Biatlon voor beginners? Sneeuwschoenwandelen met panorama-uitzicht? Een romantische avondwandeling met kaarsjes en glühwein? Het kan allemaal tijdens de winter in het PillerseeTal! Dit dal ligt in het noordoosten van de Kitzbüheler Alpen, ongeveer 100 kilometer ten westen van Innsbruck. Het is een mooi stukje Oostenrijk dat allerlei alternatieve wintersport-activiteiten biedt. Ik nam de proef op de som en ging 3 dagen op pad in het PillerseeTal.
- Inwandelen: korte winterwandeling naar de Lauchsee in Fieberbrunn
- Binnen 1,5 uur een biatlon-fanaat in Hochfilzen
- Langlaufen op de lonkende loipes van het PillerseeTal
- Wandelen met winterpanorama tussen Hochfilzen naar Fieberbrunn
- Op de sneeuwschoenen door het PillerseeTal
- Winterwandeling aan de bevroren Pillersee
- Met een lantaarn in de hand: romantische avondwandeling in Fieberbrunn
- Met trein en bus op wintersport naar het PillerseeTal
Inwandelen: korte winterwandeling naar de Lauchsee in Fieberbrunn
Als ik halverwege de middag aankom in Fieberbrunn in het PillerseeTal, komen de zonnestralen nog net over de bergen. Hup, meteen naar buiten dus! Ik maak een korte winterwandeling naar de Lauchsee. Ik loop langs de piste in Fieberbrunn, waar het een drukte van jewelste is. Maar zodra ik de piste achter me laat, lijkt het wel alsof ik het winterse PillerseeTal voor mezelf heb. De winterwandelroute is echt perfect voor een middagrondje want ik pak elke zonnestraal mee die er vandaag nog is. Na een halfuur kom ik aan bij de Lauchsee, een klein, idyllisch hoogveenmeertje. In de zomer is het een populair zwemmeer: het moerassige water zou goed voor de huid zijn. Nu is het meer bedekt met een laagje ijs en sneeuw. Ik loop een rondje om het meer om optimaal te genieten van het uitzicht op de bergen. Vanaf hier zie je de Wilder Kaiser, de Lofer Steinberge en de Kitzbüheler Alpen. Het meest markant is het Kitzbüheler Horn, dat je herkent aan de spitse vorm en de rood-witte zendmast. De komende dagen zal ik nog wel vaker een mooi uitzicht op de bergen hebben en door deze korte wandeling op de aankomstdag heb ik nu extra veel zin om het PillerseeTal in de winter te ontdekken.
Binnen 1,5 uur een biatlon-fanaat in Hochfilzen
“Wie heeft er al eens gelanglauft?” Alle handen gaan omhoog. “En wie is er al bekend met de skating-techniek?” Diezelfde handen gaan weer omlaag. “Goed, dan beginnen we bij het begin”, zegt langlauftrainer Markus lachend. De volgende ochtend staan we met een klein groepje op de vers geprepareerde loipe in Hochfilzen. Het is bijna zonde om over de dunne streepjes in het de sneeuw te waggelen. Onwennig beweeg ik van het ene op het andere been. De dunne latten glijden een beetje heen en weer. Haaks op de richting van de langlaufloipe gaan we staan, zodat we niet per ongeluk naar beneden roetsjen. We starten met een techniektraining van driekwartier. We springen van links naar rechts, maken de eerste langlauf-passen zonder stokken en krijgen langzaam een gevoel voor de glijdende beweging van het skating-langlaufen.
Zoef, zoef, zoooef, zoooef. Ik heb de zon in mijn gezicht, voel een licht briesje en geniet van het berg-panorama voor me terwijl ik soepel over de loipe glijd. Boem! Het bergpanorama maakt plaats voor de sneeuw: lachend lig ik op de grond. Misschien toch nog niet zó soepel? Maar de laatste stap van de techniektraining zal voor wat extra stabiliteit zorgen: we pakken de stokken erbij en maken kennis met de 1-1-techniek. Hierbij prik je de stokken met elke pas tegelijkertijd in de grond. Zoef, tak, zoef, tak.
Daarna is het tijd voor deel twee van de biatlon. We worden samengevoegd met de groep klassieke langlaufers en hun trainer Gerard doet het schieten voor. Op je buik op de mat gaan liggen, rechterbeen gestrekt, linkerbeen in het hoek van ongeveer 45 graden, stokken op het rechterbovenbeen. Dan leunt hij op zijn ellebogen, pakt het geweer op, kijkt door de zoeker. Paf paf paf paf paf. Vijf van de vijf klepjes gaan omlaag. “Zo doe je dat,” zegt Gerard. We lachen. Het lachen verandert in zenuwachtig gegiechel als we het zelf mogen proberen. Mijn eerste poging is niet slecht: vier van vijf. Maar dat wordt wel anders als we daarna een wedstrijdje biatlon in teams doen. Puffend stort ik me na een rondje op de loipe op de grond en pak het geweer. Met een torenhoge hartslag en trillende handen is het opeens een stuk moeilijk om te raken. En dan moet je strafrondjes langlaufen. “Hup hup, Janna!” roept een van mijn teamgenoten. Ik tik zijn hand aan en hij flitst weg. 1,5 uur geleden waren we nog biatlon-dummies, nu bloedfanatiek.
Ook een keer biatlon proberen? In Hochfilzen in het PillerseeTal biedt Nordic Academy in de winter elke dinsdag, donderdag en zaterdag Biathlon für Jedermann aan. De training is ook voor absolute langlaufbeginners. De uitrusting kun je ter plekke huren.
Langlaufen op de lonkende loipes van het PillerseeTal
“Ga je nog een rondje mee?” vraagt Steffi, een van de andere skating-langlaufers uit de biatlongroep. “We gaan naar de Warmingloipe aan de andere kant van het spoor, die is nog mooier.” Ook Dieter sluit aan. We passen de techniek toe die we nog geen twee uur geleden geleerd hebben. Zoef tak, zoef tak. Ik ben verrast hoe snel je de basis van het skating-langlaufen onder de knie hebt en zelf op pad kan. Het gaat als een tierelier tot de eerste helling komt. Steffi gaat ogenschijnlijk moeiteloos verder, het gat tussen ons wordt steeds groter. Puffend sluit ik me een paar minuten later weer bij haar aan. “Alles oké?” vraagt ze. Alles oké. Ik bedoel: de zon schijnt, ik ben aan het langlaufen, ik ben omringd door bergen en heb een paar leuke nieuwe mensen leren kennen. Hoe zou het níet oké kunnen zijn? En dat met die hellingen oefenen we gewoon nog een beetje. Maar nu eerst: weer naar beneden suizen!
Het PillerseeTal heeft in de winter meer dan 100 kilometer loipes om te langlaufen, zowel voor de klassieke als de skating-techniek. Genoeg om uit te kiezen dus. In het loipe-overzicht van het PillerseeTal kun je zien welke loipes open zijn en hoe de kwaliteit van de sneeuw is (wordt in de winter dagelijks geactualiseerd).
Wandelen met winterpanorama tussen Hochfilzen naar Fieberbrunn
Na het langlaufen zou ik simpelweg weer in de bus terug naar Fieberbrunn kunnen stappen. Maar ik heb nog energie en zin om meer van de winter in het PillerseeTal te zien vandaag. Daarom loop ik via de winterwandelroute tussen Hochfilzen en Fieberbrunn terug.
De route gaat eerst dwars tussen de loipes door, maar na het tunneltje onder de treinrails door buigt ‘ie af richting het westen. Ik loop eerst nog een stukje over asfalt door het dorp, langs de markante boerderijen ‘Hörlbauer’ en ‘Glaagut’, daarna wordt het een echte winterwandeling. Rechts van me bevindt zich de Buchensteinwand, de berg die ervoor zorgt dat het dal van het PillerseeTal een O vormt. Links en voor me heb ik tijdens de hele wandeling een uitzicht op de bergen. Als de zon zou schijnen, zou deze route helemaal perfect zijn want ik bevind me aan de zonnezijde van het dal. Maar ach, ook bewolkt is de wandeling van Hochfilzen naar Fieberbrunn mooi. Officieel loopt de winterwandelroute helemaal tot aan de wijk Rosenegg, die iets voorbij het centrum van Fieberbrunn ligt. Hier kun je nog een kijkje nemen bij de ijsstokschieters. Omdat het al langzaam begint te schemeren en mijn spieren na deze intensieve dag beginnen te protesteren, loop ik bij Schönau het dal in naar het centrum van Fieberbrunn.
Of ik na zo’n intensieve dag met langlaufen en wandelen de volgende dag gewoon weer fit de sneeuw in ging? Ja! Vol nieuwe energie – en oké, met een beetje spierpijn – ging ik de volgende dag weer op pad. Zou het komen door de goede nacht in hotel TUI Blue in Fieberbrunn, het lekkere eten of de ontspanning in het zwembad en sauna? Waarschijnlijk was het de combinatie. Hoe dan ook, dit hotel is met winterwandelroutes voor de deur en een bushalte om de hoek een fijne uitvalsbasis voor wintersporters.
Op de sneeuwschoenen door het PillerseeTal
Winterwandelen, maar dan anders? Probeer het eens met sneeuwschoenen! Door deze ’tennisrackets’ onder je wandelschoenen kun je ook over een dikke laag (verse) sneeuw wandelen, zonder dat je er tot je knieën in zinkt.
Samen met gids Alex van S4 Snowsport in Fieberbrunn neem ik de gondel naar het middelste station van de Streuböden-gondel. Daar trekken we onze sneeuwschoenen aan en stappen door de sneeuw naar het meertje vlakbij het gondelstation. “Het is een waterbekken waarmee in de winter kunstsneeuw gemaakt kan worden,” legt Alex uit, “En in de zomer heb je hier een prachtig uitzicht op het berglandschap.” Via het bos dalen we af richting Fieberbrunn. Het uitzicht op de bergen, de besneeuwde bomen en het geknisper van de sneeuw maken sneeuwschoenwandelen een leuke, ontspannen wintersport-activiteit. Alex en ik kletsen onderweg over het PillerseeTal en wat het dal voor hem zo bijzonder maakt. “Het zit hem in de samenhang. De dorpen zijn echt met elkaar verbonden en vullen elkaar aan,” antwoordt Alex. Inmiddels zijn we aangekomen bij de Lauchsee in Fieberbrunn en lopen we bijna vlak weer richting het dalstation van de gondel. Maar voor we ons eindpunt bereiken, laat Alex me nog een boerderijwinkel zien: de ‘Kleiner Bauernladen’. Hier verkopen de eigenaren van het Obinghof zelfgemaakte producten, zoals siroop, likeur en kaas. Leuk om mee een beetje PillerseeTal mee naar huis te nemen!
Winterwandeling aan de bevroren Pillersee
Als je in het PillerseeTal op vakantie bent, hoort zeker een bezoek aan de Pillersee er zeker bij, ook in de winter. Dit natuurlijke bergmeer ligt in St. Ulrich am Pillersee en is ongeveer 15000 jaar geleden ontstaan toen een stuk berg naar beneden kwam en het stromen van de beekjes stuwde. Vanuit het centrum van St. Ulrich wandel ik eerst een stukje door een moerasachtig gebied, stuk dan een bruggetje over en wandel daarna langs de oostelijke oever van de Pillersee. Als ik zo langs het halfbevroren meer wandel, kan ik me niet voorstellen dat ik 2,5 jaar geleden nog aan het suppen op de Pillersee was. Het is vandaag ijzig koud en achter de indrukwekkende bergketen van de Steinplatte zijn de donkere sneeuwwolken te zien. Ik versnel mijn tempo een beetje om warm te blijven. Aan de noordzijde van de Pillersee wissel ik naar de andere oever en wandel tussen de weg en het meer terug naar de bushalte in St. Ulrich. Wie dit stuk liever overslaat, kan ook een stukje in noordelijke richting naar de bedevaartkerk St. Adolari lopen en hier in de bus naar Fieberbrunn stappen.
Met een lantaarn in de hand: romantische avondwandeling in Fieberbrunn
Ik eindig mijn wintersportdagen in het PillerseeTal hoe ik ze begonnen ben: met een wandeling naar de Lauchsee. Maar op mijn laatste avond is het niet zomaar een wandeling. Nee, het is een romantische avondwandeling met lantaarntjes. Bij het dal-liftstation Streuböden krijgen we allemaal een lantaarn met een brandende kaars en dan gaan we onder leiding van een wandelgids op pad. We laten het verlichte Fieberbrunn al gauw achter ons en zien onderweg nog een enkele boerderij met licht. Het is een prachtig gezicht hoe ongeveer 25 wandelaars met zwierende lantaarns door het donkere landschap lopen. Vlakbij de Lauchsee komen ons opeens warme klanken tegemoet. Het badhuis is verlicht met kaarsjes en twee mannen spelen sfeervolle muziek. Met een beker glühwein in de hand genieten van dit winterwonderland-moment. Ik had me geen beter einde van mijn wintersport-reis in het PillerseeTal kunnen wensen.
Met trein en bus op wintersport naar het PillerseeTal
Het PillerseeTal heeft drie treinstations die vanuit de richting Innsbrück/Wörgl en de richting Salzburg goed te bereiken zijn: Fieberbrunn, Pfaffenschwendt en Hochfilzen. In het PillerseeTal zelf kun je met de Gästekarte gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. De kaart is natuurlijk geldig in alle bussen in het PillerseeTal zelf, maar je kunt zelfs nog verder reizen. Ook de regionale trein tussen Kirchbichl en Hochfilzen en de bus tussen Ellmau, Lofer en Hochfilzen zijn inclusief. Omdat je de kaart al voor je vakantie online kunt activeren (PreCheckIn), kun je een deel van je heen- en terugreis met de trein gratis maken. En het wordt nog beter. Sinds de herfst in 2022 vindt er een pilotproject met shuttlebussen plaats. Die brengen je gratis van het station naar je accommodatie en weer terug. Meer informatie over de Bahnhofshuttle en het online aanmeldformulier vind je op de website van het PillerseeTal.
Disclaimer/voor de transparantie: Ik maakte deze reis in samenwerking met Tourismusverband PillerseeTal – Kitzbüheler Alpen. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij.