Via ferrata’s zijn perfect als afwisseling voor het wandelen. Op deze ‘ijzeren wegen’ ben je tijdens de hele route gezekerd aan staalkabels en maak je gebruik van ijzeren hulpmiddelen zoals ladders, beugels en voetsteuntjes. Ook in de Franse Alpen zijn behoorlijk veel via ferrata’s te vinden. Op een steenworp afstand van het Mont Blanc-massief, in het zuidoosten van Frankrijk, bevindt zich de regio Savoie. Een van de meest markante bergen is de Roc du Vent. De berg ziet er een beetje uit als een omgevallen taartpunt. En langs die rand van de taartpunt gaat de Via Ferrata Roc du Vent omhoog. De klettersteig bestaat uit verschillende delen die met elkaar verbonden zijn door wandelpaden. Ongeveer op de helft kun je ervoor kiezen om te stoppen of door te gaan. Glimmend leisteen, ladders, een spannende touwbrug: de Via Ferrata Roc du Vent in Frankrijk is lekker afwisselend. En dan hebben we het nog niet eens over het uitzicht gehad…
Een via ferrata of klettersteig is een met staalkabels uitgezet parcours langs rotswanden. Je clipt jezelf met carabiners vast aan de staalkabels en onderweg kom je ook andere hulpmiddelen tegen zoals steuntjes voor handen en voeten, (hang)bruggen, ladders en afdaaltouwen.
Via ferrata in verschillende etappes
Bij Plan de la Lai begint het avontuur met een blauw gemarkeerd pad dat zich een weg baant over steile grashellingen. Ongeveer een halfuur duurt het voordat je bij het begin van de via ferrata bent. Hier begint het echte spektakel. De Via Ferrata Roc du Vent bestaat uit verschillende delen gedeelten:
- De klim naar de Roc du Vent (2360 m) via een leistenen wand. Na twee delen klettersteig volgt een wandelpad naar de top.
- Een korte en steile afdaling over de rotsige bergrug. Deze eindigt op het kruipunt van verschillende wandelroutes. Hier is ook de nooduitgang.
- Wil je nog verder? Dan zijn er nog twee vrijstaande bergtopjes om te beklimmen. Het eerste stuk ga met ladders recht omhoog. Er volgt een horizontaal stuk over de bergrug.
- Met de pont népalais steek je van de ene bergtop naar de andere over. Deze metalen hangbrug bestaat uit een staaldraad voor je voeten en twee voor je handen. Je klimt een stukje omhoog en wandelt dan weer een stukje horizontaal over een pad.
- Vervolgens zet je de afdaling in. Deze bestaat deels uit wandelpaden, deel uit stukjes via ferrata tot je de tunnel bereikt.
Vanaf de tunnel wandel je over een steil wandelpad terug naar Plan du Lai.
Omhoog naar de top van de Roc du Vent
Het is nog vroeg in de ochtend en toch al behoorlijk druk op de parkeerplaats. Gelukkig voor ons blijkt bij de splitsing dat de meeste mensen het wandelpad omhoog nemen. Wij lopen het kleine paadje naar het begin van de via ferrata. We trekken onze klettersteig-uitrusting aan en checken bij elkaar of alles in orde is. Dan gaan we van start. Het begin van een via ferrata vind ik altijd even spannend, dus we beginnen langzaam. De metalen hulpmiddelen zijn rijkelijk, zoals dat wel vaker het geval is bij via ferrata’s in Frankrijk. In dit geval vind ik dat erg fijn want het leisteen kan behoorlijk glad zijn. De Roc du Vent is ziet er vanuit de verte een beetje uit als een opgevallen taartpunt en wij bevinden ons op de schuine zijde van de taartpunt, helemaal op het randje. Aan onze linkerhand bevindt zich dus een flinke afgrond, die met elke stap dieper wordt.
Steeds mooier uitzicht
Met elke stap wordt ook het uitzicht mooier. De kronkelige contouren van Lac de Roselend worden steeds beter zichtbaar. Na ongeveer een uur klimmen, bereiken we een wandelpad. Hiermee maken we laatste hoogtemeters naar de top van de berg. Vergeet hier onderweg niet nog even te genieten van het uitzicht op het meer, want ergens halverwege het wandelpad is deze het best. Vanaf de top van de Roc du Vent op 2360 meter zie je het meer niet, maar heb je wel goed zicht op het Mont Blanc-massief. En wat je ook ziet: hoe de Via Ferrata Roc du Vent verder gaat. Achter een diepe spleet liggen twee kleinere bergtopjes, die met elkaar verbonden zijn door een brug van staaldraad. Maar voordat we daaraan beginnen, hebben we nog een kort, maar pittig stukje afdaling via de klettersteig voor de boeg. Afdalen op een via ferrata is heel anders dan stijgen omdat je over de randjes stapt om naar beneden te gaan. Dit vergt voorzichtigheid en voor mij zeker ook moed. Een halfuurtje later staan we goed en wel beneden.
Voor de klettersteig heb je de juiste uitrusting nodig met een klettersteigset*, klimgordel*, klimhelm* en eventueel klimhandschoenen. Klik op de links om mijn uitrusting te zien – hier ben ik erg tevreden mee.
Klim met vele ladders wordt beloond
Op het kruispunt van de verschillende wandelroutes gaan we even zitten. Hier zien we pas echt goed hoe de via ferrata verder gaat. Om naar het eerste bergtopje te komen, moet je vele ladders recht omhoog beklimmen. De twijfel slaat bij mij toe. Ladders vind ik op zich niet eng, maar wel om zo’n enorm stuk kaarsrecht omhoog te klimmen. “We hoeven het niet doen,” zegt mijn klimpartner. “Het was een leuke via ferrata tot nu toe en we hoeven ons plezier nu niet te bederven.” Want omkeren is bij een via ferrata geen optie, dus als we gaan, gaan we er ook echt voor. En daar kiezen we voor. Mijn hart gaat behoorlijk tekeer als we beginnen aan de eerste ladder omhoog. Dan volgt de tweede. En de derde. En als snel krijg ik er lol in. Voordat we het weten, staan we op de eerste top en geven elkaar een high five. Vanaf de top is het Mont Blanc-massief in de verte in volle glorie te zien. Dichtberbij zijn minder bekende, maar ook mooie bergtoppen zoals Le Grand Mont en Mont Mirantin te zien. Het is de moeite waard om even te blijven kijken voordat je verder gaat ook de klettersteig.
De apenbrug over de spleet
We steken de bergrug over tot we aan de rand van de enorme rots komen. Om naar de top van de andere grote rotspartij te komen, is een pont népalais gebouwd. In het Nederlands wordt dit ook wel een apenbrug genoemd omdat je met een staalkabel voor je voeten en twee voor je handen loopt als een gibbon. De vierde staalkabel is er overigens om jezelf te zekeren. Wiebelend lopen we naar de overkant. Onder ons bevindt zich een diepe spleet en ongeveer 800 meter lager ligt het Lac de la Gittaz. Wat mij betreft is de brug een van de hoogtepunten van deze via ferrata in Frankrijk!
Na de brug klimmen we een stukje omhoog tot we op de top van de andere rotspartij staan. Er volgt weer een stuk wandelen met prachtig uitzicht.
Afdaling via klettersteig en een tunnel
Daarna volgt het eerste deel van de afdaling en het laatste deel van de via ferrata. Via rotsen en stenige paadjes maken we op een vrij korte afstand vele hoogtemeters naar beneden. Soms kan dat gewoon wandelend, soms zekeren we ons aan de staalkabels. Uiteindelijk komen we bij een 100 meter lange tunnel door de rotsen. Heel vet: door deze tunnel kom je heel snel weer aan de andere kant van de Roc du Vent uit. Als we weer in het zonlicht staan, bergen we onze via ferrata-uitrusting op en lassen nog een korte pauze in. Tot slot is het tijd voor het laatste stuk steil afdalen naar Plan de la Lai.
Tip: Nog meer van deze mooie omgeving ontdekken? Marjolein schreef een artikel met tips voor een zomervakantie in Les Vallée des Belleville. Of maak zoals Linda een roadtrip door de Franse Alpen.
Praktische informatie over de Via Ferrata Roc du Vent
Als je overweegt om het avontuur op de Via Ferrata Roc du Vent aan te gaan, zijn hier enkele praktische details die je moet weten.
- Locatie: Vanoise, Savoie, Frankrijk
- Start- en eindpunt: Plan de la Lai
- Moeilijkheidsgraad: C of AD
- Duur: in totaal ongeveer 5 uur. Halfuur wandelen tot het begin van de via ferrata. Via ferrata zelf ongeveer 3,5 tot 4 uur. Afdaling vanaf de tunnel nog ongeveer een halfuur.
- Het is essentieel om ervaring met via ferrata’s te hebben en de juiste uitrusting mee te nemen, waaronder een helm, gordel en klettersteigset.
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links, die zijn gemarkeerd met een *. Als je een bestelling plaatst via een van deze links, ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost het jou niet meer dan normaal. Dankjewel!