Spectaculaire via ferrata bij de Simmswasserfall in Oostenrijk

Je bekijkt nu Spectaculaire via ferrata bij de Simmswasserfall in Oostenrijk

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik dol ben op het Lechtal in Oostenrijk. Dit dal in Tirol staat niet alleen bekend om zijn adembenemende natuur, maar ook om de grote verscheidenheid aan buitenactiviteiten die je hier kunt doen. Een van de bijzondere belevenissen die dappere avonturiers hier te wachten staat, is de Simmswasserfall Erlebnisklettersteig. Deze via ferrata in Oostenrijk biedt een unieke kans om via een hangbrug heel dicht bij de waterval te komen – zo dichtbij dat ik zelfs waterspetters voelde.

Het Lechtal: Dal van de avonturiers in Oostenrijk

De Simmswasserfall Klettersteig ligt in het hart van het Lechtal, in de buurt van het dorp Holzgau. Het Lechtal in Oostenrijk wordt natuurlijk gekenmerkt door de rivier de Lech, de laatste wilde rivier in de noordelijke Alpen. Het dal wordt aan beide kanten begrensd door bergketens: aan de oostkant door de Lechtaler Alpen, aan de westkant door de Allgäuer Alpen. Vlak voordat deze laatste bergketen echt steil wordt, staat bezoekers een spannend klimavontuur te wachten. De via ferrata Simmswasserfall is geschikt voor durfals van alle leeftijden die een beetje klettersteigervaring hebben en beschikken over een portie moed. De via ferrata bij de Simmswasserfall in Oostenrijk biedt geweldige mogelijkheden voor zowel beginnende als ervaren klettersteigers.

Wandelen van Holzgau naar het begin van de Simmswasserfall Klettersteig

De Simmswasserfall Erlebnisklettersteig is te voet gemakkelijk te bereiken vanuit Holzgau in het Lechtal. De via ferrata staat niet aangegeven op de wandelborden in het stadscentrum, maar je kunt de borden naar Café Uta volgen. Vanuit Holzgau volgen we het pad langs de beek Höhenbach de vallei in. Na een brug volgt een steil stuk en kunnen we de Simmswasserfall al zien. Mijn hart maakt een sprongetje. De brug van staalkabels over de waterval ziet er echt spectaculair uit. We wandelen verder en bereiken aan het einde van het steile stuk wandelpad de de zogenaamde berengrot. Bij deze grot vind je het rugzakdepot, de startplaats en een korte oefenklettersteig (moeilijkheidsgraad B). Omdat dit onze eerste klettersteig van de zomer is, maken we eerst dankbaar gebruik van de oefenklettersteig en steken dan het wandelpad over naar het begin van de Simmswasserfall Klettersteig.

Ik neem je mee op de via ferrata bij de Simmswasserfall in Oostenrijk

Simmswasserfall via ferrata hangbrug Lechtal

De via ferrata begint meteen al spectaculair: we steken de beek over naar de tegenoverliggende rotswand via een kleine brug van staaldraad. Daarna klauteren we om de grote rots (de Gamsfelsen) heen naar de tweede brug. Hier heb je de mogelijkheid om verder te gaan op de Gamsrunde en zo de Gamsblick te bereiken. De Gamsrunde is voornamelijk moeilijkheidsgraad B met enkele B/C-secties. De andere optie is om de staaldraadbrug over de waterval over te steken en zo aan de Steinbockrunde te beginnen. Deze ronde bevat ook passages met moeilijkheidsgraad C. Wij kiezen voor deze optie. Ik vind het geweldig als er een hangbrug is op een klettersteig. Helemaal als je met deze brug een waterval oversteekt. Aan het begin van de zomer stroomt er super veel water door de Simms-waterval en voel ik de spetters op mijn blote benen en armen als ik over de brug balanceer. Ik neem veel tijd om van dit moment te genieten.

Mijn klettersteig-buddy iets minder. Hij houdt niet zo van wiebelende bruggen en heeft meer zin in de passage die volgt. Hier moeten we veel meer klimmen. We klauteren over de ijzeren treden en vlak langs de rotswand omhoog naar de Steinbockfelsen. Daarna dalen we een klein stukje af voordat nog een keer de waterval oversteken via de derde ijzeren brug. Hier komt de Steinbockrunde weer samen met de Gamsrunde en wij klimmen naar de Gamsblick. Eenmaal op de top van de rots kun je bij dit uitzichtpunt neerploffen op een bankje en van het panorama genieten zonder je los te klikken van de staalkabels. We hebben een fantastisch 360-graden uitzicht en voelen de lentezon op ons gezicht.

Voor het laatste deel van de Simmswasserfall Erlebnisklettersteig dalen we af van de Gamsblick en klimmen we terug langs de noordkant van de rots. Mijn vriend kiest voor de Adlervariante (D/E), voor mij is de makkelijkere variant, die dichter bij de beek verdergaat, voor vandaag voldoende. We ontmoeten elkaar weer vlak voor de kleine brug bij de start van de via ferrata. We geven elkaar een high five. Dat was echt een geweldige klettersteig!

Conclusie: de Simmswasserfall Klettersteig in het Lechtal wil je doen!

De Simmswasserfall Klettersteig in het Lechtal is een geweldige ervaring voor iedereen die op zoek is naar een uitdaging en de schoonheid van de natuur eens op een andere manier dan wandelen wil beleven. Het is een zeer goed gemaakte klettersteig op de rotsen rond de Simmswasserfall in Holzgau. De klettersteig bestaat uit drie delen met verschillende moeilijkheidsgraden, dus je kunt de klettersteig ook doen met een groep waarin iedereen verschillende niveaus van klimervaring heeft. Het hoogtepunt zijn zeker de twee bruggen over de Simms-waterval, maar je hebt sowieso een geweldig uitzicht gedurende de hele klettersteig.

💡 Je kunt de klettersteig combineren met een wandeling naar Café Uta of nog verder wandelen naar de Rossgumpen-waterval en Rossgumpen Alm. Op de terugweg naar Holzgau kun je een omweg maken naar de 200 meter lange hangbrug.

Via ferrata in Oostenrijk: uitrusting en veiligheid

Om de klettersteig te beklimmen heb je een basisklimuitrusting nodig bestaande uit een klimgordel*, klimhelm*, klettersteigset* en stevige schoenen met goede grip. Als je op de links klinkt kom je bij de producten die ik gebruik en waar ik erg blij mee ben. Het is ook aan te raden via ferrata handschoenen mee te nemen om jezelf te beschermen tegen scherpe rotsranden. Voordat je de Simmswasserfall Klettersteig gaat doen, moet je vertrouwd raken met de basisveiligheidsregels. Deze omvatten het correct hanteren van de klettersteigset, het regelmatig controleren van de zekeringspunten en het bewaren van een gepaste veiligheidsafstand tot de persoon voor je. Er is een kleine oefenklettersteig aan het begin van de Simmswasserfall Erlebnisklettersteig waar je je kort kunt voorbereiden.

Simmswasserfall Erlebnisklettersteig met gids

Voor wie zich niet zeker voelt of het avontuur liever in gezelschap beleeft, is er de mogelijkheid om een gids of een begeleide tocht te boeken. Ervaren berggidsen zorgen voor de veiligheid van de deelnemers en bieden je een onvergetelijke ervaring in het Lechtal. Je kunt de tour boeken via de website van Lechtal Tourismus.

FAQ – Via ferrata bij de Simmswasserfall in het Lechtal, Oostenrijk

Wat is de beste tijd van het jaar om deze via ferrata te doen?

De klettersteig is geopend van half mei tot half oktober. In de andere maanden is de klettersteig gesloten vanwege het risico op lawines.

Is de Simmswasserfall Klettersteig geschikt voor beginners?

De gemakkelijkste optie heeft een aantal B/C-passages – voor mensen die normaal reine A en B-klettersteigen doen, kan het daarom een beetje te zwaar zijn.

Hoe lang heb ik nodig voor deze hele via ferrata-tocht in Oostenrijk?

De wandeling naar het begin van de via ferrata + de via ferrata zelf + afdaling naar het dal duurt ongeveer 2 uur. De tocht kan worden aangevuld met een wandeling naar Café Uta, de Rossgumpen Wasserfall, de Rossgumpen Alm en/of de hangbrug in Holzgau.

Is het begin- en eindpunt van de klettersteig hetzelfde?

Ja, dus je kunt op eigen risico overbodige spullen achterlaten in de berengrot bij het startpunt van de via ferrata.

Geef een reactie