Sneeuwschoenwandelen: tips, techniek, uitrusting

Je bekijkt nu Sneeuwschoenwandelen: tips, techniek, uitrusting

Iedereen kan gaan sneeuwschoenwandelen. En het is nog leuk ook! Tenminste… Als je een paar tips en trucs volgt. Want sneeuwschoenwandelen kan voor beginners ook een paar uitdagingen met zich meebrengen. Welke sneeuwschoenen heb ik nodig? Welke uitrusting moet ik meenemen? Hoe plan ik een mooie en veilige sneeuwschoentocht? Geen zorgen! Dit artikel is jouw gids voor sneeuwschoenwandelen.

Waarom wandelen met sneeuwschoenen?

Ik stelde dezelfde vraag tijdens mijn eerste winter in de Alpen. Ik maakte een wandeling door de eerste sneeuw en toen ik na een uur tot mijn heupen in de sneeuw stond, nam ik me voor: vanavond bestel ik sneeuwschoenen. Met sneeuwschoenen kun je door diepe sneeuw wandelen. Dit komt doordat de het grote contactoppervlak van de sneeuwschoenen ervoor zorgt dat je niet zo ver in de sneeuw zakt. Weg van de skiliften kun je helemaal opgaan in de natuur en genieten van de stilte en de schoonheid van het winterlandschap.

De uitrusting voor sneeuwschoenwandelen

Om optimaal van sneeuwschoenwandelen te kunnen genieten, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. Van sneeuwschoenen tot geschikte kleding en wandelstokken – een zorgvuldige keuze zorgt voor een veilige en aangename ervaring.

Uitrusting sneeuwschoenwandelen Allgäu

De juiste sneeuwschoenen kiezen

Toen ik voor het eerst sneeuwschoenen zocht, was ik verrast. Ik had gedacht dat ik ze met twee klikken kon bestellen. Maar de keuze was enorm. De verscheidenheid aan sneeuwschoenen op de markt kan overweldigend zijn. Bij het kiezen is het belangrijk om rekening te houden met je gewicht, het soort terrein en je persoonlijke voorkeuren. De juiste sneeuwschoenen zorgen voor stabiliteit en optimale tractie.

De belangrijkste verschillen tussen de verschillende sneeuwschoenen:

  • Materiaal: Er zijn modellen gemaakt van aluminium waarin in het frame een kunststof stof is gespannen (“Classics”). Ze zijn licht van gewicht en bieden een goede gewichtsverdeling in de sneeuw. Deze sneeuwschoenen zijn meestal ideaal voor wandelingen op vlak terrein.
  • Materiaal: Er zijn ook modellen van kunststof. Deze zijn meestal iets compacter en meer geschikt voor lastig terrein.
  • Maat: Kleinere sneeuwschoenen zijn wendbaarder in alpien terrein, maar ze bieden zwaardere mensen mogelijk minder draagkracht in diepe poedersneeuw.
  • Maat: Hoe zwaarder je bent, hoe groter de sneeuwschoenen moeten zijn.
  • Binding: De binding moet moeiteloos te openen en te sluiten zijn, idealiter zelfs met handschoenen aan. Een zeer ongecompliceerde binding is bijvoorbeeld het BOA-bevestigingssysteem. Een verstelbare binding zorgt ervoor dat je de sneeuwschoenen met verschillende schoenen kunt dragen.
  • Klimhulp: Een klimhulp – een metalen hulpstukje dat je kunt opplakken tussen het oppervlakte van de sneeuwschoenen en je wandelschoenen – ontlast de kuitspieren bij steile beklimmingen.

Welke sneeuwschoenen heb ik gekozen?

Ik heb zelf de Tubbs Flex TRK22 voor dames* (in het zwart). Ik heb voor deze sneeuwschoenen gekozen omdat het goede allround sneeuwschoenen zijn. Met 1,6 kg en hun compacte vorm kan ik ze gemakkelijk aan mijn rugzak vastmaken. Bovendien hebben de Tubbs Flex TRK relatief grote spikes onder de voorvoet, ondersteund door wat kleinere ’tanden’ aan tende zijkanten. Dit geeft me veel stabiliteit. De binding is relatief gemakkelijk aan en uit te trekken. Toch zou ik nu kiezen voor een sneeuwschoen met een BOA-sluiting omdat ik die makkelijker kan bedienen met koude handen, bijvoorbeeld de Tubbs Flex VRT25*.

Tip: Bij Bever vind je veel verschillende sneeuwschoenen*.

Sneeuwschoenenwandelen sneeuwschoenen en schoenen

Sneeuwschoenwandelen welke schoenen

Welke schoenen zijn geschikt voor sneeuwschoenwandelen?

Een groot voordeel voor beginners: in tegenstelling tot skiën heb je voor sneeuwschoenwandelen geen speciale schoenen nodig. De beste schoenen zijn op ten minste enkelhoge wandelschoenen die waterdicht en warm zijn. Ik draag meestal de Hanwag Tatra II GTX. Deze enkelhoge schoenen zijn stabiel, maar bieden ook voldoende bewegingsvrijheid. Als het erg koud is (vanaf -10 graden) draag ik de Hanwag Sirius GTX*. Deze schoenen zijn veel stijver en hoger. Ik heb daardoor iets minder bewegingsvrijheid, maar mijn voeten blijven warmer dan in de Tatra.

Kleding voor sneeuwschoenwandelen: wat moet ik dragen?

Bij sneeuwschoenwandelen liggen zweten en koukleumen dicht bij elkaar. Ik krijg het meestal snel warm tijdens de beklimming, trek een dikke jas aan als ik pauzeer op de top en heb een ’tussenoplossing’ nodig als ik weer bergafwaarts wandel. Hier komt het welbekende laagjes-principe om de hoek kijken!

  • Broek: Er zijn geweldige functionele broeken met stretch die niet alleen comfortabel en ademend zijn, maar je ook warm houden. Vaak hebben ze een elastische band aan de onderkant van de broekspijp die over de schoenen gaat om te voorkomen dat er sneeuw binnendringt. Ik draag graag de hardshellbroek Liland P3* of de softshellbroek Adakit* van Maier Sports als ik ga sneeuwschoenwandelen.
  • Thermolegging: Afhankelijk van hoe koud het buiten is, draag ik een thermolegging van merinowol onder mijn broek.
  • Baselayer: Ik begin altijd met een basislaag van merinowol, bijvoorbeeld het thermo-ondergoed van FALKE.
  • Midlayer: Daar komt een tussenlaag overheen, meestal van fleece. Afhankelijk van het weer draag ik meestal het fleecejack Fave* of de Skutvik* van Maier Sports.
  • Outerlayer: De laatste laag bestaat uit een water- en windafstotende outdoorjas. Afhankelijk van de tocht en het weer kies ik voor de Liland P3* of de Narvik van Maier Sports. Beide jassen hebben ventilatie onder de armen – wat mij betreft onmisbaar tijdens het sneeuwschoenwandelen.

Op zonnige winterdagen zijn de eerste twee lagen voor mij meestal genoeg tijdens de klim omhoog. Ik heb echter altijd ook de buitenste laag bij me voor het geval het gaat sneeuwen, waaien, enz. Deze twee dingen heb ik ook altijd bij me:

  • Isolerend jack/donsjack: Ik neem altijd een isolerend jack mee voor de pauze op de top of voor de afdaling.
  • Wisselshirt: Flink gezweet tijdens de beklimming? Om het niet koud te krijgen, wissel je het best meteen je basislaag om. Voor de dames: het is aan te raden om ook je sportbeha te wisselen.

Heb je wandelstokken nodig voor het sneeuwschoenwandelen?

Ja en nee. Wandelstokken bieden extra stabiliteit en ontlasten je gewrichten. Je zult ook merken dat je sneller loopt met wandelstokken. Omdat ik in de zomer bijna nooit met wandelstokken wandelde, kreeg ik ze pas toen ik begon met sneeuwschoenwandelen. Ik ga meestal bergopwaarts zonder wandelstokken en bergafwaarts met wandelstokken. Soms maak ik eenvoudige sneeuwschoentochten helemaal zonder stokken. Maar zodra er veel verse sneeuw ligt, zou ik niet meer zonder wandelstokken willen. Samengevat: ik zou altijd wandelstokken meenemen op sneeuwschoentochten, ze gericht inzetten bij de bestijging en ze altijd gebruiken bij de afdaling.

Sneeuwschoenwandelen stokken

PS. Natuurlijk kun je je wandelstokken ook in de zomer gebruiken. Het is dan handig om de winterschijfjes te monteren.

Overige uitrusting voor sneeuwschoenwandelen

Verder heb je de gebruikelijke winteruitrusting voor sneeuwschoentochten nodig: handschoenen (bij voorkeur twee paar), muts of hoofdband, sjaal of nekwarmer, zonnebril, zonnebrandcrème en optioneel een paar gamaschen/gaiters*.

Plan je (eerste) sneeuwschoenwandeling

Heb je al je uitrusting? Dan is het tijd om je tocht te gaan plannen.

Keuze van de route: Sneeuwschoenwandelen voor beginners

Sneeuwschoenwandelen tocht plannen veiligheid

Aanvankelijk kiezen beginners het liefst paden met een gematigde moeilijkheidsgraad, zodat sneeuwschoenwandelen vanaf het begin echt leuk is. Begin met gemakkelijke routes die niet te steil of technisch veeleisend zijn. Zorg ervoor dat de lengte van de route geschikt is voor je eerste sneeuwschoenwandeling, meestal tussen de 3 en 5 kilometer. Je moet in het begin ook niet overdrijven met de hoogtemeters; 200 tot 300 hoogtemeters is genoeg om te starten (afhankelijk van hoe fit je bent). Minder is meer in de winter! Zoek naar paden op lagere hoogtes. Ideaal voor beginners zijn uitgestippelde sneeuwschoenroutes van plaatselijke VVV’s, die meestal zelfs bewegwijzerd zijn. Of wat dacht je ervan om eerst een sneeuwschoenwandeling met gids te maken?

Houd rekening met de sneeuw- en lawinesituatie!

Als je gaat sneeuwschoenwandelen, kun je te maken krijgen met een lawine. Als je helemaal niet bekend bent met het onderwerp of je er niet mee bezig wilt houden, is het aan te raden om op gemarkeerde sneeuwschoenwandelroutes te blijven. Buiten de bewegwijzerde routes is het essentieel om je te informeren over het lawinegevaar voordat je op pad gaat. Informatie hierover kun je vinden op: www.lawinenwarndienst-bayern.de (Beieren) of lawine.report (Alpen). Het is belangrijk dat je het lawinebericht goed kunt lezen en interpreteren. Er is hierover online veel informatie beschikbaar, zoals dit artikel van de NKBV. Ook een lawinecursus kan je helpen.

Tip: bij de NKBV kun je een sneeuwschoencursus* volgen. Je leert hierbij de basics van het sneeuwschoenwandelen: van tochtenplanning tot veiligheid tot techniek. Je overnacht hierbij in een berghut in de Alpen. Gaaf!

Buiten de pistes is het ook belangrijk dat je een nooduitrusting bij je hebt: lawinepieper, schep en sonde. Je kunt een lawine-uitrusting* ook als set kopen. De noodzakelijke lawinepiepercontrole aan het begin van de tocht is verplicht. Misschien een overbodige tip, maar je moet de lawine-uitrusting natuurlijk wel kunnen gebruiken in geval van nood. Een lawinepiepercursus, bijvoorbeeld bij de plaatselijke alpenvereniging, kan je hierbij helpen. Je moet ook een bivakzak en EHBO-kit bij je hebben.

In steil terrein houden we een veiligheidsafstand van minstens 10 meter aan. Door de grote insteekdiepte van sneeuwschoenen kunnen zwakke lagen gemakkelijker worden verstoord dan met toerski’s. Ik ga ook nooit alleen sneeuwschoenwandelen in open terrein. In geval van nood kan de ander hulp bieden of halen. Bovendien zou ik in diepe, onbetreden sneeuw snel veel energie verliezen – met meerdere personen kun je elkaar afwisselen.

Het onderwerp sneeuw en lawinegevaar is veel te groot om hier voldoende te behandelen. Eind december 2023 doe ik mijn tweede lawinecursus en daarna zal ik een uitgebreider artikel over het onderwerp winterveiligheid publiceren. Let op: ik geef alleen tips op basis van mijn ervaring en kennis. Het gebruik van de informatie is op eigen risico.

Websites en apps voor het plannen van sneeuwschoenwandelingen

Sneeuwschoenwandelen tocht plannen

Deze websites kunnen je helpen bij het plannen van een veilige tocht:

  • Skitourenguru.ch berekent het lawinegevaar (0-3) op basis van actuele meldingen en gedigitaliseerde routes. Er zijn 1700 Zwitserse routes en 1500 routes in de oostelijke Alpen beschikbaar.
  • Fatmap: De 3D-weergave maakt tochtplanning met hellingshoeken mogelijk. Extra lagen geven informatie over de sneeuwhoogte. Voor offline gebruik is een betaald abonnement nodig.
  • Alpenvereinaktiv.com en de bijbehorende app bieden duizenden tochten en intuïtieve routeplanning in de hele Alpen. Tot de wintergerelateerde functies behoren hellingmeters en topografische kaarten.
  • De Lawine Tirol App is de officiële app van de Tiroler Lawinewaarschuwingsdienst en de Tiroler Tageszeitung. Het biedt dagelijkse updates over de lawinesituatie in Tirol.
  • De SOS EU ALP-app maakt locatiebepaling, melding van noodsituaties en directe verbinding met de controlecentra in Tirol en Zuid-Tirol mogelijk.

Tips voor tochten: Sneeuwschoenwandelen voor beginners

Deze tochten zijn relatief makkelijk en mooi:

  1. Van Buching naar de Buchenbergalm in de Ostallgäu | 5 km | 310 hm | Bekijk en download de route
  2. Naar de top van het Wertacher Hörnle in de Oberallgäu | 9,4 km | 640 hm | Bekijk en download de route
  3. Van Pfronten naar de Hündeleskopfhütte in de Ostallgäu | 9,1 km | 360 hm | Bekijk en download de route
  4. Van Grän naar Adlerhorst in het Tannheimer Tal | 5,8 km | 288 hm | Bekijk en download de route
  5. Lohmoos-Runde in het Tannheimer Tal | 6,1 km | 370 hm | Bekijk en download de route
  6. Von het Achtal de Schönkahler op in het Tannheimer Tal | 5 km | 680 hm | Bekijk en download de route
  7. Naar het Waldraster Jöchl in het Stubaital | 7,3 km | 350 hm | Bekijk en download de route

Onder normale omstandigheden wordt het lawinegevaar op deze tochten als laag beschouwd. Je moet echter altijd de actuele lawinesituatie controleren voordat je op pad gaat en je tocht daarop afstemmen! Ik geef alleen tips voor tochten en gebieden die ik zelf ken. Voer ‘sneeuwschoenwandeling in regio X’ in de zoekmachine in en je vindt er nog veel meer.

Sneeuwschoenwandelen groepsreizen tips

Een paar dagen de sneeuw onder leiding van een ervaren gids? Dat kan bijvoorbeeld met deze groepsreizen:

  • Sneeuwschoenwandelen met SNP*: Sneeuwschoenwandeltochten in groepsverband of individueel. Ver weg van de massa. Er is altijd een ervaren reisexpert beschikbaar. Van de Chartreuse in Frankrijk tot de onbekende Lungau in Oostenrijk.
  • Huttentochten in de sneeuw met Bergsportreizen*: Wandelen van hut naar hut door het winterwonderland. Weg van de bewoonde wereld, midden in de winterse bergen. Een unieke ervaring!

Is er een techniek voor sneeuwschoenwandelen?

Iedereen die kan wandelen, kan ook sneeuwschoenwandelen. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Want opeens heb je twee grote flappen onder je voeten. Daarom zet je je stappen iets breder. Het is belangrijk dat je zwaartepunt in het midden van de sneeuwschoen ligt. Probeer zoveel mogelijk rechtop te lopen – dit bespaart je energie.

Sneeuw wandelen techniek sneeuwschoenen

Als je bergopwaarts wandelt, activeer dan de klimhulpen. Als de helling matig steil is (tot ongeveer 25 graden), kun je meestal frontaal in de vallijn lopen. Op steilere, besneeuwde hellingen is de V- of eendentechniek effectief bij het sneeuwschoenwandelen. De stap wordt niet langer in de vallijn gezet, maar met de tenen naar buiten gericht. De eendenstap is een alternatieve, energiebesparende techniek, vooral bij lange beklimmingen. Op harde ondergrond, zoals ijzige sneeuw, druk je de ’tanden’ van de sneeuwschoenen hard in de sneeuw, zodat je meer grip hebt. De trap- of zijstap is ideaal voor korte, steile stukken: plaats de sneeuwschoenen zijwaarts in een rechte hoek ten opzichte van de helling, houd je lichaam rechtop en kijk omhoog. In bijzonder steil terrein is het aan te raden om niet frontaal de helling op te lopen, maar schuin of in haarspeldbochten. Door in haarspeldbochten omhoog te lopen, worden de hoogtemeters over een grotere afstand verdeeld, wat energie bespaart.

Bergafwaarts sneeuwschoenwandelen zonder te vallen: zo lukt het

Bergafwaarts wandelen met sneeuwschoenen is superleuk! Mits je de juiste techniek hebt. Anders eindig je eerder in de sneeuw, dan dat je er elegant door afdaalt 😉 De beste manier om bergafwaarts te lopen, is met een lichte achterwaartse houding en gebogen knieën in de vallijn. Laat jezelf in de sneeuwschoen glijden en glijd met vaart de helling af. In zachte sneeuw glijdt het beter, in harde sneeuw zijn precieze, korte stappen belangrijk, daarbij druk je de ’tanden’ stevig in de sneeuw.

Sneeuwschoenwandelen techniek lopen

Natuurvriendelijk sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen tips natuurgebied
  1. Respecteer beschermde gebieden: Let op borden ter plaatse of instructies in apps zoals komoot om ‘Wald-Wild-Schongebiete’ te vermijden.
  2. Observeer wilde dieren van een afstand: Heb respect voor wilde dieren, houd afstand van hun leefgebieden en voederplaatsen.
  3. Blijf op de paden: Gebruik in beboste gebieden en aan de boomgrens ski- en sneeuwschoenroutes en gemarkeerde wandelpaden.
  4. Ontdek natuurvriendelijke routes: De DAV heeft sneeuwschoenroutes in de Alpen uitgezet die rekening houden met beschermde natuurgebieden.
  5. Denk aan het tijdstip: Maak sneeuwschoenwandelingen overdag, vermijd schemering en nacht om wilde dieren niet te storen.
  6. Milieuvriendelijk reizen: Reis op een duurzame manier naar het startpunt, bij voorkeur met het openbaar vervoer of in carpoolverband.

Van start met de eerste sneeuwschoenwandeling!

Voor beginners kan sneeuwschoenwandelen in het begin een uitdaging lijken, maar de voldoening is groot. De nabijheid van de natuur, de fysieke activiteit en de bijzondere ervaring maken het een geweldige belevenis.

FAQ – Jullie vragen over het sneeuwschoenwandelen beantwoord

Is sneeuwschoenwandelen zwaar?

Sneeuwschoenwandelen kan behoorlijk inspannend zijn, vooral veel verse sneeuw. Met de juiste techniek en tourkeuze kun je het jezelf gemakkelijker maken.

Wanneer heb je sneeuwschoenen nodig?

Sneeuwschoenen worden aanbevolen voor enkeldiepe of nog diepere sneeuw.

Kan iedereen sneeuwschoenwandelen?

Ja, als je kunt wandelen, kun je ook sneeuwschoenwandelen. Sneeuwschoenwandelen is dus ook een prima wintersport voor beginners!

Welke schoenen voor sneeuwschoenwandelen?

Enkelhoge, waterdichte en warme wandelschoenen

Wat kosten goede sneeuwschoenen?

Sneeuwschoenen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €100. Sneeuwschoenen in het middelste prijssegment kosten rond de €200.

Wat moet je bij je hebben als je gaat sneeuwschoenwandelen?

Sneeuwschoenen, voor de winter geschikte kleding, wandelstokken, uitrusting voor noodgevallen zoals een lawinepieper, schep en sonde, EHBO-doos en bivakzak. Een gedetailleerde paklijst vind je in dit artikel.

Heb je wandelstokken nodig voor sneeuwschoenwandelen?

Ja en nee. Wandelstokken zorgen voor extra stabiliteit, vooral in diepe sneeuw. Eenvoudige sneeuwschoentochten zijn soms mogelijk zonder stokken.

Disclaimer: Ik deel alleen tips gebaseerd op mijn eigen ervaring en kennis. Het gebruik van de informatie is op eigen risico.

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie