Review: lichtgewicht rugzak Osprey Hikelite 26

Je bekijkt nu Review: lichtgewicht rugzak Osprey Hikelite 26

Dat lichtgewicht en veel praktische functies samengaan, bewijst de wandelrugzak Osprey Hikelite 26 wel. Het minimalistische ontwerp van de Hikelite biedt praktische specificaties zoals een geventileerd rugpaneel van mesh, en verborgen regenhoes en meerdere vakken om je spullen te organiseren. In deze review bespreek ik de specificaties van de Osprey Hikelite 26 in detail.

Drie maten, dezelfde goede specificaties

De Hikelite is verkrijgbaar in 3 maten, een 32L, 26L en een kleinere 18L. Afgezien van de afmetingen zijn er twee belangrijke verschillen tussen de twee versies. De kleinere Hikelite heeft geen voorvak of tweede paar compressieriemen. En de grotere 32L heeft een voorste klemband om alles op zijn plaats te houden. Verder zijn de varianten van de Hikelite identiek. Je zou ook kunnen denken dat er een groot prijsverschil zou zijn, maar dat is niet zo. De prijs hangt grotendeels af van de kleur die je kiest, en in sommige gevallen zijn de 26L rugzakken goedkoper dan de 18L rugzakken. Met dat in gedachten hoef je echt geen coole functies op te geven als je voor de kleinere versie kiest. Laten we nu eens kijken wat die coole functies precies zijn!

Super lichtgewicht rugzak om te wandelen (+ outdoor-avonturen)

Dit is een van de belangrijkste verkooppunten van deze wandelrugzak. Beide versies van de Hikelite zijn ongelooflijk licht, wat vooral belangrijk is omdat dit tenslotte een wandelrugzak is. Een van de manieren waarop Osprey erin geslaagd is om deze rugzak zo licht te houden, is door de rugzak zo minimalistisch mogelijk te houden. De gevoerde laptop sleeve, bijvoorbeeld, is iets wat je niet zult vinden op de Hikelite. Maar aangezien je mijn laptop normaal niet meeneemt op trektochten, is dat geen groot probleem.

Ik gebruikt de Osprey Hikelite 26 ook heel graag voor via ferrata’s. Voor de wandeling naar het begin van de klettersteig past het klettersteigset, een (regen)jas en eten/drinken goed in de rugzak, mijn helm maak ik met behulp van de verstelbandjes vast aan de buitenkant.

Een rugzak voor elk weer: ventilatie en regenhoes

Deze rugzak heeft een geventileerd rugpaneel van mesh, dat zorgt voor een uitstekende luchtstroom terwijl je onderweg bent. Dit is vooral gunstig bij warmere temperaturen; wandelen (of zelfs fietsen) op zich kan je al zweterig genoeg maken zonder de extra druk van een rugzak op je schouders.

Laat jij je ook niet tegenhouden door een beetje regen? Mooi. Bij de Hikelite van Osprey zit een regenhoes. Gelukkig maar, want ik heb nooit begrepen waarom die niet bij de Tempest Pro zit. De regenhoes is slim verborgen in een vak aan de onderkant van de rugzak. Ik vind het erg prettig dat de regenhoes een apart vak heeft, en wel om twee redenen. Ten eerste is de kans kleiner dat je hem vergeet mee te nemen tijdens een wandeling. Ten tweede kun je ‘m na gebruik los van je andere spullen opbergen, zodat niet gelijk alles nat wordt. Wel even laten drogen als je weer thuis bent. Bonuspunten voor het feit dat de waterdichte laag geen milieuschadelijke PFAS bevat!

Veel vakken voor een goed georganiseerde rugzak

De rugzak bestaat uit een compartiment. Tegen de voorkant van de rugzak zit een shove-it pocket. Dat is handig om even snel je regenjas of trui in te proppen. Ook handig als je jack nat is en je het niet per bij al je andere spullen wilt stoppen. Als het hoofdcompartiment van de rugzak niet te vol is, heb ik in het voorvak zelfs nog plek voor mijn fiets- of klimhelm. Verder heeft de rugzak nog twee zijvakken voor water- of thermosflessen. De vakken zijn vrij ruim, waardoor ik mijn fles er ook tijdens het wandelen (met de rugzak nog om) uit kan halen. Het nadeel hiervan is dat de waterflessen er ook wel eens uitvallen als ik buk. Dit kun je een klein beetje verhinderen door de compressiebandjes echt goed strak te trekken of een fles met een ‘ribbel’ erin te gebruiken. Wie liever uit een waterzak drinkt, zit met de Osprey Hikelite ook goed. Net als bijna alle andere rugzakken van Osprey heeft de Hikelite een speciaal vak tegen het rugpand waar een waterzak in past.

Misschien merk je inmiddels wel wat ik een fan ben van ritsvakjes voor een georganiseerde rugzak. Daaromword ik erg blij van het horizontale, krasvrije ritsvak bovenop de rugzak. Handig voor je telefoon en alle andere kleinere voorwerpen die je snel wilt kunnen pakken, zonnebril en portemonnee. In het vakje zit een sleutelbevestigingsclip, waardoor je ook altijd je sleutels gemakkelijk terugvindt.

Het zit ‘m in de details bij de Osprey Hikelite 26

Osprey maakt rugzakken en that’s it. En dat al een paar decennia. Je merkt bij een Osprey-rugzak dat er goed over het design is nagedacht en modellen zoals de Hikelite zijn door de jaren heen constant verder ontwikkeld. Een paar fijne details van deze backpack:

  • Lussen voor je wandelstokken, waarmee je ze supermakkelijk kunt bevestigen en losmaken
  • Veiligheidsfluitje op de verstelbare borstband
  • Compressiebandjes bij de zijvakken zodat je waterfles goed op z’n plek blijft (dus niet meer: bukken en waterfles klettert op de grond)
  • Smalle, geweven heupband die je kunt verstellen en zelfs helemaal kunt verwijderen

Specificaties van de lichtgewicht wandelrugzak Osprey Hikelite 26

  • Gewicht: 0,8 kg
  • Inhoud: 26 liter
  • Afmetingen (in cm): 51 (l) x 31 (w) x 25,5 (d)
  • Materiaal buitenzijde: bluesign® goedgekeurd 100% gerecycled 100D high-tenacity bird eye nylon, DWR behandelingen gemaakt zonder PFAS
  • Waterdicht: met bijgeleverde regenhoes
  • Kleur: Sangria Red (op de foto’s te zien), Atlas Blue, Black, Pine Leaf Green, Silver Lining, Escapade Green
  • De Osprey Hikelite is ook verkrijgbaar als 18 liter-*, 28 liter-*, of 32 liter-rugzak*.

De Hikelite is een unisex rugzak. Van veel andere rugzakken heeft Osprey twee versies: een voor dames en een voor heren. Daarbij wordt gelet op lichaamsbouw. Zo is het rugpand van de damesrugzakken wat compacter dan die voor de heren. Als je dit belangrijk vindt, kun je de Osprey Skimmer als lichte wandelrugzak overwegen.

Plus- en minpunten van de Osprey Hikelite 26

Je hebt het waarschijnlijk bij het lezen van de review gemerkt: ik ben tevreden met de Osprey Hikelite 26. Ik zet de plus- en minpunten van deze rugzak kort onder elkaar, zodat je zelf een afweging kunt maken of dit de juiste backpack voor jouw outdoor-avontuur is.

Dit vind ik super

  • Lichtgewicht
  • Regenhoes (klein, onderin rugzak)
  • Geventileerd rugpand
  • Compressiebandjes die je ook kunt gebruiken om je wandelstokken te bevestigen

Iets om over na te denken

  • De heup- en borstband zijn van dun materiaal. De heupband is dus niet zo ‘knuffelig’ als bijvoorbeeld bij de Osprey Aura AG.
  • Afhankelijk van het soort fles dat je in de mesh zijvakken doet en hoe goed je de bandjes aantrekt, kan die er wel eens uitvallen als je bukt.

De wandelrugzak Osprey Hikelite 26 is geschikt voor jou als…

…je je uitrusting voor (berg)wandelingen graag lichtgewicht houdt.

…je in de winter sneeuwschoenwandelingen maakt en je naast de normale wandeluitrusting wat extra ruimte voor een LVS-set, sonde en schep nodig hebt.

…je heel goed weinig kunt inpakken voor een tweedaagse wandeling met overnachting in een berghut. (Ja, het kan echt, maar het is een uitdaging 😉

…je klettersteigen doet en hiervoor geen extra rugzak wilt aanschaffen.

Disclaimer: Ik werk al een aantal jaar samen met Osprey en heb deze rugzak gekregen. Ik heb ‘m uitvoerig getest voordat ik dit artikel schreef en je kunt erop vertrouwen dat dit artikel mijn eerlijke mening bevat. Verder bevat dit artikel affiliate links (met * gemarkeerd). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks. Dankjewel!

Geef een reactie