Sneeuwschoenwandelen: ja, graag! Maar het liefst in harmonie met de natuur, zodat iedereen plezier heeft in de winter. Want de natuur en haar bewoners zijn bijzonder gevoelig in het koude seizoen. Hoe weet je eigenlijk of je natuurbewust op pad bent? Om daar achter te komen, sprak ik af met Tom Hennemann, gebiedsmanager aan de Ostallgäuer Alpenrand. En wat bleek: als je deze zes eenvoudige dingen doet, zal de natuur blij zijn!
Doordachte planning van je sneeuwschoenwandeling
Een verantwoorde sneeuwschoenwandeling begint thuis, namelijk bij het plannen van de tocht. Je pakt je smartphone of gaat achter je laptop zitten. Hoe kun je nu een tocht plannen die in harmonie is met de natuur?
1. Beschermde gebieden vermijden
Als we koffie hebben gezet, opent Tom zijn laptop. “Ons recht om vrij rond te lopen in de natuur is heel belangrijk,” legt Tom me uit, “Dit recht kan in de winter enigszins worden ingeperkt door wildbeschermings- en natuurgebieden.” Als dieren bijvoorbeeld bedreigd zijn, kan er een tijdelijk beschermd gebied worden ingesteld. Er zijn in de Alpen drie verschillende soorten gebieden waar we tijdens onze tochten mee te maken kunnen krijgen:
- Wildgebieden en sluitingen onder natuurbeschermingswetgeving zijn beide officiële sluitingen. Toegang is hier verboden. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete.
- Wald-Wild-Schongebiete: Toegangsverbod op vrijwillige basis onder toezicht van de Duitse Alpenvereniging. De Alpenvereniging heeft “Natürlich auf Tour”-routes die deze gebieden omzeilen.
Bij de ingangen van alle verschillende soorten gebieden staat een bordje met verboden toegang. Soms is dat een klein bordje met een groen randje, soms staan er grote borden met uitleg waarom er zo’n gebied is. “Maar het liefst wil je natuurlijk al voor de tocht weten waar je niet mag sneeuwschoenwandelen,” zegt Tom. “In de tochtenplanner van Alpenvereinaktiv kun je overschakelen naar de winterkaart en dan kun je gemakkelijk zien waar de beschermde en beschermde gebieden zijn.” Je kunt de online tool ook gebruiken om direct een tocht te plannen op paden buiten de beschermde gebieden.
2. Op gemarkeerde routes en paden blijven
In de winter is rust het allerbelangrijkste voor wilde dieren. “Ontsnappen kan fataal zijn voor een auerhoen of ree vanwege het hoge energieverbruik,” vertelt Tom. Zelfs als er weinig of geen sneeuw ligt. Daarom is het belangrijk om op de gemarkeerde paden te blijven. “De natuur is de woonkamer van de dieren,” zegt Tom. Hij lacht en voegt eraan toe: “Laat ik het zo zeggen: zou jij willen dat anderen zomaar door jouw woonkamer lopen?”
Trouwens, als je geen dieren ziet, betekent dat niet dat ze er niet zijn. Een sneeuwhoen bijvoorbeeld is in de winter helemaal wit en graaft ’s nachts een hol in de sneeuw om warm te blijven. Je zult ze waarschijnlijk niet zien tijdens een sneeuwschoentocht, maar je kunt ze zeker afschrikken als je plotseling door hun “woonkamer” wandelt.
“De natuur is de woonkamer van wilde dieren.”
Tom Hennemann, Gebietsbetreuer Ostallgäuer Alpenrand
De sneeuw in: natuurbewust op pad met sneeuwschoenen
De tour is gepland. Nu komt het beste gedeelte – de tocht begint! Waar kun je nog meer op letten tijdens de tocht, zodat je de natuur zo min mogelijk stoort?
3. Geniet van de zon: vermijd schemering en nachtelijke uren
“Ik weet hoe mooi een zonsopgangstocht kan zijn,” zegt Tom Hennemann begripvol, “maar ik vraag je om de schemering en de nachtelijke uren te vermijden.” Het is een illusie om te denken dat je in het donker niemand in de natuur zult storen. Nachtdieren gebruiken de tijd om te eten en te jagen, de rest gebruikt het voor hun ongestoorde slaap. Het is dus beter om een mooie zonnige dag te kiezen en je tocht pas na de schemering te beginnen.
4. Je hond in de winter altijd aanlijnen
“Het wordt bijna saai,” zegt Tom, “maar aanlijnen heeft ook te maken met de rust van de dieren.” Een hond terugfluiten waarvan het jachtinstinct wordt opgewekt door een wild dier kan moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Daarom is het beter om je hond in de winter aangelijnd te houden, zowel binnen als buiten beschermde natuurgebieden. Het is ook veiliger voor jou en je hond, zegt Tom. “Je wilt je hond toch niet buiten de gebaande paden moeten zoeken in lawinegevaarlijk terrein?”
5. Vriendelijk en respectvol samenzijn in de natuur
“Als je met een positieve instelling de natuur in gaat, zal je veel meer waarnemen,” zegt Tom. Respect, aandacht, eerbied: iedereen zou met deze drie dingen de natuur in moeten gaan. “Een regenworm heeft hetzelfde recht op leven als wij,” zegt Tom met een glimlach. Dat klinkt misschien banaal, maar het is een belangrijk basisidee. Houd rekening met de natuur, maar ook met andere sporters, recreanten en grondbeheerders! Een respectvolle omgang met elkaar helpt conflicten te voorkomen.
Na de sneeuwschoentocht: word een inspiratie voor andere wandelaars
Na de tocht is voor de tocht. En jouw wandeling kan een inspiratie worden voor andere sneeuwschoenwandelaars.
6. Alles op het internet posten of toch niet?
“Denk goed na over wat je op internet zet over je sneeuwschoentocht,” adviseert Tom. En ja, dit is net zo belangrijk als je maar één volger hebt als wanneer je er duizenden hebt. Plaats foto’s van ontmoetingen met zeldzame dier- en plantensoorten zonder de locatie te vermelden. En upload geen tochten of trails online die dwars door beschermde gebieden of over afgesloten paden lopen. Plaats in plaats daarvan iets dat andere sneeuwschoenwandelaars met een gerust geweten kunnen nadoen!
Een duurzame outfit voor het sneeuwschoenwandelen
Natuurbewust sneeuwschoenwandelen vraagt natuurlijk ook om een duurzame outfit. Ik ben erg blij dat ik Maier Sports hiervoor als partner aan mijn zijde heb. Dit outdoorkledingmerk uit Zuid-Duitsland richt zich op duurzaamheid. Met de Clean Function-missie heeft Maier Sports zich verplicht om zo zuinig mogelijk om te gaan met de natuurlijke grondstoffen van onze planeet. Maier Sports gebruikt al jaren geen milieubelastende PFC-coatings meer, op alle producten zit 5 jaar garantie, er worden steeds meer gerecyclede materialen gebruikt en het bedrijf werkt hard aan een gesloten kringloop in de toekomst.
Für jede Aktivität ein anderes Outfit? Auf keinen Fall. Die Winterbekleidung sollte möglichst sowohl beim Schneeschuhwandern als auch für Skitouren als auch auf der Loipe getragen werden können. Findet auch Maier Sports. Deshalb kannst du die Teile aus der Snow Mountain Kollektion funktional und farblich flexibel miteinander kombinieren und layern. Praktisch! Mein Lieblings-Outfit für Wintertouren habe ich aus folgenden Teilen zusammengestellt:
Voor elke activiteit een andere outfit? Absoluut niet. Winterkleding moet geschikt zijn voor sneeuwschoenwandelen, skitochten en langlaufen. Maier Sports is het daarmee eens. Daarom kun je de items uit de Snow Mountain collectie functioneel en qua kleur met elkaar combineren en layeren. Praktisch! Mijn favoriete outfit voor wintertochten bestaat uit de volgende kledingstukken:
- Over de onderlaag van merinowol draag ik de midlayer van LANUS, die gevoerd is met wol van de Schwäbische Alb en zo warm is dat ‘ie voor mij tijdens de weg bergop meestal warm genoeg is.
- Als het echt koud is, draag ik een extra midlayer zoals de SKUTVIK of EVA. De truien zijn zo licht dat ik graag een tweede meeneem als wisselshirt, voor als ik boven aankom en bezweet ben.
- Als het echt fris is of zelfs sneeuwt, draag ik het 2-laagse jack NARVIK. De outdoorjas is warm en ademend. De ritsen onder de armen zorgen voor extra lucht tijdens de klim omhoog.
- Op intensieve tochten met veel hoogtemeters draag ik graag de softshellbroek ADAKIT, omdat die lekker ademend is dankzij de ritsen op de kuiten. Als het echt koud is of als ik een eenvoudigere tocht maak met maar weinig hoogtemeters, kies ik meer voor warmte en draag ik de LULAKA WOOL wandelbroek. Deze is gevoerd met Lavalan-wol van de Schwäbische Alb en houdt me echt warm. Overigens hebben beide broeken een iets hogere tailleband zodat de onderrug ook warm blijft – fijn!
Disclaimer: Ik werk al een aantal jaar samen met Maier Sports en heb de kleding gekregen. Ik heb alles uitgebreid getest voordat ik dit artikel schreef en je kunt erop vertrouwen dat dit artikel mijn eerlijke mening bevat.