Herfstmagie in Tirol: wandelen in de Silberregion Karwendel

Je bekijkt nu Herfstmagie in Tirol: wandelen in de Silberregion Karwendel

Gouden licht, kleurrijke loofbossen, mystieke mist. Wandelen in de herfst is een echte natuurbelevenis. Op halve hoogte heeft de Silberregion Karwendel veel te bieden om te wandelen in de herfst. Inclusief prachtige uitzichten op de bergen met bonte bossen natuurlijk. Het absolute toppunt van dit natuurspektakel in de herfst is natuurlijk de Große Ahornboden in het Engtal. Maar er is meer! Ook langeafstandswandelaars komen hier in de herfst aan hun trekken met het Tiroler Silberpfad.

Op ontdekkingstocht door de oude binnenstad van Schwaz

Laat in de ochtend stap ik in Schwaz uit de trein. De herfstzon worstelt zich door de wolken. Het licht valt op de bonte loofbossen op de glooiende hellingen links en rechts van het Inntal. Het is mijn eerste keer in de Silberregion Karwendel (Zilverregio Karwendel) en ik ben meteen enthousiast. Vandaag maak ik een kleine wandeling door de zilverstad Schwaz. Mijn eerste stop is de parochiekerk Maria Himmelfahrt in het prachtige stadspark. Het werd gebouwd in een tijd waarin Schwaz een snelle bevolkingsgroei doormaakte. De mijnbouw werd hervat en dit veroorzaakte een enorme economische bloei. Dit veranderde de sociale structuur in Schwaz en omgeving fundamenteel. Ooit was Schwaz een stadje in een agrarisch gebied, maar nu ontwikkelde het zich tot een bloeiend industrieel centrum, waar mijnwerkers, smelters en mijnbouwondernemers hun stempel op de geschiedenis zetten. De kleine kerk werd in die tijd uitgebreid tot het imposante bouwwerk dat er nu staat.

De kerk is niet het enige gebouw in Schwaz dat over de rijke geschiedenis vertelt. Ik loop verder door de Franz-Josef-Straße met de kleurrijke huizen en oude uithangborden. Sommige uithangborden zijn overblijfselen van de vele herbergen die Schwaz ooit telde. De kapiteins die de erts per schip vervoerden, hadden vaak ook een herberg. Andere uithangborden laten zien waar vroeger de ambachtslieden gevestigd waren. Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar rond 1500 was Schwaz na Wenen de grootste stad van Oostenrijk. Het Fuggerhaus, dat ik passeer op weg naar kasteel Freundsberg, werd ook in deze periode gebouwd. In de middeleeuwen zorgde de familie Fugger uit Augsburg ervoor dat tonnen zilver uit de bergen gehaald werden. Anton Fugger liet in Schwaz een huis bouwen om zijn zilvermijnactiviteiten te managen: het Fuggerhaus.

Hoe belangrijk de Fuggers in de zilvergeschiedenis van Schwaz waren, zal ik later in het streekmuseum ontdekken. Maar daarvoor moet ik eerst steil omhoog naar Schloss Freundsberg wandelen. Kasteel Freundsberg werd rond 1150 als stamslot van de ridders van Freundsberg gesticht. In de 15e eeuw, na de aankoop door hertog Sigismund der Münzreiche, werd het omgebouwd tot een jachtslot. De prachtige slotkerk in late renaissancestijl werd tussen 1634 en 1637 gebouwd. Het complex is sinds de 19e eeuw eigendom van Schwaz en herbergt nu het streekmuseum. Hier duik ik in de geschiedenis van de zilverstad, de mijnbouw en de schietsport. Ook het spannende verhaal van de brug over de Inn wordt verteld.

Tot slot steek ik precies deze brug over naar de andere kant van de rivier. Daar neem ik een kijkje bij de Spitalkirche en ga dan op zoek naar een taartje. Café & Konditorei Shivani is een voltreffer: een goede selectie van heerlijke en bijzondere taarten in een relaxte en stijlvolle setting. Daar sluit ik de dag af voordat ik terugga naar het hotel.

Wandelingetje door de historische stad Schwaz in Tirol

  • Afstand: 7,9 km
  • Hoogtemeters: ↗ 170 m  ↘ 170 m
  • Wandeltijd: ongeveer 2 uur

Schwaz historisch centrum Tirol

De Silberregion Karwendel ligt midden in Tirol, net ten oosten van Innsbruck. De regio is gemakkelijk bereikbaar per trein, bijv. met de ICE van de Deutsche Bahn naar München en snel verder met de EuroCity naar Jenbach. Klik hier voor verbindingen op NSInternational.nl*. ’s Nachts reizen, ’s ochtends aankomen? Dat kan, want er zijn ook verschillende nachtverbindingen naar Jenbach. Ter plaatse kun je dan met de (digitale) SilberCard gratis gebruikmaken van het lokale openbaar vervoer.

Ahornboden & Binsalm: Wandelen in natuurpark Karwendel in de herfst

De esdoorns in de Karwendel in herfstkleuren zien – dat stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. Wat ben ik blij dat deze droom nu werkelijkheid wordt tijdens deze reis in de Silberregion Karwendel! ’s Morgens rijd ik samen met Sabrina van het toeristenbureau langs de Achensee naar de andere kant van het Karwendelgebergte. Want hier vindt in de herfst een echt natuurspektakel plaats. De Große Ahornboden in Tirol is een uniek natuurwonder. Meer dan 2300 majestueuze esdoorns staan op een oppervlakte van ongeveer 10.000 vierkante meter. Deze indrukwekkende bomen kunnen wel 600 jaar oud worden. Ze torenen 35 meter de lucht in en trotseren extremen, van zomerse koelte tot besneeuwde winters. Een fascinerend kenmerk van deze bomen is hun diepe wortelstelsel, dat vaak twee keer zo lang is als de boom zelf. En vooral in de herfst zijn ze prachtig.

Na een korte wandeling bij de Großer Ahornboden rijden we verder naar het einde van de vallei. We beginnen de tocht in de buurt van het alpendorp Eng. We komen in eerste instantie niet ver, want de Eng Alm ziet er zo uitnodigend uit dat we onszelf trakteren op een portie lokale kaas. Opgewekt gaan we daarna de berg op. Op aanraden van twee andere wandelaars nemen we de langere route naar de Alm. Dat was zeker weten de juiste beslissing. Het pad is steiler, maar het uitzicht is des te mooier. De bladeren van de esdoorns zijn kleurrijk, de lariksen goudgeel. Na ongeveer een uur klimmen komen we aan bij de Binsalm. Op het terras drinken we een warme chocolademelk met slagroom voordat we door het herfstbos terug het dal in wandelen.

Tip: Maak op de terugweg een stop bij het Natuurparkhuis in Hinterriß. Het Naturparkhaus Karwendel is gehuisvest in een futuristisch gebouw. De collectie is veelzijdig en leuk voor bezoekers van alle leeftijden: alpinisme, biodiversiteit, rivieren, de keizerlijke jacht in de Karwendel… Er is een vitrine over de gevreesde schorskever. En heb je al eens de krijs van de franjestaart, een vleermuis, gehoord? Zelf vond ik de collectie over sprookjes en sagen uit de Karwendel erg boeiend.

Wandelen van de Engalm naar de Binsalm in het natuurpark Karwendel

  • Afstand: 6,5 km
  • Hoogtemeters: ↗ 430 m  ↘ 420 m
  • Moeilijkheidsgraad: T2-T3
  • Wandeltijd: 2-2,5 uur
  • Horeca: Engalm, Binsalm
  • Bereikbaar met het openbaar vervoer: tussen half juni en half oktober rijdt de Eng Bus van het Inntal naar Eng

Wanderung Herbst Karwendel Engalm Binsalm

Op het Tiroler Silberpfad van Pillberg naar Schwaz

De laatste twee dagen in de Silberregion Karwendel wandel ik een klein deel van het nieuwe Tiroler Silberfpad (Tiroolse Zilverpad). Sommige etappes van de langeafstandswandelroute kunnen ook als dagtocht worden bewandeld. Voor de wandeling van Pillberg naar Schwaz neem ik de bus naar Pillberg. Daar maak ik eerst een kleine omweg naar het waterbekken Spielboden, waar ik een prachtig uitzicht heb op het Karwendelgebergte. De Inn stroomt als een zilveren lus door het groene dal. Helemaal achter in het dal zie ik al wat ik later op de dag kan verwachten: regenwolken. Ik daal dus snel weer af, zodat ik nu echt aan het Tiroler Silberfpad kan beginnen.

Het bos is prachtig herfstig. Af en toe is er een opening in het bos en heb ik een schitterend uitzicht op het dal van de Inn en het tegenoverliggende Karwendelgebergte. Ik zie ook mijn bestemming voor morgen aan de andere kant van het dal: Schloss Tatzberg. Ik loop gestaag bergafwaarts tot ik weer in Schwaz ben, waar het Tiroler Silberpfad dwars door de oude stad loopt. Dan ga ik verder richting het Silberwald en neem een klein stukje van de Knappensteig mee. Dit geeft me alvast een voorproefje voor het programma van vanmiddag; onderweg staan er een aantal informatieborden over de zilvergeschiedenis. Maar ik duik letterlijk dieper in de geschiedenis. De laatste stop van vandaag – net op tijd voor het begin van de regen – is de voormalige zilvermijn van Schwaz.

Het Tiroler Silberpfad is een meerdaagse tocht door alle twaalf gemeenten van de Silberregion Karwendel. De vijf etappes bieden wandelaars een mix van makkelijke en middelzware passages. Meestal loop je op halve hoogte (tussen dal en de bergtoppen) door het Karwendelgebergte aan de ene kant van het dal en de Tuxer Vooralpen aan de andere kant. Het Tiroler Silberpfad is flexibel vorm te geven en goed aangesloten op het openbaar vervoer. Extra leuk is dat de route niet alleen een natuurbelevenis is, maar ook een reis terug in de tijd naar de geschiedenis van de 15e en 16e eeuw. Destijds stond de Silberregion Karwendel bekend als de grootste mijnmetropool ter wereld. Talrijke informatieborden en bezienswaardigheden langs de route getuigen van deze tijd.

Reis terug in de tijd in de zilvermijn van Schwaz

En nu is het eindelijk tijd om uit te vinden waarom de regio eigenlijk de Zilverregio wordt genoemd. Ik bezoek het Silberbergwerk Schwaz, dat ook wel de ‘moeder aller mijnen’ wordt genoemd. In zijn hoogtijdagen in de late middeleeuwen werkten hier dagelijks zo’n 7500 mijnwerkers. De afstand naar de zilvertunnels, die zij te voet aflegden, leggen wij nu af met het mijntreintje. We reizen 800 meter diep de berg in. Ongeveer evenveel meter berg ligt boven ons. In de berg bestaat nog altijd een netwerk van donkere tunnels en schachten, met een geschatte lengte van 300 kilometer. In de voetsporen van de mijnwerkers beleven we met een gids de fascinerende geschiedenis van de mijnbouw. Het waterrad, dat in 1556 werd gebouwd om de mijnen droog te houden, werd destijds als een technisch meesterwerk beschouwd.

Tiroler Silberpfad van Pillberg naar Schwaz

  • Afstand: 11,8 km
  • Hoogtemeters: ↗ 340 m  ↘ 1120 m
  • Moeilijkheid: T2-T3
  • Wandeltijd: 3-3,5 uur
  • Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja, bus 8 rijdt van Schwaz naar Pillberg

Tiroler Silberpfad Schwaz Pillberg

Op het Tiroler Silberpfad van Stans naar Jenbach

Op mijn laatste dag in de Silberregion Karwendel neem ik na het ontbijt de bus naar Stans. Op het stuk tussen de bushalte en het Tiroler Silberfpad, kan ik tijdens het wandelen nog een ander geweldig natuurschouwspel in de Silberregion Karwendel meepikken: de kloof Wolfsklamm. Donderende watervallen, smaragdgroene poelen, het geluid van de Stansbeek. En bruggen. Veel bruggen en houten loopplanken.

Deze leiden naar het klooster St. Georgenberg, het oudste bedevaartsoord van Tirol. Volgens de legende stichtte de gravenzoon Radbod uit Bad Aibling het in de 10e eeuw op een rotspunt boven het Inntal. Na verschillende rampen, waaronder branden en oorlogen, werd het klooster in 1705 verplaatst naar Fiecht in het dal. Na een periode van verval herstelde de gemeenschap zich, ging zich richten op onderwijs en kende een culturele bloei. Vandaag de dag bestaat er een kloostergemeenschap van zes leden, ondersteund door de Congregatie van St. Ottilien. Er is ook een Gasthaus, waar tradionele Tiroolse gerechten geserveerd worden. In de sfeervolle lounge met uitzicht op de Innvallei houd ik een pauze en geniet ik van het heerlijke knödels met salade. De ideale opkikker voor het volgende deel van mijn wandeling.

Vlak na het klooster kom ik terecht op het Tiroler Silberpfad. Ik wandel door loofbossen en af en toe opent het bos zich en heb ik een prachtig uitzicht op het Inntal en de Tuxer Vooralpen aan de andere kant van het dal. Het pad voert me langs de Maria Tax-kapel naar een ander historisch hoogtepunt. Schloss Tratzberg werd voor het eerst in de dertiende eeuw vermeld als grensfort tegen Beieren. Door wisselende eigenaren en toevalligheden werd de kleine vesting voortdurend uitgebreid. Tegenwoordig is het een van de best bewaarde renaissance-kastelen. Het is toegankelijk voor publiek, maar helaas, vandaag is het kasteel dicht en kan ik alleen door het hek kijken naar de indrukwekkende schilderijen op de binnenplaats. Daarna daal ik af naar het dal. De laatste kilometers naar Jenbach voeren door weiden en langs de Inn naar het station, waar mijn mooie wandelreis in de Silberregion Karwendel eindigt.

Tiroler Silberpfad van Stans door de Wolfsklamm naar Jenbach

  • Afstand: 14,8 km
  • Hoogtemeters: ↗ 460 m  ↘ 490 m
  • Moeilijkheidsgrad: T2-T3
  • Wandeltijd: 3,5-4 uur
  • Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja, bijvoorbeeld buslijn 4111 tussen Schwaz en Jenbach of S-Bah- lijn 4/5 tussen Jenbach en Stans

Tiroler Silberpfad Stans Wolfsklamm Schloss Tratzberg Jenbach

Disclaimer ik heb deze reis gemaakt in samenwerking met de Silberregion Karwendel. Zoals altijd is het enthousiasme dat je leest 100% van mij. Verder bevat dit blogartikel mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links (*). Als je iets boekt of koopt via deze links, ontvang ik een kleine commissie. De prijs verandert daardoor niet voor jou. Dankjewel!

Geef een reactie