Teutoschleife Dörenther Klippen: indrukwekkende rotsen en uitzichten

Je bekijkt nu Teutoschleife Dörenther Klippen: indrukwekkende rotsen en uitzichten

Het Tecklenburger Land, dat vlak over de grens met Duitsland ligt, is een prachtig gebied om te wandelen. In 2015 heeft het zelfs de onderscheiding ‘Premiumwanderregion’ gekregen. Natuurlijk kan je je eigen route uitstippelen, maar als je zeker wil weten dat je onderweg een paar hoogtepunten tegenkomt, kan je een van de Teutoschleifen lopen. Een van mijn favoriete routes om te wandelen is de Teutoschleife Dörenther Klippen. Indrukwekkende rotsformaties, weidse uitzichten, een mooi bos: je kijkt je ogen uit op deze wandeling.

Indrukwekkende rotsen en uitzicht op het Tecklenburger Land

De Dörenther Klippen bestaan uit een vier kilometer lang stuk vol grillige zandsteenrotsen, die op sommige plekken wel 20 meter hoog zijn. Dit is vooral een indrukwekkend gezicht tegen de achtergrond van de glooiende heuvels van het Tecklenburger Land. Vlak na het begin van de wandeling kom je bij de Brochterbeckblick: een grote vlakke rots, waar omheen de bomen een soort natuurlijk venster vormen. Hier doorheen kijk je het dal in. De wandeling begint al goed! En het blijft niet bij dit ene uitzichtpunt. Een paar honderd meter verder kom je bij de Dreikaiserstuhl. Deze enorme rotspartij heeft drie topjes, waar natuurlijk ook de naam vandaan komt. De kant die aan het wandelpad ligt, kan je prima met je wandelschoenen beklimmen. De andere kant van de rotsen kun je beter aan klimmers met een speciale uitrusting overlaten.

Hoe de ‘hurkende vrouw’ versteende

De bekendste rotsformatie van de Dörenther Klippen is het Hockende Weib, de zogenaamde hurkende vrouw. Als je vanuit de juiste richting kijkt, lijkt het inderdaad net alsof er een dame tussen de heuvels hurkt. Oké, een beetje fantasie moet je wel gebruiken. Maar dat is extra leuk als je het verhaal erachter kent. Eeuwen geleden zouden overstromingen van de zee nog tot hier hebben gereikt. Een vrouw die hier woonde, wilde haar kinderen van een overstroming redden en zou gehurkt in het water zijn gaan zitten met de kinderen op haar schouders. De kinderen overleefden de overstroming, maar de vrouw werd versteend.

Hockendes Weib

Het ‘Hockende Weib’ is een van de hoogtepunten als je gaat wandelen bij de Dörenther Klippen

Meerdere mogelijkheden om te wandelen rond de Dörenther Klippen

Ook al zijn de Dörenther Klippen en het Hockende Weib de hoogtepunten van deze wandeling, ook de rest van de Teutoschleife is erg mooi. Je loopt veel door het bos, waardoor deze wandeling vooral mooi is als de bomen in het voorjaar fris groen zijn of juist verkleuren aan het begin van de herfst. Veel mensen lopen alleen naar het Hockende Weib en weer terug, maar het de moeite waard de hele rondwandeling te lopen. Je zult dan ook merken dat het (in het hoogseizoen) vooral druk is in de buurt van de rotsen. Op de rest van de route is het lekker rustig, buiten de schoolvakanties en doordeweeks meestal ook trouwens.

Tip: Vind je 9 kilometer te veel? Er is ook een korte route van 5,8 kilometer. Houd hiervoor de bordjes met ‘Abkürzung’ in de gaten. En als je vooral vlak wil lopen, is het Teutoschleifchen Dreikaiserstuhl (3,7 kilometer) een goed alternatief.

De wandeling bij de Dörenther Klippen in het kort

 • Lengte: rondwandeling van 9,3 kilometer (korte route: 5,8 kilometer)
 • Hoogtemeters: 405 meter (korte route: 239 meter)
 • Tijd: ongeveer 3 uur en een kwartier (korte route: 1 uur drie kwartier)
 • Horeca: In Brochterbeck bij Hotel Teutoburger Wald en halverwege de wandeling bij de gezellige Almhütte
 • De wandelroute op een kaart: Download een PDF via de website van de Teutoschleifen (opties kiezen en dan ‘PDF erzeugen’) of download het GPX-bestand.
 • Parkeren bij de Dörenther Klippen: op de wandelparkeerplaats ‘Dörenther Klippen’ (Münsterstraße 420, 49479 Ibbenbüren)

De Teutoschleifen: wandelen in het Tecklenburger Land

De rondwandeling bij de Dörenther Klippen is een van de zeven Teutoschleifen. Deze rondwandelingen zijn perfecte routes voor wanneer je net over de grens in Duitsland wilt gaan wandelen. Ze laten allemaal een hoogtepunt van de Hermmansweg zien, een langeafstandswandeling die in de Top Trails van Duitsland staat en allemaal door het Teutoburgerwoud gaan. In totaal is de Hermannsweg 156 kilometer lang. Wil je alleen het mooiste ervan zien of heb je slechts de tijd voor een dagwandeling? Dan zit je met de Teutoschleifen, die tussen de 6,5 en 13 kilometer zijn, altijd goed. Bonuspunt: ze zijn onwijs goed gemarkeerd, dus verdwalen is (bijna) onmogelijk.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Moniek

  Wij hadden bij de camping route links genomen en de korte route (na de rustplaats bij de begraafplaats). Het was voor ons onduidelijk, omdat we precies langs de mooie stukken liepen met de linkse route. Via Google maps toch wat rotsen gezien, maar helaas niet de wijze vrouw (na 2,5 uur wandelen, wilden de jongens niet meer. Dus tip: neem meteen de rechte stijle kant na de camping.

  Alleen door het bos is niet zo bijzonder.

  1. Janna Kamphof

   Dag Moniek, bedankt voor je aanvulling. Goed om te weten voor mensen die niet de hele route willen wandelen. Die is wel erg de moeite waard trouwens!

 2. Ingrid

  Hallo, de hyperlinks geven alle een 404 melding…

  1. Janna Kamphof

   Bedankt voor je bericht. Ik heb alle links gecheckt en alleen die van de GPX werkte niet meer, dus die heb ik aangepast. Mocht je nog steeds problemen ervaren, stuur me dan even een mail op janna@duitslandactief.nl met welke informatie je wilt hebben, dan help ik je verder!

Geef een reactie