Wandelen in het Montafon: 4 tips voor jouw vakantie

Je bekijkt nu Wandelen in het Montafon: 4 tips voor jouw vakantie

Ooit gehoord van het Alpenmozaïek Montafon? De verschillende landschappen, bergketens en wandelpaden vormen de afzonderlijke stukjes van het mozaïek. Samen verenigen ze de diversiteit van het Montafon, een regio in het zuiden van Vorarlberg. Wat het Montafon zo bijzonder maakt: elk gebergte heeft verschillende rotssoorten, een andere oorsprong en een heel eigen flora en fauna. De veelzijdigheid van dit wandelgebied in Oostenrijk kun je perfect te voet ervaren. Samen met Lisa van Abenteuermomente ging ik op pad: vier dagen wandelen in het Alpenmozaïk Montafon.

De drie bergketens in het Montafon:
1. Rätikon: Een hoog en alpien landschap met imposante kalksteenformaties
2. Silvretta: hooggebergte met toppen van drieduizend meter en gletsjers
3. Verwall: ongerepte graslanden met meren en venen

Golmer Seenweg in het Rätikon

De trein uit, de berg op! Lisa en ik zijn allebei met de trein van huis vertrokken en hebben elkaar ontmoet op het station in Bregenz. We gaan samen verder naar Montafon om daar een paar dagen te wandelen. We zijn uitgestapt op het allerlaatste station in het dal, in Schruns, hebben meteen onze wandelschoenen aangetrokken en gaan nu met de Golmerbahn omhoog. We beginnen in een voor mij nog onbekend gebergte: de Rätikon. Dit hooggebergte met imposante kalksteentoppen gaan we verkennen op de Golmer Seenweg.

Vanaf het bergstation nemen we de Golmer Höhenweg naar het Golmer Joch, de eerste top op deze route. Omdat hier nogal wat mensen zijn, wandelen we meteen door naar de volgende top. De route voert ons over een glooiende bergkamp met een prachtig uitzicht. Links torenen de kalksteenrotsen met toppen als de Sulzfluh en de Drei Türme boven ons uit; rechts in de diepte liggen de Golmer Meren met daarachter de imposante en markante Zimba. Het weer is vandaag wisselvallig: soms regent het, soms probeert de zon door de dikke wolkenmassa heen te breken. Ik hou van dit weer in de bergen omdat de wolken een bijna mystieke sfeer creëren.

We bereiken de tweede top, het Golmer Kreuzjoch op 2261 meter. Daar houden we een korte pauze om te genieten van het schitterende uitzicht op de bergen – voor één keer laten de wolken de toppen helemaal vrij. Daarna wandelen we bergafwaarts over alpenweiden en door veengebieden langs de Golmer-meren. Op deze relatief korte wandeltocht is het landschap toch super gevarieerd! Via het Platzsiser Joch wandelen we een tijdje bijna vlak verder voordat we de laatste kilometers weer omhoog lopen naar het bergstation Grüneck.

Wandeling op de Golmer Seenweg in het Montafon

 • Afstand: 7,6 km
 • Hoogtemeters: ↗ 450 m  ↘ 450 m
 • Moeilijkheidsgraad: T1-T2
 • Wandeltijd: 2,5 – 3 uur

Golmer Seenweg Montafon wandelen vakantie

Tip: Terug het dal in wandelen of de lift nemen? Er is nog een andere manier. Vanaf het middelste station kun je naar beneden glijden. Ja, echt waar! De zeven verschillende glijbanen in het Waldrutschenpark Golm brengen je met hoge snelheid naar het dal.

Bike & Hike naar de Tilisunahütte in de Rätikon

Bike & Hike Tilisunahütte Montafon vakantie

Vol verwachting halen we de mountainbikes op bij Intersport in Schruns: voor Lisa en mij is het de eerste Bike & Hike tocht. Mountainbiken en wandelen combineren in één tocht: hoe, waarom en waar? Dat ontdekken we vandaag in de Rätikon. Vanaf het Aktivpark Montafon fietsen we de eerste kilometers steil omhoog over een asfaltweg met wat aanvoelt als honderden haarspeldbochten. Bij het stuwmeer van Bitschweil verruilen we het asfalt voor een kort stuk over een met wortels begroeid bospad naar de elektriciteitscentrale. Vanaf hier mountainbiken we alleen nog maar op gravel. En dan wordt de route echt mooi. De vrij steile goederenweg naar de Tilisunaalpe is super afwisselend. We hebben telkens weer geweldige uitzichten op de bergen en kunnen geen genoeg krijgen van het landschap. Hoe hoger we komen, hoe gaver de tocht wordt. En dankzij de e-bike zijn de vele hoogtemeters goed te doen.

We laten de fietsen achter bij de Tilisunaalpe – rechtop, zodat de marmotten niet aan het zadel en stuur knabbelen, zoals ze bij de fietsverhuur aanraadden (ja, echt waar!). Vanaf daar is het ongeveer een uur lopen naar de Tilisunahütte. Grijze kalkstenen rotsen, weelderige groene weiden, wit wolgras, blauwe lucht – de wandeling is absoluut schitterend. Al snel hebben we onze bestemming in zicht: de Tilisunahütte. Nadat we van het uitzicht op het azuurblauwe Tilisuna-meer hebben genoten, gaan we op het terras van de berghut zitten en trakteren we onszelf op taart. Hierdoor aangesterkt lopen we aan het eind van de middag terug naar de mountainbikes en maken we ons klaar voor de afdaling. Eerst een beetje voorzichtig, maar na een paar bochten krijgen we de smaak te pakken en vliegen we terug naar Schruns.

Oh, en de conclusie over de kwestie bike & hike: de combinatie van fietsen en wandelen is echt cool in het Montafon!

E-bike & hike-tocht naar de Tilisunahütte in het Montafon

 • Afstand: 34,7 km (ongeveer 30 daarvan met de fiets)
 • Hoogtemeters: ↗ 1640 m  ↘ 1640 m (ongeveer 1300 daarvan met de fiets)
 • Tourzeit: 5-6 Stunden
 • De e-bike & hike-tocht naar de Tilisunahütte kun je ook als tour met gids boeken. De excursie kost € 35 voor volwassenen. Met de Montafon gastenkaart krijg je 20% korting en voor gasten die overnachten in een BergePLUS-partnerbedrijf is de tour zelfs gratis. De huur van de e-mountainbike moet je zelf regelen, bijvoorbeeld bij Intersport Schruns.
 • Let op: van 16 september – 15 oktober geldt er een rijverbod op deze route.

Bike & Hike Tour Tilisuna Hütte Montafon Oostenrijk vakantie

Panoramatocht rond het Hohe Rad in de Silvretta

WOW – dat vat de wandeltocht van vandaag samen. Maar laten we bij het begin beginnen. ’s Ochtends rijden we met de bus van Schruns verder het dal in en dan over de Silvretta-Hochalpenstraße naar het Silvrettameer. De kronkelige weg is een hoogtepunt op zich en met een busritje kun je hier echt van genieten. Bij het turkooisblauwe meer ontmoeten we de bergwandelgids Catharina en de kleine groep waarmee we vandaag op pad gaan. De wandeling op de Hohes Rad Rundweg begint geleidelijk bergopwaarts door het idyllische Bieletal. Links van ons stroomt de beek en overal om ons heen zijn bergen. Na de eerste paar kilometers nemen we de afslag naar de Radsattel en vanaf hier wordt de tocht een stuk alpiener.

We klimmen langzaam maar gestaag over grote rotsblokken. Er zitten kleine maar ongevaarlijke klimmetjes bij, precies zoals ik het graag heb. Bij de Radsattel bereiken we met 2654 meter het hoogste punt van de wandeling. Hier staan we op de grens tussen de Oostenrijkse deelstaten Tirol en Vorarlberg. En nog belangrijker: het uitzicht is prachtig. Voor ons ligt de gletsjer en hoog daarboven torenen de grote en kleine Piz Buin, de Silvretta Egghorn en de Silvrettahorn uit. In de diepte glinstert een fel blauw meer. We pauzeren op het weitje en ik had hier wel een eeuwigheid kunnen blijven zitten.

Maar de tijd vliegt en we zijn nog niet eens halverwege de wandeling. Dus dalen we over rotsachtige paden af naar de Wiesbadener Hütte. We hebben de hoogste berg van Vorarlberg de hele tijd in het zicht. Zelfs op het terras van de berghut, waar Lisa en ik een heerlijke Kaiserschmarrn delen. Daarna geeft de wandelgids ons de keuze om met haar mee te wandelen over de brede weg door het Ochsental of op eigen verantwoordelijkheid de ‘Sommerweg’ te bewandelen. Omdat het laatste ons veel idyllischer in de oren klinkt, besluiten we dat te doen. Het smalle, ietwat alpiene pad loopt enkele tientallen meters boven de weg langs de helling. Soms steken we beekjes of kleine watervallen over, in het dal kronkelt een rivier als een zilveren lint. Bijna aan het einde van de vallei ligt plotseling het Silvretta-stuwmeer voor ons. Met dit uitzicht op het turkooisblauwe water kunnen we niet anders dan nog een laatste pauze inlassen voordat we langs het meer terug lopen naar de bushalte.

Silvretta Stausee Montafon wandelen Oostenrijk Vorarlberg

Panoramatocht: wandelen rondom het Hohe Rad in het Montafon

 • Afstand: 15,6 km
 • Hoogtemters: ↗ 700 m  ↘ 700 m
 • Moeilijkheidgsgraad: T3
 • Wandeltijd: 4-5 uur
 • De wandeling rond om het Hohe Rad kun je ook als tocht met gids boeken. De excursie met gids kost €24 voor volwassenen. Met de Montafon gastenkaart krijg je 20% korting en de tocht is zelfs gratis voor gasten die overnachten in een BergePLUS-partnerbedrijf.

Wandeling Hohe Rad Montafon Vorarlberg

Seetalweg met SUP-pauze in het Verwall

Na de Rätikon en de Silvretta wandelen we op de laatste dag in de Montafon ook in het laatste gebergte: het Verwall. We gaan eerst met de Hochjoch Bahn en daarna met de stoeltjesligt van de Sennigrat Bahn omhoog naar 2300 meter. Daar beginnen we aan de Seetalweg, een gemoedelijke wandeling door een prachtig bergmerenlandschap van de Silvretta-Montafon.

We beginnen de wandeling met een paar hoogtemeters en het zijn meteen ook de laatste voor vandaag. Op weg naar de Wormser Hütte hebben we een schitterend uitzicht op de wilde Rätikon. Vanaf de hut gaat de wandeling alleen nog maar bergafwaarts. Al snel zien we het eerste meer: de Herzsee doet zijn naam eer aan. De indrukwekkende Hochjoch met zijn spannende klettersteig torent boven het meer uit. Even later zien we in de diepte ook de Kälbersee. Tussen weelderige groene weiden met koeien dalen we ernaartoe af. Bij de Kälbersee liggen SUP-boards die je gratis kunt gebruiken. Uiteraard laten we dat niet aan ons voorbij gaan. We peddelen wat rond op het meer en genieten van de zon. Heel relaxt! Als je inmiddels dorst hebt gekregen, kun je bij de Seetalhüsli een koud drankje uit de koelkast halen.

SUP bergmeer Kälbersee Montafon Oostenrijk vakantie

Na de sup-pauze dalen we een flink stuk. Absoluut een hoogtepunt is de Schwarzsee, waarvan we vanaf de zuidwestelijke oever een schitterend uitzicht hebben op de Rätikon in de verte. We lopen verder langs de oever en wandelen dan vlot naar het bergstation van de Bergbahn Hochjoch. Hier eindigt onze laatste tocht en daarmee onze wandeltrip door het Alpenmozaïek Montafon.

Wandeling op de Seetalweg in het Montafon (met SUP op de Kälbersee)

 • Afstand: 5 km
 • Hoogtemeters: ↗ 30 m  ↘ 430 m
 • Moeilijkheidsgraad: T2
 • Wandeltijd: 2-2,5 uur

Wandeling Seetalweg Montafon Vorarlberg

Wandelen in het Montafon met als uitvalsbasis Schruns: Hostel Josefsheim

Tot slot heb ik nog een accommodatietip voor je. Voor iedereen die zijn geld liever uitgeeft aan Kaiserschmarrn dan aan dure accommodatie, kan ik het Hostel Sankt Josefsheim aanbevelen. In het voormalige ziekenhuis en kraamhuis, dat onder monumentenzorg valt, is sinds een paar jaar een hip hostel gevestigd. Er zijn slaapzalen en tweepersoonskamers. Er is een goed uitgeruste gemeenschappelijke keuken voor iedereen. Maar je kunt ook dineren in het eigen restaurant of de biertuin van het hostel. En goed om te weten: Het hostel wordt voorzien van elektriciteit en warmte uit 100% hernieuwbare energiebronnen en is dus klimaatneutraal.

Anreise ins Montafon und Öffis vor Ort

Seetalweg Verwall Montafon wandelen vakantie Oostenrijk

Het charmante stadje Schruns is een ideale uitvalsbasis voor wandelingen in Montafon. Van hieruit kun je perfect beginnen aan vele avonturen, waaronder alle wandelingen die wij in het Montafon hebben gedaan. De teinreis is ongecompliceerd: Je reist met ICE’s door Duitsland naar Bludenz en vanaf hier rijdt de Montafonerbahn regelmatig (1-2 keer per uur) rechtstreeks naar Schruns. Alternatief reis je met de hogesnelheidstrein naar Zürich (Zwitserland), dan naar Bludenz en vanaf daar met de regionale trein naar het Montafon. Het goed uitgebouwde busnetwerk in het hele Montafondal biedt bovendien een comfortabele verbinding met alle bergliften, andere dorpjes in het dal en startpunten voor wandeltochten. Zo staat niets jouw bergzomerbelevenis in het Montafon in de weg.

Disclaimer/reclame: ik heb deze reis gemaakt in samenwerking met Montafon Tourismus. Zoals altijd is het enthousiasme dat je leest 100% van mij. Verder bevat dit blogartikel mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je iets boekt of koopt via deze links, ontvang ik een kleine commissie. De prijs verandert daardoor niet voor jou. Dankjewel!

Geef een reactie