Wandelen in de bergen bij Füssen im Allgäu

Je bekijkt nu Wandelen in de bergen bij Füssen im Allgäu

Füssen im Allgäu, een stadje aan de voet van de Beierse Alpen, is een perfecte bestemming voor wandelaars. De omgeving van Füssen biedt namelijk een breed scala aan wandelroutes: van pittige tochten door de bergen met prachtige uitzichten tot ommetjes langs meren en burchten voor een ontspannen vakantiedag. Zo, en wanneer ga jij wandelen in Füssen?

Naar de top: bergwandelingen in Füssen en omgeving

Een groot pluspunt van Füssen als uitgangspunt voor een wandelvakantie: je hebt de bergen in je achtertuin. Deze drie bergwandelroutes zijn prachtig. Niet alleen het uitzicht op de top is mooi, ook de paden erheen.

1. Majestueuze bergwandeling naar de Säuling op 2048 meter

Als je in Füssen en omgeving op pad bent, is de markante bergtop van de Säuling niet te missen. Het is in de directe omgeving van Füssen de enige bergtop boven 2000 meter. En wat deze berg wat mij betreft extra interessant maakt: koningin Marie, de moeder van de sprookjeskoning Ludwig II, is er ook geweest. Dat klinkt misschien niet heel bijzonder, maar in die tijd was het uitzonderlijk dat een vrouw in de bergen ging wandelen. Voor Marie werd er zelfs een speciale jurk met broek eronder ontworpen zodat ze haar bergweh kon stillen.

Vanaf Hohenschwangau brengt een breed bospad me eerst een heel stuk steil omhoog. Een aantal keer openen de bomen een’ venster’ met zicht op Schloss Neuschwanstein. Vanaf de Älpele wordt het pad smaller, worteliger en rotsiger en vanaf de Wildshulzhütte wordt het alpien. Er volgen steile stukken klauteren, soms met staaldraad, soms met een ladder en soms met alleen rotsen. Het Alpenvoorland komt steeds dieper te liggen. Als ik even op adem ben gekomen op de Gamswiese, is het tijd voor de laatste klim naar de top. Wow. 360 graden kan ik om me heen kijken: naar het glooiende Alpenvoorland, de Ammergauer Alpen, de Allgäuer Alpen en de Oostenrijkse bergen. De wolken spelen in de wind en ik zit een halfuur gefascineerd te kijken. Daarna daal ik via rotsige paadjes met korte stukjes Klettersteig af naar het Säulinghaus, waar ik mezelf trakteer op Kaiserschmarrn voordat ik de afdaling naar Hohenschwangau inzet. Daar plons ik in de frisse Alpsee om af te koelen na deze pittige bergwandeling.

In het kort: bergwandelroute Säuling vanaf Hohenschwangau in het kort

🕑 Wandeltijd: ca. 5,5-6 uur

⟷ Afstand: 16,4 km

↗️ Hoogtemeters: 1470 m omhoog en omlaag

💡 Vereisten: Tredzekerheid, geen hoogtevrees

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: moeilijk, T3

📌 Startpunt: Hohenschwangau

🚍 OV: Bus 78 (Füssen – bushalte Hohenschwangau Castles)

Opmerking: Mijn route bevat een omweggetje naar de Alpsee. Op dit moment (juni 2024) is de Pöllatschlucht gesloten. Zodra deze weer open is, kun je op de terugweg door deze kloof wandelen. Deze alternatieve route naar de Säuling is te vinden op de website van Füssen Tourismus.

2. Bekend en bemind: de Tegelberg en Branderschrofen

Vanaf het dalstation van de Tegelbergbahn vol je kort de asfaltweg omhoog. Al gauw kun je het asfalt verruilen tegen een wandelpad langs de Rautbach. Als de weg eindigt, kun je kiezen uit de langere, maar makkelijke ‘Schutzengelweg’ of de klettersteig ‘Gelbe Wand’ (let op: via ferrata-uitrusting nodig). Op de Schutzengelweg loop je eerst richting de Hornburg, een bergtop op 1.172 meter, die een omweggetje zeker waard is. Daarna ga je met vele haarspelbochten door het bos naar de Rohrkopfhütte op 1.359 meter. Een pauze op het zonnige terras is de moeite waard! Daarna wandel je verder over weides naar het Tegelberghaus. 

Wie dan nog energie heeft, kan nog naar de top van de Branderschrofen wandelen. Vanaf het Tegelberghaus heb je maar een halfuur nodig om er te komen, maar de route is zeker niet te onderschatten. Je wandelt langs hele steile bergflanken en op sommige plekken bestaat het pad slechts uit een paar rotsen, gezekerd met staaldraad. Het uitzicht over de Ammergauer Alpen en het Alpenvoorland is echt fenomenaal. 

De afdaling kan je via dezelfde route doen, of via de Marienbrücke en Schloss Neuschwanstein.

3. Avontuurlijke wandeling via de Reichenbachklamm naar de Aggenstein

Als je een berg in de omgeving van Füssen goed herkent, is het wel de Aggenstein. Vanuit het dal ziet het eruit alsof de bergtop onmogelijk te bewandelen is. Maar niets is minder waar. Vanuit Pfronten-Steinach voert een mooie bergwandeling door de Reichenbachklamm richting de Breitenberg. De Reichenbachklamm is een kloof met een steil bospad. Tussen de bomen door heb je steeds weer even uitzicht op het kolkende water. Een hoge waterval vormt het einde van de kloof. Daarna wandel je richting de Breitenberg, maar niet helemaal naar de top. Bij de Genzer Hütte sla je namelijk af naar de Böser Tritt en de Bad Kissinger Hütte. Vanaf de berghut is het nog ongeveer een halfuur naar de top: eerst over een smal wandelpad, daarna klauterend over rotsen. Het laatste stukje is voorzien van staalkabels. Eenmaal boven worden je inspanningen beloond met een geweldig uitzicht richting het Alpenvoorland en het Tannheimer Tal.

Als je het stukje met de staalkabels weer bent afgedaald, kun je daarna via de andere kant van de Aggenstein weer richting het dal wandelen. Het eerste stuk is steil en rotsig. Ook hier vind je op sommige plekken staalkabels en ijzeren treden. Het heeft eigenlijk mijn voorkeur deze route omhoog in plaats van naar beneden te lopen. Vanaf de Hochalphütte wort het dan weer makkelijker wandelen: eerst nog over een klein wandelpaadje, daarna over het brede bospad onder de Breitenbergbahn door. Dit stuk is niet meer zo interessant, maar wel een gemakkelijke afdaling.

In het kort: bergwandelroute Aggenstein via Reichenbachklamm 

🕑 Wandeltijd: ca. 4,5-5 uur

⟷ Afstand: 13,7 km

↗️ Hoogtemeters: 1150 m omhoog en omlaag

💡 Vereisten: Tredzekerheid, geen hoogtevrees

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: moeilijk, T3

📌 Startpunt: Breitenbergbahn Pfronten

🚍 OV: Bus 71 (Füssen – Nesselwang, bushalte: Breitenbergbahn) of trein (Kempten – Reutte, halte: Pfronten-Steinach)

Gemakkelijke bergwandelingen in de omgeving van Füssen

Wel de bergervaring, maar niet per se honderden hoogtemeters over smalle paadjes maken? Dat kan ook in Füssen en omgeving! Pluspunt: op deze meer moderate wandelroutes zul je genieten van mooie uitzichten.

4. Zirmgrat-Runde naar de Salober Alm en Burgruine Falkenstein

Als je de Burgruine Falkenstein ziet, denk je waarschijnlijk niet meteen aan het sprookjeskasteel Schloss Neuschwanstein. Toch hebben de twee met elkaar te maken. Het was de laatste droom van Koning Ludwig II: een kasteel bouwen op deze bijzondere plek, waar al een paar eeuwen een ruïne stond. Financieel zat het er helaas niet meer in: Ludwig II had al veel te veel geld voor zijn andere projecten uitgegeven. En toch is de Burgruine Falkenstein het bezoeken waard. Het is de hoogst gelegen burcht in Duitsland en het uitzicht van bovenaf is fantastisch: je kijkt 360 graden om je heen, naar het Alpenvoorland, de Ammergauer Alpen, de Allgäuer Alpen en de bergen in Oostenrijk.

Na de steile klim naar de Burgruine Falkenstein gaat de route via de Mariengrotte over de Zirmgrat naar de Salober Alm. Het is de moeite waard om een omweggetje te maken naar de Dreiseenblick en de Vierseenblick. Beide uitzichtpunten geven een prachtig kijkje op het Alpenvoorland met de glinsterende meren. Over de Zirmgrat loop je trouwens af en toe in Duitsland, af en toe in Oostenrijk. De Salober Alm ligt in Oostenrijk en met een passend ‘Grüß Gott’ word je dus begroet. De Kaiserschmarrn hier zijn een van de beste die ik ooit in de Alpen heb gegeten! Daarna daal je weer flink af naar de Alatsee, een prachtig bergmeertje omgeven door bos. Na een rondje om de Alatsee gaat de route verder bergafwaarts en terug naar de Weißensee.

In het kort: Zirmgrat-Runde vanaf de Weissensee in Füssen

🕑 Wandeltijd: ca. 3,5-4 uur

⟷ Afstand: 12,5 km

↗️ Hoogtemeters: 608 m omhoog en omlaag

💡 Vereisten: trefzekerheid

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Weissensee

🚍 OV: Bus 71 (Füssen – Nesselwang, bushalte: Weissensee-See)

5. Van de burchtruïnes in Eisenberg naar de Hopfensee

Door een weide vol gele paardenbloemen wandel ik richting de ruïnes in Eisenberg. Als ik me omdraai, zie ik nog net hoe de laatste mistflarden plaatsmaken voor een ultieme, zonnige lentedag. De route maakt eerst nog een kleine omweg langs de Schlossweiher, waar de eerste burcht al hoog boven het water uittorent. Tijd voor een klimmetje! De twee ruïnes, Eisenberg en Hohenfreyberg, liggen op iets meer dan 1000 meter hoogte. Het zijn echte blikvangers in het verder lieflijk glooiende Alpenvoorland. De burchten stammen uit de roerige 14e en 15e eeuw. Eisenberg werd gebouwd toen de Oberallgäu en Tirol met elkaar in strijd waren, Hohenfreyberg als herinnering aan het glorieuze ridderschap van Staufen. Beide burchten kregen het zwaar te verduren in de roerige 17e eeuw. Maar wat er van over is, is vandaag de dag vrij toegankelijk te zien. En dus loop ik vol bewondering tussen de stenen contouren van wat ooit machtige burchten moeten zijn geweest. Overigens is ook het uitzicht richting de Alpen fantastisch.

De eerste kilometers van de wandeling schiet ik dus niet echt op: er zijn gewoon teveel mooie plekjes. En als ik dan vlak na de Schlossbergalm ook nog word getrakteerd op een prachtig uitzicht over bloeiende weides, het Alpenvoorland en de Hopfensee, weet ik helemaal niet hoe ik ooit nog bij het eindpunt moet komen. Ik las nog een korte pauze in en stap dan stevig door. Hoogtemeters heeft de wandeling na de heuvels van de ruïnes nauwelijks nog. Aan het einde van de middag bereik ik de Hopfensee, nu in volle glorie in de zon te bewonderen.

In het kort: Die Burgruinen-Hopfensee-Tour

🕑 Wandeltijd: ca. 3,5 uur

⟷ Afstand: 13,8 km

↗️ Hoogtemeters: 232 m omhoog, 334 m omlaag

💡 Vereisten: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Zell

🚍 OV: Bus 56 (Füssen – Hopfen am See – Eisenberg/Zell)

Een langeafstandswandeling in de Alpen zonder moeilijke beklimmingen: is dat mogelijk? Ja! In zes tot acht dagen kun je de Lechweg bewandelen van Füssen in de Allgäu naar de bron van de Lech in Vorarlberg. Het is een prachtige route die grotendeels de loop van de Lech volgt. Maar je wandelt niet alleen langs de rivier, die wordt beschouwd als een van de laatste wilde rivieren in de noordelijke Alpen. De Lechweg leidt door indrukwekkende berglandschappen, over hangbruggen, langs watervallen en over frisgroene alpenweiden.

6. Door het Raintal tussen de bergen door naar de Füssener Hütte

Het rustige Raintal ligt aan de andere kant van de grens: in het Oostenrijkse Musau. De wandeling start met een flink stuk door het bos. Kort voor de Musauer Alm opent zich het uitzicht op de ruige noordwanden van de Tannheimer Alpen. Koningin Marie beklom twee van deze toppen: de Gehrenspitze (2163 m) en de Kellenspitze (2238 m), die ter gelegenheid van deze tocht zijn tot dan toe gebruikelijke maar niet zo koninklijke naam “Metzenarsch” moest afleggen. Na ongeveer twee uur bereik je de Füssener Hütte, die samen met het omliggende land nog steeds tot de stad Füssen behoort. Dat gaat terug op land dat eigendom was van het Füssense benedictijnenklooster St. Mang. Als je nog genoeg energie hebt, kun je vanaf hier ook naar de top van Große Schlicke wandelen (nog ca. 1,5 uur omhoog). 

In het kort: wandeling door het Raintal naar de Füssener Hütte

🕑 Wandeltijd: ca. 4,5 uur

⟷ Afstand: 15,5 km

↗️ Hoogtemeters: 780 m omhoog en omlaag

💡 Vereisten: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Gasthaus Bärenfälle Musau

🚍 OV: Bus 100 (Füssen – Reutte, bushalte: Musau, Roßschläg)

Zoals je bij de wandelbeschrijvingen ziet, kun je veel van de routes met het openbaar vervoer bereiken. Daarom kun je prima met de trein op wandelvakantie naar Füssen. De treinreis duurt ongeveer 10 à 11 uur en heeft 3 of 4 overstappen. Tickets voor de NSInternational.nl*.

7. Relaxte wandeling naar de Buchenberg Alm

De klim naar de Buchenbergalm op 1.140 meter hoogte voert over goene alpenweiden en schaduwrijke boomwortelpaadjes in het bos. De bijzondere ligging van de Buchenbergalm biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de Ammergauer Alpen in het zuiden en de uitlopers van de Alpen in het noorden. Vanaf het grote panoramaterras van de alm kijkt u direct op twee prominente toppen van de Ammergauer Alpen: de Hochplatte en de Geiselstein. In de tegenovergestelde richting ligt het Alpenvoorland van de Ostallgäu met talrijke meren. Van dit uitzicht kun je genieten met een flink bord Kaiserschmarrn of apfelstrudel. Als de thermiek goed is, kun je hier paragliders zien starten. De afdaling volgt via dezelfde route of via de ‘Bach-weg’ langs een klein kabbelend beekje.

In het kort: wandeling naar de Buchenberg Alm in Buching

🕑 Wandeltijd: ca. 1,5 uur

⟷ Afstand: 3,9 km

↗️ Hoogtemeters: 330 m omhoog en omlaag

💡 Vereisten: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Buching Sesselbahn

🚍 OV: Bus 73 (Steingaden/GAP, bushalte: Buching Sesselbahn)

Tip: Je kunt ook terugwandelen via het beekpad (op de kaart: de stippellijn ten oosten van de bergweide) en zo een rondwandeling maken. De route is dan iets korter.

Ommetjes en eenvoudige wandelingen in Füssen

Zelfs als je nauwelijks hoogtemeters maakt, kun je in Füssen leuk wandelen én een mooi uitzicht hebben. Deze drie wandelroutes in Füssen zijn perfect voor relaxte vakantiedagen, als je even snel een ommetje wilt maken of rustdagen.

8. Wandelen tussen boomtoppen en bergen op het boomkroonpad in Füssen

Wil je een anders-dan-andere wandeling maken? Op 21 meter hoogte slingert het boomkroonpad Füssen door het bos. Het uitzicht op de bergtoppen en het rivierlandschap van de wilde Lech is fascinerend. En wist je dat je onderweg ook nog even de grens naar Oostenrijk oversteekt? De ene helft van het 480 meter lange boomkroonpad Ziegelwies ligt in de Allgäu, de andere helft in Tirol. Onderweg kun je bij een aantal stations iets leren over het landschap, flora en fauna, en de verschillende soorten bos (Duitstalig). Nog niet uitgeleerd? Het gratis toegankelijke Walderlebniszentrum met een kleine, interactieve tentoonstelling is ook de moeite waard. En omdat het boomkroonpad op loop- en fietsafstand van Füssen ligt, ben je daarna zo weer terug in de stad voor een hapje en drankje. Maak onderweg naar het centrum nog even een tussenstop bij de indruwekkende Lechfall, een 12 meter hoge stuw in de rivier de Lech.

9. Van Füssen naar de Kalvarienberg

Kalvarienberg Füssen Lechweg

Vanuit het centrum van Füssen een kleine berg beklimmen? Het kan met een wandeling naar de Kalvarienberg. Zoals veel inwoners van Füssen nu nog doen, wandelde ook koning Ludwig II graag via de ‘Stationsweg’ naar de Kalvarienberg – voor het laatst op Goede Vrijdag in 1886, het jaar van zijn dood. Met de top van de Kalvarienberg berei k je een van de beste fotopunten voor de oude binnenstad van Füssen en de koninklijke kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau. Ook de Schwansee en rivier de Lech zijn vanaf hier goed te zien. Voor de afwisseling kun je terug via het Königssträßchen, zodat je ook nog langs het Walderlebniszentrum en de indrukwekkende Lechfall komt.

In het kort: wandeling naar de Kalvarienberg in Füssen

🕑 Wandeltijd: ca. 1,5 -2 uur

⟷ Afstand: 7,6 km

↗️ Hoogtemeters: 316 m omhoog en omlaag

💡 Vereisten: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

📌 Startpunt: Füssen

🚍 OV: Trein of bus naar Füssen

Eenvoudig en snel een wandelvakantie in Füssen boeken? SNP biedt twee reizen in deze regio aan: een vakantie met lichte wandelingen vanuit Füssen* en een 8-daagse vakantie vanuit twee hotels met wandelingen bij Füssen en Oberammergau*.

10. Een rondje wandelen om de Weissensee in Füssen

Een klein, maar fijn rondje om een van de helderste meren in de omgeving van Füssen! De Weissensee dankt zijn naam ofwel aan zijn glinsterende uiterlijk ofwel aan de Alemanni Wizo, die zich hier in 600 na Christus vestigden. De langgerekte vorm komt voort uit de ijstijden en vooral door de Lech-gletsjer. Het pad aan de noordelijke oever is een gravelweg, dat tegelijkertijd ook het fietspad is. Vanaf hier is het uitzicht op het meer met de bergen erachter het mooist. Aan de andere kant van de Weissensee is het pad smal en met boomwortels en rotsen bezaaid. Je loopt hier direct langs het water. Een kleine highlight is het Felsentor, een natuurlijke boog in de rotsen.

Extra tip: Maak een korte omweg naar de mooie parochiekerk St. Walburga. Het Scagliola-hoogaltaar is het werk van Dominikus Zimmermann, de bouwmeester van de beroemde Wieskirche, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Füssen Weissensee Wandern

In het kort: wandeling om de Weissensee in Füssen

🕑 Wandeltijd: ca. 1,5 uur

⟷ Afstand: 6,2 km

↗️ Hoogtemeters: 60 m omhoog en omlaag

💡 Vereisten: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

📌 Startpunt: Weissensee

🚍 OV: Bus 71 (Füssen – Nesselwang, bushalte: Weissensee-See)

Tip: Je kunt de rondwandeling uitbreiden door verder te wandelen naar de Alatsee.

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie