Bergachtig wandelen bij Tecklenburg op het Tecklenburger Bergpfad

Je bekijkt nu Bergachtig wandelen bij Tecklenburg op het Tecklenburger Bergpfad

Voor een mooie wandeling in Duitsland hoef je helemaal niet ver te rijden. Vlak over de grens ligt het Tecklenburger Land, waar je prachtig kan wandelen! Wie van glooiende heuvels, vakwerkstadjes en dichte bossen houdt, zit hier helemaal goed. En het is hier zelfs een beetje bergachtig. Dat bewijst de Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad, een wandelroute vlakbij Tecklenburg, wel!

De Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad in het kort

 • Lengte: 10,5 kilometer
 • Hoogtemeters: 315 omhoog en 315 omlaag
 • Tijd: ongeveer 3,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats “Münsterlandblick”
 • Horeca: in Tecklenburg en Brochterbeck (beide met een aanlooproute van 0,7 km)
 • De wandelroute op een kaart: Download hier via de site van Teutoschleifen of download hier het gpx-bestand (via website Teutoschleifen).

Teutoschleifen: wandelroutes in het Tecklenburger Land

Het Tecklenburger Bergpfad is een van de zeven Teutoschleifen. Deze wandelroutes in het Tecklenburger Land zijn tussen de 6,5 en 13 kilometer lang. Ze zijn afgeleid van de langeafstandswandeling de Hermannsweg zien. De Hermannsweg, een van de Top Trails van Duitsland, is in totaal 156 kilometer lang.Wil je alleen de highlights ervan zien of heb je slechts de tijd voor een dagwandeling? Dan zit je met de Teutoschleifen altijd goed.

Tip: Ook de zes andere Teutoschleifen zijn de moeite waard! Bekijk het overzicht van de Teutoschleifen met korte omschrijvingen.

Een rondwandeling door het bos met panorama-uitzichten

Het Tecklenburger Bergpfad is een rondwandeling en daarom kan je overal starten met deze mooie wandelroute bij Tecklenburg. Het officiële startpunt is de parkeerplaats “Münsterlandblick”, waar je meteen met een schitterend uitzicht over de heuvels rond Tecklenburg begint. Je loopt een klein stukje over de stoep tot je bij de Bismarcktoren het bos in duikt. Vanaf hier wandel je bijna constant door het bos op een klein stukje door de open velden na. Maar hé, deze wandeling bij Tecklenburg heeft ook veel voor liefhebbers van mooie uitzichten te bieden want tussen de bomen door heb je steeds weer een doorkijkje naar het lagergelegen land.

Halverwege de wandeling kom je langs het dorp Brochterbeck. Niet te missen: de kleine weide met alpaca’s midden in het dorp. En ook als je zin hebt in Kaffee & Kuchen, is het de moeite waard de wandelroute even te verlaten en het dorp in te lopen.

Wandelen met uitzicht op Tecklenburg en het Tecklenburger Land

Na Brochterbeck brengt het Tecklenburger Bergpfad je met een steile klim naar de rand van een voormalige steengroeve. Hier heb je niet alleen uitzicht op het helderblauwe water in de kloof, maar ook op het Tecklenburger Land dat afwisselend vlak en heuvelachtig is. Hier staat weliswaar een aantrekkelijke bankje, maar ik raad je aan nog een paar honder meter door te lopen. Verderop staat namelijk een speciale Teutoschleifen-wandelbank waar je lekker op kan chillen en van het uitzicht kan genieten.

De steengroeve van Brochterbeck is met het helderblauwe water een indrukwekkend gezicht! Als je ‘m nog beter wil zien dan vanaf de wandelbank, kan je even van de Teutoschleife af via een klein paadje langs de steengroeve lopen. Helemaal aan het andere einde gekomen, zie je de steengroeve als een soort rondlopende canyon. En dat gewoon tijdens een wandeling net over de grens in Duitsland!

Bospiano en heksenpad langs het Tecklenburger Bergpfad

Hierna verlaat je voor even het bos en loop je door open velden. In de zomer bloeien hier veel wilde bloemen, erg mooi! Vlak voordat je weer in de buurt van de parkeerplaats bent, ga je weer een dicht bos in. Wie muzikaal is, kan nog even zijn hart ophalen bij de ‘Waldklavier’, een piano midden in het bos, waar iedereen een stukje op mag spelen. Na de laatste stevige klim, kom je weer op weg terecht. Als je daarna rechtsaf de stoep volgt, kom je weer bij de parkeerplaats ‘Münsterlandblick’ uit. Wie dit nog niet voor de wandeling heeft gedaan, heeft nu de mogelijkheid het stadje Tecklenburg te bezoeken!

Tip: Heb je zin in meer van dit soort wandelingen? Ga dan op vakantie in het Teutoburger Wald. Deze bergkam begint vlak over de grens in Duitsland en heeft uitlopers tot in het Weserbergland en het Sauerland. Een prachtig gebied om te wandelen!

Tips voor bezienswaardigheden in Tecklenburg

Bezoek voor of na je wandeling het vakwerkstadje Tecklenburg! Door haar eindeloze hoeveelheid romantische vakwerkhuizen, verzorgde tuintjes en gezellige sfeer is het zeker de moeite waard met een omweg door Tecklenburg te wandelen. In veel huizen vind je kleine winkeltjes met lokale, handgemaakte producten. Leuk als je op zoek bent naar een cadeautje! Eet een stuk huisgemaakte taart bij een van de gezellige cafeetjes, geniet nog even van de zon op een bankje op het marktplein, bezoek het openluchttheater of slenter nog even door het Kurpark.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Inge Mossel

  Goedendag, dit lijkt me een mooie route! Bedankt voor het delen. Ik zou graag het goed bestand willen downloaden, maar als ik op de link klik, dan gebeurt er niks. Zou u kunnen helpen? Alvast bedankt voor uw reactie!
  Vriendelijke groet, Inge Mossel

  1. Janna Kamphof

   Dag Inge, goed dat je het aangeeft. Ik heb de link geactualiseerd – nu doet ‘ie het weer. Veel wandelplezier! Ik vind het zelf een van de mooiste routes in het grensgebied.

 2. susanne

  hai, is de route gemarkeerd of moet ik hem echt via GPS lopen?

  1. Janna Kamphof

   De route is gemarkeerd. Veel wandelplezier!

Geef een reactie