15 x wandelen naar de mooiste meren in de Alpen

Je bekijkt nu 15 x wandelen naar de mooiste meren in de Alpen

Het geluid van het water, de weerspiegeling van de bergtoppen op het wateroppervlak: bergmeren in de Alpen hebben iets magisch. Ik hou van wandelen langs meren! Jij ook? In dit artikel vind je tips voor wandelroutes naar de mooiste meren in de Alpen.

De 15 mooiste routes naar meren in de Alpen

Van een relatief bekend bergmeer in Oostenrijk tot een wandeling buiten de gebaande paden in Frankrijk. Als je van wandelen naar bergmeren houdt, vind je hier zeker een paar tips.

Schrecksee wandeling bergmeer Oostenrijk

1. Van de Vilsalpsee naar de Schrecksee op de 4-merenwandeling


Een prachtige wandeling in de Allgäuer Alpen! Op deze route wandel je zelfs langs vier meren: de Vilsalpsee, Schrecksee, Lache en Traualpsee. De steile klim begint aan de oostelijke oever van de Vilsalpsee en voert vervolgens onder verschillende bergtoppen zoals het Rauhorn en Gaishorn door via de Jubiläumsweg naar de schilderachtige Schrecksee. Ik vind dit een van de mooiste meren van Oostenijk! Vervolgens zet je de afdaling in via de Landsberger Hütte en de Lache, met spectaculaire uitzichten op de bergen. Bij de Traualpsee kun je een hapje eten voordat je terugkeert naar de Vilsalpsee.

🕑 Wandeltijd: 7,5 uur

⟷ Afstand: 17,4 km

↗️ Hoogtemeters: 1060 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (stukje staaldraad)

📌 Startpunt: Vilsalpsee

2. Wandelen naar twee van de mooiste meren van Oostenrijk: Seebensee & Drachensee

De wandeling naar de Seebensee & Drachensee, vlakbij de Zugspitze, is geen onbekende. De route is zo mooi, dat je wel zult snappen waarom, als je ‘m loopt. De uitdagende beklimming via de “Hohe Gang” vereist een goede tred en alpine wandelervaring. Bij de Seebensee op 1.657 meter hoogte word je beloond met een prachtig bergpanorama en helder water. Nog iets hoger ligt de Drachensee, een donker meer in een diep keteldal. Als je tijd en zin hebt, kun je van de wandeling een 2-daagse tocht maken en overnachten in de Coburger Hütte.

🕑 Wandeltijd: 6,5 uur

⟷ Afstand: 15 km

↗️ Hoogtemeters: 930 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (staaldraad bij Hohe Gang)

📌 Startpunt: parkeerplaats Ehrwalder Almbahn

3. Wandeling van het Silvrettameer naar het Hohe Radsattel in het Montafon

De rondwandeling rond de berg Hohe Rad is een echt wandelhoogtepunt in het Montafon, Oostenrijk. De route loopt eerst door het idyllische Bieltal, over rotsachtige paden, naar het Hohe Radsattel op 2654 meter hoogte. Met adembenemende uitzichten op gletsjers en majestueuze bergtoppen zoals de Piz Buin, Silvretta Egghorn en Silvrettahorn is een wandelpauze hier 100% de moeite waard. Het einde van de tocht heeft nog een andere traktatie in petto: een uitzicht van bovenaf op het turkooisblauwe Silvretta-stuwmeer.

🕑 Wandeltijd: 5,5 uur

⟷ Afstand: 15,6 km

↗️ Hoogetemeters: 700 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Bushalte Silvretta-Stausee

4. Van de Jägersee naar de Tappenkarsee: twee mooie bergmeren in Oostenrijk

De wandeling naar de Tappenkarsee is een absoluut hoogtepunt in de regio Kleinarl in het Salzburgerland. Met een lengte van 14 km en een hoogteverschil van ongeveer 680 meter is de tocht inspannend maar niet moeilijk. Het startpunt is bij de Jägersee. Je wandelt het eerste stuk langs een heldere rivier – de ontspannen eerste helft van de wandeling. Het tweede deel is daarentegen uitdagender, met een steile klim en spectaculaire uitzichten op de Jägersee en de omringende bergen. Na ongeveer 4 uur kom je aan bij de schitterende Tappenkarsee. Dit meer is omringd door een indrukwekkend berglandschap – ik vind het een van de mooiste meren van Oostemrijk. Het is de moeite waard om iets verder langs het water naar de Tappenkarseehütte te wandelen. Hier kun je genieten van een heerlijke Kaiserschmarrn met uitzicht op het bergmeer! Een duik in het meer maakt deze tocht een perfecte bergmeerdag.

🕑 Wandeltijd: 6 uur

⟷ Afstand: 14,2 km

↗️ Hoogtemeters: 680 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: parkeerplaats Jägersee

5. Van Lech naar de Formarinsee in Vorarlberg

De wandelbordjes kondigen een wandeling van 4,5 uur aan, maar mooie bospaden, houten loopbruggen en bergweggetjes zorgen ervoor dat je zeker langer onderweg zult zijn. Het stille gekabbel van de rivier d Lech begeleidt je bijna de hele tocht tot het geluid plotseling verdwijnt. Dan ben je de onopvallende bron van de Lech gepasseerd. Kort daarna zie je de Formarinsee met rechts daarvan de imposante Rote Wand. De bus brengt je vanaf de halte aan de Formarinsee terug naar Lech. Je kunt ook langs het meer naar de Freiburger Hütte wandelen en daar nog een nacht doorbrengen – een aanrader!

PS. Deze tocht is ook een etappe van de langeafstandswandelroute Lechweg. Afhankelijk van of je van de bron naar de waterval wandelt of andersom, is dit de eerste of de laatste etappe.

🕑 Wandeltijd: 5 uur

⟷ Afstand: 17,2 km

↗️ Hoogetemeters: 620 m omhoog, 160 m naar beneden

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Lech

6. Uitdagende bergtocht naar de Kogelsee en Gufelsee in het Lechdal

Verheug je bij deze rondwandeling van Gramais naar de Gufelsee en Kogelsee op spectaculaire uitzichten en wilde berglandschappen. Voor deze middelzware tot zware dagtocht in het Lechtal zijn alpiene ervaring en een goede conditie vereist, want onderweg zul je een paar klauterpassages (met staalkabels) tegenkomen. De route is indrukwekkend vanwege de panoramische uitzichten en de kans om wilde dieren, zoals steenbokken, te zien. En natuurlijk vanwege de prachtige bergmeren! Ideaal voor wandelaars die een uitdaging willen aangaan en de wilde natuur van Oostenrijk willen ervaren.

🕑 Wandeltijd: 7,5 Stunden

⟷ Afstand: 13,7 km

↗️ Hoogetemeters: 1290 m

💡 Eisen: Goede tred, goede conditie & alpiene ervaring

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: zwaar

📌 Startpunt: Gramais

7. Mooiste bergmeer van Tirol: bergtocht naar 3 toppen aan de Plansee


Deze wandeling bij de Plansee belooft een onvergetelijke wandeldag met spectaculaire uitzichten en een kleine alpine uitdaging. De beklimming van de Zunterkopf, Tauern en Schrofennas is best pittig. Maar het panorama-uitzicht op de Plansee en de Heiterwanger See maakt alles goed. Beide liggen als een soort langgerekt fjord tussen de bergen en horen daardoor voor mij tot de mooiste meren van de Alpen. Bij de afdaling moet je stevig in je schoenen staan op de stukken die met staalkabels zijn beveiligd want links en rechts bevinden zich afgronden. Op de terugweg naar de parkeerplaats wandel je langs de oever van de Plansee: een ontspannen einde van de wandeling. Een insider tip voor natuur- en wandelliefhebbers die willen genieten van de rust van de Tiroolse Alpen.

🕑 Wandeltijd: 5,5 uur

⟷ Afstand: 10,6 km

↗️ Hoogetemeters: 850 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: zwaar (stukje smalle bergrug, staaldraad)

📌 Startpunt: parkeerplaats Stuibenfälle

8. Bergtocht naar de Wildsee & Wildseeloder in Fieberbrunn

Geniet van indrukwekkende uitzichten en ongerepte natuur tijdens de wandeling van de Lärchfilzkogel naar de Wildseeloder in Fieberbrunn, een klein plaatsje in het Salzburgerland. De uitdagende en klauterachtige wandeling naar de Wildseeloder wordt beloond met een fantastisch uitzicht op de bergen. Daarna kun je bij het Wildseeloderhaus, de hut direct aan het meer, op he terras ploffen en regionale specialiteiten eten. Ik raad je zeker aan om op de terugweg te stoppen bij de Wildalm. Behalve heerlijke lokaal geproduceerde kaas is vind je hier ook een kleine alpenbioscoop en een gezellige zithoek.

🕑 Wandeltijd: 3 uur

⟷ Afstand: 6 km

↗️ Hoogtemeters: 615 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Lärchfilzkogel

9. Gletsjermeer Grand Méan: IJstijd-getuige op 3000 meter

Deze tocht was een van mijn favoriete wandelingen in de bergzomer van 2023. De route leidde ons door de imposante kloven van Reculaz naar de Reculazwaterval. Wanneer we op dezelfde hoogte zijn als de waterval, steken we een Romeinse brug over die ons naar de wilde vlakten brengt met een steppeachtig uiterlijk. Het pad wordt uitdagender, over steenslag en rotsen bereiken we het hart van het Cirque des Evettes. En dan staan we plotseling ademloos voor het gletsjermeer Grand Méan. Een muur van ijs stort zich direct in het meer, waarop kleine ijsbergen drijven. We wandelen langs het meer naar de gletsjertong – de ijsreus is super fascinerend! Vanaf het meer wandelen we via de Refuge des Evettes terug naar het dal.

🕑 Wandeltijd: 6,5 uur

⟷ Afstand: 13,3 km

↗️ Hoogetemeters: 950 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (passage met staaldraad)

📌 Startpunt: wandelparkeerplaats l’Ecot (je betaalt aan het begin van de weg hierheen)

10. Uitzichtspunt op het meer van Bled in Slovenië

Of je nu ’s zomers of ’s winters in Bled bent, het meer met zijn eiland is altijd een pittoreske plek. Een wandeling rond het meer van Bled is sowieso de moeite waard, maar nog meer als je een stukje omhoog wandelt. Voor een magisch uitzicht over Bled, het meer en de Karawanken kun je de belevenis nog leuker maken door naar de uitzichtpunten Ojstrica en Mala Osojnica aan de westkant van het meer te wandelen. De route is eenvoudig en comfortabel over goed onderhouden paden en houten loopbruggen langs het meer.

Wandelen meer Bled

🕑 Wandeltijd: 2,5 uur

⟷ Afstand: 8,2 km

↗️ Hoogtemeters: 250 m

💡 Eisen: Goede tred

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

📌 Startpunt: Bled

Seealpsee Wandern Oberstdorf Bergsee Allgäu

11. Seealpsee in Oberstdorf in de Allgäu

Op een hoogte van 1141 meter ligt in de Allgäu de Seealpsee, ingebed tussen groene weides en imposante bergtoppen. De uitdagende wandeling vanuit het Oytal leidt steil bergopwaarts via smalle bergpaadjes en met staaldraad gezekerde passages naar het prachtige bergmeer. Bergwandelervaring is vereist; vooral als het nat is, is de route niet ongevaarlijk. Voor de route naar beneden kun je ook gebruik maken van de berglift Nebelhornbahn.

🕑 Wandeltijd: 7,5 uur

⟷ Afstand: 19,7 km

↗️ Hoogtemeters: 1120 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: zwaar

📌 Startpunt: Oberstdorf

12. De Saldurseen in Zuid-Tirol: de verborgen schat in de Vinschgau

De wandeling naar de Saldurseen in de Vinschgau, hoog boven de vallei van het Matschertal, is een belevenis in de bergen. De klim van de boerderijen Glieshöfen naar de Innere Matscher Alm vereist een zekere tred en leidt door betoverende berglandschappen. Het pad naar Saldurboden is steiler en uitdagender, maar de beloning is een spectaculair uitzicht op de zeven meren. Na een rustpauze bij de Oberetteshütte leidt de afdaling door steil, rotsachtig terrein en natte kloven naar de Innere Matscher Alm. De laatste twee kilometer naar het startpunt zijn dezelfde als op de heenweg.

🕑 Wandeltijd: 6,5 uur

⟷ Afstand: 15,7 km

↗️ Hoogtemeters: 1275 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: zwaar

📌 Startpunt: Glieshöfen

13. Naar de Lacs de Fenêtre op de grens tussen Zwitserland en Italië

De wandeling begint op de Col du Grand Saint-Bernard op de Zwitsers-Italiaanse grens. Via het pad 13A wandel je naar de Fenêtre de Ferret, een pittig klimmetje. Vervolgens zet je de adfaling in naar de Lacs de Fenêtre, een groepje superblauwe meren. Onderweg heb je uitzicht op een heleboel imposante bergtoppen, waarvan de Mont Blanc zeker de bekendste is. En rr zijn genoeg idyllische plekjes om te pauzeren tijdens deze bergmerenwandeling! Tot slot wandel je nog een keer omhoog, over de Col des Chevaux, voordat je terugkeert naar de pas.

🕑 Wandeltijd: 5,5 uur

⟷ Afstand: 11,9 km

↗️ Hoogtemeters: 890 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

📌 Startpunt: Col du Grand Saint-Bernard

14. Seen-Wanderung am Grimselpass in der Schweiz

De merenwandeling vanaf de Grimselpas leidt op grote hoogte naar verschillende kleine bergmeren. De rondwandeling biedt ook indrukwekkende uitzichten over het berglandschap, van de Furkapas tot de 4000 meter hoge toppen van Wallis. Wil je naar nog meer meren wandelen? De tocht kan ook worden uitgebreid als 6-merenwandeling (middelmatig zwaar) of zelfs als 9-merenwandeling (zwaar).

🕑 Wandeltijd: 3 uur

⟷ Afstand 7,2 km

↗️ Hoogtemeters: 300 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: eenvoudig/gemiddeld

📌 Startpunkt: Grimselpass

15. Droomduo in Les Écrins (Frankrijk): Lac Lauvitel & Lac de la Muzelle

Ik hou van de Franse Alpen omdat ze zo wild en ongerept zijn. Dit geldt vooral voor het nationale park Les Écrins. Er zijn hier prachtige bergmeren! Een hele gave tocht is de 18 km lange rondwandeling rond de Aiguille du Venosc. De route loopt van Vénosc naar Lac de la Muzelle en verder via de Col du Vallon naar beneden naar Lac du Lauvitel. Deze wandeling kan ook als een 2-daagse tocht worden gedaan met een overnachting in de Refuge de la Muzelle. Dat kan ik je zeker aanraden omdat je dan meer tijd hebt om van de prachtige bergmeren te genieten en er misschien zelfs af en toe in te springen.

🕑 Wandeltijd: 6,5 uur

⟷ Afstand 19,3 km

↗️ Hoogtemeters: 1720 m

💡 Eisen: Goede tred en conditie

💪🏻 Moeilijkheidsgraad: zwaar

📌 Startpunt: wandelparkeerplaats in Vénosc

Geef een reactie