Wandelen op Madeira: onze 7 mooiste wandelingen (zonder auto!)

Je bekijkt nu Wandelen op Madeira: onze 7 mooiste wandelingen (zonder auto!)

Het waren wilde lavastromen die Madeira vormden. En dat zul je zien als je gaat wandelen op Madeira. Het eiland is ruig: diepe kloven, steile kliffen en hoge bergtoppen. Het zal je niet verbazen dat Madeira een prachtige plek is voor een wandelvakantie. Een spectaculaire wandeling over de hoogste toppen of een gemakkelijke tocht langs een levada naar een mooi uitzichtpunt: ik vond deze 7 wandelroutes prachtig. Tijdens mijn wandelvakantie op Madeira reisde ik zonder auto – je kunt dus ook met het openbaar vervoer naar deze wandelingen komen.

1. Naar de hoogste berg van Madeira: Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (PR1)

Als je op wandelvakantie bent op Madeira, is het beklimmen van de hoogste top van het eiland een absolute must. Er zijn verschillende wandelroutes die naar Pico Ruivo leiden, maar een van de spectaculairste is ongetwijfeld de PR 1 ‘Vereda do Areeiro’. Het startpunt is op de top van de Pico do Arieiro, die een trotse 1818 meter boven zeeniveau ligt. Vanaf daar voert het pad door een adembenemend landschap, omgeven door andere opvallende bergtoppen, soms zelfs door tunnels, naar de top van de Pico Ruivo. Met zijn 1868 meter biedt deze top een fantastisch 360-graden uitzicht over de hele bergwereld van Madeira en met een beetje geluk zelfs over het hele eiland. Toen we op de top waren, was het bewolkt beneden in de vallei en dat zorgde voor een onwijs gave sfeer omdat we zelf boven de wolken waren.

Vereda do Areeiro naar Pico Ruivo via het westelijke pad (PR 1 Madeira)

🕑 Wandeltijd: ca. 4,5 uur (retour)

⟷ Afstand: 14 km

↗️ Hoogtemeters: 1300 m omhoog en omlaag

💡 Eisen: geen hoogtevrees

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Uitzichtpunt Pico do Areeiro

🚍 OV: moeilijk, maar mogelijk (zie hieronder)

Opmerking: Het oostelijke deel van het wandelpad bij Pico das Torres blijft gesloten. Wandelpad via het westelijke deel toegankelijk, door de tunnels (laatst bijgewerkt: april 2024).

Naar de wandeling op Pico do Arieiro op Madeira zonder auto

Helaas rijden er geen bussen naar Pico do Arieiro. We hadden op internet gelezen dat er tochten met een gids georganiseerd worden, waarbij ook een taxitransfer inbegrepen is. Wij wilden echter liever op eigen gelegenheid en in ons eigen tempo de wandeling maken. En dat kan zonder eigen auto! Daarvoor namen we eerst om 7.30 uur de bus van Funchal naar Poiso. Daar gingen we in de bocht zitten om een lift naar boven te krijgen. Ondanks dat het nog erg vroeg was, werden we binnen tien minuten opgepikt en naar boven meegenomen door een groepje lieve wandelaars. Een lift terug naar Funchal was ook geen probleem. Tip: neem een fris T-shirt mee. De persoon die je meeneemt, zal je dankbaar zijn 😉

2. Wandeling op het schiereiland Ponta de São Lourenço (PR8)

Een schiereiland op een eiland: dat is precies wat de Ponta de São Lourenço is. Hier kun je wandelen naar het meest oostelijke punt van Madeira. De route begint in Baia d’Abra, waar de geasfalteerde weg eindigt. Vanaf daar loop je drie kilometer naar Casa do Sardinha. Hier hielden we een pauze om heerlijke pastel de nata te eten. Als je nog energie over hebt, kun je nog 500 meter verder wandelen naar Ponta do Furado. Zeker een aanrader! Op dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de zuidkust van Madeira en het schiereiland zelf. Er zijn hier ook veel hagedissen die graag met mensen spelen (echt waar!).

Wandelen Madeira Ponta de São Lourenço

Praktische informatie over de wandeling op Ponta de São Lourenço

🕑 Wandeltijd ca. 3 uur

⟷ Afstand: 7,6 km

↗️ Hoogtemeters: 150 m omhoog en omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Baia d’Abra

🚍 OV: Bus 113 (Funchal – Baia d’Abra)

Opmerking: Toegang tot het schiereiland kost €1. Inwoners en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

3. Wandelen van Ribeiro Frio naar Chão das Freiteiras

In tegenstelling tot de meeste andere tochten op deze lijst is dit geen bekende wandeling op Madeira. Het voordeel is dat je daardoor het pad bijna voor jezelf hebt. Eerst wandelen we van Ribeiro Frio langs een irrigatiekanaal (levada) tot we bij een soort sluis komen. Vanaf daar is de klim naar Chão das Freiteiras vrij steil. Onderweg komen we steeds weer langs natuurlijke poelen. Mijn waterhart maakt een sprongetje! Ik verruil mijn wandelkleding voor een bikini en ga erin. Zo koud! En zo gaaf! Eenmaal afgekoeld beginnen we aan de steile klim naar Chão das Freiteiras, een vlak plateau met ceders en veel lage begroeiing. Hier moet je ervoor zorgen dat je het juiste pad terug naar beneden neemt. Loop langs de boerderij, parallel aan een hek. Aan het einde van het hek zijn stapels stenen; hier moet je een scherpe bocht naar links maken. Je komt dan bij een stenen pad dat je terug naar Ribeiro Frio leidt.

Praktische informatie over deze wandeling bij Ribeiro Frio

🕑 Wandeltijd: ca. 3 uur

⟷ Afstand: 7,4 km

↗️ Hoogtemeters: 297 m omhoog en omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Ribeiro Frio

🚍 OV: zie hieronder

Met de bus naar Ribeiro Frio… of toch liever liften?

Er rijden maar heel weinig bussen naar Ribeiro Frio. Helaas is reizen met de bus niet echt een praktische optie als je deze wandeling wilt maken. Tijdens onze wandelvakantie op Madeira reisden we zonder auto en daarom wisselden we verschillende keren van accommodatie om alle hoeken van het eiland te ontdekken. We hadden een accommodatie in Sao Roque de Faial en liftten van hieruit naar Ribeiro Frio. Er is maar één weg naar Ribeiro Frio, zowel vanaf de kant van Funchal als vanaf de kant van Faial/Santana. s Ochtends vroeg gaan de mensen die in de restaurants werken naar boven, even later de andere wandelaars en gedurende de dag rijden er weer mensen naar beneden. De kans op een lift is dus relatief groot.

4. Wandelen naar het uitzichtpunt Balcões op Madeira (PR11)

De PR11 is een korte, mooie wandeling. Je begint in Ribeiro Frio en loopt vanaf daar 1,5 kilometer naar het uitkijkpunt Balcões. Hier sta je op een soort balkon met uitzicht op de hoogste toppen van Madeira en het Laurissilvia laurierbos. Dit bos staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de laatste in zijn soort in Europa. Je kunt hier ook veel vogels spotten, vooral als je vóór de vele andere wandelaars aankomt (voor 9 uur ’s ochtends).

Praktische informatie over de wandeling Vereda dos Balcões

🕑 Wandeltijd: ca. 4 uur

⟷ Afstand: 2,9 km

↗️ Hoogtemeters: 60 m omhoog en omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: makkelijk

📌 Startpunt: Ribeiro Frio

🚍 OV: zie hieronder

Met de bus naar de Balcões

Om deze wandeling naar de Miradouro dos Balcões te doen, moet je eerst naar Ribeiro Frio rijden. Zie tour 3 Ribeiro Frio naar Chão das Freiteiras voor informatie over hoe je hier kunt komen zonder eigen auto.

5. Wandelen naar het Nonnendal (Curral das Freiras) op Madeira

Wandelen Madeira Curral das Freiras Nonnenvallei

Er zijn veel mooie uitzichten op Madeira! En deze wandeling begint bij een van de gaafste: Miradouro da Eira do Serrado. Vanaf een hoogte van 1095 meter kun je de Curral das Freiras, de Nonnenvallei, zien. Deze vallei dankt zijn naam aan de monniken die vanuit Funchal naar de bergen vluchtten toen de Franse piraten Madeira binnenvielen. Het dorp is een beetje slaperig, maar de weg ernaartoe is erg mooi. Je loopt deels in de schaduw van de kastanjebomen naar beneden, altijd met een fantastisch uitzicht op de omringende bergen. Na ongeveer 1,5 uur bereik je het Nonnendal, waar je kunt genieten van een kastanjecake, -soep of -likeur voordat je terugwandelt.

Praktische informatie over de wandeling naar Curral das Freiras

🕑 Wandeltijd: ca. 1,5 uur

⟷ Afsntad: 3,8 km

↗️ Hoogtemeters: 20 m omhoog, 400 omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Uitzichtpunt Eira do Serrado

🚍 OV: Bus 81

De bus naar Eira do Serrado en Curral das Freiras

Zowel het uitkijkpunt als Curral das Freiras zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit Funchal met bus 81. Je kunt deze wandeling dus ook in één richting doen. Let op: niet elke bus 81 stopt bij de halte Eira do Serrado. Overigens is deze bus niet voor watjes; soms voelt de busreis als een achtbaanrit. Maar de uitzichten zijn geweldig.

6. Wandelen van Seixal naar Fanal op Madeira

Het gebied tussen Seixal en Fanal staat vol met laurierbos: de Laurisilvia. Het bos is heel bijzonder, want van de ooit wijdverspreide laurierbossen in Europa is het bos op Madeira nu bijna uniek. Het is het grootste overgebleven laurierbos ter wereld en het wordt geschat op 90% oerbos. Het bos herbergt een bijna oneindig aantal (zeldzame) planten, dieren en mossen. Waar de asfaltweg eindigt in Seixal, begint het pad naar Fanal. Het is een steile klim van ongeveer 4 kilometer en 800 hoogtemeters. Onderweg zijn er verschillende uitzichtpunten. De route eindigt een beetje gek: midden op de provinciale weg. Als je deze nog 3 kilometer volgt (redelijk vlak), kom je bij een parkeerplaats en het boswachtersgebouw, waar verschillende andere wandelingen beginnen en waar ook de mysterieuze, kronkelende laurierbomen staan. Het is zeker de moeite waard om hier een tijdje te blijven en tussen de eeuwenoude bomen te dwalen.

Praktische informatie over de wandeling

De wandeling van Seixal naar Fanal is alleen aan het begin en einde van de wandeling bewegwijzerd. We vonden het startpunt (aan het einde van de asfaltweg van Seixal de bergen in) bij toeval toen we de dag ervoor in de buurt van onze camping een rondje liepen. Helaas staat er geen informatie online en ik heb de route toen niet getrackt. Leuke, goed gemarkeerde alternatieven in de omgeving van Fanal zijn de PR 13 Vereda do Fanal en de PR 14 Levada dos Cedros.

Met de bus naar Fanal of Seixal

Het minder goede nieuws is dat Fanal niet bereikbaar is met de bus en Seixal nauwelijks. Je kunt met buslijn 139 van Funchal naar Seixal reizen en zelfs dezelfde dag nog terugkeren, maar dan heb je niet genoeg tijd voor deze wandeling. Mijn tip zou zijn om een paar nachten in Seixal te blijven, bijvoorbeeld zoals wij deden op een camping midden in de natuur, waar we in een tipitent hebben geslapen. Dit is het perfecte startpunt om te wandelen, canyoning, zwemmen en chillen. Hier komt binnenkort een uitgebreid blogbericht over.

7. Wandelen naar Ribeira da Janela – het strand met de gave rotsen op Madeira

Madeira strand met rotsen Ribeira da Janela wandeling

De 2,7 km lange wandelroute naar Ribeira da Janela duurt ongeveer 1,5 uur en voert bergafwaarts langs een oud pad. De route begint aan de provinciale weg 209, boven het dorp Ribeira da Janela en was ooit belangrijk voor de exploratie van houtvoorraden en het transport van wijn naar dorpen als Calheta. We wandelen steil bergafwaarts. Het pad is super droog en stoffig, maar ik kan me voorstellen dat als het geregend heeft, het pad erg glad wordt. We komen steeds dichter bij het strand en hebben voortdurend uitzicht op de prachtige kustlijn. Bij aankomst in het dorp kun je het landbouwgebied zien met zijn traditionele terrassen ondersteund door stenen muren, waar naast de wijngaarden enkele andere levensmiddelen worden verbouwd, zoals aardappelen, zoete aardappelen, bonen en maïs. We lopen verder over een verhard pad tot we bij het strand komen.

🕑 Wandeltijd: ca. 3,5 uur

⟷ Afstand: 9,7 km

↗️ Hoogtemeters: 760 m omhoog en omlaag

💡 Eisen: –

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (pas op voor uitglijden!)

📌 Startpunt: Curral Falso (aan de provinciale weg 209)

🚍 OV: Bus 139 (Funchal – Ribeira da Janela), zie hieronder

Wandelen naar Ribeira da Janela op Madeira zonder auto

We zijn op een wat bijzondere manier naar het startpunt van deze tocht gewandeld. We ontbeten ’s ochtends en stonden toen langs de weg in Seixal. Een auto stopte en vroeg in welke richting we een lift nodig hadden. “Ik weet het niet, we zijn flexibel,” antwoordde ik. “We gaan naar een bakker en dan door naar het uitkijkpunt met uitzicht op Ribeira da Janela,” antwoordde het stel. Ik keek mijn reisvriend aan, hij knikte en ik zei: “Klinkt goed!” Zo gezegd, zo gedaan. We gingen samen naar het de kleine bakkerij, dronken een heel goede koffie en toen bracht de man ons naar het uitkijkpunt. We namen afscheid en begonnen aan onze wandeling.

Wil je niet liften, maar liever de bus nemen? Dan moet je de wandeling in de andere richting doen, beginnend in Ribeira da Janela. Buslijn 139 rijdt van Funchal dwars over het eiland naar Ribeira da Janela.

Meer wandelen op Madeira

Dit is slechts een kleine selectie van alle mooie wandelingen op Madeira. Hier vind je een overzicht van alle goed gemarkeerde wandelingen op Madeira. Mijn tip: vraag je accommodatie om wandeltips. De mensen op Madeira zijn erg vriendelijk en kunnen je de beste aanbevelingen geven.

Geef een reactie