Review: MSR Hubba Hubba bikepacking-tent

Je bekijkt nu Review: MSR Hubba Hubba bikepacking-tent

Een beproefd product in een nieuw jasje. Om precies te zijn: de populaire Hubba Hubba van MSR is nu ook verkrijgbaar als bikepacking-tent. Het bikepacking-seizoen is geopend en ik heb de tent getest tijdens een meerdaagse gravelbike-tocht. In deze gedetailleerde review kun je lezen wat me beviel, welke mogelijke nadelen de tent heeft en of ‘ie de moeite waard is voor het bikepacken.

Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Cascade Design, die mij de producten heeft gegeven om te testen. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.

Fietsvakantie lichte tent MSR Hubba Hubba 2

Een tent speciaal voor bikepacking?

De MSR Hubba Hubba is een bikepacking-specifieke versie van de populaire Hubba Hubba backpackingtent. Hij wordt gekenmerkt door kortere tentstokken waardoor hij gemakkelijker te vervoeren is op de fiets, een onopvallende groene buitentent voor discreet kamperen en een meegeleverde stuurtas. Moet een tent speciaal ontworpen zijn voor bikepacking? Neehoor. Veel van de populairste tenten onder bikepackers zijn gewoon backpack- of trekkingtenten. Belangrijke factoren zoals een laag gewicht, slijtvaste materialen en een doordacht ontwerp zijn voor beide soorten reizen immers belangrijk. Toch is het geweldig dat fabrikanten zoals MSR hun tenten speciaal optimaliseren voor fietsers. En natuurlijk kun je deze tent ook gebruiken voor trektochten te voet – dat is precies wat ik deze zomer nog ga doen.

Deze review gaat over de MSR Hubba Hubba Bikepack 2* – de tweepersoonstent. De bikepacking-tent is ook verkrijgbaar voor één persoon: de MSR Hubba Hubba Bikepack 1*.

De belangrijkste kenmerken van de Hubba Hubba bikepacking-tent.

  1. Lichtgewicht: de eenpersoonstent weegt 0,9 kg, de tweepersoonstent 1,4 kg
  2. Waterdichte stuurtas: De tenttas kan goed worden bevestigd aan platte sturen of racesturen, is naaddicht en waterdicht.
  3. Stuurafstandhouders: Verwijderbare afstandhouders zorgen voor afstand tussen de tas en het stuur zodat er ruimte is voor je handen.
  4. Korte stokken: De robuuste DAC-stokken zijn ontworpen met kortere segmenten en kunnen klein worden opgevouwen zodat ze gemakkelijk tussen de drops van je stuur passen.
  5. Super handzaam: De tent is zo ontworpen dat het volume zo klein mogelijk is, zodat je hem in kleine tassen, frametassen of rugzakken kunt stoppen.
  6. Maximale ruimte: rechthoekige grondoppervlakte, hoogte van 107 cm en grote vestibules aan de zijkant voor het opbergen van materiaal.
  7. Waterdicht: PEU-stofcoating en getapete naden houden nattigheid buiten.
  8. Functionele buitentent: Twee grote StayDry™ ingangen met regengoot en kickstand-ventilatiekleppen voor nog meer ventilatie.
  9. Hang-to-dry: drooglijntjes voor binnen en optioneel voor buiten en grote opbergzakken maken het drogen van bezwete of natte spullen eenvoudiger.
  10. Technologievriendelijke zakjes: door alle vakjes en zakjes kun je eenvoudig je kabels doorvoeren.
  11. Eenvoudige op- en afbouw: Dankzij het stoksysteem met twee centrale punten en het symmetrische ontwerp staat je tent supersnel. Wordt geleverd met een bijzonder compacte opbergzak.
  12. Sterren kijken: Laat de buitentent weg en kijk naar de sterren door het bovenste gaasraam.
  13. Robuust: Verstevigde delen, naden bij de scheerpunten en afsluitbare, geanodiseerde ogen zorgen ervoor dat je de tent hopelijk heel lang kunt gebruiken.

Mijn review samengevat: Voor- en nadelen van de MSR Hubba Hubba bikepacking-tent

Kort samengevat voor iedereen die haast heeft: de dingen die ik goed vond en die ik liever anders had gezien. Onder de lijst vind je een gedetailleerde beschrijving van de Hubba Hubba bikepacking-tent.

Wat ik goed vind aan de Hubba Hubba bikepacking-tent:

  • Opbergtas die aan het fietsstuur gemonteerd kan worden
  • Vrijstaand design
  • Eenvoudig en snel opgezet
  • Behaaglijk en warm dankzij weinig gaas en meer stof aan de binnenwanden
  • Voldoende zakjes en waslijnen om alles netjes te houden
  • Zonder buitentent kun je genieten van de sterren (en het is een beetje koeler in de tent)

Mogelijke nadelen:

  • Weinig luchtcirculatie (vooral relevant als je in gebieden met een warm klimaat reist)
  • Kleuren die bestopvallend zijn, vooral zonder buitentent
  • De stokken zijn licht, maar niet zo robuust

Bikepacking-tent mit vrijstaand design

Zoals veel populaire bikepacking-tenten is de Hubba Hubba vrijstaand. Dit betekent dat er geen haringen nodig zijn voor de basisstructuur. Er kunnen echter haringen worden gebruikt als extra stabiliteit nodig is, bijvoorbeeld bij zware storm. Het enige wat je nodig hebt is een haring – of iets waaraan je de hoek kunt vastmaken, bijvoorbeeld je fiets – voor de vestibule. Het kan handig zijn om de andere kant dan ook vast te zetten voor de ventilatie, maar dit is niet noodzakelijk. Waarom is zo’n vrijstaand model belangrijk bij het bikepacken? Het kan tijdens het bikepacken voorkomen dat je je tent moet opzetten op plekken waar je geen tentharingen kunt gebruiken. Het vrijstaande ontwerp van de Hubba Hubba is daarom zeker een pluspunt tijdens een fietsvakantie met tent. Een klein puntje van kritiek is dat de meegeleverde haringen klein en licht zijn, maar niet bijzonder robuust. Na twee bikepack-tochten hebben ze al een paar flinke krassen. Ik ben benieuwd hoe lang ze meegaan en zal hier in de toekomst een update geven.

Binnenruimte: zo ruim als een lichtgewicht tent maar kan zijn

De binnenkant van de Hubba Hubba is vrij typisch voor een lichtgewicht tent. Dit betekent dat de ruimte voldoende is voor de meeste mensen, maar een beetje krap voor langere/grotere mensen. In de tweepersoons tent moet je elkaar wel aardig vinden 😉 Maar ik was aangenaam verrast: mijn fietsbuddy en ik hadden nog voldoende bewegingsruimte terwijl er twee slaapmatjes in de tent lagen (hij: de brede versie van Therm-a-Rest, ik: de normale versie van Therm-a-Rest). Een nokhoogte van 107 cm en de korte dwarsbalk bovenaan zorgen voor een redelijk ruime zitplaats. De vestibule is groot en biedt voldoende ruimte om spullen op te bergen en om te koken als het regent. Wel voorzichtig zijn als je in de tent kookt!

Uniek is dat de basis van de Hubba Hubba een echte rechthoek is. De meeste concurrenten gebruiken een trapeziumvormige basisvorm met conische zijkanten. De Hubba Hubba heeft twee zij-ingangen. De ruime zij-ingangen van de Hubba Hubba zijn bijzonder gemakkelijk om in en uit te stappen. Als de vestibule open is, kun je hier goed koken bij slecht weer. Wel voorzichtig zijn als je in de tent kookt!

Orde scheppen in de tent: Vakjes, compartimenten en lijntjes

De Hubba Hubba bikepacking-tent heeft veel handige functies om alles georganiseerd te houden. Mijn ervaring is dat deze kleine details een verrassend groot verschil maken als je langere tijd onderweg bent. Gaasvakken aan de onderkant bij het hoofd en aan de voet zijn praktisch voor het opbergen van allerlei spullen. Ik bewaar mijn mobiele telefoon, hoofdlamp en andere kleine spullen die ik ’s nachts nodig heb graag in het vak bij mijn hoofd. De opbergzak aan het voeteneinde is perfect om mijn stinkende, natte sokken te drogen 😉 Grote vakken boven hoofdhoogte zijn ideaal voor handschoenen, (zonne)brillen etc. De waslijn voor aan de binnenkant (wordt meegeleverd) biedt voldoende ruimte om natte kleren op te hangen.

De tent wordt ook geleverd met verschillende lijntjes die aan de buitenkant kunnen worden opgehangen, ook om kleding te drogen. Het is alsof iemand MSR heeft verteld dat fietsreizigers een zweterig stelletje zijn die hun vieze natte kleren en fietsbroeken overal ophangen (oké, schuldig…). Omdat we soms dagenlang fietsen en onze kleren in de gootsteen of in beken en rivieren wassen, is dat wel een beetje waar.

Opzetten tent MSR Hubba Hubba Bikepack 2

Makkelijk opzetten en afbreken

De Hubba Hubba Bikepack is een tent die je gemakkelijk en intuitief opzet. Het kostte me de eerste keer ongeveer 5 minuten om hem zonder handleiding op te zetten. Natuurlijk raad ik je aan om de tent altijd thuis eerst een keer te testen. Doe wat ik zeg, niet wat ik doe 😉 Omdat de tent vrijstaand is, is hij heel gemakkelijk op te zetten en hoef je niet te prutsen met stokken, scheerlijnen en haringen. De hele structuur wordt ondersteund door een enkel doorlopend stoksysteem, plus een korte dwarsbalk bij de nok voor de breedte. Een lusje maakt het meteen duidelijk dat de dwars-stok onder het andere stoksyteem moet worden geplaatst. Kan niet misgaan. Toch? Afbreken gaat net zo snel en eenvoudig, en dankzij de ruime opbergtas is het opvouwen en inpakken een fluitje van een cent.

Mesh en stof aan de binnenkant

Vergeleken met andere tenten met een soortgelijk ontwerp heeft de Hubba Hubba bikepacking-tent minder gaas en meer stof in het binnenwerk. Dit maakt hem bijzonder warm en knus voor een 3-seizoenentent. Dit is ideaal als je – net als ik – vooral in de Alpen of in koele en winderige omstandigheden fietst. Het nadeel is echter de verminderde ventilatie, waardoor het erg warm kan worden in de tent, vooral in warmere klimaten. Daar heb ik zelf nog geen ervaring mee. Een oplossing zou kunnen zijn om alleen met de binnentent te kamperen. Dan heb je natuurlijk wel minder privacy, wat niet erg is op verstopte plekjes, maar niet zo ideaal is op de camping. Het grote voordeel is echter dat je zo prachtig sterren kunt kijken!

Ik ben een groot fan van de beslissing van MSR om alleen rechte ritsen te gebruiken voor de binnentent van de Hubba Hubba. Gebogen ritsen zijn vaak de eerste onderdelen die verslijten en kunnen niet altijd gerepareerd of vervangen worden. Dankzij deze doordachte aanpak zou de Hubba Hubba vele jaren mee moeten gaan.

Sterren kijken Hubba Hubba MSR

Kamperen in wind en regen

Ik moet eerlijk zijn: ik heb de buitentent nooit gebruikt – alleen in de tuin om deze foto’s te maken ;-). Ik wacht nog steeds op de “kans” om de Hubba Hubba in een zware storm te testen. In de tussentijd lijkt hij net zo stormvast als een doorsnee 3-seizoenentent. Het vrijstaande ontwerp is handig in winderige omstandigheden – je hoeft je minder zorgen te maken dat de haringen eruit gerukt worden – en de vorm breekt de wind goed als je de tent met de korte kant in de wind zet. Regen zou ook geen probleem moeten zijn voor de MSR Hubba Hubba Bikepack 2; de PEU-coating en getapete naden laten geen water door.

Bikepacking tent Hubba Hubba MSR stuurtas

Bonuspunten voor de stuurtas

Tot slot komen we bij een van de unieke eigenschappen van de Hubba Hubba bikepacking-tent: de stuurtas. Deze is duidelijk ontwikkeld door mensen met verstand van bikepacking. Uniek onder de tentconcurrenten zijn de optionele afstandhouders die de tas uit de buurt houden van de kabels, je handen en de apparaten die aan het stuur zijn bevestigd. Ik was onder de indruk van hoe stabiel dit eenvoudige systeem was, zelfs op singletrails. De headtube bungee is minder robuust en ik zou er niet per se op vertrouwen dat deze heel blijft tijdens een lange fietsreis. Maar het moet mogelijk zijn om de bungee te vervangen door een sterker snoer als dat nodig is. Daarnaast is de stof van de stuurtas niet zo robuust als ik dat van mijn andere stuurtas ken. Door een hobbelig singletrail hing de tas iets te laag, schuurde tegen mijn band en nu zit er een klein gaatje in. Niets wat niet gerepareerd kan worden met tape, maar toch jammer.

De zak is ongeveer 37 cm breed en de bundel stokjes is nog korter, ongeveer 31 cm. Dit betekent dat het hele pakket zelfs aan het stuur kan worden bevestigd, wat een klassiek probleem oplost voor fietsers met langere tentstokken. De opbergtas bestaat uit: het hoofdvak, een apart zakje voor de stokken en een apart zakje voor de haringen. Alles samen past perfet, maar het is fijn om de optie te hebben om ze te scheiden als je de stokken ergens anders wilt opbergen of de last wilt delen met een partner. xxx Het ruime hoofdcompartiment met roltop zorgt voor ongecompliceerd inpakken, wat geweldig is, want niemand wil elke ochtend beginnen met een tent in een krappe pakzak te proppen. Ik moest mijn tent op een ochtend vochtig inpakken, en de losse pasvorm van de opbergzak maakte dit een stuk gemakkelijker. Over het geheel genomen is de stuurtas van de Hubba Hubba Bikepack een leuke bonus als je er nog geen hebt. Anders kun je de hele set ook prima in je eigen stuurtas opbergen. En voor wie echt veel spullen nodig heeft: je kunt zelfs nog een kleinere stuurtas bovenop de tent-stuurtas bevestigen – dit heb ik uitgeprobeerd met mijn ORTLIEB-stuurtas van 1,5 liter. Voor kortere tochten is de stuurtas van MSR echter voldoende. En zelfs zo ruim dat je er behalve het tentmateriaal nog wat bij kunt doen, zoals een regenjas.

Geef een reactie