De gouden herfst op z’n best: wandelen in Pfronten

Je bekijkt nu De gouden herfst op z’n best: wandelen in Pfronten

Herfst = wandeltijd. En de herfst in Pfronten (Allgäu) is een waar kleurenspektakel. Zowel het dal als de bergen zijn in geel-, rood- en bruintinten gehuld. Als de zon ’s ochtends over de bergen komt, lijken de blaadjes wel licht te geven. Dus: wandelschoenen aan en gaan! Maar waar begin je met zoveel wandelpaden en -routes? Wat mij betreft zijn dit de mooiste routes om te wandelen in Pfronten.

Wandelen in Pfronten: tips voor de herfst

In Pfronten kun je op drie hoogtes wandelen: in het dal, op ‘halve’ hoogte op de lagergelegen bergen of op de hoogste bergtoppen van de Alpen. Die laatste zijn in de herfst soms al met sneeuw bedekt, maar gelukkig kan je op de lagere bergen en in het dal nog tot laat in de herfst goed wandelen. In dit artikel vind je daarom tips voor wandelingen op die hoogtes.

Königstraum: Burgruine Falkenstein & Zirmgrat

Het was de droom van sprookjeskoning Ludwig II: een kasteel bouwen op de Falkenstein. Als ik ’s ochtends vroeg op de bergtop sta, snap ik wel waarom. Het 360º-uitzicht op zowel het glooiende Vooralpenland als de Tannheimer Berge is schitterend. Bij helder weer kun je vanaf hier zelfs de Zugspitze zien. Op deze vroege herfstochtend ligt er in het dal nog mist, wat het geheel nog betovender maakt. Ik wandel verder over de Zirmgrat: de bergketen die precies op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk ligt. De wandelroute gaat onderlangs de Einerkopf en Zwölferkopf, daarna over de Salober. Vlak voor ik de Salober Alm bereik, word ik nog getrakteerd op de Vierseenblick: als glinsterende blauwe ogen liggen de Weissensee, Hopfensee, Forggensee en Bannwaldsee in het Alpenvoorland. Dan daal ik via de Burgruine Vilsegg naar het Vilstal af en wandel langs de rivier terug naar Pfronten.

Wandeltip: Route Königstraum (17,8 km ↗ 803 m  ↘ 803 m)

Door het Himmelreich naar de Bärenmoosalpe

Toen ik de naam van deze wandeling las, wist ik zeker dat ik ‘m wilde maken. En het natuurgebied ‘Himmelreich’ doet z’n naam eer aan. Vanuit Pfronten kun je op verschillende manieren omhoog wandelen. Voor de heenweg kies ik de route door het herfstige bos in het Vilstal, onder de toppen van de bergrug Kienberg langs. Plotseling opent zich het bos en sta ik in het Himmelreich met fris groene weides en hier en daar een enorme dennenboom. Met de zon vol in mijn gezicht zie ik erachter de bergen als ‘laagjes’ op elkaar geplakt. Bij de Bärenmoosalpe zie ik de toppen pas echt goed: de Schönkahler, de Einstein en helemaal links de Breitenberg.

De Bärenmoosalpe zelf is al in winterstand; de koeien staan in het dal. Gelukkig kun je in Pfronten ook in het dal op een aantal plekken verse bergkaas kopen, dus ik heb mijn eigen brood ingepakt. Een andere optie is om nog even met de pauze te wachten tot je weer in het dal bent: als je via het Achtal terug naar Pfronten wandelt, kom je langs Gasthof Fallmühle. Het heldere water van de rivier borrelt en klatert tussen de grote rotsen; soms lijk het wel blauw tussen de oranje herfstblaadjes. Bij het restaurant ligt een varken in een berg bladeren te chillen en mountainbikers zitten in de zon. Dit is de herfst op z’n best!

Wandelroute: Rundwanderung zur Bärenmoosalpe (12,9 km ↗ 416 m  ↘ 416 m) of de korte variant vanaf de parkeerplaats Vilstalsäge (6,6 km ↗ 409 m  ↘ 409 m). De Bärenmoosalpe gaat in het zomerseizoen 2023 weer open. Gasthof Fallmühle is het hele jaar door open (dicht woensdag + donderdag).

Door de Höllschlucht naar de hutten op de Edelsberg

Een flinke herfstbui? Daar wordt de Höllschlucht alleen maar mooier van. Hoe meer water er tussen de rotsen door stroomt, hoe indrukwekkender de wandeling door de kloof wordt. Een aantal kleinere en een grote waterval maken het plaatje compleet.

En zo merk je nauwelijks dat je ondertussen flink stijgt. Pas als het bos vlak voor de Kappeler Alp plaatsmaakt voor weides en hoogveen, zie je aan het uitzicht dat je een berg beklimt. Het is de Edelsberg. Omdat je een rondje om de berg maakt, heb je steeds een ander uitzicht: op het Ammergebirge, de Tannheimer Berge en de Nagelfluhkette. Maar niet alleen het uitzicht maakt de Edelsberg de moeite waard, ook de vele berghutten, die ook in de herfst nog open zijn: de Kappeler Alp, Sportheim Böck, Dinserhütte, Gundhütte en de Hündeleskopfhütte. De laatste is mijn persoonlijke favoriet: het is de eerste vegetarisch berghut in de Alpen en van de menukaart met veel verse, vega(n) opties word ik onwijs blij. Op de eerste woensdagavond van de maand is de hut ook ’s avonds nog open, dus kun je op het terras perfect je wandeling met een mooie zonsondergang afsluiten. Wel even een zaklamp meenemen voor de laatste kilometers naar het dal!

Wandeltips: Route Höllschlucht-Wanderung “Wasser und Wald” met Kappeler Alp ( 3,7 km ↗ 418 m  ↘ 418 m) of de huttenwandeling rondom de Edelsberg (12,7 km ↗ 812 m  ↘ 812 m). Je kunt de twee routes ook goed combineren tot een route.

Wil je weten welke hutten en almen in Pfronten nog open zijn? Check dan de handige lijst op de website van Pfronten (Duitstalig). Een aantal hutten en almen sluiten tijdens de herfst en gaan in het voorjaar weer open. De Gundhütte, Hündeleskopfhütte, de Kappeler Alp, de Ostlerhütte, de Vilser Alm, de Alpe Kögelhof en de Salober Alm zijn het hele jaar door open (wel even de Ruhetage controleren)

Door het mysterieuze moeras in Pfronten

Ga je wandelen in de Allgäu, is je blik waarschijnlijk vooral naar boven gericht, naar de bergen. In Pfronten is het echter ook de moeite waard eens naar beneden te kijken. En wel in het Pfrontener Moos. Midden in het Pfronten-Ried, aan de rand van een woonwijk, ligt een bijzonder stukje hoogveengebied. Zo’n 14000 jaar geleden bevond zich hier nog een meer. Hoogveen is belangrijk voor de biodiversiteit en als CO2-opslag. Dit en nog veel meer lees je op de informatieborden die langs de houten vlonderpaden door het moeras leiden. Als je nóg meer wilt weten, kun je ook aan een rondleiding met natuurgids deelnemen.

Wandeltip: Route Moor- und Streuwiesenpfad (7,2 km ↗ 29 m  ↘ 29 m) of ga mee met de wandeling met gids tijdens het blauwe uurtje.

Pfronten im Allgäu is een goed uitgangspunt voor wandelingen én fietsroutes. Mijn tips: de Burgen- und Schlösserrunde. Deze fietsroute langs kastelen in de Allgäu is sprookjesachtig mooi, vooral in de herfst.

Herfstwandelen: hier moet je op letten

Wat mij betreft is de herfst hét wandelseizoen. Er zijn wel een paar dingen waar je op moeten letten als je gaat wandelen. Een paar tips:

  • De dagen worden in de herfst een stuk korter. Houd daar rekening mee als je een wandeltocht plant. Neem voor de zekerheid een zaklamp mee.
  • Tussen de herfstzon door komt er wel eens een bui naar beneden. Zorg dat je goede wandelschoenen met profiel draagt en regenkleding bij je hebt.
  • In de herfst zijn niet alle hutten en almen meer open. Neem dus voldoende water en eten mee voor onderweg. Extra tip: Pfronten heeft veel kleine winkels, waar je goed lokaal boodschappen kunt doen, zoals brood bij Bäckerei Lipp en kaas bij Beim Bantscher.
  • Bekijk het weerbericht voordat je op pad gaat. Vrij nauwkeurig is het het Wetterstation Pfronten. Om te kijken of je boven de mist kunt wandelen of te checken waar sneeuw ligt, kun je goed gebruikmaken van de webcams in Pfronten (Falkeinstein, Breitenberg, etc.).

Disclaimer: Dit artikel schreef ik in samenwerking met Pfronten Tourismus. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij.

Geef een reactie