Wandelen in de herfst: 10 tips voor kleding & planning

Je bekijkt nu Wandelen in de herfst: 10 tips voor kleding & planning

Bossen in rood, bruin, oranje en alle kleuren daartussen. Het gouden licht. De frisse lucht en toch de warmte van de zon. In de herfst in de bergen wandelen is een heerlijke ervaring. Het is het seizoen waarin de natuur transformeert: langzaam afscheid nemen van de zomer en zich klaarmaken voor de winter. Wat mij betreft is de herfst dé tijd om te wandelen. Hier zijn 10 tips om je herfstwandelingen in de bergen nog fijner en veiliger te maken.

Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Maier Sports, met wie ik een langdurige samenwerking heb en die mij deze kleding ter beschikking heeft gesteld. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaring en mening.

1. Informeer je naar de actuele omstandigheden

Voordat je begint met je herfstwandeling in de bergen, is het cruciaal om de actuele omstandigheden zoals het weer en de sneeuwcondities te controleren. Als je gaat wandelen in de herfst, kan dat verrassingen met zich meebrengen. Terwijl het in het dal zonnig is, kan het op de berg al sneeuwen. Wees hier voorbereid, bekijk verschillende weerberichten, kijk op de webcams als die er zijn en probeer een inschatting van de actuele condities op de berg te maken. Vertrouw hierbij vooral op lokale autoriteiten. De Duitse Alpenvereniging actualiseert regelmatig bijvoorbeeld het DAV-Bergwetter.

Sneeuw ligt er toch alleen in de winter? Vergis je niet. In de herfst kan op grotere hoogte al de eerste sneeuw vallen. Ja, ook in september en oktober. Als het in het dal regent, kan het op de berg sneeuwen. Check daarom voor je op pad gaat het weerbericht en bekijk op welke hoogte de sneeuwgrens is. Kun je sneeuw verwachten? Overweeg om gamaschen, grödel of stijgijzers mee te nemen, afhankelijk van je route. Oefen het gebruik van deze hulpmiddelen voor vertrek en controleer regelmatig je materiaal.

2. Inversie: het fascinerende weerfenomeen

In de herfst kun je te maken krijgen met inversie, een fascinerend weersfenomeen waarbij de mist in het dal hangt en je bovenop de berg in de zon loopt. Het is niet altijd even makkelijk om voor je tocht te weten of je boven de mist uit kunt komen. Als er webcams op de berg geplaats zijn, zou je deze voor je wandeling kunnen checken.

3. Slim tijdmanagement voor herfstwandelingen

In de herfst zijn de dagen korter. Tussen juli en oktober kan het verschil al twee uur daglicht zijn. Plan je tochten daarom verstandig. In de herfst kun je beter kortere tochten maken. Begin je herfstwandeling vroeg zodat je voldoende daglicht hebt om te genieten van de herfstpracht van de bergen. Keer liever om of breek de tocht af als je merkt dat het donker wordt en de wandeling niet binnen de geplande tijd redt. Zorg dat je altijd een hoofdlamp bij je hebt voor het geval je toch in het donker terechtkomt. Vergeet ook niet om je start- en (geplande) eindtijd te delen met iemand voor extra veiligheid.

Herfst wandelen bergen Alpen

4. Kleding: warm blijven, weinig zweten

Laagjes, laagjes, laagjes. Da’s bij bergwandelingen altijd belangrijk, maar in de herfst nog net iets meer. Zo kun je je gemakkelijk aanpassen aan veranderende temperaturen. Neem altijd een extra warm laagje zoals een fleecetrui mee. En cruciaal: in de herfst hoor je altijd een muts en handschoenen bij je te hebben.

Voor de klim draag ik meestal een t-shirt met eventueel nog een fleece eroverheen als het erg fris is. Bijvoorbeeld de FAVE van Maier Sports. Deze hoodie is van elastisch en ademend fleece. Wel lekker warm, niet zweterig. Vanwege de doorlopende rits kun je de warmte goed reguleren. Aangekomen op de top? Dan trek ik de midlayer LANUS van Maier Sports erover aan. Deze jas is gewatteerd met goed isolerende Lavalanwol van schapen die op de Schwäbische Alb in Zuid-Duitsland leven. Het materiaal is ademend en aan de voorkant ook nog eens winddicht. Perfect voor in de herfst!

5. Pak je regenkleding in

Herfst wandelen regenkleding

De herfst brengt vaak onvoorspelbaar weer met zich mee, dus zorg ervoor dat je altijd regenkleding bij je hebt tijdens je herfstwandeling. Een waterdichte jas en broek zullen je beschermen tegen onverwachte regenbuien. Vergeet ook niet om bij hevige regenval eventueel extra droge kleding en een tweede paar sokken in je rugzak te hebben.

Ik draag: de RAINDROP van Maier Sports*. Een waterdichte broek die je zowel over een andere legging/broek als ook los kunt dragen. Door de lange ritsen aan de zijkant van het been trek je ‘m heel snel aan als het plotseling begint te storten. Afhankelijk van de temperatuur trek ik daar de NARVIK (waterkolom 20.000, drielaags) of METOR* (waterkolom 10.000, kan heel klein in de zak verpakt worden) als jas bij.

6. Essentiële uitrusting als je gaat wandelen in de herfst

Naast je standaarduitrusting voor wandelingen in de bergen, zoals een EHBO-set, biwakzak en navigatiemateriaal, kunnen een hoofdlamp, zonnebril en wandelstokken van pas komen tijdens je herfstwandeling in de bergen.

7. Voldoende eten en drinken meenemen

Berghutten en almen zijn in de herfst vaak gesloten, dus zorg ervoor dat je zelf voldoende eten en drinken mee hebt als je in de herfst gaat wandelen. Je hebt misschien minder dorst en zweet ook minder dan in de zomer, maar veel drinken is essentieel. Neem gezonde snacks mee die je energie geven tijdens de tocht, zoals noten, energierepen en fruit. En chocolade 😉

8. De juiste schoenen voor wandelen in de herfst

Kies voor het herfstwandelen in de bergen stevige wandelschoenen met een uitstekend profiel om grip te houden op natte stenen en herfstbladeren. Controleer regelmatig of je schoenen nog in goede staat zijn en vet ze af en toe opnieuw in, zodat ze waterdicht blijven.

9. Je broek mag vies worden 😉

Niks zo lekker als af en toe in een diepe herfstplas te springen. Of over een modderig paadje te wandelen. Of in een weide te gaan zitten. Of… Je snapt m’n punt. Een herfstwandeling vraagt er gewoon om dat je broek vies wordt. En dat is oké.

Ik draag in de herfst graag de FORTUNIT XR* van Maier Sports. Deze wandelbroek is super stretchy en lichtgewicht (400 gram). Als het fris is, houdt ie je warm en als het in de loop van de dag warmer wordt, is ‘ie lekker luchtig. Als het erg koud is, trek ik er een thermolegging onder aan – dat gaat makkelijk. Hij droogt super snel, dus je kunt prima in een plas springen en een beetje nat worden 😉 Qua model lijkt de broek een beetje op een joggingbroek met elastischer band in de taille en taps toelopende pijpen.

Herfst wandelen schoenen

10. De warming-up is belangrijk

Binnen staat de verwarming misschien al aan. Na een lekker ontbijt loop je naar buiten en BOEM… Toch wel erg fris. Neem de tijd voor een warming-up om je lichaam voor te bereiden voordat je aan je herfstwandeling begint. Begin langzaam en pas je tempo geleidelijk aan.

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie