Reizen met openbaar vervoer naar en in Duitsland

Je bekijkt nu Reizen met openbaar vervoer naar en in Duitsland

Met het openbaar vervoer op vakantie: het kan! Ook natuur- en outdoor-bestemmingen in Duitsland kun je met de trein of het openbaar vervoer bereiken. En da’s niet alleen duurzaam, maar ook nog eens leuk. Want onderweg begint de voorpret al zodra je het landschap langzaam ziet veranderen en je op je gemakje nog eens door een tijdschrift bladert met een kop koffie. Laat je inspireren voor vakantiebestemmingen in Duitsland die ov-vriendelijk zijn!

Met het openbaar vervoer naar en in Duitsland reizen

Ik ga op vakantie en ik neem meeee… een treinticket! Of buskaartje. Of vervoersbewijs voor de S-Bahn. Er zijn tal van mogelijkheden om tijdens je vakantie in Duitsland met het openbaar vervoer te reizen. De makkelijkste manier om over de grens te gaan, is meestal de trein. Ter plekke kun je dan verder met Regionalbahnen, bussen en S-Bahnen.

Met de trein op vakantie naar Duitsland

Wist je dat er meer dan 1800 bestemmingen in Duitsland met de trein bereikbaar zijn? Grote kans dus dat je jouw vakantiebestemming in Duitsland ook met de trein kunt bereiken. Het makkelijkst te bereiken zijn natuurlijk de (grote) steden, waar je soms zelfs zonder overstap heen kunt reizen. Zo kun je vanuit Amsterdam rechtstreeks met de internationale trein naar Hannover en Keulen, en ben je al met een overstap in Leipzig. Maar je kunt heus niet alleen naar de steden, er zijn ook veel natuurbestemmingen bereikbaar met de trein, zoals het Sauerland, de Harz en het Zwarte Woud.

Goedkoop met de trein naar Duitsland

Treintickets voor je reis naar en in Duitsland kun je kopen via NSInternational.nl* of de Deutsche Bahn. Internationale treintickets hebben een flexibele prijs, wat betekent dat je niet altijd dezelfde prijs voor hetzelfde traject betaalt. Over het algemeen geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het ticket is. De goedkoopste tickets zijn de Sparpreis Europa-Tickets* (vanaf €17,90) die je vanaf drie maanden voor je reis bij de Deutsche Bahn kunt boeken. Op is op, dus daarna betaal je de reguliere prijs. Mijn ervaring is dat tijdens piekreistijden (zoals maandagochtend, vrijdagmiddag, zondagavond en rond de feestdagen) spaartarieven zeldzaam zijn. Als het kan, doe je er goed aan op rustige momenten te boeken.

Of je een Supersparpreis- of een normaal Sparpreis-Ticket koopt, hangt ook af van je wensen. Bij het normale Sparpreis-Ticket is bijvoorbeeld het City Ticket inclusief, en daarmee kun je ook met het regionale openbaar vervoer op je eindbestemming reizen. Heel handig! Alles over de voorwaarden van de verschillende tickets, lees je op de website van de Deutsche Bahn.

Ben je op zoek naar het allergoedkoopste ticket en ben je flexibel met je reis, dan kun je met Bestpreissuche op bahn.de* zoeken naar de goedkoopste opties. De goedkoopste zijn optie groen gemarkeerd. Er is trouwens in 2019 een onderzoek gedaan door de Verkehrsclub Deutschland. Daaruit bleek het volgende:

 • Hoe dichter bij de reisdatum, hoe minder spaartarieven er zijn en hoe minder korting je krijgt. Ten minste twee weken van tevoren boeken is ideaal.
 • Als je pas ongeveer een week van tevoren boekt, zijn de spaartarieven ’s morgens vroeg (voor 6 uur) en ’s avonds laat (na 20 uur) het goedkoopst.
 • Op vrijdag en zondag worden er minder spaartarieven aangeboden of is de korting lager.

Goedkoop met een groep in de trein reizen

Reis je met zes of meer personen? Dan kan het handig zijn om gebruik te maken van een van de Angbebote für Gruppen*. Je kunt dan al vanaf €8,90 per persoon met de ICE door Duitsland reizen. Extra fijn: je zitplaatsreservering is inbegrepen.

Mooie treintrajecten in Duitsland

Niet je eindbestemming, maar de reis zelf is het doel. Kan zo op een tegeltje en lekker cliché, maar met deze treintrajecten is het wel een beetje waar. Zorg dat je een plekje aan het raam hebt, want je kijkt je ogen uit!

 1. De Linke Rheinstrecke is het 185 km lange traject tussen Keulen en Mainz. De eerste keer dat ik in deze trein zat, wist ik niet hoe snel ik naar het raam moest schuiven. De rails volgt de oever van de Rijn en je hebt continu uitzicht op de rivier en de glooiende heuvels met wijngaarden.
 2. De Schwarzwaldbahn tussen Karlsruhe en Konstanz gaat dwars door het Zwarte Woud. Eentje voor de liefhebbers van bos dus!
 3. De MoselweinBahn tussen Bullay en Traben-Trarbach volgt het verloop van de Moezel. Onderweg rijdt de trein onder meer over een indrukwekkende brug en een 786 m lang hangviaduct.
 4. In dit lijstje mag de Brockenbahn in de Harz natuurlijk niet ontbreken. Deze historische stoomtrein behoort niet tot de reguliere dienstregeling, maar is een uitje op zich.

Met de (nacht)bus op vakantie naar Duitsland

Soms is de (nacht)bus een goed alternatief voor een treinreis. Ik kies soms voor de (nacht)bus naar Duitsland omdat je dan niet hoeft over te stappen of omdat het goedkoper is. Zelf doe ik dit vooral richting Zuid-Duitsland omdat je dan ’s avonds in Nederland opstapt en ’s ochtends vroeg op je bestemming aankomt. Comfortabel? Mwah. Wat iets helpt, is om voor een paar euro extra de zitplaats naast je ook te reserveren. Je hebt onder meer de keuze uit Flixbus en BlaBlaCar Bus.

Gratis met het openbaar vervoer met je Gästekarte

Zo, je bent veilig aangekomen op je bestemming. En dan? Dit is voor veel mensen de reden om toch met de auto te gaan. Je wilt immers op je vakantiebestemming ook dingen ondernemen: wandelen, fietsen, kanoën of andere outdoor-activiteiten. Gelukkig zijn er een hoop bestemmingen in Duitsland waar je ter plaatse goed met het lokale openbaar vervoer kunt reizen. Zie verderop in dit artikel inspiratie voor vakantiebestemmingen waar dit goed kan.

Het voordeel: vaak krijg je na het betalen van de Gästebeitrag, een soort toeristenbelasting, een ticket waarmee je tijdens je verblijfsduur zonder extra kosten van de lokale bussen gebruik kunt maken. Zo krijg je bijvoorbeeld bij veel accommodaties in de Harz het Harzer Urlaubs-Ticket, op de Schwäbische Alb de AlbCard en in Füssen de Füssen Card. Of jouw vakantiebestemming/accommodatie zo’n kaart aanbiedt, vind je bijna altijd op de website van het lokale toerismebureau.

Je reis met het openbaar vervoer naar en in Duitsland plannen

Het Duitse openbaar vervoer is anders dan in Nederland georganiseerd. Er zijn veel regionale aanbieders, die elk hun eigen dienstregeling maken. Het gevolg: er is niet één planner voor al het openbaar vervoer in Duitsland, zoals 9292. Mijn ervaring is dat je een heel eind komt met de planner of app van de Deutsche Bahn. Deze laat ook busverbindingen zien. Een busticket direct kopen kan meestal niet, dat moet dan in de bus zelf. Ook Google Maps laat busverbindingen zien, soms zelfs met actuele vertragingen. Wil je er echt zeker van zijn dat je de goede dienstregeling te pakken hebt? Dan moet je bij het lokale verkeersbureau zijn of de lokale planner gebruiken. Die vind je meestal door de naam van de regio/plaats + Fahrplanauskunft te googelen. Er is dus geen planner of app in Duitsland die 1-op-1 vergelijkbaar is met 9292 en je zult iets meer moeite moeten doen om je reis met het openbaar vervoer te regelen.

Tip: Houd er rekening mee dat je in de bus en in de Regionalbahn vaak alleen contant kunt betalen.

Het 49-Euro-Ticket/Deutschland-Ticket in Duitsland (2024)

Heb je in de zomer van 2022 met veel plezier gebruikgemaakt van het 9-euro-ticket in Duitsland? Dan is er goed nieuws. Er is bekend gemaakt dat er een opvolger komt: het 49-Euro-Ticket, ook wel Deutschland-Ticket genoemd. Dit is wat er nu bekend is over het ticket:

 • Het ticket is vanaf 1 mei 2023 beschikbaar.
 • Het ticket kost €49,- per maand. Het is een abonnement dat per maand opzegbaar is.
 • Je kunt met het regionale openbaar vervoer reizen, zoals met de RB, RE, tram, bus, metro en S-Bahn (en dus niet in de langeafstandstreinen zoals IC en ICE).
 • Het ticket is geldig in Duitsland. Voor een internationale reis heb je een ander ticket nodig.
 • Je kunt het treinticket kopen vanaf 3 april 2023.

Bekijk voor meer informatie int.bahn.de/nl*. Die wordt regelmatig geactualiseerd met nieuwe informatie over het 49 euro ticket.

OV-vriendelijke vakantiebestemming en outdoor-trips in Duitsland

Je weet nu welke mogelijkheden je hebt om met de trein naar Duitsland te reizen. Tijd voor wat inspiratie! De afgelopen jaren heb ik heel wat met het openbaar vervoer door Duitsland gereisd. Deze bestemmingen zijn bijzonder OV-vriendelijk. Dat betekent: je kunt er niet alleen met de trein of bus heen, maar ook ter plaatse goed activiteiten ondernemen en daarbij de auto laten staan.

Wandelen in de Ammergauer Alpen

Wandelen Ammergauer Alpen Duitsland Beieren

Met de trein naar de bergen? Het leek me een uitdaging. Het viel heel erg mee. Füssen kun je vanuit Nederland prima met de trein bereiken en ter plekke rijden er regelmatig bussen. Zo kun je een deel van de meerdaagse Himmelstürmer-Route in de Ammergauer Alpen wandelen met een uitvalsbasis in Füssen. Overnachten in berghutten kan natuurlijk ook.

Op outdoor-trip naar de Harz

Outdoor vakantie Harz Duitsland

Wandelen, mountainbiken, vakwerkstadjes bezoeken en nog veel meer leuke activiteiten: ik deed het tijdens een herfstige outdoor-trip in de Harz. Met Goslar en Quedlinburg als startpunt kom je met het openbaar vervoer in de Harz een heel eind! Bovendien reis je met het Harzer Urlaubs-Ticket, dat je bij veel accommodaties krijgt, zonder extra kosten met de lokale bussen.

Wandeltrip Vulkaaneifel & Gerolsteiner Dolomieten

Gerolsteiner Dolomieten wandelen Duitsland Eifel

Gerolstein ligt midden in de Vulkaaneifel en is met een eigen treinstation goed bereikbaar. Zodra je uit de trein stapt, kun je meteen met wandelen beginnen want het stadje ligt ook nog eens midden in het wandelgebied Gerolsteiner Dolomieten. Of je pitcht eerst even je tent op een camping met uitzicht op de indrukwekkende rotsen 🙂

Huttentocht in Oberstdorf

Fiderepasshütte Allgäu huttentocht Duitsland

Zijn het de lange wandeldagen, de zonsondergangen, de spelletjesavonden in de hut, de Kaiserschmarrn, het gebrek aan telefoonbereik of de stille ochtenden? Of vormen al deze dingen samen de magie van een huttentocht? Hoe dan ook, we kregen het er allemaal bij tijdens onze 3-daagse huttentocht in de Allgäuer Alpen in Duitsland.

Albsteig/Schwäbische Alb

Albsteig Schwäbische Alb meerdaagse tocht wandelen

Spectaculaire rotsformaties, zonlicht dat door het frisgroene loof schijnt, sprookjesachtige kastelen en burchten, een natuurkunstwerk op 30 meter onder de grond en een elegante waterval: dit zijn een aantal van de highlights op mijn wandeling op de Albsteig. De Schwäbische Alb ligt in het zuidwesten van Duitsland en heeft wandelaars heel wat te bieden. Op de langeafstandsroute Albsteig kun je het middelgebergte in de gehele lengte ontdekken.

Actieve vakantie in Füssen im Allgäu

Füssen Duitsland actieve vakantie Beieren

Füssen is het goede voorbeeld dat bergen en stad in één vakantie perfect samengaan. Het Zuid-Duitse stadje ligt in de Allgäu, aan de voet van de Alpen. ’s Ochtends kun je de bergen in, ’s middags slenteren door de kleurrijke straatjes en genieten van alles wat Füssen te bieden heeft. Füssen zelf is bereikbaar met de trein en ter plaatse reis je gratis met het lokale OV met de Füssen Card.

Fietsen in het Alpenvoorland

Fietsen Alpenvoorland Füssen Duitsland Beieren

Fietsen in het Alpenvoorland: dat is wél uitzicht op de bergen, maar niet heel erg zwaar trappen. Onwijs leuk dus! Met Füssen als goed bereikbare uitvalsbasis kun je veel mooie tochten maken. Met de Füssen Card en Königscard kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Je fiets mag je tegen een klein bedrag ook meenemen.

Murgleiter in het Zwarte Woud

Murgleiter vijf dagen wandelen Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is… alleen maar bos? Zeker weten niet! Dat bewijst de Murgleiter wel. De meerdaagse wandelroute volgt 110 kilometer de loop van de rivier de Murg in het noordelijke Zwarte Woud. Mooie vakwerkdorpjes, uitgestrekte weiden, indrukwekkende rotsformaties, uitzichten tot aan Frankrijk en bossen in alle kleurtonen groen vormen het decor voor een prachtige meerdaagse wandeling. 

Winter in het Zwarte Woud

Winter vakantie Zwarte Woud Duitsland

Het Zwarte Woud heeft veel bus- en treinverbindingen, ook diep de natuur in. Met de KONUS-kaart, die je in veel plaatsen bij je accommodatie krijgt, kun je zelfs gratis met het OV reizen. Dit werkt ook in de winter erg goed! Je kunt dus prima gaan winterwandelen en langlaufen in het Zwarte Woud, ook zonder eigen auto.

Wandelen & water aan de Bodensee

Bodensee Duitsland voorjaar vakantie tips

Aan de Bodensee hop je makkelijk met de trein van plek naar plek. Dat kun je bijvoorbeeld doen met het Bodensee Ticket. Ter plekke kun je dan ook nog gebruikmaken van het lokale openbaar vervoer, zoals bussen die je direct de natuur in brengen. Wat dacht je van een voorjaarstrip naar de Bodensee?

Een kleine ode aan reizen met het openbaar vervoer

Het lijkt me duidelijk: je kunt prima met het openbaar vervoer op vakantie naar Duitsland. Maar waarom zou je het doen? Vier redenen waarom het fijn is om je auto een keer te laten staan en je volgende trip met de bus en trein te reizen.

 1. De reis naar je vakantiebestemming wordt een feestje op zich. Onderweg kun je lekker lezen, internetten, uit het raam staren, een hapje eten, kletsen…
 2. Reizen met het openbaar vervoer is duurzaam reizen. Je bespaart flink wat CO2-uitstoot ten opzichte van de auto en het vliegtuig. Dat is reizen met een goed gevoel dus!
 3. Met een beetje voorbereiding kan reizen met het openbaar vervoer heel voordelig zijn. Zeker als je alleen of met z’n tweeën reist, is een treinticket vaak goedkoper dan benzine.
 4. Je weet nooit wie of wat je tegenkomt. Ik heb al zo vaak in de trein gekletst met mensen met wie ik anders nooit in gesprek was geraakt.

FAQ – Op vakantie naar Duitsland met het openbaar vervoer

Kun je goed met het openbaar vervoer naar Duitsland op vakantie?

Ja! Er zijn tal van bestemmingen, zowel steden als midden in de natuur, die je met de trein en bus kunt bereiken. Houd er rekening mee dat je wat meer tijd nodig hebt dan met de auto en je kunt heel relaxed op vakantie.

Wat kost het openbaar vervoer in Duitsland?

De prijzen voor buskaartjes zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De prijzen voor treintickets zijn afhankelijk van wanneer je boekt en wat voor ticket je boekt. Over het algemeen geldt: hoe eerder je de internationale reis boekt, hoe goedkoper ‘ie is.

Kun je je OV-chipkaart in Duitsland gebruiken?

Sinds augustus 2021 is je Nederlandse OV-chipkaart geldig op het treintraject tussen Enschede en Gronau (RB51 en RB64). Verder kun je met je OV-chipkaart niet in- en uitchecken in Duitsland.

Is er een site/app vergelijkbaar met 9292 in Duitsland?

Nee, want in Duitsland zijn er veel regionale vervoerders die elk een eigen planner en app hebben. Met de planner en app van de Deutsche Bahn kom je een heel eind.

Hoe zit het met corona en het openbaar vervoer in Duitsland?

Er zijn op dit moment geen coronamaatregelen in het openbaar vervoer in Duitsland. (Voor het laatste geüpdatet/gecheckt in maart 2024)

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie