Fietsvakantie op de Schlossparkradrunde im Allgäu (Zuid-Duitsland)

Je bekijkt nu Fietsvakantie op de Schlossparkradrunde im Allgäu (Zuid-Duitsland)

Kastelen en burchten, meren en beken, stadjes en idyllische landschappen, bergen en akkers: de Schlossparkradrunde in de Ostallgäu is super veelzijdig. Een geweldige fietstocht van 219 km – of zelfs iets meer als je net zoveel omwegen maakt naar hoogtepunten als ik. Niet voor niets is de meerdaagse fietsroute in de Allgäu door de Duitse fietsersbond gekwalificeerd met 5 sterren. Ik deelde de route op in vier etappes, pakte mijn fietstassen in en ging op fietsvakantie op de Schlossparkradrunde in Zuid-Duitsland.

Etappe 1 van mijn fietsvakantie op de Schlossparkradrunde in Duitsland: Lechbruck naar Nesselwang

219 km liggen voor me! Wat een heerlijk idee dat ik de komende vier dagen op de fiets zit en de oostelijke Allgäu, helemaal in het zuiden van Duitsland, mag ontdekken. Met deze gedachte start ik op de allereerste dag van mijn fietstocht op de Schlossparkradrunde. Het is vroeg in de ochtend, de bergen zijn in de verte als silhouetten te zien en de dauwdruppeltjes glanzen als pareltjes in de zon.

Naar de beroemde Wieskirche – UNESCO-werelderfgoed

Net buiten Roßhaupten dorp pik ik de fietsroute op en fiets naar Lechbruck. Ik heb pas tien kilometer gefietst, maar op de ligbanken aan de Lechstausee moet ik gewoon een korte pauze inlassen. “Elke ochtend wandel ik hier met mijn hond en het verveelt nooit” vertelt een oudere dame terwijl ze mijn camera aanneemt, “Op welk knopje moet ik drukken?” We vervolgen beide onze weg: de dame richting huis en ik richting Steingaden. Bijna vanzelf gaat het fietsen over de goede paden. De bergtoppen zijn nog met sneeuw bedekt en contrasteren daardoor mooi met de lucht die steeds blauwer wordt.

In Steingaden parkeer ik mijn fiets voor een highlight die ik al een hele tijd wilde bezoeken: de Wieskirche. De 18e-eeuwse bedevaartskerk heeft een indrukwekkende mengvorm van barok en rococo. Zo strak de lijnen buiten zijn, zo uitbundig is het interieur. Ik vergaap me aan het trompe-l’oeil-fresco op het koepeldak – een van de redenen dat de kerk sinds de jaren 80 UNESCO-cultuurerfgoed is. En als kers op de taart, leeft de organist zich op deze vroege ochtend ook nog uit.

Koninklijke fietsroute langs kastelen en meren in de Ostallgäu

Met de bergen in het vizier fiets ik vervolgens verder via Halblech naar Schwangau. De boeren zijn druk bezig de weilanden te maaien en het ruikt heerlijk naar warm gras. De nog niet gemaaide weilanden staan vol wilde bloemen in allerlei kleuren. De bergen komen steeds dichterbij, Schloss Neuschwanstein troont als een sprookjeskasteel in de zon en met zo’n uitzicht gaat fietsen bijna vanzelf – of komt het door de e-bike? 😉 Over uitzichten gesproken: in Schwangau neem ik een duik in de Schwansee met uitzicht op het beroemde Neuschwanstein. Daarna fiets ik verder naar Füssen. Het zal vandaag wel laat worden: er is zo veel te zien onderweg en ik wil ook in Füssen nog even afstappen om een rondje door het historisch centrum te lopen, het kasteel met beschilderde buitenmuren te bewonderen en een kop koffie te drinken bij de Kaffeerösterei. De laatste kilometers gaan van Füssen langs de Weissensee naar Pfronten en verder door het glooiende Vooralpenlandschap naar mijn eindbestemming Nesselwang. Bij het Explorer Hotel in Nesselwang geef ik mijn fiets een snelle beurt bij de speciale schoonmaakplaats, duik nog even de sauna in en val dan moe, maar tevreden in slaap.

Fietsvakantie op de Schlossparkradrunde in Duitsland etappe 1

 • Lengte: 76,3 km
 • Hoogtemeters: ↗ 750 m  ↘ 670 m
 • Moeilijkheidsgraad: zwaar vanwege de combinatie van veel km en veel hoogtemeters, maar niet moeilijk. Op een e-bike gemiddeld.
Schlossparkradrunde meerdaagse fietstocht Allgäu etappe 1

Etappe 2 van mijn fietsvakantie op de Schlossparkradrunde in Duitsland: Nesselwang naar Baisweil

De zon schijnt! Ik haal mijn fiets uit de fietsgarage (ook hieraan zie je dat dit hotel een echte Bett & Bike-accommodatie is) en pak mijn tassen in. Al na de eerste kilometer kan mijn jack uit en fiets ik in t-shirt verder. Via de Alte Römerbrücke verlaat ik Nesselwang en fiets richting het noorden van de Ostallgäu.

Ik verruil de bergen voor de… jungle?

De eerste kilometers fiets ik op de Schlossparkradrunde parallel aan de bergen en in het ochtendlicht zijn de silhouetten van de Alpen prachtig te zien. Aan de rand van het fietspad volgen nieuwsgierige koeienogen me. Na een paar kilometer laat ik de bergen dan echt achter me en het landschap wordt iets vlakker, maar zeker niet minder interessant. Op aanraden van een vriend stap ik vlak voor Görisried van de fiets om een ommetje naar de hangbrug over de rivier de Wertach en een waterval te maken. Verstopt in het bos vind ik eerst de waterval die rustig kabbelend in vele verschillende stroompjes uitmondt in de rivier. Over deze ietwat modderige rivier is een smalle, houten touwbrug gespannen. Wiebelig wandel ik naar de overkant en de jungle-feelings worden nog wat groter. Een verstopte highlight in de Ostallgäu!

Frisse duik in het paradijsje Elbsee in Aitrang

Met volle vaart fiets ik door weilanden en bossen naar Aitrang, waar ik een kleine omweg naar de Elbsee maak. Ik kan op zo’n zomerse dag natuurlijk geen zwem-mogelijkheid aan me voorbij laten gaan. Een oudere dame komt net uit het water en droogt zich af als ze aan mij vraagt: “En, durf je er zelf ook in?” Dat kan ik alleen maar met een grote glimlach bevestigen. Ze vertelt dat ze hier bijna elke dag komt. Het water warmt in het voorjaar relatief snel op omdat het een ondiep veenmeer is. “Het is echt een klein paradijsje hier,” besluit de dame en fietst naar huis. Nou, dat klinkt als een uitnodiging voor een wat langere fietspauze in de zon!

Van bergen naar bossen en boerderijen

Na de verfrissende duik fiets ik verder richting het noorden. De heuvels maken langzaam plaats voor weilanden en akkers. Onderweg passeer ik kleine landelijke dorpen zoals Friesenried en Eggenthal. Ten slotte bereik ik aan het einde van de middag mijn eindbestemming Baisweil. Vannacht is mijn onderkomen niet zomaar een accommodatie. Nee, ik slaap vannacht in een verbouwde bouwkeet op de paardenboerderij Riedbachhof. De ouders van Dagmar kochten de lege boerderij in de jaren 90 en al snel wemelde het er weer van de dieren. Samen met haar man Hannes zorgde zij er later voor dat je ook kon overnachten op de boerderij. Zelf vroeger een fervent fietser, vindt Hannes het interessant om de verhalen van vakantiegangers te horen. “We zijn steeds weer verrast, wat voor bijzondere reizen mensen hier maken en hoeveel fiets- en wandelmogelijkheden er in onze regio zijn,” zegt hij. “Als ik een ding anders had kunnen doen tijdens mijn eigen fietsreizen, is het meer tijd nemen. Langzamer gaan.” Het is een mooi einde van ons gesprek. Ik kook nog een soepje in de bouwkeet en kruip daarna onder de wol terwijl buiten een pittige lente-onweersbui losbarst.

Fietsvakantie op de Schlossparkradrunde in Duitsland etappe 2

 • Lengte: 65,5 km
 • Hoogtemeters: ↗ 530 m  ↘ 770 m
 • Moeilijkheidsgraad: zwaar vanwege de combinatie van veel km en veel hoogtemeters, maar niet moeilijk. Op een e-bike gemiddeld.
Schlossparkradrunde meerdaagse fietstocht Allgäu etappe 2

Etappe 3 van mijn fietsvakantie op de Schlossparkradrunde in Duitsland: Baisweil naar Buchloe

Met de woorden van Hannes nog in gedachten stap ik de volgende ochtend weer op de fiets en neem me voor vandaag wat langzamer te trappen. Waarschijnlijk geniet ik daarom extra van het interessante schouwspel van dreigende regenwolken en zonnestralen, van de buizerd die elegant rond een eenzame boom in de verte vliegt, van het geluid van de kabbelende Wertach.

Langs het water verder richting de noordelijke Ostallgäu

Bij de stuwmeren bij Frankenhofen zie ik iets wat ik nog nooit eerder had gezien: vistrappen. Die zorgen ervoor dat vissen veilig om stuwdammen heen worden geleid, zoals hier bij de waterkrachtcentrale. Ik vervolg mijn route langs de Wertach richting het noorden. Weilanden en bossen wisselen zich af, het water blijft constant in de buurt van het fietspad. In Stockheim bezoek ik een piepkleine molenwinkel, waar ik ‘regionale risotto’ van spelt van de akkers in Beieren koop.

Via kleine omweggetjes naar eindbestemming Buchloe

Bij Türkheim verlaat ik de fietsroute om de stad te bekijken. Dit maakt fietsen in de Ostallgäu zo aangenaam: de bewegwijzering is zo goed, dat je eenvoudig de route kunt volgen of kleine omweggetjes kunt plannen. Een kleine omweg maak ik ook nog bij Ettringen, zodat ik bij een kleine bakkerij kan genieten van van koffie en aardbeientaart. Dat geeft me weer energie voor de laatste kilometers naar Buchloe met een tussenstop in de rozentuin van Gennach. De eerste knoppen zijn daar al te zien en doen vermoeden hoe uitbunding deze tuin over een paar weken zal zijn. Halverwege de middag bereik ik mijn eindbestemming van de derde etappe op de Schlossparkradrunde. Ik slenter nog wat door het stadje, neem een lange douche en geniet ervan dat het pas mei is, maar ik al heerlijk buiten op het terras kan eten en een boek lezen.

Fietsvakantie op de Schlossparkradrunde in Duitsland etappe 3

 • Lengte: 50,6 km
 • Hoogtemeters: ↗ 240 m  ↘ 310 m
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk. De klimmetjes zijn vrij geleidelijk.
Schlossparkradrunde meerdaagse fietstocht Allgäu etappe 3

Etappe 4 van mijn fietsvakantie op de Schlossparkradrunde in Duitsland: Buchloe naar Lechbruck

Groen, groener, groenst is de laatste etappe van de Schlossparkradrunde. Van begin tot het eind. De reden dat het hier zo groen is, zal ik vandaag aan den lijve ondervinden, maar ach, dat hoort ook bij een meerdaagse fietstocht. In Buchloe begint het in ieder geval droog. En met de eerste kilometers in de benen bekijk ik in Waal de kerk en het kasteel van buitenaf.

Waar de natuur en fietsers de oude spoorlijn heroveren

Vanaf Helmishofen volg ik de voormalige spoorlijn tussen Schongau en Kaufbeuren. Tot in de jaren 70 reed hier het Sachsenriedener Bähnle, vernoemd naar het geliefde bos Sachsenriedener Forst. Na de sluiting werden de meeste sporen ontmanteld. In 1989 kochten het district Ostallgäu en de stad Kaufbeuren het traject vanaf de stadsgrens van Kaufbeuren tot aan de halte Sachsenrieder Forst en legden op het achtergebleven ballastbed een fietspad aan. Op de plaats van de afgebroken spoorbruggen over de Gennach en de Hühnerbach werden nieuwe houten bruggen gebouwd. Ook staan er langs het pad nog een aantal objecten uit deze tijd, zoals oude treinsignalen en een locomotief. Informatieborden vertellen de verhalen uit vervlogen tijden. Interessant!

Dikke druppels en een lekkere regenpauze bij de bio-bakker

Het is dan ook niet zo gek dat ik vandaag maar al te graag weer langzaam fiets. Het mooie Alpenpanorama dat voor me ligt, moet ik er vandaag zelf bij bedenken want de bergen zijn in wolken gehuld. En na ongeveer 25 kilometer voel ik de eerste spetters. Zzzzip… regenkleding aan en verder fietsen. Als de druppels steeds groter worden, zet ik een tandje bij. In Ingenried zie ik een bordje van een bio-bakkerij, die ik zonder veel nadenken volg. Deze pauze komt als geroepen! Drijfnat en met een beslagen bril stap ik binnen. Het belletje van de deur rinkelt en de dame achter de toonbank begroet me vriendelijk. Ik bestel een koffie en een huisgemaakte koek. “Goede keuze. Om hier op te eten zeker?” vraagt de dame lachend. Ik ga aan het piepkleine tafeltje naast een oudere heer zitten. We raken in gesprek over boerenbedrijven in de Allgäu. Bäckerei Würfl maalt zelf regionale granen in de eigen molen en bakt alle broden ter plaatse. Zonder kant-en-klaar mixen, maar biologische ingrediënten en heel veel passie. “Je noemt de bakkerij toch wel in je verhaal, hè?” vraagt de meneer me. Bij deze 🙂

De (natte) finale op de Schlossparkradrunde im Allgäu

Als ik weer naar buiten stap, is het alleen maar harder gaan regenen. Ik fiets verder richting de bergen: via Rettenbach en Stötten am Auerberg weer richting Lechbruck. Van andere fietstochten in deze omgeving weet ik hoe schitterend het uitzicht hier op de Alpen is. Nu let ik door de regen veel meer op details zoals de kleine beekjes die door het bos kabbelen, roofvogels die boven de weilanden cirkelen, de felgroen bemoste boomstammen en het geluid van de koebellen. Zo’n regendag wens je natuurlijk niet, maar als een tocht zelfs dan nog mooi is, weet je zeker dat het een fantastische fietsroute is. En dat is de Schlossparkradrunde.

Fietsvakantie op de Schlossparkradrunde in Duitsland etappe 4

 • Lengte: 55,2 km
 • Hoogtemeters: ↗ 530 m  ↘ 350 m
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld vanwege de combinatie van veel km en veel hoogtemeters, maar niet moeilijk. Op een e-bike gemakkelijk.
Schlossparkradrunde meerdaagse fietstocht Allgäu etappe 4

Disclaimer: Dit artikel schreef ik in samenwerking met Tourismusverband Ostallgäu. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij.

Geef een reactie