meer dan 200 jaar. Ik vertraag mijn tempo en passeer boom na boom, terwijl ik zachtjes overga van de natuur naar de stad. Het eerste kleine hoogtepunt dat me daar te wachten staat, is de parochiekerk St Martin, die hoog boven Marktoberdorf uittorent. De kerk werd rond het jaar 1200 in romaanse stijl gebouwd en is door de eeuwen heen verbouwd en uitgebreid. Het barokke gebouw met zijn hoofd- en zijaltaren, fresco’s en stucwerk is zeker een bezoek waard. Het andere hoogtepunt in Marktoberdorf is van een heel andere categorie: het heerlijke ijs waar ik mezelf op trakteer op het marktplein.

Opgeladen begin ik aan de tweede helft van mijn wandeltocht van vandaag: de etappe van Marktoberdorf naar Leuterschach. Kort na het verlaten van de stad passeer ik de Kuhstallweiher. Over de veenplas in het stadsdeel Kohlhunden doen spannende verhalen de ronde. In de Kuhstallweiher zou een vrolijke kleine watergeest met een lange, groene baard wonen. Als zijn naam drie keer wordt geroepen, komt hij uit het water en lacht naar je, waarna hij danst van plezier. Maar o wee als zijn naam verkeerd wordt geroepen – dan spettert hij de roepers nat. Ik laat het roepen liever achterwege en wandel door bossen en weiden tot ik ’s middags het station in Leuterschach bereik.

Logenplatzroute Allgäu: Etappe Stötten am Auerberg – Leuterschach

🕑 Wandeltijd: ca. 5,5 uur

⟷ Afstand: 21,7 km

↗️ Hoogtemeters: 200 m omhoog, 180 m omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Stötten am Auerberg

🚍 OV: Bus 59 Roßhaupten Schule – Stötten Molkerei. Terug: Trein of nus 55 Leuterschach – Marktoberdorf + Bus 59 Marktoberdorf – Roßhaupten Schule

Etappe 4: Langs de wilde rivier (Oy-Mittelberg – Görisried – Leuterschach)

Veel kilometers, weinig hoogtemeters: dat is wat me vandaag te wachten staat. Ik begin bij het treinstation in Oy-Mittelberg, steek het spoor en de snelweg over en bereik al snel de het veengebied bij Seemoos. Een houtsnipperpad leidt over een veenrand naar het panoramaplatform midden in de rust van het hoogveen. Verschillende informatieborden vertellen me meer over het bijzondere landschap, zijn bewoners en waarom dit gebied het zo waard is om beschermd te worden. Ik lees ook dat de Seemoos met veel moeite is gerenaturaliseerd. Een hectare intact heidegebied kan ongeveer 700 ton CO2 opslaan, waardoor het renatureren van heidegebieden een effectieve maatregel voor klimaatbescherming is. Ik vervolg mijn wandeling, soms door dicht bos, soms over uitgestrekte weiden. Ik wandel geleidelijk op en neer, met de hoge bergtoppen die in de verte de hemel in torenen, als een dromerige coulisse.

Als ik de etappe volledig zou afleggen, zou ik het dorp Görisried binnenwandelen. Maar omdat ik de derde en vierde etappe van de Logenplatzroute in de Allgäu combineer, sla ik op een open plek in het bos rechtsaf en loop in de richting van het dorp Wald. De Wertach is mijn constante metgezel op dit deel van de route. De 141 kilometer lange zijrivier van de Lech is de hele tijd in de buurt. Ik hou ervan: het geluid van het water zorgt voor een fijne flow tijdens het wandelen. En ik geniet ook zeker van ontspannende pauzes aan de oever. Bijvoorbeeld bij de wiebelende hangbrug over de rivier. Hier krijgt ik een et geeft me zelfs een beetje een junglegevoel. Ik lees op een bord dat er in 1900 een stevige houten brug was gebouwd zodat het land aan de overkant van de rivier gemakkelijker kon worden bewerkt. De brug werd herhaaldelijk beschadigd of verwoest door de grote ijsschotsen. Daarom werd er in 1920 een hangbrug gebouwd. Tegenwoordig is de hangbrug een populaire wandelbestemming. Dat kan wel zo zijn, maar vandaag heb ik hem voor mezelf, net als de waterval bij de brug. Maar als ik op het bankje aan de oever ga zitten, ben ik niet langer alleen. Een oudere heer spreekt me aan. Hij wil weten waar ik vandaan kom en wat ik vandaag van plan ben. Hij bevestigt dat ik een heel goede beslissing heb genomen bij het kiezen van de route. Hij komt zelf uit Noord-Duitsland, maar heeft zich 30 jaar geleden gevestigd in de Ostallgäu. Hij gaat verder op zijn e-bike, ik houd een langere pauze in de zon.

Daarna vervolg ik mijn ontspannen wandeling door het glooiende landschap, geniet van de rust en laat de idylle van de Allgäu op me inwerken. Kort voor Wald hoor ik koebellen en… het ruisen van de Wertach. De volgende paar kilometer slingert het wandelpaadje vol boomwortels langs de beek. Daarna volgt een stuk door weilanden. Hier en daar staat een enkele boom of een hooischuur met rood dak. De blauwe lucht strekt zich erboven uit met rustig drijvende schapenwolkes. Net een schilderij. Dan verruil ik de weilanden weer voor het rivierlandschap van de Wertach en wandel naar de etappebestemming van vandaag, Leuterschach.

Logenplatzroute Allgäu: Etappe Oy-Mittelberg – Leuterschach

🕑 Wandeltijd: ca. 7,5 uur

⟷ Afstand: 27,5 km

↗️ Hoogtemeters: 200 m omhoog, 370 m omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Oy-Mittelberg

🚍 OV: Bus 60 Roßhaupten Schule – Nesselwang Kurapotheke + Bahn 73 Nesselwang – Oy-Mittelberg. Terug: Trein of Bus 55 Leuterschach – Marktoberdorf + Bus 59 Marktoberdorf – Roßhaupten Schule

Etappe 5: De berg op! (Nesselwang – Oy-Mittelberg)

Ook al heb ik het gevoel dat ik nog maar net begonnen ben, vandaag is alweer mijn laatste dag op de Logenplatzroute in de Allgäu. De etappe van Nesselwang naar Oy-Mittelberg wordt weer een echt landschappelijk hoogtepunt. Ik heb al verschillende keren in dit gebied gewandeld, maar ik ben nog nooit over de Alpspitze gewandeld als etappewandeling. Vreemd eigenlijk, want de treinverbinding tussen Nesselwang en Oy-Mittelberg maakt het eigenlijk wel een goed idee. Soms heb je gewoon een nieuw perspectief nodig. Ik ben opnieuw blij dat ik dit voorjaar het ‘Logenplatzroute-project’ ben aangegaan. Maar ik zal pas later vandaag conclusies kunnen trekken, want nu ga ik eerst een berg beklimmen. Vanaf het station in Nesselwang begin ik met een rustige wandeling door het kuurpark, daarna wordt het pad steiler vanaf de parkeerplaats bij de gondel. Ik hoor de kerkklokken luiden: 9 uur. “Dit is het begin van een van de symbolische paden van Nesselwang, die je aanmoedigen om tijdens het wandelen met jezelf bezig te zijn, je geest vrij te maken voor nieuwe dingen en het verleden achter je te laten,” lees ik op een blokje op een paal, “Het landschap biedt telkens weer een stimulans om stil te staan en na te denken.” Ik vertraag een beetje. Ik heb immers ‘maar’ 15 kilometer en 740 hoogtemeters af te leggen vandaag.

Door mijn langzamere tempo kan ik me meer op mijn zintuigen concentreren. Al snel hoor ik het gebulder van de waterval. Via een degelijk aangelegd pad kan ik het natuurlijke schouwspel van dichtbij bekijken. Ik wandel omhoog over trappen en bruggen langs en over het water. Natuurlijk is er een berg nodig om een waterval als deze te creëren. In dit geval de 1.575 meter hoge Alpspitz. Via de ‘Wurzelweg’ klim ik langzaam omhoog. Ik hoor niets anders dan kabbelend water, tjilpende vogels, piepende bomen en… mijn voetstappen in de modder. De laatste sneeuw is hier pas een paar dagen geleden gesmolten en het wandelpad is deels veranderd in een klein stroompje. Maar na ongeveer 2 uur word ik op de top beloond met een prachtig panorama. Ik neem een korte pauze en geniet van het uitzicht. Ik heb nu het uitdagende deel achter de rug. Nu gaat het bergafwaarts, terwijl ik nog steeds de prachtige Alpenwereld in het zicht heb. Ook in het zicht: mijn volgende bestemming, de Grüntensee. Ik pauzeer even bij het stuwmeer voordat ik de laatste paar kilometer naar Oy-Mittelberg wandel. Daar neem ik de trein terug naar Nesselwang en kan ik nog even nagenieten van de afgelopen dagen op de Logenplatzroute in de Allgäu.

Logenplatzroute Allgäu: Etappe Nesselwang – Oy-Mittelberg

🕑 Wandeltijd: ca. 4 uur

⟷ Afstand: 16,4 km

↗️ Hoogtemters: 780 m omhoog, 720 m omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Nesselwang

🚍 OV: Bus 60 Roßhaupten Schule – Nesselwang Kurapotheke. Zurück: Trein 73 Oy-Mittelberg – Nesselwang + Bus 60 Nesselwang Kurapotheke – Roßhaupten Schule

FAQ Logenplatzroute – meerdaagse wandeltocht in de Allgäu in Duitsland

Hoe lang is de Logenlatzroute Allgäu?

127 kilometer

Wat is de makkelijkste manier om mijn eigen etappes op de Logenplatzroute te plannen?

Met de wandelcollectie op komoot. Je kunt mijn etappes zien in mijn wandelcollectie.

Waar kan ik onderweg overnachten?

De Logenplatz-route loopt door veel verschillende plaatsen. Daar heb je de mogelijkheid om te overnachten in vakantiewoningen, hotels of pensions. Wandelen met een tent is mogelijk, maar niet zo gemakkelijk omdat er weinig campings zijn.

Kan ik de Logenplatzroute wandelen als wandelvakantie met vaste uitvalsbasis?

Ja, dat heb ik ook gedaan. Ik reisde altijd met het openbaar vervoer heen en weer. Je kunt de bus- en treinverbindingen plannen met Mona.

Zijn er onderweg mogelijkheden voor een hapje en drankje?

Langs de route zijn er verschillende plaatsen waar je kunt stoppen voor een hapje en een drankje, zowel in de plaatsen als midden n de natuur. Neem echter altijd iets mee als voorzorgsmaatregel, want er zijn ook lange stukken waar geen horeca is. Houd er ook rekening mee dat sommige restaurants en cafés in het laagseizoen gesloten zijn.

Wat is de beste tijd om de Logenplatzroute in de Allgäu te wandelen?

Mei tot oktober. Persoonlijk houd ik van de lente op Logenplatzroute omdat het dan al groen is en bloeit in het dal, terwijl de bergen nog gedeeltelijk bedekt zijn met sneeuw. Houd er rekening mee dat er in de lente of herfst op grotere hoogtes nog/al sneeuw kan liggen. Ik heb ook delen van de Logenplatzroute in de winter met sneeuwschoenen gelopen – ook heel mooi.

Is de route bewegwijzerd?

De Logenplatzroute is zeer goed bewegwijzerd. Als je wilt, kun je ter aanvulling de GPX-bestanden downloaden uit de komoot-collectie en uploaden naar jouw wandel-app.

Geef een reactie