Op reis koffie zetten: Cowboy Coffee & meer outdoor-koffie

Je bekijkt nu Op reis koffie zetten: Cowboy Coffee & meer outdoor-koffie

De eerste keer dat ik koffie zette midden in de natuur was tijdens een eenzame wandeling in de Allgäuer Alpen. De ochtend was nog stil, de lucht koel en ik was neergestreken op een kleine open plek. Met de eerste slok vers gezette koffie smolt de wereld om me heen samen tot één perfect moment. Ik wilde deze ervaring herhalen – en verbeteren. Hoe kun je onderweg koffie bereiden op een manier die de smaak van een goede gebrande koffie waardig is? Hier begon mijn reis door de wereld van koffiezetten in de buitenlucht. Dankzij de koffiebranderij in Murnau, in het zuiden van Duitsland, heb ik niet alleen de beste bonen ontdekt, maar ook van eigenaar Thomas Eckel geleerd hoe je cowboy coffee maakt. Een rustieke bereidingswijze die perfect past bij avonturen in de wildernis.

Samenwerking: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner, de Murnauer Kaffeerösterei. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.

Murnauer Kaffeerösterei Koffiehuis Café Murnau Beieren Duitsland

De koffiebranderij in Murnau: kwaliteit ontmoet passie

“Het zaadje van mijn grote passie voor koffie werd zo’n 20 jaar geleden geplant op Hawaï,” vertelt koffiesommelier Thomas Eckel. “Ik was daar met mijn vader toen ik voor het eerst een koffieplant zag.” Sindsdien heeft hij zijn fascinatie voor koffie nooit verloren. In 2008 richtte hij de koffiebranderij Murnau op in Opper-Beieren, in het zuiden van Duitsland. Omdat er zoveel naar werd gevraagd, werden er vervolgens ook koffiespecialiteiten ter plekke bereid: de start van het koffiehuis. Het café bevindt zich nu in het centrum van Murnau en het branden vindt plaats in Obersöchering, op slechts een steenworp afstand.

Ik had het geluk Thomas Eckel en branderij 2024 te leren kennen tijdens een koffiebrand-workshop. Sindsdien geniet ik regelmatig van hun lekkere koffie – niet alleen vanwege de geweldige smaak, maar ook vanwege de duurzame inzet achter elke boon. Bij mijn laatste bezoek kon ik zien hoe de bonen werden gebrand, verpakt en getest. Thomas, die altijd met nieuwe ideeën komt, nam ons zelfs mee om een nieuwe cafeïnevrije boon te proeven die hij net had ontvangen. Bijzonder indrukwekkend: de branderij is bezig om de verpakking de komende jaren volledig recyclebaar te maken. Met elk kopje koffie van de Murnauer Kaffeerösterei proef je niet alleen kwaliteit, maar ook verantwoordelijkheid – de perfecte metgezel voor elke tocht buiten in de natuur.

PS. De Murnauer Kaffeerösterei heeft ook een echt geweldig koffiehuis in het centrum van Murnau in Beieren. Hier kun je niet alleen heerlijke koffiespecialiteiten drinken, maar ook echt goed, zelfgemaakte taart eten. Perfect voor een pauze tijdens een fiets- of wandeltocht!

De beste manieren om outdoor-koffie te zetten

Een kop koffie drinken in bed op zondagochtend? Lekker. Koffie drinken op de berg? Nog veel lekkerder! Dus liet Thomas van de Murnauer Kaffeerösterei me verschillende methodes zien om buiten goede koffie te zetten. Cowboy coffee is bijzonder gemakkelijk en lekker. Klinkt wild, is het ook een beetje, en het smaakt echt onwijs goed.

Cowboy coffee Thomas Eckel Murnauer Kaffeerösterei

1. Cowboy coffee: wild en puur

Cowboy coffee is waarschijnlijk de makkelijkste manier om onderweg koffie te zetten. “Deze methode stamt uit de tijd van de Amerikaanse pioniers en is perfect als je op reis bent,” zegt Thomas. Vervolgens laat hij ons zien hoe we zelf cowboy coffee kunnen maken. Het enige wat je nodig hebt is water, versgemalen bonen, een gasbrandertje en een pan. “Het komt niet zo aan op de verhoudingen,” zegt Thomas en lacht: “We hebben immers meestal weegschaal bij ons als we op reis zijn.” Strooi de koffie direct in het hete water, breng kort aan de kook en laat dan trekken – en de robuuste outdoorkoffie is klaar.

Zo werkt het:

  • Verwarm ca. 1 liter water in een camping- of westernpan.
  • Voeg ca. 60 g grof gemalen koffie toe.
  • Roer, haal de pan van het vuur en wacht tot de koffie zoet en gekarameliseerd ruikt.
  • Voeg 2 kopjes koud water toe om het brouwproces te stoppen. Als je geen water meer hebt, kun je ook nog een keer roeren met een lepel.
  • Nogmaals kort opwarmen – en je cowboy coffee is klaar!

PS. Als je op zoek bent naar de juiste bonen voor Cowboy Coffee, dan vind je die bij de Murnauer Kaffeerösterei. Ze hebben een speciale Cowboy Coffee branding met biologische bonen uit Peru. Gebruik de code “JANNA10” om 10% te besparen op je bestelling.

2. French press: croissantje erbij?

De french press is geweldig voor outdoor-trips, want er zijn nu koffiepersen die gemakkelijk compatibel zijn met je campingpannetje. Perfect voor iedereen die onderweg niets van zijn smaak wil missen, sowieso een pannetje bij zich heeft en nog ruimte heeft voor de pers.

Zo werkt het:

  • Verwarm 500 ml water tot 92-96°C.
  • Giet er 30 g grof gemalen koffie bij.
  • Giet er heet water over, roer en laat vier minuten trekken.
  • Druk de stempel langzaam naar beneden – geniet!

3. Het klassieke espressopotje of Bialetti

Als ik wat meer ruimte in mijn bagage heb, bijvoorbeeld op een kampeeravontuur met de auto of op een dagtrip, ben ik dol op mijn Bialetti. Die maakt een super espresso. Hij werkt uitstekend op kleine gasbrandertjes en brengt de smaak van Italië rechtstreeks naar je kopje koffie.

Zo werkt het:

  • Vul het onderste reservoir van het espressopotje met water tot net onder het ventiel.
  • Plaats de trechterinzet en vul deze met fijngemalen koffie. Maak het oppervlak glad zonder de koffie aan te drukken.
  • Schroef het bovenste deel van de espressopot stevig op het onderste deel.
  • Zet het espressopotje op de gasbrander.
  • Wacht tot de koffie door het stijgbuiskanaal omhoog stroomt in de bovenste container.
  • Zodra je een borrelend geluid hoort, haal je het espressopotje van het vuur.
  • Schenk de verse espresso in een kopje en geniet!

4. De handfilter: minimalistisch en aromatisch

Voor veel koffieliefhebbers is de handfilter de ultieme bereidingsmethode. Het is lichtgewicht, neemt weinig ruimte in en geeft je volledige controle over het zetproces. Er zijn ook speciale outdoor-handfilters, waarvoor je niet eens een extra papieren filter nodig hebt.

Zo werkt het:

  • Plaats het handfilter op een beker of thermosfles.
  • Spoel het papieren filter met heet water.
  • Giet er 15 g medium gemalen koffie bij.
  • Giet langzaam 250 ml heet water in een draaiende beweging.
  • Na 2-3 minuten is de koffie klaar!

5. Cold brew: verfrissend op warme dagen

Op warme zomerdagen is cold brew coffee de perfecte keuze zijn. De koffie wordt met koud bereid en heeft een paar uur nodig om zijn volle smaak te ontwikkelen. Voorbereiding is hierbij heel belangrijk, maar het resultaat is het waard – een aangenaam milde, koele koffie.

Zo werkt het:

  • Giet 500 ml koud water in een fles of maatbeker.
  • Voeg 30 g grof gemalen koffie toe.
  • Roer alles goed door elkaar zodat de koffie gelijkmatig in het water wordt verdeeld.
  • Dek de pot af en laat minstens 12 uur trekken – het liefst de hele nacht.
  • Zeef de koffie na het zetten door een fijn filter of doek.
  • Je kunt de cold brew puur drinken of verdunnnen het met water, (plantaardige) melk of ijsblokjes.

Koffie buiten zetten outdoor espresso op de berg

Tips voor de lekkerste outdoor-koffie

  • Water: Geen koffie zonder water natuurlijk – maar als je onderweg bent, rijst de vraag waar je schoon water kunt krijgen. Natuurlijke bronnen die helder zijn en stromen, zoals bergbeekjes in het hooggebergte zijn ideaal. Voor de zekerheid kun je waterfilters of zuiveringstabletten gebruiken om mogelijke onzuiverheden te verwijderen. Wat een filter niet kan doen: het maakt brak water niet lekker. Controleer dus waar je je water vandaan haalt, want water met een slechte smaak smaakt zelfs na het filter niet lekker. In afgelegen gebieden is het een goed idee om van tevoren water in herbruikbare flessen met water mee te nemen. In de winter kun je ook (verse) sneeuw smelten.
  • Verse bonen: Gebruik verse bonen, zoals die van koffiebranderij in Murnau. Zo smaakt je koffie als in het beste café. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je zelfs een kleine handmaler meenemen op je tochten en reizen, en de bonen ter plekke malen.
  • Pas de maling aan: De maalgraad varieert afhankelijk van de methode – cowboy coffee smaakt bijvoorbeeld het beste met grof gemalen bonen, de espressopot vul je liever met een wat fijnere maling.
  • Uitrusting optimaliseren: Eerlijk? Gebruik gewoon wat je al hebt. Je kunt daarna altijd nog optimaliseren. De eerste jaren in de bergen sleepte ik altijd mijn Bialetti van thuis mee de berg op. En dat doe ik eigenlijk nog steeds graag – gewoon omdat ik het zo lekker vind. Maar hij is ook zwaar en daarom niet echt geschikt voor meerdaagse tochten of bikepacken. Daarom maak ik nu liever cowboy coffee. Het is gewoon de lichtere en meer ruimtebesparende optie. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de koffiebonen en minder om het materiaal waarmee je hem zet.

Nu is het tijd voor jouw outdoor-koffiemoment! (incl. kortingscode)

Of je nu een meerdaagse trektocht maakt, een weekendje gaat kamperen of een dagtocht met koffiepauze plant – met de juiste bereidingswijze wordt jouw buitenkoffie een bijzondere ervaring. Dankzij de Murnauer Kaffeerösterei en de tips van Thomas Eckel ben je nu perfect uitgerust om je koffie buiten te zetten.

Nu is het jouw beurt: haal de perfecte branding voor je volgende avontuur rechtstreeks bij de Murnauer Kaffeerösterei en ervaar hoe outdoor-koffie nog lekkerder wordt! Klik hier voor de online shop. Gebruik de code “JANNA10” om 10% te besparen op je volgende koffiebestelling.

Methoden om buiten koffie te zetten en te drinken

Geef een reactie