Wandeling van de Jägersee naar de Tappenkarsee in Kleinarl

Je bekijkt nu Wandeling van de Jägersee naar de Tappenkarsee in Kleinarl

Deze wandeling naar de Tappenkarsee is een must voor iedereen die in de buurt van Kleinarl is. Het is een pittige, maar gezinsvriendelijke bergwandeling in een schitterend landschap. De twee meren Jägersee en Tappenkarsee en de indrukwekkende waterval maken deze wandeling een aanrader voor iedereen die niet alleen van bergen, maar ook van water houdt.

De wandeling naar de Tappenkarsee in het kort

🕑 Wandeltijd: 6 uur

⟷ Afstand: 14,2 km

↗️ Hoogtemeters: 680 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: parkeerplaats Jägersee

Je kan de wandeling met twee keer 3,5 kilometer inkorten, als je de Mautstraße van de Jägersee naar de Parkplatz Schwabalm neemt. Dit is ook niet het leukste stuk om te wandelen, maar als je fit bent, kan ik je toch aanraden dit stuk wel te lopen. Je bespaart er niet alleen €5,- mee, maar je wandelt ook door een mooi dal, deels langs de rivier en met uitzicht op de waterval.

Een steile klim op de wandeling naar de Tappenkarsee

Na de 3,5 kilometer door het dal, begint het zware gedeelte van deze wandeling. Naar de Tappenkarseealm zijn het maar een kleine 3,5 kilometer, maar je overbrugt ruim 600 hoogtemeters. Je klimt met vele haarspeldbochten omhoog. Het is best steil, maar niet gevaarlijk. Je loopt deels over een verhard pad, deels over een oneffen wandelpad. Hoewel we heel wat mensen op gympen en zelf sandalen hebben zien lopen, zijn stevige wandelschoenen op deze wandeling wel prettig.

Aan de rechterkant van het wandelpad is tussendoor steeds weer de waterval uit een ander perspectief te zien. Zodra je boven de boomgrens komt, is het ook de moeite waard je eens om te draaien en richting het dal te kijken. Je hebt dan een fantastisch uitzicht op de Jägersee en de bergen erachter. Bij helder weer kan je zelfs tot voorbij het Hochkönig-massief kijken.

Daar is ‘ie dan: de Tappenkarsee!

Vlak voordat je bij de Tappenkarsee bent, loop je een klein stukje vlak. Maar vergis je niet door te denken dat je er dan bent want je moet echt nog een stukje omhoog. De beloning is groot als je ten slotte de laatste stappen zet en daar het meer voor je uitstrekt. Wow! De Tappenkarsee wordt omringd door steile bergtoppen, enkele daarvan besneeuwd. Het is een absoluut majestueus uitzicht op de Tappenkarsee, die wordt beschouwd als een van de grootste bergmeren van de Oostelijke Alpen.

De Tappenkarsee staat overigens ook bekend om het ijskoude en kristalheldere water. Het water in het meer op 1762 meter hoogte komt rechtstreeks van de besneeuwde bergtoppen en de temperatuur is er dus ook naar. Wat de watertemperatuur van de Tappenkarsee exact is, kan ik helaas niet vinden, maar op de website Wanderdörfer wordt die omschreven als “unter der Wohlfühlgrenze” en je kan je daar vast iets bij voorstellen. Durf jij een duik aan? Dan zul je veel publiek krijgen.

Pauze met Kaiserschmarrn bij de Tappenkarseehütte

Wie nog puf heeft, kan doorlopen naar de Tappenkarseehütte. Dit is vanaf de Alm nog een klein halfuur en bijna vlak. Vanaf hier heb je een nog mooier uitzicht over het meer én kan je ontzettend lekkere Kaiserschmarrn en Apfelstrudel eten. Even energie tanken voordat je de steile afdaling terug naar het dal gaat maken! Heb je helemaal geen zin om terug te wandelen? Dan kan je ook een nachtje blijven slapen in de Tappenkarseehütte. Wie wel terug naar het dal wandelt, heeft nog een wandeling van ongeveer 2 uur voor de boeg.

Meer wandeltips voor de zomer in Oostenrijk

  • Wil je de zon achter de bergen zien verdwijnen en met de eerste zonnestralen alweer aan de wandel zijn? Maak dan eens een huttentocht van 3 dagen op de Salzburger Almenweg. Deze tour is geschikt voor wandelaars die hun eerste huttentocht willen maken, maar ook spectaculair genoeg voor mensen die er al een paar achter de rug hebben.
  • Kort maar indrukwekkend, dat is de wandeling door de Liechtensteinklamm. Het is een van de langste en diepste kloven van de Alpen en is iets ten zuiden van het dorp St. Johann im Pongau gelegen.

Geef een reactie