Wel een vakantie in de sneeuw, niet op de piste? In de Alpen kun je ook op sneeuwvakantie gaan zonder te skiën. Het prachtige met sneeuw bedekte landschap kun je bijvoorbeeld ook met winterwandelen, langlaufen, sneeuwschoenwandelen of rodelen ontdekken. Dat zijn leuke, alternatieve wintersportactiviteiten waarbij je ook nog alle tijd hebt om van de verstilde natuur in de bergen te genieten.
Sneeuwvakantie zonder skiën: denk eens aan deze activiteiten!
Ook buiten de piste is in de winter van alles te beleven. En het leuke van deze activiteiten is: je hebt er meestal maar weinig bijzondere uitrusting voor nodig of je kunt ze ter plekke huren voor een dag. Bovendien kun je veel van deze activiteiten ook doen zonder gebruik te maken van de skiliften. Dat is beter voor de natuur en kost een stuk minder geld. Heb je al eens gedacht aan deze alternatieve wintersport-activiteiten voor je sneeuwvakantie in de Alpen?
- Winterwandelen: Stap voor stap door de winterse natuur – winterwandelen is waarschijnlijk de meest relaxte en eenvoudige manier van wintersport. Alhoewel, je kunt het flink sportief maken in de bergen. Steeds meer gebieden in de Alpen bewegwijzeren speciale, veilige winterwandelroutes. Het fijne is dat je er nauwelijks extra uitrusting voor nodig hebt als je ook in de zomer wandelt.
- Sneeuwschoenwandelen: Ligt er een dikke laag poedersneeuw? Sneeuwschoenen zorgen ervoor dat je er gewoon overheen kunt wandelen zonder kniediep in de sneeuw te staan. Op sommige plekken kun je daarom dwars door de verstilde, winterse natuur. Een mooie ervaring!
- Rodelen: Dit is er een voor de waaghalzen. Met een sleetje van de berg af, soms wel kilometerslang en met mooie uitzichten. En ja, dat is óók voor volwassenen leuk!
- Langlaufen: Of je nu met loipe (klassiek) of zonder loipe (skating) wilt langlaufen, je hebt in de Alpen heel veel mogelijkheden. Korte routes, routes voor een dag of zelfs langeafstandsroutes: er is voor ieder wat wils. Zelf vind ik langlaufen zo leuk omdat je wel écht sportief bezig bent, maar ook tijd hebt om om je heen te kijken en te genieten.
- Mountainbiken: Adrenalinejunkies opgelet: op sommige bestemmingen in de Alpen kun je in de winter mountainbiken. Lekker crossen door de sneeuw.
Inspiratie voor een sneeuwvakantie zonder skiën in de Alpen
Brandnertal
Van winterwandelen tot wellnessen, van bosbaden tot biken in de sneeuw: in het Brandnertal kun je van alles doen in de winter. Dit dal ligt in Vorarlberg, het westen van Oostenrijk.
Montafon
Waar de gebergtes Verwall, Rätikon en Silvretta elkaar raken, ligt “etschas bsondrix”. Bijzonder is het Montafon zeker. Dit Y-vormige dal in Oostenrijk wordt omringd door indrukwekkende bergen. In de bergen van het Montafon kun je fantastisch mooi wandelen in de winter.
Brixental
Het Brixental is voor de Nederlandse wintersporter niet onbekend. Ja, de pistes weten de Nederlanders wel te vinden. Maar wist je dat je ook goed kunt winterwandelen in het Brixental?
Gastein
Als je ergens goed kunt winterwandelen en langlaufen, dan is het wel in Gastein. Het dal heeft drie verschillende zij-dalen met sprookjesachtige winterbossen. Maar ook tussen de drie plaatsen in het dal van Gastein zelf kun je wandelen: over naar keizers en keizerinnen vernoemde promenades.
Stubaital
De ene dag trek je de sneeuwschoenen aan, de andere dag spring je op de slee. Of verruil de wandelschoenen eens voor een paar langlaufski’s. Waar je ook zin in hebt, in het Stubaital (Tirol) is in de winter van alles te doen. Met een goede verbinding naar Innsbruck is het Stubaital ook met het OV bereikbaar. De perfecte plek voor een sneeuwvakantie zonder skiën!
PillerseeTal
Biatlon voor beginners? Sneeuwschoenwandelen met panorama-uitzicht? Een romantische avondwandeling met kaarsjes en glühwein? Het kan allemaal tijdens de winter in het PillerseeTal! Dit dal ligt in het noordoosten van de Kitzbüheler Alpen, ongeveer 100 kilometer ten westen van Innsbruck.
Wintersport en duurzaamheid: hoe zit dat eigenlijk?
In bovenstaande tekst kwam het al naar voren: niet alle wintersport is even duurzaam. Maar hoe zit dat nou precies met wintersport en het milieu? En wat kun je zelf doen om duurzamer op wintersport in de Alpen te gaan? Daarvoor gaan we eerst een paar stappen terug om te snappen waarom wintersport op de piste niet zo natuur- en milieuvriendelijk is. Om pistes aan te leggen, worden bossen gekapt. Het gebrek aan boomwortels zorgt ervoor dat de grond moeilijker bij elkaar gehouden wordt en er minder planten en bloemen kunnen groeien. Ach, dan groeit er toch gewoon wat anders? Lastig. Zeker als er gebruik wordt gemaakt van kunstsneeuw. Kunstsneeuw heeft een andere vorm: geen kristallen, maar bolletjes. Die zorgen voor meer druk op de ondergrond met als gevolg dat je er in de lente niet zo snel een idyllische, bloeiende alpenweide voor terug krijgt.
Ook het gebruik van sneeuwkanonnen is alles behalve duurzaam. Ze gebruiken veel water en dat water moet ergens opgeslagen worden. Om bekkens te kunnen aanleggen, worden hele stukken natuur weggegraven. Ook de hoeveelheid stroom die nodig is voor kunstsneeuw is niet mis: er zijn schattingen dat alle sneeuwmachines in een winter zoveel stroom gebruiken als miljoenenstad München in een heel jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de stroom van de skiliften gehad…
Tips voor een duurzamere wintersportvakantie in de Alpen
Dus wil je graag op een natuurvriendelijke sneeuwvakantie in de Alpen? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips:
- Doe voor alternatieve wintersport-activiteiten waarvoor geen pistes nodig zijn, zoals winterwandelen en sneeuwschoenwandelen.
- Kies bewust je bestemming. Een sneeuwzeker gebied? Dat bestaat eigenlijk alleen in het hooggebergte. Wordt er 100% sneeuwgarantie geclaimd? Dan is er een kans dat er sneeuwkanonnen worden ingezet. Wil je zeker weten dat er sneeuw ligt in je vakantie? De beste kans heb je in de Alpen. Ook in de gebieden boven de 1000 meter heb je een goede kans op sneeuw. Als je de mogelijkheid hebt, kun je het beste kort van te voren je bestemming kiezen.
- Blijf op de paden. Dit is in de winter misschien nog wel belangrijker dan in de zomer. Ga je er vanaf, maak je misschien wel de kwetsbare natuur onder de sneeuw kapot. En als dieren van je schrikken en vluchten, wordt hun overlevingskans opeens een stuk kleiner. Daarom zijn er in de winter Wildschutz- & Schongebiete (meestal gemarkeerd met borden). Gelukkig zijn er steeds meer speciale winterwandel- en sneeuwschoenwandel-paden in de Alpen, waar je met een gerust hart van de natuur kunt genieten.
- Ga buiten het hoogseizoen op sneeuwvakantie als dat kan. Door spreiding wordt de natuur minder zwaar belast op piekmomenten. Bijkomend voordeel voor jou: het is een stuk rustiger.
- Reis met de (nacht)trein naar je wintersportbestemming in de Alpen. Een groot deel van de CO2-uitstoot van een sneeuwvakantie vindt plaats bij de auto- of vliegreis erheen. Gelukkig kan dat ook anders!
Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!