Sneeuwschoenwandelen naar de Buchenbergalm in de Allgäu

Je bekijkt nu Sneeuwschoenwandelen naar de Buchenbergalm in de Allgäu

Plof. Plof. Plofplof. De poedersneeuw knispert onder mijn sneeuwschoenen. Waar de zon tussen de bomen door schijnt, lijkt de sneeuw met glitter vermengd. In de verte zie ik op de berg het eindpunt van mijn sneeuwschoenwandeling: de Buchenbergalm. Deze berghut in de Ostallgäu is ook in de winter relatief makkelijk te bereiken en biedt een geweldig uitzicht op de Alpen en het Alpenvoorland. Oh, en ook niet onbelangrijk: je kunt er lekker eten.

Met sneeuwschoenen je eigen sporen maken

Ik begin mijn sneeuwschoenwandeling naar de Buchenbergbergalm in het dal: in Buching, een wijk van Halblech, dat in de oostelijke Allgäu ligt. Aan het begin van de route is de sneeuw al een beetje plat gelopen door andere wandelaars, maar na een paar honderd meter gaan de sporen uit elkaar en zoek ook ik mijn eigen route. Dan begint het leuke van een sneeuwschoenwandeling: door een dikke laag poedersneeuw wandelen en je eigen sporen maken. De sneeuwschoenen zorgen ervoor dat ik nauwelijks wegzak, maar toch is het best zwaar. Dus blijf ik regelmatig even staan om op adem te komen. Een mooi moment om van het uitzicht op het besneeuwde Alpenvoorland te genieten.

Met steile stappen sneeuwschoenwandelen naar de Buchenbergalm

Opeens zoeven twee jongens op een slee voorbij. Voor me steekt een groep toerskiërs voorzichtig de rodelbaan over. Zij gaan links om het bos de berg op, ik kies voor de route rechtsom. De berg wordt dan steiler en het sneeuwschoenwandelen een stuk inspannender. In zigzag-stijl loop ik omhoog. Woesj. Plotseling lig ik gestrekt in de sneeuw. Ik lach. De sneeuwlaag was hier dikker dan verwacht en in combinatie met het hellingspercentage was dat het perfecte recept om mij weg te lagen glijden. Als er andere wandelaars waren geweest, hadden die kunnen zien hoe ik daarna op weinig charmante wijze probeer op te staan. Ik denk aan wat een wandelgids me een keer vertelde: de stok in de hand aan de kant van de berg lager vasthouden en de spikes aan de zijkant van je sneeuwschoenen goed tegen de helling aanduwen. Ik probeer het uit: het voelt stabieler en met een stevig tempo wandel ik vervolgens de berg op.

Germknödel met uitzicht bij de Buchenbergalm

De schaduw van het bos maakt weer plaats voor de zon en voor me ligt de Buchenbergalm. Nog een klein steil stukje en ik plof op het terras neer. Of nou ja, eerst loop ik naar de andere kant van de berghut. Ik weet niet hoe vaak ik hier al heb gestaan. Keer op keer vind ik het uitzicht indrukwekkend. En dit is de eerste keer dat ik het in de winter zie. Helemaal aan de linkerkant zijn nog de silhouetten van de uitlopers van de Ammergauer en Allgäuer Alpen te zien. Aan de voet daarvan strekt zich het glooiende Alpenvoorland uit. De Forggensee stroomt als een glinsterend lint van west naar oost en de Bannwaldsee is bevroren. Miniatuurhuizen en -boerderijen staan ertussen als bruine blokjes in het landschap verstrooid.

Ik maak mijn rondje om de hut af want ook het uitzicht aan de kant waarvan ik vandaan kwam, is schitterend. Achter het bos zijn de besneeuwde toppen van de imposante Ammergauer Alpen te zien. “Traumtagerl, oder?” merkt een andere sneeuwschoenwandelaar op terwijl ze naast me gaat staan. Ik kan het alleen maar beamen: dit is een winterdag zoals je ‘m je wenst. En er is misschien nog maar een ding dat deze dag nóg beter kan maken: een Germknödel. Ik laat mijn mes door het zachte deeg, gevuld met pruimencompote, glijden. Ik lepel wat van de vanillesaus en maanzaad over mijn hapje heen en.. Mmm!

Terug naar het dal: met slee, ski’s of sneeuwschoenen

Het is niet makkelijk om bij de Buchenbergalm op te staan en weg te gaan. In de zon en tegen de opgewarmde, houten buitenkant van de berghut is het aangenaam warm. En toch trek ik mijn sneeuwschoenen weer aan: de afdaling roept. Voor toerskiërs is dit het moment om de stijgvellen van de ski’s te halen en naar beneden te suizen. Wie een slee meeneemt of er een bij het dalstation van de Buchenbergbahn leent, kan in een bochtige 2,5 kilometer weer naar beneden sleeën. Dat neem ik me voor de volgende keer voor, vandaag wandel ik naar beneden. Hoewel, wandelen… Met grote stappen, die soms meer op sprongen lijken, daal ik in razend tempo af. Soms glijd ik hele stukken door de onberoerde poedersneeuw. Woehoeeee!

De Ostallgäu wordt ook wel het Schlosspark genoemd. Waarom? In dit deel van de Allgäu staan een paar prachtige kastelen. Natuurlijk het wereldberoemde Schloss Neuschwanstein, maar ook bijvoorbeeld Burg Falkenstein in Pfronten en het Hohe Schloss in Füssen. Prachtig liggen ze ingebed in het landschap, dat in het noorden vrij vlak is en in het zuiden bergachtig. En omdat landschap en kastelen in de Ostallgäu samen de aantrekkingskracht vormen, heet het ook wel Schlosspark.

Sneeuwschoenwandeling naar de Buchenbergalm in de Ostallgäu

 • Afhankelijk van de route die je neemt, is het ongeveer 2 tot 3 kilometer wandelen van Buching naar de Buchenbergalm. Terug is het ongeveer dezelfde afstand.
 • Hoogteverschil: 310 meter
 • Er zijn twee winterwandelroutes naar de Buchenbergalm. Die worden geprepareerd zodra de toestand van de sneeuw het toelaat.
 • De verschillende wandel-, ski- en rodelroutes zijn op de Panoramakarte van de Buchenbergbahn te zien.
 • Wil je naar beneden sleeën? Dan kun je bij het dalstation van de Buchenbergbahn een slee lenen.
 • Denk aan de juiste uitrusting voor het sneeuwschoenwandelen. Daartoe behoren natuurlijk sneeuwschoenen, wandelstokken, wandelschoenen en warme winter(sport)kleding. Indien de route of situatie erom vraagt, moet je ook een nooduitrusting met lawinepieper, sonde en schep meenemen. Verder behoren er altijd een EHBO-set en voldoende eten en drinken in je rugzak.
 • Het startpunt is met de bus vanuit o.a. Füssen bereikbaar. Lijn 73 (tussen Füssen en Steingaden/Garmisch-Partenkirchen) stopt bij bushalte Buching Sesselbahn. Je kunt je busreis eenvoudig met MONA plannen.

Sneeuwschoenwandelen in harmonie met de natuur

Het is fantastisch dat je met sneeuwschoenen cross country kunt wandelen. Overal waar een dik pak sneeuw ligt, kun je wandelen. Nou, bijna overal dan. Want je moet natuurlijk wel rekening houden met de natuur(gebieden) en dieren. Een paar tips:

 1. Respecteer beschermde gebieden voor planten en dieren (Wildschutzgebiete en Wald-Wild-Schongebiete).
 2. Vermijd leefgebieden en voederplaatsen van wilde dieren. Als je wilde dieren tegenkomt, bekijk ze dan van een afstand.
 3. Blijf in bosgebieden en op de boomgrens op ski- en sneeuwschoenroutes, bos- en wandelpaden en houd voldoende afstand tot groepen bomen en struiken.
 4. Maak sneeuwschoenwandelingen overdag, vermijd de schemer en nacht.
 5. Reis op een milieu- en klimaatvriendelijke manier naar het startpunt van je tocht. Het liefst met het openbaar vervoer of anders met meerdere mensen in een auto.

Disclaimer: Ik schreef dit artikel in samenwerking met Tourismusverband Ostallgäu. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% echt.

Geef een reactie