Tierbergli Klettersteig: via ferrata in Zwitserland

Je bekijkt nu Tierbergli Klettersteig: via ferrata in Zwitserland

Midden in de imposante Zwitserse Alpen ligt vlakbij de Sustenpas de Tierbergli Klettersteig. Vanaf het gemoedelijke begin tot het spannende rotsklimwerk in het tweede deel is deze via ferrata in Zwitserland een klein alpien avontuur. We maakten hier een spontane tussenstop op de terugweg van de Franse Alpen en werden aangenaam verrast door deze middelzware klettersteig met prachtige uitzichten.

Middelzware klettersteig met prachtig uitzicht

De indrukwekkende Zwitserse Alpen vormen het decor voor dit onvergetelijke avontuur op de Tierbergli Klettersteig. Ik deed de klettersteig spontaan met een vriend op de terugreis uit de Franse Alpen. De reis naar de Allgäu leek ons te lang in één keer, dus googelde ik tijdens de rit naar een tussenstop. Het werd de Tierbergli Klettersteig bij de Sustenpas, in het kanton Bern in Zwitserland. We hadden geen betere beslissing kunnen nemen: de Tierbergli klettersteig is middelzwaar en biedt prachtige uitzichten. De klettersteig begint heel gemakkelijk, biedt in het midden wat alpiene uitdagingen en eindigt dan weer gemoedelijk. En dan is er ook nog die geweldige berghut met heerlijk eten aan het einde. Maar laten we bij het beginpunt beginnen…

Een klettersteig (via ferrata) is een route langs een rotswand die is gezekerd met staalkabels. Je maakt je met karabiners vast aan de kabels en vindt onderweg ook andere hulpmiddelen zoals hand- en voetgrepen, (hang)bruggen, ladders en afdaaltouwen. Via ferrata’s zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden: van A tot E.

Gemoedelijk begin van de Tierbergli klettersteig

We trekken onze klettersteiguitrusting aan op de parkeerplaats; de start van deze via ferrata in Zwitserland is slechts vijf minuten lopen vanaf hier. We lopen over de betonnen brug langs de smeltwaterstroom naar de nabijgelegen bruine rots, die is uitgesleten door de Steinlimi-gletsjer. Met een witte driehoek in een rode cirkel wordt onze richting aangegeven. Terwijl het wandelpad naar de Tierberglihut links om de rots heen loopt, bevindt het startpunt van de klettersteig zich aan de rechterkant van de rots.

Het begin van de klettersteig is niet moeilijk. In het onderste deel klimmen we via een lus naar rechts over de rotsachtige bult met veel ijzeren pinnen, een paar stijgbeugels en doorlopend staalkabels. Dankzij de vele hulpmiddelen is het begin van de klettersteig tamelijk relaxt. Des te beter kunnen we genieten van het prachtige uitzicht op de Zwitserse Alpen en de Steinsee beneden ons.

Sleutelpassage van de Tierbergli Klettersteig

Kort voor het einde van de eerste helft komt de sleutelpassage van de klettersteig. Je hebt de keuze tussen de route met moeilijkheidsgraad C of een omleiding met moeilijkheidsgraden A en B. Wij kiezen voor de kleine uitdaging en gaan licht overhangend omhoog. Het C-gedeelte vergt een beetje kracht en moed, maar voor ons is het goed te doen. Nadat de twee klettersteigen weer bij elkaar zijn gekomen, gaan we verder met een kleine klim recht omhoog. Het eerste deel eindigt wanneer we op ongeveer halve hoogte bij een puinterras de normale route tegenkomen.

Rotscontact en adembenemend uitzicht

Tierbergli Klettersteig beginners via ferrata

Inmiddels zijn we al op een hoogte van ongeveer 2360 meter en wisselen de normale route en de klettersteig van kant. We steken een steile helling over naar het oosten. Een paar rode stippen wijzen naar een nauwelijks herkenbare rotspilaar, waar de staalkabels weer beginnen en lichtjes naar links leiden over de eerste rotstrap. Vanaf dit punt heeft de Tierbergli klettersteig minder ijzeren stijgbeugels, maar veel natuurlijke houvast en grepen in de rots. Klimmers met een voorkeur voor rotscontact – zoals wij – zullen dit deel van de via ferrata interessanter vinden. Stukjes rotsklimmen en passages door puinhellingen wisselen elkaar af. Als we even pauzeren, genieten we van het adembenemende uitzicht op het ruige berglandschap. Als we omhoog kijken, beseffen we welke imposante hoogten we nog moeten trotseren.

De tweede helft van de Tierbergli Klettersteig is aanzienlijk alpiener, maar zeker niet moeilijker. Eerder iets makkelijker. Hier is wel een goede oriëntatiezin gevraag omdat je tussendoor steeds weer steile puinhellingen moet oversteken. Er zijn echter genoeg steenmannetjes en markeringen. Dus houd je ogen open! Kort voor het einde van de klettersteig, op ongeveer 2610 meter, hangt een fraai roestvrijstalen kastje op de rots met een donatiebox. Natuurlijk stoppen we daar graag een paar franken in – per slot van rekening kan iedereen de klettersteig gratis doen, maar moet ‘ie wel onderhouden worden.

Tierbergli Hütte met uitzicht op de Steingletscher

We bedwingen het laatste deel van de klettersteig en klikken ons los van de staalkabel. Daarna wandelen we over de vlakke rotsrichel met stenen piramides naar de Tierbergli Hütte, die al een tijdje zichtbaar is. De hut ligt op iets minder dan 2800 meter en is gebouwd in 1942. Het uitzicht vanaf hier overweldigt me. Aan de ene kant strekken majestueuze bergtoppen zich uit tot aan de horizon en het dal strekt zich diep onder ons uit. Aan de andere kant ligt de Steingletscher. Ik kijk mijn ogen uit. De gletsjer met zijn vele spleten en bijzondere texturen is als een kunstwerk dat door de natuur is gemaakt. De groep die met touwen de gletsjer oversteekt, lijkt op deze enorme ijsmassa wel een groepje mieren. Wat voel ik me klein!

Pas als ik het fris wordt door de wind, trek ik mijn klettersteigspullen uit en ga ik de Tierberglihut binnen. Mijn klimvriend heeft al een gezellig plekje gevonden met uitzicht op de gletsjer. “Zullen we iets delen?” vraagt hij, “Er staat zoveel lekkers op de kaart.” Dat is altijd de beste oplossing als je geen keuze kunt maken. We bestellen de groentespätzle en een broodje met gesmolten bergkaas. Of het nu komt door de kookkunsten in de hut, de inspanningen tijdens de klettersteig of de frisse berglucht – het eten smaakt heerlijk. We chillen een tijdje in de hut en lezen tijdschriften en tourverslagen. Vanuit de Tierbergli Hütte zijn er een aantal spannende hoogtetochten over de gletsjer mogelijk. We zijn vastbesloten om hier volgend jaar terug te komen voor zo’n Hochtour.

Afdaling van de Tierbergli Hütte naar het dal

De afdaling vanaf de Tierbergli Hütte is niet minder indrukwekkend dan de klettersteig. We dalen snel af naar het dal over steile paden en ontelbare haarspeldbochten. Het alpiene karakter van het pad bevalt ons erg goed. We lopen voornamelijk over smalle paden met losse steenslag en moeten soms over grote rotsblokken klauteren. We hebben constant uitzicht op de Steinsee en na ongeveer 90 minuten bereiken we de parkeerplaats weer. Hier halen we eerst de campingstoelen uit de auto voor een korte pauze. We zijn allebei opgetogen over het spontane klettersteigavontuur en willen nog even genieten van dit moment voordat de vakantie echt ten einde loopt en we naar huis rijden.

Wandeling naar beneden Tierbergli Via Ferrata Zwitserland Sustenpass

Voor de klettersteig heb je de juiste uitrusting nodig met een klettersteigset*, klimgordel*, klimhelm* en eventueel klimhandschoenen. Klik op de links om mijn uitrusting te zien – hier ben ik erg tevreden mee.

Tierbergli Klettersteig: praktische informatie

  • Hoogemeters: ↗ 590 m klettersteig ↗ 700 m in totaal
  • Moeilijkheidsgraad: B/C
  • Route naar het begin: 5 minuten
  • Klettersteig: 3 – 3,5 uur
  • Afdaling: 1,5 uur
  • Hapje en drankje: Tierberglihütte
  • Topo: bijvoorbeeld op deze website
  • Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja, maar helaas niet rechtstreeks. Neem vanuit Meiringen of Wassen de Postbus naar bushalte Steingletscher en loop vervolgens ongeveer 50 minuten naar parkeergarage Umpol.
Tierbergli Klettersteig

FAQ – Via ferrata ‘Tierbergli Klettersteig’ in Zwitserland

Is de Tierbergli Klettersteig geschikt voor beginners?

Ja en nee. De klettersteig is niet bijzonder moeilijk met maximaal B/C-secties. De moeilijkste C-sectie kan worden overgeslagen. De klettersteig wordt echter niet aanbevolen voor absolute beginners, omdat enige klimervaring wel nuttig is.

Hoe lang duurt deze via ferrata in Zwitserland?

Wij hadden in totaal 3,5 uur nodig voor de beklimming en 1,5 uur voor de afdaling.

Is het mogelijk om de klettersteig vroegtijden af te breken?

Ja, na de eerste helft is er de optie om verder te gaan op het wandel naar de hut of terug het dal in.

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links, die zijn gemarkeerd met een *. Als je een bestelling plaatst via een van deze links, ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost het jou niet meer dan normaal. Dankjewel!

Geef een reactie