7 tips voor wandelroutes in Reutte (Oostenrijk)

Je bekijkt nu 7 tips voor wandelroutes in Reutte (Oostenrijk)

Imposante bergketens, gezellige almhutten, de wilde Lech en frisgroene weides: de omgeving rondom Reutte in Oostenrijk heeft wandelaars heel wat te bieden. Of je nu een pittige bergwandeling met klauterpassages wil maken of juist een ontspannen zondagstour met lange Kaiserschmarrn-pauze. Maar waar begin je met een wandelpadennetwerk van 400 kilometer? Nou, bijvoorbeeld met een van deze zes wandelroutes in de mooie natuur van Reutte!

Stuibenfälle in Reutte: wandeling langs watervallen in Oostenrijk

Vanaf Breitenwang bij Reutte leidt een verborgen dal naar de Plansee en hierdoorheen baant zich de uitstroom van de Plansee (Archbach). Door dit dal overwint het water via enkele steile trappen het hoogteverschil, de Stuibenfälle genaamd, en biedt wandelaars een prachtig natuurspektakel. Met een mooi en interessant wandelpad, dat over steigers en bruggen gaat, kun je dit natuurpareltje in de omgeving van Reutte ontdekken.

Aan beide kanten van de Stuibenfälle is een wandelpad. Aan de noordoostelijke zijde loopt de Ministersteig boven de kloof langs. Het pad stijgt en daalt een klein beetje en halverwege wandel je ook nog over een kleine hangbrug. De Stuibenfälle zelf zijn vanaf de Ministersteig nauwelijks te zien, maar des te mooier is het uitzicht op de Tannheimer Berge met de Felshorn en Gehrenspitze aan de andere kant van de kloof.

Aan de zuidwestelijke zijde van de Stuibenfälle wandel je over de Hermannsteig. Hier kom je veel dichterbij de watervallen. Het uitzichtplatform bij de grote van de Stuibenfall, het heldere water van de Archbach, de afgeronde beekbedding, de prachtige kolken en het kloofpad langs de onderste Stuibenfälle zijn een natuurspektakel.

Wandelroute Stuibenfälle via Ministersteig en Hermannsteig

 • Lengte: 3,6 km
 • Hoogtemeters: ↗ 80 m  ↘ 80 m
 • Moeilijkheidsgraad: T2 – gemiddelde wandeling over smalle, rotsige paadjes.
 • Je kunt de wandeling verlengen door bij de stuwdam van de Kleine Plansee verder richting de Plansee en/of Heiterwanger See te wandelen.
 • Bereikbaar met OV: ja, maar niet direct. Vanaf het bus- en treinstation in Reutte is het nog 2,5 kilometer lopen naar Wasserkraftwerk, waar de Ministersteig en Hermannsteig aan de noordkant samenkomen.
 • Parkeren kan bij het Umspannwerk van het staalbedrijf Plansee of op de Parkplatz Stuibenfälle bij de St. Hubertuskapelle (beide gratis, november 2022).
Route Stuibenfälle Ministersteig Reutte Tirol

Via de zonnige Dürrenberg Alm naar het Koflerjoch

Weinig moeite, veel plezier: als we zin hebben in een korte wandeling, ga ik met vrienden graag naar de Dürrenberg Alm in Reutte. Waarom? Je bereikt de hut vanuit het dal in minder dan twee uur, hebt een fantastisch uitzicht en zit er bijna altijd in de zon. Vanaf de Urisee kun je via de brede bosweg of via de Steig (een smal bospaadje met veel boomwortels) naar de Dürrenberg Alm lopen. Omdat je er geen rondwandeling van kunt maken, kan ik je aanraden omhoog via de Steig en naar beneden via de brede weg te lopen. En als je een plaatsje op het zonovergoten terras van dehut weet te bemachtigen, heb ik ook een tip voor je: de Kaiserschmarrn of een van de huisgemaakte taarten.

Vanaf de Dürrenberg Alm is het nog ongeveer een uur wandelen naar het Koflerjoch. Een pittig uur, want de route is steil. Maar de uitzichten, zowel onderweg als op de top, maken alles goed. Na een klein stukje klauteren over rotsen vlak voor het Koflerjoch, komen we aan bij het Gipfelkreuz. De hele weg omhoog hebben we gekletst, maar nu is iedereen stil; het uitzicht is adembenemend. Het 360-graden-panorama geeft ons zicht op – van links naar rechts – de Säuling, het Bleckenau-dal met daarachter een heleboel bergtoppen zoals de Ochsenälpeleskopf en de Kreuzkopf, het Zugspitzmassiv, het dal van Reutte met de Lech en erachter de Lechtaler Alpen en ten slotte in richting Tannheimer Tal bergtoppen zoals de Hahnenkamm en Gehrenspitze. Met zóveel te zien, is het de moeite waard om een tijdje op de top te blijven zitten, dus dat doen we ook. We zien hoe de mist vanaf Schwangau en Füssen over de bergkam van de Zirmgrat ‘stroomt’ en het dal aan de andere kant laat vollopen. Tegen de tijd dat we bijna weer terug bij de Urisee zijn, wandelen we zelf in de mist. Maar hé, het is laat in de herfst en hebben vandaag bijna constant zon in ons gezicht gehad.

Leuk feitje: je begint deze wandeling dan wel in Reutte in Oostenrijk, maar het Koflerjoch ligt net over de grens in Duitsland.

Wandelroute naar het Koflerjoch via de Dürrenberg Alm

 • Lengte: 15,2 km
 • Hoogtemeters: ↗ 920 m  ↘ 920 m
 • Moeilijkheidsgraad: Van Urisee tot Dürrenberg Alm over Steig: T2, over brede weg: T1. Van Dürrenberg Alm tot Koflerjoch: T2. Het laatste stukje tot de top is rotsig, soms zul je je handen gebruiken voor evenwicht, door de kleine bergdennen is het pad nergens geëxponeerd.
 • Bereikbaar met OV: helaas niet.
 • Parkeren kan op de Parkplatz Urisee (gratis, november 2022).
Wandelroute Dürrenberg Alm Koflerjoch Reutte Oostenrijk

Een wandeling, drie bergtoppen aan de Plansee

Soms maak je een wandeling waarvan je je bijna elke stap nog kunt herinneren. Die naar de top van Tauern is er voor mij zo een. De smalle rotsige paadjes, de blauwe kleur van de Plansee, de besneeuwde bergtoppen om ons heen, de schaduwen van de wolken die over het meer heen gleden, de metersdiepe afgronden… Met maar liefst drie bergtoppen (Zunterkopf, Tauern en Schrofennas), een spannend stukje over de bergrug en talloze mooie uitzichten, is deze wandeling echt een topper. Wie wil wandelen bij de Plansee in Tirol én wel van een kleine, alpiene uitdaging houdt, wordt zeker blij van deze tour.

Wandelroute Zunterkof, Tauern en Schrofennas aan de Plansee in Reutte

 • Lengte: 10,5 km
 • Hoogtemeters: ↗ 900 m  ↘ 900 m
 • Moeilijkheidsgraad: T3-T4. De wandeling bevat geëxponeerde passages, soms met staaldraad, soms niet. Je hebt je handen af en toe nodig om vooruit te komen. Het pad kan lastig zijn om te vinden.
 • Bereikbaar met OV: helaas niet direct. De enige optie is met de bus naar de halte ‘Breitenwang Mühl Gh Weinbauer’ en dan de 1,5 km naar de parkeerplaats van de Stuibenfälle wandelen. Bij deze halte stopt o.a. buslijn 3 vanaf het station in Reutte en 110 vanuit Füssen. Bekijk online de dienstregeling.
 • Parkeren kan op de Parkplatz Ministersteig bij de St. Hubertus Kapelle (gratis, november 2022).
Wandelen Route Plansee Reutte Zunterkopf Tauern

De Plansee als fjord vanaf het Schönjöchl

Het is laat in de herfst en een superzonnig weekend. “Wandeling bij de Plansee?” schrijf ik bij een screenshot van het weerbericht naar een vriend uit de Allgäu. “Ik ben erbij!” schrijft ‘ie terug. Ik heb verschillende wandelroutes aan de Plansee in Tirol opgeslagen en kies een minder bekende: naar het Schönjöchl. Het blijkt een goede keuze te zijn; we komen onderweg maar een paar andere wandelaars tegen. Maar laten we beginnen bij het begin, aan de oever van de Plansee. Om preciezer te zijn: aan de noordoostelijke oever. Want daar waar het enorme, heldere bergmeer voor ons ligt, begint de wandeling naar het Schönjöchl.

Na een kort vlak stuk langs het meer zetten we de stijging in. Het smalle pad brengt ons door het dennenbos steil omhoog. Tussendoor hebben we steeds weer mooi zicht op de Plansee. En hoe hoger we komen, hoe dunner begroeid het bos wordt. Het interessante van het bos is hier trouwens dat dode bomen gewoon blijven liggen. Die vormen daardoor nieuwe levensruimtes voor mossen en insecten.

Na ongeveer 4 kilometer bereiken we het Schönjöchl. Het is meer een plateau dan een bergtop. De Plansee ligt als een soort fjord voor ons. Het is prachtig om te zien hoe de bergen direct aan de oever verrijzen. Een stukje verder op het plateau vinden we een droog plekje in het gras met zicht op het besneeuwde Zugspitzmassiv: perfect voor een korte pauze. Omdat we daarna snel de zon zien dalen, zetten we onze route terug naar de Plansee gauw weer voort. Daarvoor wandelen we eerst nog een stuk richting het Geierköpfle, maar slaan linksaf voordat het pad weer gaat stijgen (let op: de splitsing is niet gemarkeerd en je wandelt er snel langs). De afdaling gaat vlot, meestal over stenige paadjes, een klein stukje langs een afgrond met puin (gezekerd met staaldraad) en vervolgens door het bos.

Vlak voor we weer bij de oever van de Plansee zijn, wandelen we over de Zwerchenbergweg langs een puinveld dat naar beneden is geschoven. Hier en daar groeien nog bomen midden in de grijze rotsmassa, sommige bomen hebben het niet overleefd. Het is een bizar gezicht, maar met de ondergaande zon erachter ook wel erg mooi.

Wandeling naar het Schönjöchl aan de Plansee in Tirol

 • Lengte: 8,7 km
 • Hoogtemeters: ↗ 690 m  ↘ 690 m
 • Moeilijkheidsgraad: T2. De wandeling gaat voornamelijk over smalle bospaadjes of rotsige paadjes. Het westelijke pad (onze afdaling) bevat een korte passage over los gesteente waar het links steil naar beneden dat, met staaldraad gezekerd.
 • Bereikbaar met OV: helaas niet.
 • Parkeren kan op de parkeerplaats bij Hotel Forelle (dagtarief €5,- in november 2022).
Wandelroute Schönjöchl Plansee Reutte Oostenrijk

Hahnenkamm & Schneidspitze in Reutte

Toen mijn ouders in de herfstvakantie bij mijn Alpen-thuis op bezoek waren, zocht ik naar een indrukwekkende wandeling met niet teveel hoogtemeters om in te lopen. Een wandeling waar je wel midden in de bergen bent, maar zonder duizend hoogtemeters te maken. Het werd de wandelroute van het bergstation Hahnenkamm in Reutte naar de top van de Hahnenkamm en de Schneidspitze.

Al vroeg in de ochtend gingen we met de gondel omhoog. Vanaf het bergstation wandelen we steil omhoog naar de Hahnenkamm (1938 m), vanaf waar we het eerste mooie uitzicht op het Tannheimer Tal met de Haldensee, de besneeuwde Lechtaler Alpen en een stukje van het Alpenvoorland. Daarna volg een flink stuk afdalen naar de Schneetalalm, waar het al gezellig druk is met de erste koffiedrinkers. Ik melk een nepgeit (tot grote vreugde van een paar kinderen die voorbij wandelen) en daarna eten we een stuk kaas in de zon. “Zo, klaar voor het volgende stuk bergop?” vraag ik mijn ouders. Door groene weides stijgen we constant en gestaag naar het Sabachjoch. Voor ons ligt de indrukwekkende bergwand met de Rote Flüh, Gimpel en Köllenspitze.

Die bergtoppen bewaar ik voor een andere keer, vandaag houden we het bij de Schneidspitze. Die trouwens niet minder spectaculair is. Vanaf het Sabachjoch klauter je over een rotsig paadje omhoog, op sommige plekken is er nauwelijks nog een pad en ik moet mijn handen gebruiken om mijn evenwicht te bewaren. Links en rechts is een diepe afgrond; met volle focus zet ik stap voor stap. Tussendoor pauzeer ik af en toe op een minder smal stukje om te genieten, want oh, wat is het hier mooi. Voor me strekt zich de bergkam voor me uit en in de verte zie ik het kruis op de Schneidspitze. Rechts in de diepte ligt Nesselwängle en de Haldensee, links in de diepte zich ik twee mini-wandelaars richting het Gehrenjoch lopen. Ze zwaaien. Het zijn mijn ouders. Een hand maak ik vrij en zwaai terug. Na een klein halfuur klauteren op de Gratwanderung sta ik op de top van de Schneidspitze. Een overwinning! Ik klets wat met andere wandelaars en wandel via de andere kant van de bergkam verder naar het Gehrenjoch, waar ik me weer bij mijn ouders voeg. Nog vol adrenaline vertel ik over de spectaculaire route. Zij vertellen dat de route onderlangs ook erg mooi was. Samen dalen we af tot vlak voor de Gehrenalpe en slaan dan af op de Alpenrosenweg, die ons bijna vlak weer terugbrengt naar het bergstation van de Hahnenkammbahn.

Wandelroute Hahnenkamm en Schneidspitze in Reutte (Tirol, Oostenrijk)

 • Lengte: 9,3 km
 • Hoogtemeters: ↗ 570 m  ↘ 570 m
 • Moeilijkheidsgraad: T2 tot het Sabachjoch: duidelijke wandelpaden, geen geëxponeerde passages. De bergkam (Grat) van het Sabachjoch naar het Gehrenjoch is T3/T4 met klauteren, nauwelijks nog een pad en geen staaldraad, je handen gebruiken. Na of tijdens slecht weer wordt het hier glad en modderig. Alternatief kun je van het Sabachjoch naar het Gehrenjoch onderlangs met een normaal wandelpad (T2). De afdaling van het Gehrenjoch naar de Hahnenkammbahn is weer T2.
 • Bereikbaar met OV: helaas niet direct. De enige mogelijkheid is met de trein of bus naar Reutte. Vanaf het station met bus 100 naar de halte Höfen am Lech Tourismusbüro en vanaf daar nog 1,2 km lopen.
 • Check de openingstijden en prijzen van de Hahnenkammbahn online
 • Parkeren kan op de parkeerplaats van de Hahnenkammbahn (gratis, november 2022).
Wandelroute Schneidspitze Hahnenkamm Reutte Oostenrijk

Langeafstandroute Lechweg

Een langeafstandswandeling in de Alpen midden in de bergen, maar zonder moeilijke stijgingen: bestaat dat? Ja! In zes tot acht dagen kun je op de Lechweg van Füssen im Allgäu naar de bron van de Lech in Vorarlberg wandelen (of omgekeerd natuurlijk). Het is een schitterende route die grotendeels het verloop van de rivier de Lech volgt. De Lechweg gaat een flink stuk door de Naturparkregion Reutte in Oostenrijk: vanaf het moment dat je na Füssen bij Pflach de grens naar Oostenrijk oversteekt tot Vorderhornbach.

Wandeling naar de Vilser Kegel en Vilser Alm

Deze 1833 meter hoge Vilser Kegel ligt in Tirol, op de grens tussen het Vooralpenland en de Allgäuer Alpen. Daardoor heb je een mooi 360-graden-uitzicht. De wandeling erheen is gedeeltelijk best wel pittig en steil, maar de mooie natuur en uitzichten maken alles goed. En een korte pauze bij de Vilser Alm mag natuurlijk niet ontbreken!

Wandelroute Vilser Kegel via Hundsarschjoch en Vilser Alm

 • Lengte: 12,2 km
 • Hoogtemeters: ↗ 960 m  ↘ 960 m
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld (T1/T2/T3). Van de Hundsarschalpe naar het Hundsarschjoch: T2 (steil, niet moelijk). Hundsarschjoch – Vilser Kegel: T3 (steil, rotsig, los gesteente, handen gebruiken). Afdaling Hundsarschjoch – Vilser Alm: T2 (steil). Vilser Alm terug naar Vils: T1 (brede weg, waar ook auto’s kunnen rijden) of T2 (als je de afkortingen door het bos neemt).
 • Bereikbaar met OV: In Vils is een treinstation. Vanaf daar het nog 500 meter lopen om op de rondwandeling te komen (ongeveer ter hoogte van Obertor 42).
 • Parkeren kan op de Parkplatz Konradshütte of bij de parkeerplaats in de buurt van de Kiesgrube Vils
Wandeling Vilser Kegel Vilser Alm Route

Geef een reactie